10.03.24, 17:41
Zgadnijcie, skąd pochodzi załączone zdjęcie? Jeśli wcześniej tego nie widzieliście, to na pewno nie zgadniecie.
Potrzebowałem ( na wyjeździe) kartki papieru i w najbliższym kiosku kupiłem zeszyt szkolny. Pani się sumitowała, że ma tylko taki do pierwszych klas szkoły podstawowej, w linie.
Tak- ten obrazek jest wydrukowany na całej okładce tego zeszytu dla maluchów. Co z nich wyrośnie?
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Zagadka 10.03.24, 18:40
      Ale co tak Cię oburzyło? Ja tu dostrzegam wyraźne nawiązanie do sztuki baroku.
    • pijatyka Re: taki do pierwszych klas szkoły podstawowej 16.01.25, 06:31

IMO to stanowczo za wcześnie na takie upiększanie akcesoriów szkolnych.

Starsze dzieciaki to już co innego - wyczuwają konwencję, umieją złapać dystans... itd.

• qwardian Re: Zagadka 16.01.25, 11:07
      Zagadka skąd pochodzi kult ściętych głów i trupich czaszek pochodzi od Celtów, jest starannie udokumentowany w źródłach. Umieszczali je nawet na własnych monetach, a żołnierze rzymscy z odrazą wypowiadali się o ich zwyczaju zawieszaniu w uprzęży konia czaszki swoich ofiar.
      bazhum.muzhp.pl/media/files/Studia_i_Materialy_Archeologiczne/Studia_i_Materialy_Archeologiczne-r2000-t10/Studia_i_Materialy_Archeologiczne-r2000-t10-s215-245/Studia_i_Materialy_Archeologiczne-r2000-t10-s215-245.pdf

Kult przetrwał w Ameryce, gdzie jest gloryfikowany w dniu Halloween, trudno wyjaśnić to szaleństwo, za którym nic wartościowego nie stoi. Kiedy zobaczyłem, przypomniałem sobie, że w latach 60-tych moja mama również wycinała oczodoły w łupinie dyni i wkładała świeczkę, to chyba pozostałość pruskich tradycji, bo raczej nie polskich. Trupia czaszka budzi przerażenie..
      • kiks4 Re: Zagadka 16.01.25, 11:40
        Dzięki za rzeczowe i udokumentowane wyjaśnienie kultu czaszek ale mnie chodzi o to, że to zdobi zeszyt w trzy linie. Dla dzieci z pierwszej klasy
    • pijatyka Witaj szkoło... 19.08.25, 13:13

.

• pijatyka "Gdzie jest snajper?" 04.09.25, 14:27

Ten od Forum opiekuje się snajper55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka