Dodaj do ulubionych

Reforma ortografii u bram

16.05.24, 09:19
Ja zaczynam ćwiczenie od dzisiaj.
Niestary Górczynianin Hirek Kaczmarek, pół-Polak, pół- Francuz, w ramach ni-to pół- zabawy, pół- nauki, półżartem zastanawiał się, czy by nie wjechać niemłodym już Fordem na Kopiec Kościuszki, choć to nie jest tuż-tuż ani tuż, tuż.
Już widzę, że lekko nie będzie...
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Reforma ortografii u bram 16.05.24, 17:31
      Pytanie, czy warto sobie reformą ortografii zaprzątać głowę. Wejść ma w życie za ponad półtora roku, a już teraz Gmail implementuje funkcję, która będzie czytać maile za nas, streszczać je, a nawet udzielać odpowiedzi. Jednym słowem umiejętność pisania staje się zbędna.
      • kiks4 Re: Reforma ortografii u bram 16.05.24, 21:58
        Pocieszyłeś mnie bardzo. Żyć nie umierać- GPT odwali za nas całą robotę a my sobie spokojnie na kanapie przeleżymy resztę życia. Żeby jeszcze AI na siłownię za nas chodziła...
        • l.george.l Re: Reforma ortografii u bram 16.05.24, 22:11
          Jak to nie? Nie chodzisz pod dyktando opaski? Nie liczysz kroków, spalonych kalorii? A posiłki jadasz bez wsparcia dietetycznych aplikacji? Znam osoby, które nie położą się spać, dopóki opaska nie zaliczy im dziennego limitu kroków i będą dreptać po mieszkaniu, aż zobaczą na wyświetlaczu 10 tys. kroków.
          • kiks4 Re: Reforma ortografii u bram 17.05.24, 15:46
            Mam opaskę i liczę kroki ale nie chodzę dookoła stołu, gdy ich zabraknie. Specjalnie w tym celu kupiłem bieżnię. Ruch- to najlepsze lekarstwo i niestety- w tym nas AI nie zastąpi. Co prawda słyszałem o stymulatorach które impulsami prądu trzepią mięśniami i można trenować nie wstając z kanapy. Ale nie znam wyników takiego treningu.
        • pijatyka Re: GPT odwali za nas całą robotę 15.04.25, 19:48

GPT to teraz już coś dużo więcej niż słownik ortograficzny...

> Żeby jeszcze AI na siłownię za nas chodziła...

;-)
    • m-dyskretna Re: Reforma ortografii u bram 20.05.24, 12:04
      Wysłuchałam rozmowy z przedstawicielem Rady Języka Polskiego. Okazuje się, że od 2026 będziemy musieli pisać Rusek, Żabojad, Makaroniarz. Według interpretacji naukowców jest to nazewnictwo zwyczajowe określające grupy etniczne i szacunek wymaga odpowiedniej pisowni :)
      • l.george.l Re: Reforma ortografii u bram 20.05.24, 21:56
        A ja wysłuchałem językoznawcy, który tę akurat zmianę przyrównał do dania w pysk z wyrazami szacunku.
      • kiks4 Re: Reforma ortografii u bram 16.04.25, 08:54
        Ciekawe, czy Pan Menel też będziemy pisać z dużej litery. Wszakże oni także są ludźmi, mają swoje uczucia, swoje oczekiwania i nadzieje i potrzeby
    • karakul165 Re: Reforma ortografii u bram 05.06.24, 23:44
      Na Śląsku znowu trwa walka o wydzielenie Śląska z Polski. Gorzelik wraz z mniejszością niemiecką walczą o uznanie dialektu śląskiego za język regionalny. Korzystając z okazji zamieszania w kraju z powodu rządów Koalicji Obywatelskiej wraz z ich ugrupowaniem oraz wojny na Ukrainie chcą osłabić tożsamość Polski na arenie międzynarodowej. Mieszkańcy Śląska – Polacy – Ślązacy – nie mogą dać się nabrać na to i pozwolić na manipulację przez osoby niechętne Polakom i Polsce. Jesteśmy w Unii Europejskiej i potrzebna jest nam znajomość języka angielskiego, francuskiego, włoskiego – żebyśmy mogli porozumieć się z Europejczykami, a nie posługiwać się „językiem” śląskim – żeby nas nikt nie mógł zrozumieć. Czy Ślązacy chcą żyć na marginesie społeczeństwa? NIE!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka