kiks4 Re: Szronem malowane. 23.11.25, 17:25 Ale czy to szron czy szadź? Oto jest pytanie... Bo szron to nie szadź a szadź to nie szron. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Szronem malowane. 23.11.25, 17:38 Wczoraj było bardzo słonecznie, jeśli noc była także bezchmurna, to szron. Musimy poprosić następnym razem Renego o makrofotografię. Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Szronem malowane. 23.11.25, 19:56 Wczoraj wieczorem niebo się zachmurzyło i pojawiła się mgła, więc jednak to była szadź. Co widać też po igłach, szron ma konsystencję pudru. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Szronem malowane. 23.11.25, 20:10 Jak zwał tak zwał. Pięknie to wyglądało. Ale to raczej szron a nie szadź - jesli wierzyć definicjom z internetu (też potrafię działać w google) Wczoraj nie było wiatru., "Niezwykłe i malownicze zjawisko szadzi jest obserwowane znacznie rzadziej niż szronu, ponieważ powstaje w specyficznych warunkach, gdy przechłodzone, ale wciąż jeszcze ciekłe kropelki mgły zamarzają na powierzchni przedmiotów o temperaturze poniżej 0°C. Nie mamy więc tutaj do czynienia ze zjawiskiem resublimacji, a krzepnięciem. Niezbędnymi warunkami do zainicjowania procesu jest jednoczesne występowanie mgły oraz wiatru (co jest zjawiskiem rzadkim, stąd na przeważającym obszarze kraju szadź występuje zazwyczaj tylko kilka razy w roku) i w odróżnieniu od szronu, może pojawiać się o każdej porze doby. Im powiew wiatru jest silniejszy, tym efektywniej zachodzi proces osadzania szadzi." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Szronem malowane. 23.11.25, 22:35 Rene, wczoraj wieczorem mieliśmy mgły (nawet były oficjalne ostrzeżenia IMGW dla naszego regionu), a wiatr nie jest konieczny do jej powstania. Oszronione dachy widuję często, te drzewa to jednak szadźą malowane. "Szron i szadź to dwa różne osady lodowe: szron powstaje przez zamarzanie pary wodnej bezpośrednio w lód (resublimacja), a szadź tworzy się z zamarzania przechłodzonych kropelek mgły lub chmury na powierzchniach. Szron wygląda jak biały, pudrowy nalot, podczas gdy szadź tworzy bardziej zwarte, igiełkowate lub ziarniste kryształy, które mogą narastać na przedmiotach, takich jak drzewa. " Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Szronem malowane. 24.11.25, 06:39 OK. Nie kłócę się. Opis, który zacytowałem mówi inaczej ale co jak tam wiem. Niech będzie szadź. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Szronem malowane. 24.11.25, 17:33 Ja? Przeklinać? Nigdy! ;) !@#$%^&*())(**&^%%$##!@#$%^&*(!@#$%^&*() Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Szronem malowane. 24.11.25, 14:50 Opis z wczoraj od osoby postronnej "W nocy mgliście i mroźno, przynajmniej w Wielkopolsce. Idealne warunki do powstania szadzi. O poranku cały świat stał się czarno-biały. Zwłaszcza w okolicach jezior, nad którymi unosiła się mgła. Jedyny kolor wyłamujący się z tych monochromatycznych widoków to ptaki." Ale u Ciebie był szron :) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Szronem malowane. 24.11.25, 17:34 OK. Autorytet osoby postronnej mnie przekonał. ;) To był szron! A może szadź? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Szronem malowane. 24.11.25, 19:44 Myślę, że jednak szadź. Choć może szron? Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Szronem malowane. 25.11.25, 15:18 U niektórych był szron, u innych szadź. W każdym razie nie była to gołoledź. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 śnieżna poznańska zima 26.11.25, 14:58 Nareszcie nadeszła długo oczekiwania, prawdziwa śnieżna, poznańska zima. Możemy się nią długo cieszyć, bo pierwsze płatki śniegu zaczęły sypać się nocą, a deszcz, który je topi zaczął padać dopiero w południe. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: śnieżna poznańska zima 27.11.25, 12:43 Nie jest tak źle jak wieszczyłem w poprzednim poście. I na naszej ulicy zaświeciło dziś słońce. I choć woda leci z dachów to widoki (na tę chwilę) są ... Nasza zima utrzymuje się już drugi dzień, sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Szronem malowane. 23.11.25, 12:09 Szukajcie a znajdziecie. Zdjęcia urocze, ale mi od razu nasunęło się pytanie, jak to zjawisko atmosferyczne zagarnęli katoliccy pasterze na potrzeby swoich działań marketingowych. I oto, co mi Comet odpowiedziała: W kontekście duchowym, "szron" może oznaczać przemijanie grzechów i odpuszczenie, co symbolicznie wiąże się z odnową w wierze katolickiej. W sztuce i literaturze religijnej, "szron" bywa używany jako obraz czystości, oczyszczenia, a także prób duchowych, które prowadzą do odrodzenia i głębszej wiary. Ach, jakiż ja się oczyszczony dziś przebudziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Szronem malowane. 01.12.25, 20:30 Sympatyczna krowa z pierwszego twojego zdjęcia to przedstawicielka szkockiej rasy Highland cattle. Ciekawą ich cechą jest zdolność co całorocznego przebywania na wolnym powietrzu, nie wymagają obór. Widziałem duże stado bytujące w bagiennych nieużytkach koło miejscowości Turostowo. To było kilka lat temu, nie wiem, czy nadal tam są. Pierwsze spotkanie z nimi jest zaskakujące, widok jest niecodzienny,gdy z zarośli wychodzi taki włochaty żubr czy bizon. Nie są zbyt popularne w Polsce, jest tylko kilka amatorskich hodowli. AI mówi mi, ze znane są w Polsce od XIX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Szronem malowane. 01.12.25, 20:57 Sąsiadka ma parkę. Bardziej dla zabawy niż z powodów gospodarczych. Podobno mało mleczne i i mięsno.ść mizerna. Najzabawniejsze, że jako swoje stado potraktował je trzymany przez nich kucyk. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Szronem malowane. 03.12.25, 20:09 Lata temu w jednym ze znanych mi gospodarstw sąsiedzi trzymali na wybiegu przy parkanie różne zwierzaki. Schodziły się tam wszystkie okoliczne dzieciaki, żeby oglądać i dokarmiać (była wystawiona odpowiednia karma) świnie miniaturowe, świnki morskie, króliki różnych ras i konia rasy Falabella. Nauczyłam się jaka to rasa, bo moje pierwsze spotkanie z tym koniem wyglądało tak, że z daleka widziałam kogoś wyprowadzającego "psa" na smyczy, ale ten pies stukał nóżkami o bruk jakby miał kopytka. Podeszłam bliżej i okazało się, że faktycznie ma kopytka i nie jest to pies, ale koń. Nie przypuszczałam , że istnieją odmiany tak małych koni. Był zdecydowanie mniejszy od doga niemieckiego. Po dwóch latach gospodarze zlikwidowali zagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Szronem malowane. 26.12.25, 22:07 ...było wszystko przez ostatnie dni; teraz nadchodzą dodatnie temperatury - razem z opadami śniegu... Odpowiedz Link Zgłoś