Dodaj do ulubionych

Czy to RZS ?

15.12.07, 21:03
Witam wszystkich cierpiących na tę paskudną chorobę i proszę, byście
napisali co sądzicie o moim przypadku.

Od 3,5 roku budzę się ze sztywnymi palcami rąk, sztywnośc dopada
mnie także wówczas, gdy przez jakiś czas nie ruszam rękami. Niemal
stale utrzymuje się lekki ból palców, z wyjątkiem kciuka, ale nigdy
nie zdarzyło się, by spuchły.

Także od 3,5 roku mam stale podwyzszone OB – max.47 i nigdy nie
spada poniżej 25. Na nic nie choruję, zrobiłam badania wymazu z
gardła, nosa, przeswietliłam wszystkie zęby w poszukiwaniu jakiegoś
ogniska zapalnego, a ponieważ nic nie wyszło, podejrzenie padło
jednak na palce.

Latex reumatyczny 5,2 (maksymalnie można mieć 14), anty CCP wprost
rewelacyjne <1. Radiolog, opisujący moje zdjęcie napisał : ,,I
stopień RZS’’, z czym z kolei nie zgadza się moja reumatolożka,
twierdząc, że jest rzeczą niemożliwą, by przy trwającej 3,5 roku,
nie leczonej chorobie stawy jeszcze nie spuchły.

Co tym sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • anka.sobo Re: Czy to RZS ? 17.12.07, 21:48
      Cześć
      Może powinnaś zmienić lekarza,lub chociaż wybrać się do innego.
      Pozdrawiam
      • abigail88 Re: Czy to RZS ? 18.12.07, 16:16
        Dlaczego tak sądzisz ?
        • anka.sobo Re: Czy to RZS ? 19.12.07, 22:42
          Myślę,że powinnaś udać się do innego lekarza w celu dalszej
          diagnostyki.
          Masz dość wysokie OB i rzeczywiście sztywność palców może wskazywać
          na rzs ale pewnie nie musi,obrzęk przeważnie występuje.Wybierz się
          więc do innego lekarza,który zleci Ci pewnie inne badania by
          wykluczyc bądź potwierdzic rzs,bo OB wskazuje na to że jednak coś
          sie dzieje w Twoim organizmie.
          Pozdrawiam.
          • abigail88 Re: Czy to RZS ? 19.12.07, 23:05
            Zostawmy na razie lekarza w spokoju, nie o lekarza tutaj chodzi.

> sztywność palców może wskazywać na rzs ale pewnie nie musi,obrzęk
            przeważnie występuje.

Chciałam się właśnie dowiedzieć czegoś bliżej na temat
            tego ,,przeważnie’’. Czy znasz przypadek, że ktoś chorował przez
            kilka lat na RZS i nie miał obrzęku ? Możesz podać jakiś link, gdzie
            byłaby wzmianka na ten temat ? O jakim konkretnym badaniu, mogącym
            jednoznacznie wykluczyć lub potwierdzić chorobę piszesz ?
            • anka.sobo Re: Czy to RZS ? 21.12.07, 21:57
              No może nie o lekarza tutaj chodzi,ale raczej bez jego pomocy nic
              nie zdziałasz.
              Ja nie jestem aż tak obeznana,wybacz.U mnie latex był dodatni,
              wysokie było miano Waalera-Rose a także widoczne obrzęki dłoni.Nie
              wiem być może wykonuje sie jeszcze jakieś dodadtkowe badnia by
              wykluczyć lub potwierdzić chorobę.
              Radiolog jednak dał Ci I stopień RZS, więc raczej nie wyssał sobie
              tego z palca,a ja nie wiem jakie masz zmiany w RTG.Dla RZS
              charakterystyczne są nadżerki w kościach a także odwapnienia
              okołostawowe.
              Dla Twojego świętego spokoju radzę więc wybrać sie do innego
              specjalisty.
              Znam kilka osób chorujących na RZS i nie mających obrzęku palców.
              Pozdrawiam:)
              • abigail88 Re: Czy to RZS ? 05.01.08, 19:08
                Radiolog to także człowiek omylny. Znam przypadki, gdy radiolog
                napisał totalne bzdury, a przy rozpoznaniu rzs na podstawie zdjęcia,
                radiolog musi być bardzo doświadczony. Mnie trafił się akurat
                zupełnie przypadkowy, ze skierowania.
                Na razie planuję sobie zrobić prywatnie usg i nie wspominać
                lekarzowi nic o podejrzeniach.
                Do innego reumatologa także zapewne w najbliższym czasie się
                wybiorę, ale zanim to zrobię muszę sama zgromadzić jakieś
                informacje, by wiedzieć o czym z nim rozmawiać, dlatego właśnie
                czytam na ten temat wszystko co mi się nawinie i napisałam na forum.
                Należę niestety do tych trudnych pacjentów, którzy patrzą lekarzowi
                na ręce i nie obdarzają go bezgranicznym zaufaniem.

> Znam kilka osób chorujących na RZS i nie mających obrzęku palców.

Czy mozesz mi napisać coś więcej o tych przypadkach ? Jak wyglądają
                wyniki badań tych osób ? Jak długi okres czasu upłynął od
                stwierdzenia u nich choroby i na jakiej podstawie ją stwierdzono ?

• olenka481 Re: Czy to RZS ? 07.01.08, 19:45
                  Witam moim problemem jest poranna sztywnośc palców.Miałam zrobione
                  wyniki z krwi i zdięcia rtg oto opis-Podchrzęstna osteoskleroza
                  powierzchni stawowych,zwężenie szpar stawowych w stawach
                  międzypaliczkowych,z pojedyńczymi niewielkimi okołostawowymi geodami
                  kostnymi,z nadrzerkami w stawach międzypaliczkowych ,odgięciem
                  łokciowym w stawach międzypaliczkowych palców V-tych obu
                  rąk.Najpewniej zmiany RZS I stopień.Czy to jest już napewno ta
                  choroba?Wyniki z krwi nie są złe tak ale wiem też że nie zawsze
                  wyniki wykazują wczesne zmiany,zaznacze ,że te objawy sztywności mam
                  od ok miesiąca.Prosze o porade co mam teraz robić jutro ide do
                  lekarza rodzinnego z wynikami ale co dalej??Pozdrawiam Angelika
                  • abigail88 Re: Czy to RZS ? 07.01.08, 20:30

Witaj Angeliko !

Wyciągnęłam opis do mojego zdjęcia RTG i popatrz, jakie duże jest
                    podobieństwo :

,,Okołostawowa poroza kości - I stopień RZS susp – wskazane
                    poszerzenie diagnostyki.
                    Zmiany zwyrodnieniowe oraz geody kostne (pojedyncze) w stawach
                    nadgarstka lewego, międzypaliczkowych bliższych i dalszych dłoni –
                    przeweżenie szpar stawowych’’.

Od miesiąca siedzę w internecie i wyszukuję informacje o rzs, bo ten
                    opis mnie dosłownie dobił i niewielkim pocieszeniem jest, że test
                    anty CCP nie wykazał choroby, czynnik reumatoidalny jest dla mnie
                    korzystny – tak bywa u 20 % pacjentów, nie mam nadmiaru płytek we
                    krwi i mimo, że sztywność rąk utrzymuje się od dawna nic mi nie
                    puchnie.
                    Z pewnością powtórzę badania i zrobię USG.
                    Lekarz rodzinny zapewne skieruje Cię do reumatologa, mnie zlecił
                    zbadanie czynnika reumatoidalnego, zebym juz z gotowym wynikiem
                    poszła do reumatolga.
                    Poproś reumatologa (rodzinny chyba tego nie zleca) o anty CCP, bo to
                    jest obecnie najbardziej wiarygodne badanie....i kosztowne, dlatego
                    przepisują je niechętnie.
                    • olenka481 Re: Czy to RZS ? 09.01.08, 20:50
                      Witaj!
                      Dzięki za odzew,ja też siedze i szukam informacji na ten
                      temat.Jestem załamana bo jak na mnie to juz dużo się zwaliło,od
                      prawie 5 lat choruje na algodystrofie ręki prawej a od roku na
                      algodystrofię stopy lewej,pozatym jestem po operacji guzów wątroby i
                      mam niedowład stopy od ponad roku i czeka mnie operacja
                      kręgosłupa,więc wiadomość o tym że to może być RZS jest dla mnie
                      koszmarem.Zmiany są bardziej widoczne oczywiście w ręce z
                      algodystrofią bo ta horoba też powoduje odwapnienia ale to
                      spowodowalo że te zmiany się nasilają teraz,mi też nie puchnie ręka
                      lewa tylko rano jest zesztywniała( palce )tylko ta z algo jest
                      spuchnięta ale to od 5 lat już.Nawet jak dłuższy czas nie ruszam
                      palcami to też sztywnieją no i boli przy ruszaniu ,w szczególności
                      po tym sztywnieniu.Napisz jak dalej planujesz leczenie i wogóle co u
                      Ciebie.Ja się doczytałam że to straszna choroba,zresztą leżałam juz
                      z ludzmi na to chorymi-koszmar.Pozdrawiam Angelika.Moje gg589276
                      • abigail88 Re: Czy to RZS ? 10.01.08, 21:02
                        Współczuję, rzeczywiście dotknął Cię ogrom nieszczęść, a jeszcze na
                        dodatek podejrzenie rzs. Miejmy nadzieję, że objawy, które masz mają
                        jednak związek z algodystrofią.
                        Mnie ta choroba przeraża tym bardziej, że widzę na co dzień jej
                        skutki, gdyż cierpi na nią od dwudziestu paru lat moja teściowa,
                        niegdyś kobieta niezwykłej urody, a teraz wrak człowieka.
                        Napisz, co dalej, po wizycie u lekarza. Czy masz przepisane jakieś
                        badania? Kiedy do reumatologa ?

Jeśli chodzi o mnie – chciałam sobie powtórzyć rtg u radiologa,
                        który ma w moim mieście bardzo dobrą opinię, okazało się jednak, że
                        zgodnie z wymogami UE rtg można obecnie robić wyłącznie na podstawie
                        skierowania i nie wykonają mi go odpłatnie. Rozglądam się za dobrym
                        radiologiem, wykonującym usg, ale niestety większość z nich
                        specjalizuje się w narządach wewnętrznych.

W sobotę zaczynam piąty tydzień zażywania sulfasalazinu. Wg opinii
                        mojej lekarki ma to być rodzaj testu, sprawdzającego, czy organizm
                        zareaguje na ten lek, który jest zaliczany do modyfikujących rzs.
                        Mam łykać przez 6 tygodni, bo dopiero po tym czasie przewiduje się
                        ewentualną poprawę, później 2 tyg. przerwy i badanie krwi. Po 3
                        tyg. brania przestały mi sztywnieć palce, a ja paradoksalnie jestem
                        tym faktem zaniepokojona, bo skoro lek ma działać na rzs, a
                        zadziałał i to w dodatku przed czasem, to jest prawdopodobne, że to
                        może być to świństwo.
                        Znalazłam ciekawą stronkę o diagnostyce obrazowej w chorobach
                        reumatycznych.

www.forumzdrowia.pl/index.php?id=353&art=327

Jest to dla mnie jakimś tam pocieszeniem, bo wszystkie wymienione w
                        opisie mojego zdjęcia wady wystepują także w zwyrodnieniach, a nie
                        mam charakterystycznych dla rzs nadżerek.
                        Pozdrawiam i napisz koniecznie co zamierzasz`dalej robić.
                        • olenka481 Re: Czy to RZS ? 10.01.08, 21:51
                          No widzisz a ja mam wszystko i nadrzerki,okolostawowe geody
                          kostne ,osteoporoze okołostawowąi osteoskleroza.Do reumatologa mam
                          na 6 lutego ,ale za 2 tyg jade do szpitala na odzial z algodystrofią
                          na cewnik do kręgosłupa i mam nadzieje że profesor pomoże mi znależ
                          tam dobrego reumatologa to wkońcu klinika,może już tam porobią
                          konkretne badania,Jutro coś napisze bo będe w Szczecinie u profesora
                          na wizycie może coś mi powie.Jak narazie jestem przerażona i tyle
                          narazie mam przepisany tylko Diclobel mam raz dziennie brać bo moja
                          lekarka nie chce mi nic więcej dawać przed wizytą u reumatologa.Za
                          stronkę dziekuje popatrze sobie.Pozdrawiam i pa.Odezwe się jutro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka