renepoznan 03.01.26, 11:51 Niektórzy lubią. O ile nie muszą odśnieżać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.george.l Re: Mamy trochę zimy! 03.01.26, 13:18 A na co Ci ta szczotka i łopatka? Przecież śnieg się stopi. Na przyjście plebana podjazd pucujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 03.01.26, 13:57 Plebana? A komfort mojej rodziny i mój się nie liczy? Wszędzie widzisz tylko plebana? George - naprawdę poradź się specjalisty. Życie nie ogranicza się do plebana. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Mamy trochę zimy! 03.01.26, 14:19 Ja muszę, bo w sąsiedztwie są szkoły. Tą katastrofę zawdzięczamy lewicy i tawariszczowi feldmarszałkowi Wołodymiroj Czarzastoj und jego polityce redukcji CO2. Jeszcze zeszłej zimy po moim ogrodzie biegały żyrafy i słonie. Kto zapłaci moje rachunki za ogrzewanie? Tylko 20 tysięcy lat temu Polska była skuta lodowcem skandynawskim grubym na kilometr, życie nie było tu możliwe i obecna władza chce nas cofnąć do tej ery.. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 04.01.26, 17:53 Czekali, czekali i doczekali... Jest prawdziwa zima, szybko robię zdjęcia bo nie wiadomo, jak długo potrwa. Obrazki z 4 stycznia 2026 Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 04.01.26, 20:11 Taaaa. Miałem uroki zimy. Śniegu nie za wiele ale w zaspie ugrzązłem. Cholera....... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 05.01.26, 10:58 Ugrzęznąć w śniegu- nie ma problemu. Na taką okoliczność trzymamy staruszkę- Vitarę, z napędem 4x4 i reduktorem, za niewielkie pieniądze kupioną używkę .. Brakowało mi takiej zimy, bo stała bezczynnie i tylko płaciliśmy ubezpieczenie. Teraz się przydaje, jazda 4x4 to po śliskim czy kopnym śniegu nie stanowi dla niej problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 05.01.26, 11:18 My jak my ale biedne zwierzątka Na zimnie bez ubrań! Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Mamy trochę zimy! 05.01.26, 11:33 Kiksie, ale żeś zwąchał pismo nosem z tą ceną benzyny, bo wkrótce będzie poniżej 5 złotych na stacjach dzięki Donaldowi i jego taniej wenezuelskiej ropy. Odszczekuję, bo myślałem, że tego nie doczekam.. Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Mamy trochę zimy! 05.01.26, 15:28 Dzisiaj zajrzałam do swojego ogrodu. Myślałam, że jest więcej śniegu. Podobno pod koniec tygodnia możemy spodziewać się u nas nowej dostawy śniegu, a i temperatura będzie sprzyjała zimowym widokom. Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Mamy trochę zimy! 05.01.26, 16:41 Jakie ładne gumofilce :) Brzegi jeziora jeszcze nie zamarzły? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 05.01.26, 17:42 Zamarzły, odmarzły a teraz jest pół na pol. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 09.01.26, 14:38 Gumofilców zazdroszczę ale żona nie pozwala mi kupić :-( Za to kupiliśmy sobie z żoną przeciwpoślizgowe raczki na buty. Oczywiście dopiero po tym, jak po efektownej figurze rozbiłem sobie sempiternę na wyślizganej drodze. Raczki sprawują się rewelacyjnie, inna jakość chodzenia U nas też zima, dzisiaj obserwowaliśmy rzadkiego ptaka- białą czaplę, która przymuszona głodem cierpliwie obserwowała kawałek niezmarzniętej strugi. Ja tam nigdy ryb nie widziałem, czasami jakaś drobnica się pokazała. Może jej się poszczęści bo żal patrzeć na tak pięknego głodomora. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 10.01.26, 11:11 Mieszkasz na wsi i nie masz gumofilcow? To niemożliwe. ;) Mamy więcej niż trochę zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 10.01.26, 14:24 Znowu może wrócić dyskusja, czy wczoraj to był szron czy szadź? Ale cokolwiek to było- przez chwilę świat był piękny, wszystkie jego brudy były głęboko schowane pod warstwą białego puchu. Brakowało tylko słońca. Za to słońce mamy dzisiaj ale nie ma szadzi ani szronu. Jak to ktoś powiedział (dość dawno temu): niezmącona radość życia niebyła nigdy udziałem żadnego ze śmiertelników. Zawsze coś... Choćby brak gumofilców. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 24.01.26, 17:08 Czy gdy szedłeś to było słychać takie odgłosy pękania biegnące wzdłuż tafli lodu? To bardzo niemiłe, ma się wrażenie, że za chwile pod tobą się załamie lód. Ale najczęściej to tylko odgłosy niczym nie grożące. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 24.01.26, 18:47 Nie - ale znam to zjawisko. Faktycznie niepokojące choć tak naprawdę niegroźne. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Mamy trochę zimy! 24.01.26, 19:30 Cóż za słowna finezja. Ciekawe, jakich słów użyłaby obecna jeszcze ministra kultury, gdyby wypier***ła się na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 27.01.26, 13:24 Na gładką gołoledź napadał dziś delikatny puch. Wygląda to nieźle, ale chodzić hadko! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 27.01.26, 19:52 W Poznaniu nie było źle. Śnieg popadał ale lodu pod spodem nie było. Jedynie na ubitym śniegu można było się poślizgnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Mamy trochę zimy! 29.01.26, 12:05 ocieplenie klimatu w pełnej krasie... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 31.01.26, 20:23 Niestety ciągle ludzie, nawet dobrze wykształceni, nie odróżniają pogody od klimatu. A co tu mówić o prostaczkach? Dzisiaj obserwowaliśmy ciekawe zjawisko atmosferyczne. Padał śnieg z pogodnego nieba. Na zalegające od kilku dni wilgotne, niżowe powietrze od rana napływało mroźne powietrze arktyczne i para wodna zawarta w "starym" powietrzu resublimowała, to znaczy bez przejścia w stan ciekły zamieniała się w kryształki śniegu a te po prostu cichutko sobie spadały na ziemię. Zjawisko nie trwało długo, może godzinę i nastała piękna, słoneczna ale mroźna pogoda. Dzień wcześniej, przy wyższej o kilka stopni pogodzie musieliśmy skrócić spacer, bo zmarzliśmy mimo ciepłej odzieży. Dzisiaj było -8°C a mogliśmy sobie spokojnie przejść te swoje 5 km. Mogliśmy, bo mieliśmy na butach raczki, poza miastem, zwłaszcza w lesie, ciągle utrzymuje się pokrywa śnieżno - lodowa na drogach gruntowych. Poszliśmy obejrzeć stos dębiny , która będę musiał pociąć i porąbać Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 01.02.26, 11:40 Jeśli to potniesz i porąbiesz to w zasadzie nie musisz nim palić. Będzie Tobie ciepło. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Mamy trochę zimy! 06.02.26, 09:56 Trochę się zdziwiłem, patrząc wieczorem na mój trawnik przed domem. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Mamy trochę zimy! 06.02.26, 20:33 ocieplenie klimatu a ludzie we własnych domach zamarzają... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Mamy trochę zimy! 06.02.26, 22:15 Niech trochę przymarzną pupki wyborców Tuska, oraz odchudzą ich portfeliki, zwłaszcza tych nabitych w pompe.. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 zalety palenia drewnem 06.02.26, 23:34 Rene napisał: Jeśli to potniesz i porąbiesz to w zasadzie nie musisz nim palić. Będzie Tobie ciepło. ;) To jest oczywiście jedna z korzyści wynikających z palenia drewnem. Ale jest ich więcej. Spalając drewno nie zwiększamy ilości dwutlenku węgla w atmosferze. Bo na miejsce wyciętego drzewa leśnicy sadzą kolejne drzewa a te pochłaniają CO2 przez całe życie. Do momentu ponownego wycięcia pochłoną dokłądnie tyle samo CO2 ile ja wyemitowałem spalając poprzednie drzewo. Bilans wychodzi na zero!!! Kolejną korzyść odkryłem przypadkiem. Przez całą młodość i kolejne lata odczuwałem mniejsze lub większe bóle kręgosłupa. Skutek pracy siedzącej. Obecnie ciężko pracując przy cięciu i rąbaniu drewna tak wyćwiczyłem kręgosłup, że - odpukać- zero dolegliwości. Lekarze mogliby zapisywać rąbanie drewna w ramach leczenia. "Nasz" cesarz Wiluś, gdy go w 1918 z tronu zdjęto do końca życia na wygnaniu rąbał drewno dla rozrywki. A jedną rękę miał słabszą Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Mamy trochę zimy! 07.02.26, 14:17 Coś nie tak. To miało być zdjecie ptasiej stołówki. Odpowiedz Link Zgłoś