renepoznan Re: Magnolie kwitną 23.09.26, 18:42 Zimowity kwitną. Niestety nadchodzi zima. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Magnolie kwitną 27.09.26, 23:30 Ale zanim zima nadejdzie, będziemy mieli jesień. Dziś znaleźliśmy pierwszy kolorowy liść, zapowiadający coroczne szaleństwo jesiennychkolorów Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 co zrobić z jabłek 29.09.26, 18:03 Rok wyjątkowy, drzewa owocowe (wszystkie dwa) obrodziły jak nigdy. Śliwkom daliśmy radę, trochę z pomocą rodziny ale jabłek nie przerobimy. Jutro wezmę cichcem z Dino foliowe woreczki, poporcjuję do nich jabłka i wywieszę przy drodze. Może się ktoś zlituje Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: co zrobić z jabłek 29.09.26, 22:29 Jakie to odmiany? Nie da się ich przechować na później? Moje jabłonki są mniejsze, więc owoców mam mniej niż Ty, ale też całkiem sporo. Do części dorwały się sikorki. Bez nich nie wiedziałabym, że jabłka już dojrzały. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: co zrobić z jabłek 30.09.26, 13:38 Tę jabłoń posadziłem w poprzednim tysiącleciu i zdążyłem zapomnieć, jaka to odmiana. Ona w tej chwili ma twarde owoce, ale słodkie i soczyste, dobre na sok z sokowirówki. Jak poleżą, zmiękną to będą dobre i do jedzenia. Woreczki mam, za chwilę powieszę na płocie, zobaczymy co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Magnolie kwitną 08.10.26, 09:49 Jesień. Można wrócić do stolarki. A różne baby czepiają się, że bałagan. Wrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Magnolie kwitną 09.10.26, 15:21 Ile lat chomikujesz resztki lakierów i farb zanim uznasz, że czas się z nimi rozstać? Ostatnio natrafiłam na niewykończone puszki sprzed 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Magnolie kwitną 09.10.26, 18:42 Ja około 20-tu. Jest problem z ich likwidacją. PSZOK w Skokach przyjmuje tylko puste puszki. Gdy pytałem co zrobić z resztkami farb dostałem odpowiedź, że trzeba wyrzucić do lasu. Ja ma odruch wyniesione z PRL-lu, niczego nie wyrzucam, bo kto wie- może się przydać. Mam całkiem sporą skrzynkę zardzewiałych gwoździ, choć nie używam ich już od wielu lat. Od kiedy wkrętarki akumulatorowe stały się dostatecznie tanie. Pisałem pewnie, że zabrałem się za budowę drewutni. Odkryłem urok specjalnych wkrętów ciesielskich. Mają inny gwint oraz coś w rodzaju wiertła, więc przecinają włókna co zapobiega rozszczepianiu się desek podczas wkręcania. Inną cenną zaletą jest to, że zamiast krzyżowego nacięcia pod śrubokręt mają głęboki otwór z wielowpustem, tzw. "gwiazdkę". Podczas dokręcania bit wkrętarki nie wyskakuje i można naprawdę solidnie dokręcać. No i mają łeb ukształtowany jak podkładka więc nie wgniatają się w drewno. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Magnolie kwitną 09.10.26, 20:06 Widać, że mało pracujesz w drewnie. Te wkręty są znane już od dość dawna. Rzeczywiście wygodne. Mam nadzieję, że końcówkę dokręcania robisz już ręczne. Wkrętarkę nie masz właściwego wyczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Magnolie kwitną 09.10.26, 20:03 Tak długo aż się puszka skończy. To co widać ma z 15 lat ale to jest pokost lniany i olej do drewna a on może stać długo. Konserwuję nim moje rzeźby. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Magnolie kwitną 09.10.26, 20:12 Gość w dom Bóg w dom Ja mu krzywdy nie zrobię, choć nie znam stwora. Odpowiedz Link Zgłoś