Dodaj do ulubionych

Utinam falsus vates sim

31.03.26, 23:46
Utinam falsus vates sim mawiali Rzymianie w takich jak ten razach. Co znaczyło: obym był fałszywym prorokiem. Boję się jednak, że nie jestem fałszywym prorokiem. Bo wieszczyłem, że prezes NBP i jego program Safe0% padną, gdy złoto stanieje. No i stało się, złoto staniało a o SAFE 0% nie słyszymy.
Teraz wieszczę kłopoty, bo obniżka cen na paliwa jest bardzo miła ale od tego paliwa nie przybędzie. Wysokie ceny zmuszają do oszczędności a my jak na Titaniku- hulać będzie radośnie, choć paliwa więcej nie będzie.
Ja jestem w lepszej sytuacji, bo zachowałem kartkę na benzynę, wydaną przez rząd w podobnej sytuacji. Benzyna wtedy nie była droga, tylko jej po prostu nie było i musiały być kartki. Chyba zataczamy koło...
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Utinam falsus vates sim 01.04.26, 06:21
      Na SAFE już zarabiają inwestorzy w Grupę Virtus SA, a ile tego rodzaju szwindelków jest poza radarem trudno stwierdzić. W każdym razie ja się podłączyłem skromnym zakresie na Virtusie i dokupię więcej akcji za 1,5 złotego, kiedy nastąpi ich emisja. Poważne pieniądze mam w JSW..
      • kiks4 Re: Utinam falsus vates sim 01.04.26, 12:36
        Mówisz o prawdziwym SAFE a nie wydmuszce od Glapińskiego? Powodzenia!
        A na mojej katce na benzynę są jeszcze niewykorzystane odcinki, mogą się jeszcze przydać
        • m-dyskretna Re: Utinam falsus vates sim 01.04.26, 16:12
          Miałeś Syrenę? Tata mojej koleżanki miał taką, w której drzwi otwierały się odwrotnie czyli jak w angielskich taksówkach.
          Wydaje mi się, że mam jeszcze kartki na cukier i mięso. Nigdy nie mieliśmy w domy tyle cukru, co w czasach reglamentacji. Mam też powszechne świadectwo udziałowe.
          • kiks4 Re: Utinam falsus vates sim 02.04.26, 00:04
            Miałem Syrenkę 105. Nowoczesna, dużą biała limuzyna- tak było w fabrycznej instrukcji. Przy pierwszym wyjeździe za miasto pękł przegub w napędzie. Poprzedni właściciel zgromadził w bagażniku cały zestaw części i narzędzi więc z instrukcją w garści wymieniłem przegub w polu. Kto to dzisiaj potrafi?
            Zwłaszcza, że współczesne przeguby homokinetyczne jakoś nie pękają...
            Miała pęknięty lewy słupek B, dach się trochę kiwał ale Syrenka była posadowiona na ramie, więc nie miało to żadnego znaczenia.
        • qwardian Re: Utinam falsus vates sim 01.04.26, 18:25
          Obydwa programy Safe to taki sam przekręt jak szczepioneczki Pfiser und Astra Zeneca od których teraz uciekamy w sądach międzynarodowych intrygantów. Rosjanie w takim tempie nie dotrą do granic PL przez tysiąc lat, bo chronią ich wyrzutnie und rakiety Himarsa z USA, które są bardziej skuteczne niż całe europejskie NATO. Niestety nie udało mi się dzisiaj dokupić śmiecia za 1,50 pewnie kara za pazerność..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka