Dodaj do ulubionych

Praprawnuk Mickiewicza

23.05.26, 07:25
wpolityce.pl/polityka/760945-prawnuk-mickiewicza-ma-dosc-wladzy-tuska-rozwaze-pozew
Ten jest na dobrej drodze bo prawnuk Sienkiewicza obrał zdecydowanie tę złą
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 11:44
      Nie mam wiele do powiedzenia w tym temacie, ponieważ nie znam profilu mediów, które utraciły dofinansowanie. Skoro jednak "wpolityce" sprawę nagłaśnia, to zaczyna mi już to śmierdzieć. Może Polonia nie chce tych mediów? Przypomnij sobie, jak Polonusy w Kanadzie pogoniły Rydzyka.
      • kiks4 Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 12:57
        Oszołomie! Nie wiem jak ty ale ja oceniam dużo wyżej pod względem moralności Henryka Sienkiewicza niż Adama Mickiewicza. Henryk- katolik, sławiący religijność opisywanych przez siebie postaci, (Obrona Częstochowy bez niego by się nie wydarzyła), przykładny mąż i ojciec a z drugiej- Mickiewicz, zdradzający żonę z kim się dało, członek sekty Towiańskiego. Dla mnie jego wnuk nie jest żadną miarą wartości moralnych, bo czym skorupka za młodu nasiąknie...
        Potomkiem Sienkiewicza jest Bartłomiej Sienkiewicz- i dobrze ci radzę- słuchaj się mu (tak chyba mówi się po poznańsku)
        • l.george.l Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 13:26
          Warto w tym kontekście jeszcze dodać, że Sienkiewicz to prekursor Łatwoganga. Kolekta papieża Benedykta XV na rzecz ofiar wojny w Polsce została zorganizowana w 1916 roku właśnie z inicjatywy polskiego noblisty Henryka Sienkiewicza.
          • kiks4 Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 17:24
            No proszę! Tym bardziej trzeba cenić słowa potomka Sienkiewicza niż Mickiewicza!!! Pomyśl o tym przez chwilę- OszoMie!
            • oszo-lom-z-rm Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 17:53
              jesli chodzi o potomka Sienkiewicza to najbardziej utkwiły mi w pamięci słowa Ch d i kampieni kupa - o o rządach PO przed 2015r
          • oszol-lom-z-rm Re: Praprawnuk Mickiewicza 24.05.26, 10:32
            Jeśli ktoś tu jest prekursorem to na pewno pierwowzór dr Judyma który spoczywa na sosnowieckim cmentarzu obok tragicznie zmarłego posła L Litewki
        • oszo-lom-z-rm Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 17:52
          dla mnie obaj są wzorem natomiast drogi ich potomkow jak widac poszly w róznych stronach
    • qwardian Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 17:51
      Obcięcie tych funduszy jest w pewnym sensie uprawnione, bo jeszcze mamy traumę po działalności na Ukrainie, które doprowadziło do wojny między Słowianami. Mickiewicz był mieszkańcem rusińskiej ziemi, o znajomość bałtyjskiego go nie podejrzewam, ale znał rusiński i rosyjski. Sienkiewicz z kolei miał pochodzenie tatarskie. Ja głosuję Von Braun bo pochodził z Wyrzyska Wlk., był SS und organizował wycieczki na Księżyc..
      • oszo-lom-z-rm Re: Praprawnuk Mickiewicza 23.05.26, 17:54
        Ewa Braun miała Wille w Pobierowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka