Dodaj do ulubionych

EKSMITOWAĆ CZY NIE ?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 23:10
1. Pani X zajmuje mieszkanie w budynku prywatnym. Ma 75 lat. Emerytura nie
starcza na jedzenie.
Pytanie brzmi: eksmitować na bruk czy nie?

2. Pani Y ma 24 lata. Mieszka w prywatnej kamienicy. Jest w ciąży. Właśnie
upadł zakład, w którym pracowała.
Pytanie brzmi: eksmitować na bruk czy nie?

3. Pan Z przepracował 30 lat w przemyśle ciężkim. Mieszka w prywatnej
kamienicy. Jest samotny. Przestał płacić czynsz, bo zakład zamknęli i nie
starcza na chleb.
Pytanie brzmi: eksmitować czy nie?

Moja opinia jest następująca:
eksmisja którejkolwiek z wymienionych osób jest BARBARZYŃSTWEM.
Kamienicznik w tej sytuacji winien czasowo przekazać kamienicę państwu.

Obserwuj wątek
    • Gość: couleur3 Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 23:20
      To ciężkie przypadki , te które wymieniłeś ale lekarstwo gorsze od choroby :
      przekazać państwu kamienicę ! A kto będzie ją remontował , utrzymywał itp.?
      Kamienica to własność prywatna tak samo jak samochód czy buty. I należy do
      WŁAŚCICIELA. A mieszkanie się wynajmuje i trzeba mieć świadomość że trzeba za
      to zapłacić, tak jak za wszystko zresztą. Jeśli się to podważy to mamy znów
      komunizm , a to już przerabialiśmy , z widocznymi skutkami.
      • mantis1 Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? 17.05.02, 23:26
        wlasnie a oddanie kamioenicy panstwu to chyba jakis zart! a moze wlascicel
        kamienicy, ma gigantyczne problemy finasowe i wlasnie mu bak zajmuje kamienic3
        i do tego ludzie mu nie placa?
    • Gość: P.B Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 16:48
      Gość portalu: Kamień napisał(a):

> 1. Pani X zajmuje mieszkanie w budynku prywatnym. Ma 75 lat. Emerytura nie
      > starcza na jedzenie.
      > Pytanie brzmi: eksmitować na bruk czy nie?

NIE

> 2. Pani Y ma 24 lata. Mieszka w prywatnej kamienicy. Jest w ciąży. Właśnie
      > upadł zakład, w którym pracowała.
      > Pytanie brzmi: eksmitować na bruk czy nie?

NIE

> 3. Pan Z przepracował 30 lat w przemyśle ciężkim. Mieszka w prywatnej
      > kamienicy. Jest samotny. Przestał płacić czynsz, bo zakład zamknęli i nie
      > starcza na chleb.
      > Pytanie brzmi: eksmitować czy nie?

NIE

> Moja opinia jest następująca:
      > eksmisja którejkolwiek z wymienionych osób jest BARBARZYŃSTWEM.
      > Kamienicznik w tej sytuacji winien czasowo przekazać kamienicę państwu.
      >
      >
      >
      >
      >

• Gość: Kamień Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 23:45
        Ja też oczywiście tak uważam. Ale czy rząd ma ogłosić według ciebie dekret czy
        jakoś inaczej to rozwiązać? To kamieniczna chołota nie chce oddawać kamienic.
        Odcinają lokatorom media, wodę, ciepło, prąd. W Łodzi, w Katowicach.
        Więc jak nacjonalizować według ciebie? Słabych trzeba bronić, to jasne, ale
        jak???
        • Gość: cinek Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.mc.onolab.com 19.05.02, 03:26
          Czy gdybyś Ty wynajmował komuś mieszkanie, też byś się przejmował sytuacją
          swoich lokatorów i płacił za nich, gdyby nie było ich stać na opłacenie
          rachunków? Czy nazywałbyś siebie kamieniczną hołotą? Czy chciałbyś, żeby Tobie
          znacjonalizowano Twoją własność? Czy uważasz, że "państwo" to taka skarbonka
          bez dna, z której da się sfinansować wszystko? Prawda jest taka, że
          to "państwo" to nasze podatki...

Co oczywiście nie zmienia faktu, że przedstawione przez Ciebie przypadki
          absolutnie wykluczają eksmisję "na bruk". Tyle tylko, że o wiele lepszym
          rozwiązaniem niż odbieranie "kamienicznikom" ich własności byłoby udzielenie
          lokatorom pomocy w znalezieniu innego lokum, tańszego, na opłacenie którego
          byłoby ich stać.. Nacjonalizacja kamienic nic nie da, bo kto będzie płacił
          wtedy za remonty? "Państwo"? A niby skąd mają znaleźć się na to pieniądze?
          Chcesz płacić większe podatki?

Wiem, że najłatwiej jest znaleźć sobie winnego, najlepiej kogoś, kto ma więcej
          niż my sami.. Najłatwiej mu to zabrać.. Bo oczywiście "kamienicznik" winien,
          że emerytury w Polsce nie starczają na życie, a ludzie tracą pracę.. Czy gdyby
          wymienione przez Ciebie osoby były w identycznej sytuacji materialnej, ale
          mieszkały np. w bloku spółdzielczym (z którego również mogłyby być zgodnie z
          prawem eksmitowane), domagałbyś się znacjonalizowania "spółdzielczej hołoty"?
          A gdyby właścicielem budynku była gmina? Wtedy również eksmisja jest
          dopuszczalna.. Znacjonalizować gminy? Czy też po prostu nie znosisz myśli o
          tym, że jakiś "prywaciarz" może być właścicielem kamienicy i wynajmować komuś
          mieszkania? Co w tym złego?

Pozdrawiam. I zapewniam Cię, że nie jestem właścicielem kamienicy:)
        • Gość: P.B Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 08:31
          Gość portalu: Kamień napisał(a):

> Ja też oczywiście tak uważam. Ale czy rząd ma ogłosić według ciebie dekret czy
          > jakoś inaczej to rozwiązać? To kamieniczna chołota nie chce oddawać kamienic.
          > Odcinają lokatorom media, wodę, ciepło, prąd. W Łodzi, w Katowicach.
          > Więc jak nacjonalizować według ciebie? Słabych trzeba bronić, to jasne, ale
          > jak???

Płacić musi każdy, a własciciel kamienicy nie jest instytucją charytatywną nie
          jest, a kamienicę utrzymywać musi. Moim zdaniem dla takich ludzi powinno budować
          się mieszkania socjalne.
          • Gość: PiotrB Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.au.poznan.pl 20.05.02, 10:09
            Za wszystko trzeba płacić, nawet za mieszkania socjalne. Niestety nic nie ma za darmo, wszelka
            pomoc państwa jest zawsze doraźna, nawet w krajach wysoko rozwiniętych. Gdybym ja był
            włascicielem kamienicy, nie przejmowałbym się losem moich klientów, bo moi lokatorzy, to własnie
            klienci. Wynajmowałem pewnej rodzinie moje mieszkanie i chodziło mi o to, żeby trochę zarobić, a nie
            żeby ich uszczęsliwiać. To trudny temat, niezręczne jest rozpatrywanie wszystkich przypadków
            eksmisyjnych wspólnie, razem. Są zapewne przypadki ludzi uposledzonych fizycznie, którym państwo
            nie potrafi znalesć pracy, albo nie jest wstanie dać żadnej pracy, wtedy ciężar utrzymania takiej osoby
            powinno wziąć społeczeństwo.
    • Gość: kryl Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 20.05.02, 12:31
      To może niech Kamień odda swoje mieszkanie jakiejś potrzebującej rodzinie
      (czasowo) a sam zamieszka pod mostem.
      Mam kolegę, który jest współwłaścicielem kamienicy w Poznaniu, ale wszystkie
      mieszkania zajęte są przez lokatorów kwaterunkowych, których nie można jak
      dotąd wyrzucić mimo że nie płacą. Chłopak jest od roku bezrobotny i mieszka
      kątem u znajomych. To jest w porządku?
    • alfalfa Re: EKSMITOWAĆ CZY NIE ? 20.05.02, 15:02
      Oczywiście, że eksmitować! Jak chcesz to ich wszystkich przyjmij pod swój dach!
      Najuboższym powinna pomóc pomoc socjalna i na nią płacę podatki (miedzy innymi)
      a własność prywatną trzeba szanować!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka