Gość: Rumor IP: *.waw.cdp.pl 21.05.02, 15:02 czy posiada ktos moze jakies obszerniejsze info na temat starego londowiska zeppelinow.. to ktorego ruiny (resztki) znajduja sie na przeciwko stacji esso i osiedla zwyciestwa (nieopodal castoramy) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 18:11 Hala dla zeppelinów została zbudowana w 1913r.. Wymiary dł. - 150m, szer. - 60m, wys. - 20m. Cumowały tam 2 typy sterowców - D4 i Z5. W czasie powstania powstańcy zdobyli zmagazynowany tam sprzęt lotniczy. W miedzywojniu istniał projekt przerobienia hali na wytwórnię filmową. W czasie wojny uległa niewielkim zniszczeniom (jest jeszcze na planie miasta z 1946). Wkrótce potem jednak ją rozebrano (nie znalazłem kiedy). Podobno oprócz murku na pasie rozdzielającym dwie jezdnie Serbskiej zachował się stalowy uchwyt do cumowania sterowców (gdzieś przy pętli 4 i 10, ja go nigdy nie widziałem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 150.254.117.* 22.05.02, 10:12 Widziałem ten uchwyt. Jest w krzakach, koło pętli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 18:19 Ostatni sterowiec zacumował w 1922 - był to polski 50-metrowy dwusilnikowiec "Lech", który przybył z Torunia A i jeszcze w 1914 wyleciał z hali Zeppelin Z-5 (140m długości), żeby zbombardować Warszawę (!) i Łomżę, ale niestety nigdy nie powrócił do Poznania. Mam super zdjęcie hali z powietrza (wśród pól na miejscu obecnych osiedli na Winogradach), ale jest trochę niewyraźne. Nie wiem czy po wskanowaniu coś by było widać :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumor Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 213.134.142.* 22.05.02, 10:49 wow, dzieki za info kukmajst, chetnie obadal bym jakas fotke, jesli przy okazji bedziesz cos skanowal mozesz wrzucic tez te o ktorej piszesz, photoszkop troche pewnie pomoze i nie bedzie tak zle.. tak wogole zastnawiam sie czy zeppeliny jeszcze gdziekolwiek w polsce lataja, wydaje mi sie ze pamietam ze jako dzieciak widzialem cos takiego w powietrzu ale nie jestem teraz pewny, chyba ze naprawde sa jeszcze jakies w codziennym uzytku.. kukmajst teraz wiem kogo pytac o interere fakty z histori poznania, fnx! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.futuro.pl 23.05.02, 01:45 w ksiazce "Ulicami mojego poznania" p.Zakrzewskiego bylo o ile pamietam zdjecie tego hangaru i cumowanego przy nim zeppelina - pagorek na ktorym znajduje sie osiedle Przyjazni to bylo doskonale miejsce do startow zeppelinow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.futuro.pl 23.05.02, 01:49 zajrzyj tutaj: www.mars.slupsk.pl/fort/r/tp_hala2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 23.05.02, 10:11 Ciekawe, czy ta droga z drzewami to Umultowska .............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 12:17 Gość portalu: XXL napisał(a): > Ciekawe, czy ta droga z drzewami to Umultowska .............. Ha, ta sympatyczna, wysadzana drzewami dróżka to ulica Wyłom (od Obornickiej na wschód) i jej przedłużenie (obecnie przez kładkę nad Pestką), które jest obecnie w środku osiedla Przyjaźni. Dochodziła ona kiedyś do Umultowskiej, która z kolei prowadziła od Cytadeli do Lechickiej i dalej tak jak obecnie. Zachowanym odcinkiem południowego odcinka Umultowskiej jest mniej więcej Gronowa i chyba jakiś odcinek drogi osiedlowej na Przyjaźni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.datastar.pl 23.05.02, 12:23 Macie więcej takich zdjęć? Błaaaaagam, mam fioła na punkcie przedwojennego Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 12:37 Gość portalu: Dzidka napisał(a): > Macie więcej takich zdjęć? Błaaaaagam, mam fioła na punkcie przedwojennego Pozn > ania... Mam tego od cholery, ale byłoby bardzo dużo skanowania, a na razie nie mam czasu...:-(( Sprawdź sobie tę stronkę - zajebiście opracowana historia fortyfikacji poznańskich ze sporą ilością zdjęć: www.mars.slupsk.pl/fort/tp_00.htm A tu znakomite stare pocztówki z widokami Jeżyc z przyległościami: www.jezyce.poznan.pl/poczt/poczt.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumor Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 213.134.142.* 23.05.02, 12:50 pocztowki mnie poskladaly na amen :) eh.. gdyby tak moc cofnac sie na jeden dzien w tamte czasy .. pojsc na teatralke.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.datastar.pl 23.05.02, 12:51 Gość portalu: Rumor napisał(a): > pocztowki mnie poskladaly na amen :) eh.. gdyby tak moc cofnac sie na jeden > dzien w tamte czasy .. pojsc na teatralke.. To ja idę z Toba jakby co, teeeeż bym chciała... I na Kaiser Wilhelm Strasse :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 13:00 Na marginesie... Zauważyliście jedną rzecz? Wiele obecnie szczelnie zabudowanych kwartałów Jeżyc jest na pocztówkach jeszcze jakimiś ogrodami, pustymi parcelami, itp. Natomiast wszystkie ulice są już wybrukowane, mają chodniki i latarnie... Czyli zupełnie odwrotnie niż obecnie. Najpierw się ludzie budują, a potem łaskawie po 10-15 latach (lub dłużej) miasto nieco utwardzi polną drogę, a po następnych kilkunastu może zechce położyć asfalt i zamontować oświetlenie. Cholera, przenoszę się z wami do dawnego Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.datastar.pl 23.05.02, 12:50 Kapitalne. Dzięki, już mam obie w ulubionych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 23.05.02, 13:10 Fajne zdjęcia !!! Chyba je sobie wydrukuje i pójdę porównać z tym co zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 19:04 Jeszcze jedna stronka z fotkami starego Poznania: www.stary-poznan.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś