Dodaj do ulubionych

ZEPPELINY w Poznaniu ?

IP: *.waw.cdp.pl 21.05.02, 15:02
czy posiada ktos moze jakies obszerniejsze info na temat starego londowiska
zeppelinow.. to ktorego ruiny (resztki) znajduja sie na przeciwko stacji esso i
osiedla zwyciestwa (nieopodal castoramy)
Obserwuj wątek
    • Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 18:11
      Hala dla zeppelinów została zbudowana w 1913r.. Wymiary dł. - 150m, szer. -
      60m, wys. - 20m. Cumowały tam 2 typy sterowców - D4 i Z5. W czasie powstania
      powstańcy zdobyli zmagazynowany tam sprzęt lotniczy. W miedzywojniu istniał
      projekt przerobienia hali na wytwórnię filmową. W czasie wojny uległa
      niewielkim zniszczeniom (jest jeszcze na planie miasta z 1946). Wkrótce potem
      jednak ją rozebrano (nie znalazłem kiedy). Podobno oprócz murku na pasie
      rozdzielającym dwie jezdnie Serbskiej zachował się stalowy uchwyt do cumowania
      sterowców (gdzieś przy pętli 4 i 10, ja go nigdy nie widziałem)
      • Gość: Kosa Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 150.254.117.* 22.05.02, 10:12
        Widziałem ten uchwyt. Jest w krzakach, koło pętli
    • Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 18:19
      Ostatni sterowiec zacumował w 1922 - był to polski 50-metrowy
      dwusilnikowiec "Lech", który przybył z Torunia
      A i jeszcze w 1914 wyleciał z hali Zeppelin Z-5 (140m długości), żeby
      zbombardować Warszawę (!) i Łomżę, ale niestety nigdy nie powrócił do Poznania.
      Mam super zdjęcie hali z powietrza (wśród pól na miejscu obecnych osiedli na
      Winogradach), ale jest trochę niewyraźne. Nie wiem czy po wskanowaniu coś by
      było widać :-(
      • Gość: Rumor Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 213.134.142.* 22.05.02, 10:49
        wow, dzieki za info kukmajst, chetnie obadal bym jakas fotke, jesli przy okazji
        bedziesz cos skanowal mozesz wrzucic tez te o ktorej piszesz, photoszkop troche
        pewnie pomoze i nie bedzie tak zle..

tak wogole zastnawiam sie czy zeppeliny jeszcze gdziekolwiek w polsce lataja,
        wydaje mi sie ze pamietam ze jako dzieciak widzialem cos takiego w powietrzu
        ale nie jestem teraz pewny, chyba ze naprawde sa jeszcze jakies w codziennym
        uzytku..

kukmajst teraz wiem kogo pytac o interere fakty z histori poznania, fnx!
    • Gość: cookie Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.futuro.pl 23.05.02, 01:45
      w ksiazce "Ulicami mojego poznania" p.Zakrzewskiego bylo o ile pamietam zdjecie
      tego hangaru i cumowanego przy nim zeppelina - pagorek na ktorym znajduje sie
      osiedle Przyjazni to bylo doskonale miejsce do startow zeppelinow.
    • Gość: cookie Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.futuro.pl 23.05.02, 01:49
      zajrzyj tutaj: www.mars.slupsk.pl/fort/r/tp_hala2.jpg
      • Gość: XXL Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 23.05.02, 10:11
        Ciekawe, czy ta droga z drzewami to Umultowska ..............
        • Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 12:17
          Gość portalu: XXL napisał(a):

> Ciekawe, czy ta droga z drzewami to Umultowska ..............

Ha, ta sympatyczna, wysadzana drzewami dróżka to ulica Wyłom (od Obornickiej na
          wschód) i jej przedłużenie (obecnie przez kładkę nad Pestką), które jest obecnie
          w środku osiedla Przyjaźni. Dochodziła ona kiedyś do Umultowskiej, która z kolei
          prowadziła od Cytadeli do Lechickiej i dalej tak jak obecnie. Zachowanym
          odcinkiem południowego odcinka Umultowskiej jest mniej więcej Gronowa i chyba
          jakiś odcinek drogi osiedlowej na Przyjaźni
          • Gość: Dzidka Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.datastar.pl 23.05.02, 12:23
            Macie więcej takich zdjęć? Błaaaaagam, mam fioła na punkcie przedwojennego Poznania...
            • Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 12:37
              Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> Macie więcej takich zdjęć? Błaaaaagam, mam fioła na punkcie przedwojennego Pozn
              > ania...

Mam tego od cholery, ale byłoby bardzo dużo skanowania, a na razie nie mam
              czasu...:-((
              Sprawdź sobie tę stronkę - zajebiście opracowana historia fortyfikacji
              poznańskich ze sporą ilością zdjęć:
              www.mars.slupsk.pl/fort/tp_00.htm

A tu znakomite stare pocztówki z widokami Jeżyc z przyległościami:
              www.jezyce.poznan.pl/poczt/poczt.htm
              • Gość: Rumor Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 213.134.142.* 23.05.02, 12:50
                pocztowki mnie poskladaly na amen :) eh.. gdyby tak moc cofnac sie na jeden
                dzien w tamte czasy .. pojsc na teatralke..
                • Gość: Dzidka Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.datastar.pl 23.05.02, 12:51
                  Gość portalu: Rumor napisał(a):

> pocztowki mnie poskladaly na amen :) eh.. gdyby tak moc cofnac sie na jeden
                  > dzien w tamte czasy .. pojsc na teatralke..

To ja idę z Toba jakby co, teeeeż bym chciała... I na Kaiser Wilhelm Strasse :-)
                  • Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 13:00
                    Na marginesie... Zauważyliście jedną rzecz? Wiele obecnie szczelnie
                    zabudowanych kwartałów Jeżyc jest na pocztówkach jeszcze jakimiś ogrodami,
                    pustymi parcelami, itp. Natomiast wszystkie ulice są już wybrukowane, mają
                    chodniki i latarnie... Czyli zupełnie odwrotnie niż obecnie. Najpierw się
                    ludzie budują, a potem łaskawie po 10-15 latach (lub dłużej) miasto nieco
                    utwardzi polną drogę, a po następnych kilkunastu może zechce położyć asfalt i
                    zamontować oświetlenie. Cholera, przenoszę się z wami do dawnego Poznania...
              • Gość: Dzidka Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.datastar.pl 23.05.02, 12:50
                Kapitalne. Dzięki, już mam obie w ulubionych :-)
              • Gość: XXL Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 23.05.02, 13:10
                Fajne zdjęcia !!!
                Chyba je sobie wydrukuje i pójdę porównać
                z tym co zostało.
              • Gość: kukmajst Re: ZEPPELINY w Poznaniu ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 19:04
                Jeszcze jedna stronka z fotkami starego Poznania:

www.stary-poznan.prv.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka