Dodaj do ulubionych

JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW LORENC

• Gość: Poznanianka Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 17:42
      Ta dyskusja jest coraz bardziej żenująca! Panie Rektorze Lorenc proszę wystąpić
      do IPN i uciąć tę dyskusję. Taka instytucja jak Uniwersytet musi wiedzieć kto
      nią kieruje!!!!
    • Gość: NASZOŚĆ Oświadczenie Naszości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:36
      Agencie Lorenc miej sie na baczności....Przygotuj sie dobrze do swojego
      przedwyborczego spotkania...Bedziemy tam...Jak niechcesz sie rozliczyc przed
      IPN to my cie rozliczymy za nich,przy twoich wyborcach "szanowny panie
      rektorze"!!!
    • Gość: dociekliwy Lustracja rektorów IP: *.icpnet.pl 09.02.05, 13:21
      Instytut Pamięci Narodowej pracuje nad nową ustawą lustracyjną, która będzie
      nakazywała składać oświadczenia lutracyjne także rektorom wyższych uczelni
      publicznych. Będziemy więc wkrótce wiedzieć czy uczelniami tymi nie kierują
      byli agenci SB. W końcu na na państwowe szkoły wyższe idą nasze podatki.
      Gronostaje często pod soba ukrywają ludzi małych, a nawet po prostu podłych...
      • Gość: NASZOŚĆ Wezwanie Naszości!!! IP: *.3.165.23.tinet.pl 09.02.05, 21:51
        Wzywamy wszystkich zwolenników Naszośći oraz ludzi którzy chca rozliczenia
        komunistycznej agentury do uczestnictwa w przed wyborczym spotkaniu agenta
        Lorenca wel "szanownego pana rektora" w dniu 1 marca br. o godz.12 aula
        UAM.Badzmy tam razem i rozliczmy go przed jego wyborcami skoro niechce tego
        zrobic przed IPN!!!
        • Gość: ksiądzJan Re: PLUG...WA NASZOŚĆ DEB...LI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 23:13
          Niech Bóg broni nas wszystkich normalnych ludzi od NASZOŚCI.
          To grupka rynsztokowo-kanałowa nawiedzonych typków o skłonnościach
          paranazistowskich.
          Niech się wezmą do pracy a nie szukają każdej możliwej zadymy aby pokazać swoje
          istnienie.
          • Gość: Katolik Re: PLUG...WA NASZOŚĆ DEB...LI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 12:25
            Chmmmm.... Jestem bardzo ciekaw od kiedy to księża bronią komunistycznych
            agentów SB, którzy min. zajmowali się przez lata niszczeniem Kościoła
            Katolickiego w Polsce i prześąladowaniami katolików. Chyba że ksiądz Jan
            zajmował się tym również...
        • Gość: Gość NIE ROZUMIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 15:17
          Nie rozumiem o kim jest ta dyskusja?Czy to pan Dwornicki jest na liscie agentów
          SB???!!!Czy to pan Dwornicki kandyduje na stanowisko rektora nie chcac sie
          rozliczyc przed IPN???!!!Czy moze to pan rektor Lorenc z niewiadomych dla mnie
          powodow nie chce oficjalnego rozliczenia przed IPN konczac tym samym ta cala
          niezrozumiala dla mnie sprawe...Tym bardziej,ze chodzi tu o dobre imie
          uczelni!!!Przeciez to takie proste panie rektorze Lorenc.
        • Gość: Piotr Lisiewicz To nie jest nasze oświadczenie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:52
          Informuje uprzejmie, że oświadczenie podpisane jako Naszość nie jest naszego
          autorstwa. Pozdrawiam uczestnikow dyskusji.

Piotr Lisiewicz
          • Gość: Piotr Lisiewicz To jest nasze oświadczenie!!! IP: 193.29.205.* 17.02.05, 18:27
            Stierdzam z cala stanowczoscia,ze to jest oswiadczenie Naszosci!!!Widac ze
            ubecy podszywaja sie nawet pod nas...Pamietajcie rozliczymy was!!!Do milego
            zobaczenie na spotkaniu przedwyborczym.
            Piotr Lisiewicz Naszosc
      • Gość: dociekliwemu Re: Lustracja rektorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:20
        Na ile wiem uniwersytety składają się z większej liczby ludzi i to z reguły
        bardziej inteligentnych, a skoro rektor jest wybierany, to wcześniej musi być
        znana jego osoba, wtedy choćby drogą znajomości na innych uczelniach można się
        o kimś takim czegoś dowiedzieć, jeśli zdarzy się w takich wyborach człowiek
        mały albo podły na pewno nie zostanie rektorem. Więc albo zaczniesz pisać
        wprost albo zastanów się zanim zaczniesz obrażać środowiska akademickie bo to
        rzadko wychodzi na dobre.
    • Gość: Pracownik UAM [...] IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 11:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: odpowiadający w ko Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:14
      Znam środowisko akademickie co prawda z innego miasta, ale kariera rektora UAM
      jest normalna, gorzej gdyby od razu został profesorem. A we Wrocławiu jest
      wspominany dobrze. Z kolei przyszywanie religii do swoich poglądów politycznych
      wygląda mi na LPR albo inną skrajną prawicę. Jak nie masz co robić to sobie
      babę znajdź i nią zajmij, bo najwyraźniej masz za dużo czasu wolnego.
    • Gość: KS WARTA POZNAŃ Szukam Pana Dwornickiego IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 18:26
      Jestem z KS WARTA Poznań. Ten pan wynajął jako prezes KU AZS UAM od nas hale na
      treningi seksji szermierczej ale nie zapłacił. Zadzwoniłem więc do KU AZS UAM
      ale tam mi powiedziano zę narobił długów i wyleciał zarówno z AZSu jak i z UAM
      gdzie pracował w jakimś dziale. Zawsze jak przychodził to mówił jak to dobrze
      jest ustawiony na Uniwersytecie żę jest prawą ręką rektora Jurgi ale podobno
      Jurga nie jest juz rektorem. No w każdy razie jak ktoś wie gdzie złapać
      tego .... wałkarza to dajcie znać.
      • Gość: azs-owiec [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:33
        • Gość: Cwaniak od Jurgi [...] IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 18:42
          • Gość: studentWSHiU [...] IP: *.echostar.pl 10.02.05, 19:15
      • Gość: studentWSHiU [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:36
        • Gość: Zajec Re: Szukam Pana Dwornickiego IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 18:47
          byłem na stronie UAM i na stronie WSHiU to ten sam koleś i też jest tam JM
          Rektor Jurga. Ręka rękę myje Panowie i Panie. Nie ma co takim to dobrze.
          Uczciwy człowiek pracy nie znajdzie w tym kraju ale takim szfindlantom to
          zawsze się uda. Pewnie teraz Kanclerz WSHiU zatrudni na rekora Jurge. Tym to
          zawsze mało. Szkoda słów
          • Gość: zaciekawiony [...] IP: *.echostar.pl 10.02.05, 19:09
        • Gość: Piotr Dwornicki Informacja od Piotra Dwornickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 19:25
          Witam uprzejmie,

Z rozbawieniem (choc momentalnie i lekka odraza) obserwuje ten watek na forum.
          Bardzo mnie zastanawia, dlaczego wikla sie mnie w temat dotyczacy rektora prof.
          Stanislawa Lorenca. Od prawie roku nie mam nic wspolnego z UAM, a tym bardziej
          z JM Rektorem - pracuje w prywatnej Wyzszej Szkole Handlu i Uslug przy ulicy
          Zwierzynieckiej 15; jestem tu kanclerzem.

Pracuje oficjalnie, nie ukrywam sie, stad tez bardzo mnie dziwi, dlaczego
          akurat w internecie, i dlaczego akurat w dyskusji o prof. Lorencu ktos mnie
          zaczyna szukac i szkalowac. Wszyscy moim znajomi i wspolpracownicy (takze ci,
          ktorzy po moim odejsciu z UAM przestali ze mna utrzymywac kontakt) doskonale
          wiedza gdzie pracuje, gdzie mieszkam i co robie. Kazdy kto chce, moze mnie
          odwiedzic w pracy lub zadzwonic. Zwlaszcza, ze w pracy - jak to zwyklem czynic
          od wielu lat - jestem od godzin rannych do poznego wieczora.

Co do sprawy, ktora poruszaja Panstwo na tym forum. Widzac zajadlosc i
          anonimowosc wypowiedzi prawie jestem pewien, ze rozgrywana jest tu (ale czemu
          akurat tu to nie wiem) kampania wyborcza w walce o fotel Rektora UAM na kolejne
          trzy lata. I wiem o czym mowie, bowiem to wlasnie profesorowi Lorencowi
          pomagalem prowadzic poprzednie kampanie wyborcze - na Prorektora UAM i Rektora
          UAM obecnej kadencji. Wiem, ze sa ludzie, ktorzy chwyca sie kazdej 'deski
          ratunku', by tylko zrealizowac swoje 'polityczne' cele; nie zwazajac na to, czy
          kogos sie przy okazji krzywdzi, czy nie - np. Lorenca, Dwornickiego, czy innego
          powiedzmy Nowaka.

Uprzejmie wiec informuje wszystkich 'teoretycznych' poszukujacych i
          zainteresowanych, ze jestem do dyspozycji u siebie w biurze i pod swoim
          telefonem. Nie trzeba mnie anonimowo poszukiwac - wystarczy przyjsc.

A co do kampanii wyborczej na UAM - jak napisalem we wstepie, od wakacji
          zajmuje sie sprawami Wyzszej Szkoly Handlu i Uslug. Stad tez Uniwersytet mnie w
          tej materii calkowicie nie interesuje - choc jako absolwent i byly pracownik z
          12-letnim stazem czuje do tej Uczelni ogromny - acz czysto osobisty - sentyment.

Szczerze mowiac do takich wypowiedzi – jak w niektorych postach tutaj - mam na
          szczescie duzy dystans. Zwlaszcza jak widze, ze ktos umyslil sobie, by zrobic
          ze mnie kontrkandydata profesora Lorenca. A prosze mi wierzyc, ze aby do tego
          moglo dojsc, musialbym byc w stopniu profesora. Co przy tempie mojej pracy nad
          doktoratem - jak mowi moja zona - raczej mi szybko nie grozi.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr Dwornicki
          • Gość: Ekstudent Re: Informacja od Piotra Dwornickiego IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 19:48
            Witam Pana damskiego boksera z Babilonu, który zawsze wszczynał burdy a później
            wzywał bramkarzy z Bratniaka. Ale w sumie jak się nie miało powodzenia wśród
            kobiet to trzeba było je bić. Panie Kanclerzu miałem wątpliwą przyjemność
            mieszkać w Babilonie i widywać Pana. Wieść niosła że jako student opowiedział
            się Pan za Jurgą przeciw studentom z akademika. Sprawa stara ale nikt nie mógł
            na Pana patrzeć.

Pozdrawiam absolwentów Matmy rocznik 2001
            • Gość: eksbabilonczyk Re: Informacja od Piotra Dwornickiego IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.02.05, 15:49
              Ja też tam mieszkałem, ale nie widziałem żeby lał dziewczyny. Najbardziej lubił
              fikać do innych, a potem wołał bramkarzy z Bratniaka. Jak wjechały karki, to
              koleś robił się jeszcze mądrzejszy, raz rozwalił nam imprezke na korytarzua
              byliśmy cicho. Zawsze kablował kierownicy gdzie są meliny. Mam nadzieję, że w
              końcu bramka z Bratniaka się spóźni i koleś dostanie oklep jaki mu się należy.
          • Gość: studen UAM Re: Informacja od Piotra Dwornickiego IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.02.05, 16:00
            Nie witam serdecznie ani uprzejmie, fajne przemówionko sobie naskrobałeś. Tylko
            jakoś nie wspomniałeś ze przez ciebie ludzie obrywali tak jak moj kompel w
            akumulatorach. Ty zaczales a potem sprowadziles bramkarzy ktorzy skasowali
            goscia o polowe mniejszego od nich. Potem jeszcze raz sie przyssales ale tym
            razem maiales pecha bo oprocz nas byli tam tez gliniarze. Byles tak nawalony ze
            rzuciles sie na nich kretynie, o tym nie napisales? Ile razy widzielismy cie w
            akumulatorachzaliczales zgon a bywalismy tam regularnie.Ciekawe ile razy
            zaliczyles izbe wytrzezwien na Podolanach. Mam nadzieje ze cie ktos w koncu
            dorwie w ciemnym zaulku.
    • Gość: OBURZONY Sami sobie wystawiacie swiadectwo...... IP: *.3.165.23.tinet.pl 10.02.05, 21:34
      Czytajac powyzsze posty uczciwy czlowiek nie moze ukryc ogarniajacego
      obrzydzenia...Jestem przedsiebiorcą nie zwiazanym z uniwersytetem i szczerze
      powiedziawszy nie mialem pojecia,o wuborach na stanowisko rektora...Ale po tym
      co przeczytalem jestem przerazony...Wrecz powiem,ze jesli obecny zarzad uczelni
      utrzyma sie przy wladzy nie pozwole tam studiowac mojemu dziecku...Kim musi być
      rektor Lorenc???!!!Jesli on i jego ludzie posuwajac sie do czegos takiego...Bo
      chyba nikt nie ma watpliwosci kto pisze te posty...No musiał byc pan swietnym
      ubekiem...To sa przeciaz wasze metody....Prawda?Szrzeze współczuje panie
      Dwornicki.Musi byc pan bardzo porzadnym człowiekiem skoro tacy "ludzie" jesli
      mozna ich tak nazwac wypisują na pana podobne rzeczy...I chyba juz wiem do
      jakiej uczelni pośle swoją córke.Serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: Informatyk Piotr Dwornicki ma kilka wcieleń IP: *.icpnet.pl 11.02.05, 12:31
        Ciekawe w tej całej zabawie jest to że większość wpisów dokonuje jedna i ta
        sama osoba. Czy to Naszość, Student UAM, Naczelnik czy wreszcie ... Piotr
        Dwornicki vel Pokrzywdzony z Wrocławia. To prawda że tylko część postów ma ten
        sam adres IP ale ... ktoś kto jest obeznanny z dzisiejszym Internetem umie
        zlokalizować nadawce postów nawet jeśli ten robi to z kilku miejsc (powiedzmy z
        3-5). W dodatku przeanalizujce maniery w jakich były pisane wymienione przeze
        mnie posty. Ubawić się można :) Na agenta to się Pan nie nadaje panie
        kanclerzu. Za dużo się pan naogladał filmów szpiegowskich. Z innych robi pan
        agentów ale sam pan pewnie by chciał. Ale powiem panu nie przeszedłby pan
        testów inteligencji. W dodatku z tego co znalazłem w internecie to Panie
        przedsiębiorco nie związany z UAM vel. kandydacie na eurodeputowanego to ma pan
        syna a nie córke :)w dodatku jeśli ma pan około 35 lat to ile może mieć
        syn?? :) Zabawa na całego. Prosze panie kanclerzu o więcej wpisów może z innego
        adresu co?!! Licze na szybką reakcję bo przyglądając się rozwojowi wątku widze
        że jest pan stałym gościem na tej stronie i można pana uznać niemal za
        moderatora tego tematu. Pozdrowienia dla WSHiU może założy kieunek dla
        kandydatów dla agentów :) I ty zostań Jasiem Fasolą z Poznania :)

ZABAWA PRZEDNIA PANIE KANCLERZU PROSZE O JESZCZE
        p.s. wciągnąłem już do zabawy lingwistów analizują treść Pana postów nie będzie
        wątpliwości że to PAN!! :)

Pozdrawiam i zapraszam do zabawy

"SZALONY" Informatyk
        • Gość: 007bis Pytanie do informatyka IP: *.icpnet.pl 11.02.05, 22:47
          A która komórka na UAM zajmuje się kryptolingwistyką ewentualnie lingwistyką
          sądową? Pytam z czysto zawodowej ciekawości.
          • Gość: Informatyk Re: Pytanie do informatyka IP: *.icpnet.pl 11.02.05, 23:52
            A kto powiedział ze na UAM?? Poza tym co to ma byc kryptokryminalistyka??
            Uwierz sa miejsca gdzie psycholodzy, informatycy, prawnicy, lekarze ... i
            kryminolodzy wszelkiej masci tworza zespoly do ... Ale oni takze lubia czasem
            wykoszystac swoje zdolnosci do zabawy. Czy wszystko w zyciu musi byc praca? Dla
            niektorych lepiej zeby nie stali sie tematem zainteresowan :) To nie ta liga!!!
            Choc kto wie moze faktycznie ktos powinien wziac temat na rozwalke?!

Szalony Informatyk

• Gość: 007bis Re: Pytanie do informatyka IP: *.icpnet.pl 12.02.05, 00:58
              Kryptolingwistyka... Jak udowodnisz że nie jestem twoim alter ego ?
              *icpnet.pl
              • Gość: Informatyk Re: Pytanie do informatyka IP: *.icpnet.pl 12.02.05, 02:05
                A czy musze? :) Dobrej nocy nawet informatycy czasem spia:)

pozdrawiam

Szalony Informatyk
    • Gość: gg Re: Nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 16:54
      jasne, rektor nic nie ma do roboty, jak tylko siedzieć na necie i czytać to
      forum. lolki.
    • Gość: Stefan J. [...] IP: *.icpnet.pl 11.02.05, 20:00
    • Gość: klan z UAM Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: 150.254.71.* 11.02.05, 20:19
      Zastanawia mnie kilka spraw: Dwornicki to był spoko koleś, zawsze stawiał piwo
      swoim kompanom z partii w Akumulatorach. Pozniej zawsze przyjmowal K.O. i
      tzw. "zajaczka" jak byl wstawiony. Nosił Rolexa, ciągle kupowął nowe marynarki
      koniecznie markowe tak jak i buuty za conajmniej 750zł. Preferowal piora Mont
      Blanc (min, cena 300 zł). Przecież jako pracownik DN musiał sporo zarabiac
      komus sie to nie podobało i dlatego go zwolnili. Na zjazdy partyjne z Poznania
      wyjezdzal autokar (niewazne ze prawie pusty). Tez chcialbym byc kierownikiem DN
      na Uniwerku i miec Rolexa, marynarki za 400 zł, buty za 700 itp. Ale przeciesz
      go wyrzucono z przyczyn politycznych, a nie za przekrety finansowe.
    • Gość: Sceptyk Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.skwer / 217.153.142.* 12.02.05, 17:35
      Lista Wildsteina zawiera nazwiska z Warszawy i okolic. Inne regiony, np Wrocła
      czy Poznań będą na pełnym spisie z 1,5 mln nazwisk, jak mówił prof.Kieres.
    • 9111951u Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L 12.02.05, 18:37
      Panie pytający bez końca,
      być może masz rację co do profesora i jego proweniencji, ale mylisz się w
      tym ,że Wildstein opublikował listę TW, on opublikował katalog IPN z wyraźnym
      zaznaczeniem, ze na liście są również poszkodowani, daruj sobie zatem
      powoływanie się na Wildsteina i sam z imienia i nazwiska potwierdź to co
      napisałeś o profesorze , bo inaczej poczytam cię za manipulanta .
      • Gość: Manipulant [...] IP: *.icpnet.pl 12.02.05, 21:04
    • Gość: klan z UAM Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: 150.254.71.* 12.02.05, 21:20
      Odpierniczcie się od Piotrka przecież wiadomo że zawsze był prawą ręką Jurgi i
      robił dla niego czarną robotę. Kurde wporzo był dla nas prawicowców, jak trzeba
      było autobus na zjazd NKWW do Warszawy to sam załatwił a w drodze powrotnej to
      jeszcze piwo w Napoleońskiej postawił. Kurde nie wiem czego od niego chcecie
      ale był ok więc odpierniczcie się. Trzymał chłopak z prawic a to komuchy chca
      go teraz zadusic. Wara od Piotrka naszego prezesa. Piotrek nie daj się chłopaki
      ze zdelegalizowanej ChDRP
      • Gość: Zwolennik informat Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 19:40
        Słuchaj Panie Chdrp. Autobus była na Zjaz, ale za pieniądze AZS UAM, do dzisiaj
        się z nich nie rozliczył. Zabierał pieniądze studentom sportowcom aby rozwijać
        własny interes partyjny. Zapytaj pana Dwornickiego jak przekręcił pieniądze
        AZS UAM przez fikcyjną firmę "Sekurity" prawie 200 000 złotych w 1999 i 2000.
        Wytłumacz panom KS Warta dlaczego nie zapłacił za prowadzenie sekcji
        szermierczej. Panie Dwornicki - oskarżarz Pana Rektora, a kim ty jesteś?
        Złodzejem, oszustem, chamem,cwaniakiem. Na tej płaszczyźnie chcesz tworzyć
        partię chrześcijańską? A gdzie Bóg, Papierz? Wy.... z Poznania i tak cię
        wsadzimy tam gdzie twoje miejsce. Proszę o jedno. Nie ruszjcie Pana byłego JM
        Rektora Jurgi- to dobry, prawy i kochający człowiek. Naprawdę go cenię.

• Gość: geograf poznanski nie sadze IP: *.fastres.net 13.02.05, 20:01
          pamietam Lorenca z zajec, zawsze byl w porzadku i odnosil sie z szacunkiem do
          kazdego studenta;
          nie sadze wiec zeby byl w przeszlosci agentem;
        • Gość: przypadkow Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.02.05, 15:42
          Wszedłem tu przez przypadek i po przeczytaniu paru postów nie bardzo sie
          orientuję o co chodzi. Studia skończyłem pare lat temu i jeszcze pamiętam jak
          było na studiach. Ale tu widzę mieszaninę błota, polityi, autentycznych
          zarzutów kryminalnych i trochę demagogii. Panie Dwornicki jeśli dobrze
          zrozumiałem, to przez Pana zostało obrzuconych błotem dwóch Rektorów UAM,
          obecny i poprzedni, jeśli oskarżenia o sprzeniewierzenie takiej ilości
          pieniędzy są nie prawdą, to idź Pan do sądu niech porawomocny wyrok zamknie
          usta tym, co krzyczą najgłośniej, ale jeśli jesteś Pan winny, to lepiej się Pan
          nie wychylaj bo te oskarżenia jeśli są poparte dowodami będą mało przyjemne w
          przypadku sądowej konfrontacji.
          A swoją drogą ile to na takiej uczelni może się dziać, może należałoby się temu
          przyjżeć dokładniej?
    • Gość: ??? Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.02.05, 16:14
      Rany skąd ty masz takie informacje o jednym człowieku? Pracowałeś tam czy co? a
      swoją drogą to fajny temat rzuciłeś najwięcej wiary ru sie wypowiada. jeszcze
      trochę a bedzie 100 wpisów gdzie w pomorskim forum jest tego "nieco" więcej. Co
      wy prywatne porachunki na forum załatwiacie? Jak coś do kolesia masz to sie z
      nim rozmów albo poproś o to jakiego znajomego.
      • Gość: Nieznany Co tam się dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 16:34
        Naprawde na tym uniwerku muszą się dziać bardzo dziwne sprawy...Czy tam działa
        jakaś mafia czy co?Używanie grózb karalnych obrzucanie sie najgorszym błotem i
        pomowieniami...Chyba najwyzszy czas aby ktoś z zewnątrz się temu bliżej
        przyjzal...
    • Gość: nuda Re: to jest nudne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 16:36
      dość już pieprzysz głupoty
      • Gość: nuda Re: proszę admina aby wywalił ten cały topik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 16:38
        to stek bzdur i pomówień
        a poza tym naprawdę to jest nudne i tragikomiczne
    • Gość: Sam_już_nie_wiem Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.mofnet.gov.pl 15.02.05, 09:05
      Czegoś tu nie rozumiem, ale wygląda na to, że lepiej kłapać dziobem aniżeli
      myśleć. Na stronce pisma wydawanego przez Maciarewicza po części rozszyfrowano
      większość pozycji na przesławnej liście i przy nazwisku IPN BU 0194/365 LORENC
      STANISŁAW jest napisane "akta osobowe", co oznacza akta osobowe funkcjonariusza
      a nie TW czy kandydata na TW. To co, był równocześni pracownikiem naukowym i
      pracownikiem owej "służby"?
    • Gość: moze terminator Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:21
      Polecam adresy:
      www.rkn.pl
      www.glos.com.pl

Jak się czują opluwacze?

IPN BU 0194/365 - STANISŁAW LORENC akta osobowe
      Zatem pracownik, a nie wspólpracownik

Reszta jest milczeniem

WYJAŚNIENIE ze strony www.glos.com.pl

Pierwsze rubryki

Lista zwiera 5 rubryk. Pierwsza, to liczba porządkowa. Druga, to sygnatura
      nadana przez IPN-owskie Biuro Udostępniania Archiwów (stąd skrót IPN BU). Cyfry
      następujące po skrócie nie oznaczają, kim była dana osoba (funkcjonariusz, agent
      itd.) lecz odnoszą się do klasyfikacji dokumentu, z którego zaczerpnięto
      nazwisko zgodnie z ustawą o informacji niejawnej. Tak więc, jeśli dokument był
      jawny, cyfry nie są poprzedzone ani zerem, ani żadnym innym oznaczeniem. Gdy
      dokument był poufny, przed liczbą jest skrót „pf” a gdy był tajny liczba zaczyna
      się od „0”. Dwa zera (00) rozpoczynają sygnaturę wówczas, gdy dokument był
      ściśle tajny. Ten sposób oznaczenia przyjęty przez IPN nie przesądza o tym, czy
      dana osoba była pracownikiem (brak jakichkolwiek zer, ew. pf), funkcjonariuszem
      (jedno zero), współpracownikiem albo kandydatem (dwa zera) choć bardzo często
      tak właśnie jest. Nie przesądza, bo IPN za punkt wyjścia przyjął pochodzenie
      dokumentu, a nie kwalifikację osoby. Tę z kolei kwestię trochę rozjaśniają dwie
      rubryki następujące po nazwisku i imieniu danej osoby. Pierwsza mówi o tym, jaka
      jednostka wytworzyła akta, z których zaczerpnięto nazwisko, co w wypadku agentów
      najczęściej oznacza jednostkę, która danego agenta zarejestrowała. SUSW oznacza
      tu Stołeczny Urząd Spraw Wewnętrznych, WUSW – Wojewódzki Urząd Spraw
      Wewnętrznych, MSW – centrala Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.

Tajemnicze „jedynki”

Najważniejsza jednak jest rubryka ostatnia. To ona najbardziej zbliża nas do
      prawdy. Tam gdzie mamy napisane jedynie słowa „akta osobowe” mamy do czynienia z
      rejestracją pracowników lub funkcjonariuszy służb specjalnych, gdy jednak mamy
      słowa „jedynki akta” lub „jedynki MKF” chodzi o tajnych współpracowników lub
      kandydatów na tajnych współpracowników. Słowa „akta” lub „MKF” odnoszą się do
      tego czy materiały zachowały się w formie pisanej czy też mikrofilmowej.
      Bardziej tajemnicze jest słowo „jedynki”. Odnosi się ono do sposobu oznaczania
      sygnatur w systemie archiwów służb specjalnych. Jedynka rzymska (I) po numerze
      archiwalnym oznaczała, że chodzi o materiały (teczkę) tajnego współpracownika
      lub kandydata na tajnego współpracownika. Gdy była to jedynka arabska (1)
      oznaczało, że akta nie zachowały się w formie papierowej i pozostał jedynie
      mikrofilm. Takie sygnatury umieszczano w systemie kartotecznym, rejestrowym
      itd., czyli w całym systemie pomocniczym. Często (choć nie zawsze) poza
      sygnaturą pisano też skrót „tw” lub „tw-k” (tajny współpracownik, lub kandydat
      na tajnego współpracownika). Wbrew temu, co twierdzi pan dr A. Dudek (w audycji
      „Prześwietlenie” w ub. tygodniu) „jedynki” nigdy nie figurowały w przypadku
      innym niż „tw” lub „tw-k”.
      • slodkiguziczek Re: mnie to już nudzi 16.02.05, 00:51
        nuda
      • Gość: H. Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 06:17
        Widac ze pojecia o sluzbach nie macie. Pieprzycie glupoty - i jedni, i drudzy.
        Najzwyklejsza praktyka to robienie tzw. legendy - sam pracowalem na polibudzie
        (nie w p-niu - nie macie co szukac), szesc lat bedac doktorantem. A gdyby jakis
        idiota ujawnil "wild-liste" dotyczaca nowszych czasow - przy moim nazwisku - wg
        tej nomenklatury - bylyby "akta osobowe".
        A kazdy w miare dobrze przeszkolony ubek po przeczytaniu waszych wypocin od razu
        zorientowalby sie ze dyskusje prowadzi tu grupa maxi 7-9 osob. Dziecinada. I z
        jednej manki i zdrugiej.

Sa naprawde ciekawsze nazwiska wsrod ucholi. I to tez na uniwerku.
        • miss_dronio Re: JM Rektor UAM - IPN BU 0194/365 - STANISŁAW L 17.02.05, 20:14
          > Sa naprawde ciekawsze nazwiska wsrod ucholi. I to tez na uniwerku.
          Prosimy w takim razie o te nazwiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka