Dodaj do ulubionych

Opolanie chcą dostać część relikwii św. Wojciecha

IP: *.man.poznan.pl 08.02.05, 23:21
O kurde! Do tej pory myślałem, że kult katolicki jest oparty na Bogu w trójcy
jedynym. Okazuje sie jednak, że czcimy kości cholera wie czyje? Do tego
dochodzi Marysia, święty z Watykanu, a o Bogu jakoś zapominamy. A szkoda, On
jest taki wspaniały - ale my tego nie dostrzegamy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fortis z Gniezna Re: Opolanie chcą dostać część relikwii św. Wojci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 23:53
      Kaziu, dobrze, że jesteś bystry i dostrzegasz. A ja bardzo lubię Wojtka! I
      czesto nucę sobie... Święty Wojciechu, patronie nasz...
    • Gość: d'night Re: Opolanie chcą dostać część relikwii św. Wojci IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 10:29
      tu nie chodzi o czczenie tylko o symbolike...
    • Gość: Nawrocony Poganie... IP: *.crowley.pl 09.02.05, 12:04
      A dla mnie jest to zwykle bezczeszczenie zwlok. Tego nie dopuszczali sie nawet
      starozytni Egipcjanie... tak tlumaczycie, ze to symbolika. Obawiam sie, ze z
      katolicyzmu pozostala juz tylko symbolika... ja juz dziekuje tym wszystkim
      bozkom, bursztynowym oltarzom, ludziom mamroczacym cos pod nosem i uwazajacym
      to za modlitwe, biskupom z ciagle smutna mina i wszystkim mowiacych bez przerwy
      o cierpieniach... Ludzie, Bog nie stworzyl piekla tylko piekny swiat. Jezus o
      tym wiedzial i czesto sie bawil. A Wy co? Spojrzcie na swoje posepne twarze gdy
      nastepnym razem bedziecie w kosciele. Ja juz Wam dziekuje...
    • Gość: george Re: Opolanie chcą dostać część relikwii św. Wojci IP: *.icpnet.pl 09.02.05, 12:32
      A co by opolanom najbardziej pasiło: kawałek czaszki czy może coś z kończyn? Czy
      też jest to ganz pomada?
    • Gość: Obserwator Tam nie ma już żadnych relikwi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 00:32
      Od osób dobrze zorientowanych w historii katedry Gnieźnieńskiej, związanych z
      Kurią, można bez trudo uzyskać informację że żadnych relikwi św. Wojciecha w
      tej posrebrzanej trumience już dawno nie ma. Może są to czyjeś prochy ale
      raczej nie Wojciecha. Katedra w Gnieźnie była łupiona, okradana i relikwie
      dawno zaginęły. Są min. w Pradze, bo zrabował je Brzetysław Czeski. To co jest
      w Gnieźnie to są szczątki kogoś, ale kogo nikt nie wie. Bo badań relikwi np. na
      datę pochodzenia kości się nie prowadzi - a to zwykła metoda C14 ;-)
    • Gość: @rt A nie mają drzazgi z z drabiny która się śniła... IP: *.crowley.pl 10.02.05, 08:34
      ... jakiemuś świętemu ? ;-)

Niestety, jak widać, katolicyzm nie do końca wyszedł jeszcze ze średniowiecza :-(
    • Gość: eurosceptyk Re: Opolanie chcą dostać część relikwii św. Wojci IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.05, 20:55

Jak wiadomo na poczatku 11 wieku wypad wojów czeskich dotarł aż do Gniezna i
      odbił relikwie świetego Wojciecha, który był przeciez z urodzenia Czechem. dzis
      te relikwie są eksponowane w katedrze na Hradczanach. Polecam Pragę, jesli ktoś
      jeszcze nie był, bliżej z Poznania niż do Krakowa. Paszportu nie potrzeba.

Do dzxiś nie wiem, jak oficjalnie tłumaczone jest zjawisko występowania relikwi
      tego samego świętego w dwóch odległych miejscach- może ktoś mnie oświeci!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka