indris 01.06.02, 15:22 Radni (patriotyczni) m. Poznania nie rezygnuje ze zmiany nazw ulic na Świerczewie. Do zapamiętania przy wyborach samorządowych. Całość informacji w dzisiejszym "Naszym Dzienniku" Komunistyczny skansen Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: couleur3 Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 16:58 I dobrze , że nie rezygnują ! Te komunistyczne nazwy to wstyd dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.06.02, 19:07 > I dobrze , że nie rezygnują ! Te komunistyczne nazwy to wstyd dla miasta. A może by tak wziąć pod uwagę, ze to mieszkańcy nadal chcą mieszkać przy takich a nie innych ulicach? Po co ich uszczęśliwiać na siłę? W imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 23:36 Moim zdaniem powinno zmienić się wszystkie komunistyczne nazwy ulic osiedli itp. Np. w Czerwonaku jest os. 40 - lecia PRL. Straszna poruta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 01:47 Gość portalu: Dzidka napisał(a): > > I dobrze , że nie rezygnują ! Te komunistyczne nazwy to wstyd dla miasta. > > A może by tak wziąć pod uwagę, ze to mieszkańcy nadal chcą mieszkać przy takich > a > nie innych ulicach? Po co ich uszczęśliwiać na siłę? W imię czego? w imię tego , że komunistyczni patroni byli w większości dość podłymi ludźmi i negatywnie zapisali się w polskiej historii. I , żeby było jaśniej, z tego samego powodu , dlaczego nie ma już ulic Armii Czerwonej , Dzierżyńskiego , Bismarcka , Hitlera itp. Dlatego że mieszkamy w polskim mieście i przynajmniej niektórzy znają trochę historię. I nie wszystkim jest wszystko jedno ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Zgoda! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.06.02, 10:09 OK, obaj macie rację. Z tym osiedlem 40-lecia PRL też, zawsze się zastanawiam, jakim cudem ta nazwa przetrwała. Jednak wydaje mi się, ze w tym szumie wokół Świerczewa chodzi o coś innego. Że ci ludzie po prostu przyzwyczaili się do nazw ulic, gdzie mieszkają i tak samo by protestowali, gdyby im chcieli zmienić nazwy Grzybkową, Torfową czy Leśniczówkową na jakieś inne. I wcale to nie oznacza, że są zatwardziałymi komunistami, jak to własnie żródło cytatu sugeruje. Po co robić od razu wielką sprawę polską ze zwykłej pyskówki, niewiele różniącej się od tej, kiedy Rada Osiedla buduje parking na miejscu placu zabaw?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Zgoda! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 11:54 Gość portalu: Dzidka napisał(a): > OK, obaj macie rację. Z tym osiedlem 40-lecia PRL też, zawsze się zastanawiam, > jakim cudem ta nazwa przetrwała. Jednak wydaje mi się, ze w tym szumie wokół > Świerczewa chodzi o coś innego. Że ci ludzie po prostu przyzwyczaili się do naz > w > ulic, gdzie mieszkają i tak samo by protestowali, gdyby im chcieli zmienić nazw > y > Grzybkową, Torfową czy Leśniczówkową na jakieś inne. Z os. 40 - lecia PRL było i jest podobnie, ludzie tam mieszkający nie chcą zmienić tej nazwy, którą usilnie próbuje zmienić czerwonacka władza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patti Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 17:50 a ja rozumiem mieszkańców - nie wszystkich stać na wymianę wszystkich dokumentów, bo zmieniono nazwę ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 20:55 To nie są jakieś Poziomkowe czy, kurna, Grzybkowa ! Czy już nikogo nie obchodzi np. jakim zerem była Fornalska ? Dzierżyńskiego też już nie ma i jakoś ludzie to przeboleli . Jesteśmy niepodległym państwem czy, cholera, nie ?! Cegielski ma jakąś miniaturową uliczkę swego imienia , i Buczek , komunistyczny aparatczyk też ? Niech mi tylko żaden nie chrzani że to nie ważne ! Te komunistyczne śmiecie nic dobrego dla Poznania nie zrobiły , a Cegielskiego przedstawiać nie trzeba, jego zasługi są znane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.datastar.pl 03.06.02, 08:35 Nie denerwuj się tak!!!! Ja Ci tylko przedstawiam mój punkt widzenia. Co wcale nie zmienia faktu, że się cieszę, ze mieszkam na osiedlu Wichrowe Wzgórze, a nie Kraju Rad. Ale dowodu nie wymieniłam z tej okazji. Co do Patti, to fakt, że za tę wymianę to my płacimy, bo nam władza za darmo papierów nie wymienia. Cegielskiemu tak!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Miałam na mysli... :-DD IP: *.datastar.pl 03.06.02, 09:38 > bo nam władza za darmo papierów nie wymienia. > Cegielskiemu tak!!!! ... nie to, że władza Cegielskiemu wymienia za darmo, tylko że popieram pomysł, żeby Cegielski miał porządną ulicę. Najlepiej 28 czerwca przemianowac, ale o tym to nie ma co marzyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: Miałam na mysli... :-DD ???!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.06.02, 18:01 > > ... nie to, że władza Cegielskiemu wymienia za darmo, tylko że popieram pomysł, > żeby Cegielski miał porządną ulicę. > Najlepiej 28 czerwca przemianowac, ale o tym to nie ma co marzyc :-) Pamięć o zabitych robotnikach z "Cegolrza" Ci się nie podoba, a ulica imienia jakiegoś komunistycznego gnojka , zaprzedanego Sowietom, jest o'k ! To , kurna, może postawimy pomnik Hitlerowi albo Stalinowi ?! Przecież właściwie to już wszystko jedno ... ??????!!!!!!!! Może jakiś Dzierżyński Boulevard ??!! A godło wymienimy na sierp i młot , wszyscy na świecie będą od razu kojarzyć. Katowice nazywały się jakiś czas temu Stalinogród , gdyby przyjąć twój sposób myślenia to nie opłacałoby się zmieniać znów na Katowice , bo po co ?? Dokumenty trzeba było wymieniać.. To do cholery po co właściwie mamy niepodległość ? Zlikwidujmy ją , będzie TANIEJ !!!!!!!! Nie będzie trzeba wogóle drukować dokumentów, Niemcy nam wydrukują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Miałam na mysli... :-DD ???!!!! IP: *.datastar.pl 04.06.02, 08:16 > Pamięć o zabitych robotnikach z "Cegolrza" Ci się nie podoba, a ulica imienia > jakiegoś komunistycznego gnojka , zaprzedanego Sowietom, jest o'k ! > To , kurna, może postawimy pomnik Hitlerowi albo Stalinowi ? Albo przestaniesz na mnie wrzeszczeć i jeszcze raz przeczytasz, co napisałam, albo lepiej skończmy tę dyskusję. Jeszcze brakuje tego, żebyś za moment to mnie przyczepił etykietkę zafajdanej komunistki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: Miałam na mysli... :-DD IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 04.06.02, 17:35 > Najlepiej 28 czerwca przemianowac, ale o tym to nie ma co marzyc :-) Wiesz co się zdarzyło 28.06 1956 w Poznaniu ? Jeśli tak , to jak mam tłumaczyć ten Twój post ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka No właśnie, co ja miałam na myśli! IP: *.datastar.pl 07.06.02, 10:50 > Wiesz co się zdarzyło 28.06 1956 w Poznaniu ? Jeśli tak , to jak mam tłumaczyć > ten Twój post ? A wiesz, gdzie się obecnie mieszczą Zakłady Cegielskiego? Tylko i wyłacznie to miałam na myśli mówiąc, ze ta ulica powinna się nazywac Cegieskiego. I nie imputuj mi braku szacunku do ludzi, którzyw 1956 roku, cytuję "po raz pierwszy upomnieli się o prawo do ludzkiej godnosci". Rodzice Romka Strzałkowskiego już nie żyja, ale ja jeszcze pamiętam jego mamę, panią Annę, która na cmentarzu Junikowskim poprosiła kiedyś mnie i moich przyjaciół, żeby pamiętać o tym grobie, kiedy jej już nie będzie. Czy to Ci wystarczy w kwestii mojego podejścia do pamięci o tych ludziach, czy dalej będziesz się czepiać? Dzidka rozeźlona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: No właśnie, co ja miałam na myśli! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 00:50 > > A wiesz, gdzie się obecnie mieszczą Zakłady Cegielskiego? Tylko i wyłacznie to > miałam na myśli mówiąc, ze ta ulica > powinna się nazywac Cegieskiego. I nie imputuj mi braku szacunku do ludzi, któr > zyw 1956 roku, cytuję "po raz > pierwszy upomnieli się o prawo do ludzkiej godnosci". Rodzice Romka Strzałkowsk > iego już nie żyja, ale ja jeszcze > pamiętam jego mamę, panią Annę, która na cmentarzu Junikowskim poprosiła kiedy > ś mnie i moich przyjaciół, żeby > pamiętać o tym grobie, kiedy jej już nie będzie. Czy to Ci wystarczy w kwestii > mojego podejścia do pamięci o tych > ludziach, czy dalej będziesz się czepiać? > Dzidka rozeźlona O'k , już wszystko wyjaśnione , teraz wiem o co Ci chodziło , trochę inaczej to zrozumiałem. Ale ulice na Świerczewie powinny zmienić nazwy, wiem że teraz prawie wszyscy wszystko mają w dupie, ale to nie powód by nazwy zostały. Póki paru ludzi zdaje sobie sprawę kim ci komunistyczni zdrajcy byli. A to że dzieciaki nic nie wiedzą to nie powód do dumy tylko wstyd dla rodziców , że takie bezmózgowia w domu hodują ! Tak to jest jak dzieciaki wychowuje telewizor i gry komputerowe ! I że później te bachory mają wszystko gdzieś , trudno się dziwić. Że nie wiedzą kim był Wałęsa ? Wstyd dla nich i ich rodziców. Co one z reszą w ogóle wiedzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Pax Vobiscum :-) IP: *.datastar.pl 08.06.02, 10:27 > O'k , już wszystko wyjaśnione , teraz wiem o co Ci chodziło , trochę inaczej t > o zrozumiałem. Ale ulice na Świerczewie powinny zmienić nazwy, wiem że teraz > prawie wszyscy wszystko mają w dupie, ale to nie powód by nazwy zostały. Póki > paru ludzi zdaje sobie sprawę kim ci komunistyczni zdrajcy byli. A, w sumie to masz rację. Z ta małą uwagą, ze jak już wyżej napisałam, mieszkańcy Świerczewa nie są raczej zatwardziałymi komunistami, tylko po prostu przyzwyczaili się do swoich adresów. > A to że > dzieciaki nic nie wiedzą to nie powód do dumy tylko wstyd dla rodziców , że > takie bezmózgowia w domu hodują ! Tak to jest jak dzieciaki wychowuje telewizor > i gry komputerowe ! I że później te bachory mają wszystko gdzieś , trudno się > dziwić. Że nie wiedzą kim był Wałęsa ? Wstyd dla nich i ich rodziców. Co one z > reszą w ogóle wiedzą ? Wałęsę to one raczej znaja, głónie z TV, gdzie, przykro mi to stwierdzić, ale nie robi już dobrego wrażenia. Niestety. A co do reszty, to tu masz rację w stu procentach. Pominąwszy jednostki, młodzieży nie bardzo interesuje najświeższa przeszłość kraju. Moze dlatego, ze nie lubią się uczyć historii jako takiej?... Moja mama jest historyczką w liceum.Mówi, że tak samo jak abstrakcją dla tych dzieciaków są kartki i puste półki sklepowe, tak abstrakcją jest stan wojenny, rok 68 czy wreszcie Czerwiec. Ot, brała się za łby ówczesna władza z robotnikami. Dla nich to samo pewnie, co dzisiejsze strajki i manifestacje. Czyli nic niezwykłego... :-((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają 03.06.02, 21:10 Nazy ulic - komuszków są fatalne. Kto ma jeszcze troszkę w pamięci tamte czasy, na pewno będzie za ich zmianą. Na Świerczewie jednak większość domów powstała właśnie w tamtych czasach i zapewne sporo ludzi ma sentyment do swoich "bohaterów". Zatrzymanie jednak komuszych nazw to niezły wstyd dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hyń Komuchy w Bydgoszczy IP: *.cvx28-bradley.dialup.earthlink.net 06.06.02, 21:53 A zobaczcie co w Bydgoszczy komuchy wyprawiają! GW chce w środku miasta nazwać aleję Aleją "Wolności" i urządzać tam sadzenie drzewek na koszt miasta przez przejezdnych żydofilnych gości, aby zwiększyć liczbę czytelników Gazety. GW umyśliła sobie, że zmonopolizuje kampanię sadzenia drzewek i tym sposobem zapewni sobie na lata darmową autoreklamę. Sadzenie byłoby zabronione temu, kogo GW nie lubi. Sfora pinczerków Michnika obsmarowałaby natychmiast kandydata, co jest trefny. GW ściągnęła ten pomysł od Yad Vashem Museum w Tel Avivie. Kliknij: >> BYDGOSZCZ << i portal: >> ALEJA WOLNOŚCI - prosimy o Wasze opinie (125) << Ubaw po pachy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: Komuchy w Bydgoszczy IP: 5.2.1R1D* / *.mc.onolab.com 06.06.02, 22:57 Każde drzewko będzie miało tabliczkę z logo "Gazety"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guido Re: Komuchy w Bydgoszczy IP: *.cvx28-bradley.dialup.earthlink.net 07.06.02, 05:52 Gość portalu: cinek napisał(a): > Każde drzewko będzie miało tabliczkę z logo "Gazety"? :) Może nie, ale oni będą w GW ogłaszac typowanie, quizzy, żeby złowić czytelników i siebie popularyzować. Zarazem będą kształtować na swoje kopyto opinię, kto dobry a kto nie. Zob.: www.gazeta.pl/alfa/home.jsp? dzial=0511&forum=BYDGOSZCZ&wid=1812017&aut=redakcja&aid=1812017 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atka Re: Komuchy w Bydgoszczy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 15:17 no nie, znowu szurnięty fanatyk - "światem rządzą Żydzi i masoni"... Nawet za drzewka się zabierają - to już podłość. Proponuję, jak tylko je posadzą, to wszystkie, co do jednego POWYRYWAĆ!!! Tak! A potem demonstracyjnie spalić. Niech sobie nie myślą, że będą na naszym terenie sadzić drzewka - chamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keks32 Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 13:17 Śmieszą mnie te gadki. Jak mieszkańcy Świerczewa chcą mieć takich patronów ulic to niech mają. A co mi do tego. Ważne, że ja nie mieszkam przy takiej ulicy. A radni niech się wezmą do właściwej roboty, a nie za wymianę tabliczek - bo pewno ktoś z nich ma siuchty z firmą od tych polewanych blaszek. Nie miejcie złudzeń! Młodzież, która (wg najnowszego sondażu) nie wie, kto to jest Wałęsa, Mazowiecki itd. ma głęboko w d... kto to był Dzierżyński, Fornalska itp. Jak to ktoś tu zauważył, jest to skansen. I już. Moje dziecko pytało mnie o Świerczewskiego, bo pani w klasie powiedziała, że był to komunistyczny generał. I dziecko na to: czy on oddał życie za nasz kraj? Inne dzieci pytały gdzie zginął, z kim walczył i jaki miał mundur. I głupia pukwa pogubiła się! Więc o co ten hałas? Za chwilę okaże się, że kolejny nawiedzony szef Solidarności będzie o niej wiedział tyle, co mu popieprzony Macierewicz powie albo te zwiśluchy z wolnego kaukazu. Tematy zastępcze i tyle! Jak byłem jakiś czas temu w Krynicy Górskiej, trafiłem na monument w parku w centrum miasta. Żadnego opisu, nic. Poszedłem do informacji turystycznej z pytaniem, a tam blada blondyna przerażona, nie wiedziała nic na ten temat! Jak się później dowiedziałem (po kilku latach), jaka była geneza powstania tego monumentu i za czyje pieniążki, to tylko pokiwałem ze smutkiem głową. My umiemy ożywiać historię tylko dla doraźnych potrzeb. Jakieś hasełko, sztandar, przepychanka z policją i wszystko po staremu. Zostawcie te ulice na Świerczewie w spokoju. Jak fani tych nazw odejdą do Lenina, to zmieni się je jednym ruchem na jednym posiedzeniu. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atka Re: Uwaga: Prawdziwi Patrioci czuwają IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 15:22 Całkowicie się z tym zgadzam. Temat naw ulic to temat zastępczy. Zbliża się koniec kadencji i radni: - nie chcą zabierać się za coś konkretnego, bo jest duże prawdopodobieństwo, że spieprzą i ludzie ich nie wybiorą na następną kadencję - a jak pojadą z tematem nazw ulic to zagrają na patriotyźmie ludzi i, jak maja nadzieję, skoczy im przez to popularność. To jest bardzo fajny pomysł, bo w zasadzie jak tylko ktoś to skrytykuje to mogą opowiadać, że jest komuchem i przeciwnikiem Polski. "Kto nie jest z nami..." Odpowiedz Link Zgłoś