Dodaj do ulubionych

Młodzieżowa Rada M. Poznania

IP: *.um.poznan.pl 12.06.02, 12:43
Miałem wczoraj niekłamaną przyjemność wysłuchać fragmentu sesji Rady Miasta Poznania, obradującej nad
uchwałą dotyczącą Młodzieżowej RMP. Dla niezorientowanych podaję, że idea istnienia takiego tworu została
prawie kompletnie spacyfikowana przez radnych, i to obu stron. Uwadze polecam zwłaszcza argument taki: jeżeli
młody człowiek czuje potrzebę działania społeczno - politycznego to ma wprost nieograniczone pole do działania,
poczynając od istniejących organizacji społecznych, studenckich, czy wolontariackich, parii politycznych, Rad
Osiedli (podstawowy szczebel samorządu lokalnego), itp. - po co zatem tworzyć kolejne ciało, którego
kompetencje, zakres działania a przede wszystkim owoce działania są co najmniej mgliste. Poza tym MRMP
zarzucono kompletnie niedemokratyczny wybór (ekskluzywne zaproszenia do uczestnictwa dla wybranych) - jak
taka grupa może reprezentowac młodzież skoro wybrali się sami? Ciosy spadały jeden za drugim.
Przewodniczący MRMP obecny na sali został, po zabraniu głosu, praktycznie rozstrzelany zarzutami, z których
nieznajomość zasad funkcjonowania samorządu była najpoważniejszym.
Sic transit gloria mundi...
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 22:39
      I bardzo dobrze!
      • Gość: Mysio Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 20:49
        No i nareszcie głupota została nazwana głupotą. Brawo dla Joanny K. !Nawet
        najbardziej opieszali umyślowo Radni nie byli tak głupi, by łyknąć postulaty
        młodzieży "której się wydaje". Dziewczyna miała rację. A nawiasem - młodziez z
        MRMP skończyła juz 18 lat ! więc może zacznie działac jak dorośli, a nie ciągle
        korzystac z przywilejów dnia dziecka, kiedy to dzieci właśnie zasiadają w
        polskim parlamencie.Oczywiście tez nie wybrane demokratycznie :) i to by było
        na tyle.
        • Gość: VIPunia Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 10:35
          [...]
          > A nawiasem - młodziez z MRMP skończyła juz 18 lat ! więc może zacznie działac
          > jak dorośli, a nie ciągle
          > korzystac z przywilejów dnia dziecka, kiedy to dzieci właśnie zasiadają w
          > polskim parlamencie.Oczywiście tez nie wybrane demokratycznie :) i to by było
          > na tyle.

Jestem czlonkiem MRMP i szczerze to srednio mi sie podoba taka 'dzialalnosc',
          gdyz wsrod osob, ktore zawsze cos reprezentuja lub jakas organizacje ciezko jest
          cos zdzialac, kazdy jest zajety swoja organizacje i nawet ciezko mowic o
          spotkaniach w ramach komisji (na kilka posiedzen mojej komisji - Komisja ds.
          Promocji i Rozwoju) dwie sie udaly przyszlo kilka osob, natoiast na pozostale to
          sama sobie przychodzilam. Zdecydowalam, iz przygotuje inny projekt dzialania
          MRMP, gdyz uwazam ze taki twor jest potrzebny, ale powinno to dotyczyc dzieci i
          mlodziezy (gimnazjum i liceum), wybierani z kazdej szkoly - podobnie jest w
          innych miastach.

Pozdrawiam
          VIPunia
          vipka@student.ae.poznan.pl

• Gość: Atka Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 12:16
            Całkowicie się zgadzam z tym, że jesli ta MRMP ma już być to niechc w niej
            będzie naprawdę młodzież, czyli licealiści. Panie Liswiewicz - w pana wieku to
            aż niesmaczne pchać się do czegoś co ma w nazwie "młodzieżowa"!
            • Gość: VIPunia Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 19:06
              Gość portalu: Atka napisał(a):

> Całkowicie się zgadzam z tym, że jesli ta MRMP ma już być to niechc w niej
              > będzie naprawdę młodzież, czyli licealiści. Panie Liswiewicz - w pana wieku to
              > aż niesmaczne pchać się do czegoś co ma w nazwie "młodzieżowa"!

Hmmm z tego co wiem to chyba masz trochę błędne informacje Paweł Lisiewicz (jesli
              to o nim mowa, a mniemam ze tak) nie pchał sie do MRMP tylko był jednym z
              inicjatorów, zatem zamiast szkanowac itp. powinniśmy spokojnie porozmawiać
              przedstawić propozycję lub wizję MRMP i wspólnie stworzyć coś co poprawi
              działalność i funkcjonowanie młodzieży w mieście, posiedzenia MRMP są otwarte,
              zatem nic nie stoi na przeszkodzie pojawić się na nich i przedstawić swój punkt
              widzenia.
              Osobiście również zapraszam i proszę o kontakt zainteresowanych.
              e-mail: vipka@student.ae.poznan.pl
              lub siedziba Parlamentu Studenckiego AE: tel. 8543801
              tam też często można mnie znaleźć

Pozdrawiam
              VIPunia

tj. Iwona Jankowska (skoro juz kwestie oficjalne poruszamy)

• Gość: Atka Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 18:58
                To nieistotne czy Paweł Lisiewicz był inicjatorem MRMP czy nie. Mi chodzi tylko
                o jedno - jeśli coś ma w nazwie "młodzieżowy" to niech będzie szansą dla
                młodzieży, która raczej nie ma szans by być w 'dorosłej' radzie. Wtedy
                rozumiałaby sens dla którego powołano MRMP. Studenci w końcu to już są dorośli
                ludzie, czyli spokojnie mogą startować do normalnej rady. Nie ma sensu
                dublować. W końcu idąc tym tropem proponuję powołać jeszcze Starszą Radę Miasta
                dla emerytów - na przykład! Tak więc mam konkretną propozycję - aby MRMP była
                miejscem dla licealistów, aby mogli tam poznawać politykę od podstaw i przy
                okazji móc się wykazać
      • Gość: T.G. Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 00:14
        brawo !
        Obecnie cieżko walczy się z głupotą i osobistymi interesami jednostek w
        polityce.
        Gratuluję sukcesu!
        Tomasz G.
    • Gość: l-pawel Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 13:13
      ciesze sie, ze Iwona przedstawila ciekawa koncepcje rozwoju MRMP, mam nadzieje
      ze w te strone bedziemy w stanie skierowac dyskusje, a radnym pozostawimy
      decyzje w sprawie regulacji co do MRMP, jesli ktos ze stalych krytykow MRMP
      przedstawi jakas pozytywna koncecje, to bede pod wrazeniem, jutro swoje
      stanowisko przedstawi prezydium MRMP
      • Gość: Atka Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 19:00
        Aby krytyka była konstruktywna - raz jeszcze podaję swój pomysł - niech MRMP
        będzie dla licealistów, a nie dla studentów.
        • Gość: VIPunia Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: 150.254.38.* 19.06.02, 07:42

> Aby krytyka była konstruktywna - raz jeszcze podaję swój pomysł - niech MRMP
          > będzie dla licealistów, a nie dla studentów.

przyjdz na najblizsze spotkanie MRMP w srode tj dzisiaj o godz. 10:00 ew.
          skontaktuj sie ze mna, Pawlem kimkolwiek z MRMP (chociaz wiekszosc to
          czlonkowie 'dusze') - moj e-mail i namiary byl w innym poscie.
          Przygotuj jakis projekt czy cos i pogadamy mam nadzieje, ze sie cos z
          tego 'wykluje'. Sam pomysl nie wystarczy, ja tez taki mam, ale zeby to weszlo w
          zycie to trzeba nad tym posiedziec opracowac wszystie za i przeciw, projekt
          statutu, zasad wyboru itd.
          btw. MLODZIEZ to pojecie bardzo wzgledne, osobiscie tez sie zaliczam do
          mlodziezy! czy ludzie majacy 11 lat to dzieci czy mlodziez?, a ci co maja 22 to
          juz nie mlodziez, a jak nie mlodziez to ?? dorosli hmm ? ... trudno powiedziec.
          Nie mniej jednak sklaniam sie ku opiniom, iz MRMP to 'cialo', 'organ' w ktorym
          dziala mlodziez gimnazjalna, licealna powiedzmy przedzial 12-18 lat.

Pozdrawiam
          Iwona

• Gość: Atka Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 09:47
            Chętnie się z Tobą w tej sprawie skontaktuję, ale dopiero pod koniec czerwca
            (sesja :) ). Pozdrawiam
          • Gość: Marek76 Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 22:07
            Gość portalu: VIPunia napisał(a):

> Gość portalu: Atka napisał(a):
            >
            > > Aby krytyka była konstruktywna - raz jeszcze podaję swój pomysł - niech MR
            > MP
            > > będzie dla licealistów, a nie dla studentów.
            >
            > przyjdz na najblizsze spotkanie MRMP w srode tj dzisiaj o godz. 10:00 ew.
            > skontaktuj sie ze mna, Pawlem kimkolwiek z MRMP (chociaz wiekszosc to
            > czlonkowie 'dusze') - moj e-mail i namiary byl w innym poscie.
            > Przygotuj jakis projekt czy cos i pogadamy mam nadzieje, ze sie cos z
            > tego 'wykluje'. Sam pomysl nie wystarczy, ja tez taki mam, ale zeby to weszlo w
            >
            > zycie to trzeba nad tym posiedziec opracowac wszystie za i przeciw, projekt
            > statutu, zasad wyboru itd.
            > btw. MLODZIEZ to pojecie bardzo wzgledne, osobiscie tez sie zaliczam do
            > mlodziezy! czy ludzie majacy 11 lat to dzieci czy mlodziez?, a ci co maja 22 to
            >
            > juz nie mlodziez, a jak nie mlodziez to ?? dorosli hmm ? ... trudno powiedziec.
            >
            > Nie mniej jednak sklaniam sie ku opiniom, iz MRMP to 'cialo', 'organ' w ktorym
            > dziala mlodziez gimnazjalna, licealna powiedzmy przedzial 12-18 lat.
            >
            > Pozdrawiam
            > Iwona
            >

Droga Iwono
            ...Postanowiłem włączyć się do tej dyskusji, bo pomimo tego, ze przez ostatnich
            pięć lat studiowałem prawo, to czegoś tu nie rozumiem (nikt mnie nie uczył o
            Radzie Młodzieżowej). -Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedz na moje pytania :-)
            1) Jakie kompetencje ma Młodzieżowa Rada M. Poznania? (bo jakoś tak mam
            bardzo "średnią" ochotę podporządkowywać się decyzją rady MŁODZIEŻOWEJ...)
            2) Kto ma czynne, a kto bierne prawo wyborcze do tejże rady?
            3) Po co rada, której decyzje każdy może sobie zlekceważyć?
            4) Czy nie lepiej, gdy młodzi, aktywni ludzie udzielaliby się w organizacjach,
            samorządach które są na miarę Ich wieku? (mam tu na myśli ilość "wiosenek" -
            nawiążę tutaj do Twojej wypowiedzi na temat osoby dorosłej, bo widzę, że miałaś
            z tym mały problem. Osobą dorosłą jest niewątpliwie osoba pełnoletnia. Patrz
            Art.10. par.1. KC: Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście. Jeśli chodzi
            o młodzież to bardziej "pasuje" mi ona do nieletnich -których wiek precyzuje
            Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, w Art.1 par.1 )
            Nie gniewaj się proszę, że jestem przeciwny "Twojej" radzie, ale to troszkę za
            poważna sprawa dla młodzieży... (podoba mi sie pomysł z dziećmi w Sejmie
            pierwszego czerwca -może nasi radni zaproszą młodzież w dniu Ich święta (np.
            przedstawicieli samorządów szkolnych) ??? :-)
            Pozdrawiam serdecznie
            -Marek
            • Gość: VIPunia Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 01:14
              Gość portalu: Marek76 napisał(a):

> pięć lat studiowałem prawo, to czegoś tu nie rozumiem (nikt mnie nie uczył o
              > Radzie Młodzieżowej). -Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedz na moje pytania :-)
              > 1) Jakie kompetencje ma Młodzieżowa Rada M. Poznania? (bo jakoś tak mam
              > bardzo "średnią" ochotę podporządkowywać się decyzją rady MŁODZIEŻOWEJ...)

i bardzo dobrze, ze nie zamierzasz sie podporzadkowywac, gdyz nikt o takim
              podporzadkowywaniu nie mowi, MRMP zajmuje stanowisko, opiniuje projekty, ktore
              dotycza mlodziezy...
              odsylam do ustawy o samorządzie gminnym (oraz o samorządzie powiatowym)
              "Art. 5b.
              1. Gmina podejmuje działania na rzecz wspierania i upowszechniania idei
              samorządowej wśród mieszkańców gminy, w tym zwłaszcza wśród młodzieży.
              2. Rada gminy na wniosek zainteresowanych środowisk może wyrazić zgodę na
              utworzenie młodzieżowej rady gminy mającej charakter konsultacyjny.
              3. Rada gminy, powołując młodzieżową radę gminy, nadaje jej statut określający
              tryb wyboru jej członków i zasady działania.";

Obecnie nasza MRMP jeszcze nie przeszla tego etapu, na dzien dzisiejszy dziala
              pod patronatem Prezydenta Miasta Poznania oraz Przewodniczacego Rady Miasta
              Poznania

> 2) Kto ma czynne, a kto bierne prawo wyborcze do tejże rady?
              > 3) Po co rada, której decyzje każdy może sobie zlekceważyć?
              tu chyba potrzebuje wiecej czasu niz kilka minut zanim mi sie oczy zamkna ze
              zmeczenia... sproboje w weekend troche dluzej 'poopowiadac' i dac troszke
              argumentow

> 4) Czy nie lepiej, gdy młodzi, aktywni ludzie udzielaliby się w organizacjach,
              > samorządach które są na miarę Ich wieku? (mam tu na myśli ilość "wiosenek" -
              tu chyba nie do konca chodzi o zaangazowanie energii a wymiane opinii i
              przedstawianie stanowiska

> nawiążę tutaj do Twojej wypowiedzi na temat osoby dorosłej, bo widzę, że miałaś
              > z tym mały problem. Osobą dorosłą jest niewątpliwie osoba pełnoletnia. Patrz
              > Art.10. par.1. KC: Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście. Jeśli chodzi
              > o młodzież to bardziej "pasuje" mi ona do nieletnich -których wiek precyzuje
              > Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, w Art.1 par.1 )
              znam rowniez te przepisy - kwestia byla wielokrotnie maglowana, chodzi generalnie
              o to, ze Poznan jest bardzo specyficznym miastem mamy tu mlodziez zarówno
              dziecieca, tą w wieku mozna nazwac gimnazjalno-licealnego oraz mlodziez studencka
              problem jest generalnie taki co wybrac... i jak to ma dzialac

> Nie gniewaj się proszę, że jestem przeciwny "Twojej" radzie, ale to troszkę za
              > poważna sprawa dla młodzieży... (podoba mi sie pomysł z dziećmi w Sejmie
              > pierwszego czerwca -może nasi radni zaproszą młodzież w dniu Ich święta (np.
              > przedstawicieli samorządów szkolnych) ??? :-)
              heheh ja zwracalam uwagę na to, iz sposob dzialania MRMP nie do konca mi
              odpowiada i pewnie nie bedzie mozna znalezc latwo tego zlotego srodka ze wzgledu
              na specyfike miasta, a to o czym mowisz czyli ten sejmik dzieciecy to wlasnie cos
              takiego co widze na forum samorzadowym jako mlodziezowa rada; takie rady dzialaja
              w wielu gminach w naszym kraju odsylam chociazby na strone Ogolnopolskiej
              Federacji Mlodziezowych Rad Miejskich www.ofmrm.org/

btw. mam w planach sporzadzenie raportu na temat mlodziezowych rad (miejskich,
              gminnych i powiatowych) naszego pieknego kraju wraz z odniesieniem do innych
              krajow europejskich - mam nadzieje, ze uda mi sie to zrealizowac do konca
              wrzesnia.

Pozdrawiam serdecznie
              -Iwona
              • Gość: Marek76 Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 16:46
                Gość portalu: VIPunia napisał(a):

> Gość portalu: Marek76 napisał(a):
                >
                > > pięć lat studiowałem prawo, to czegoś tu nie rozumiem (nikt mnie nie uczył
                > o
                > > Radzie Młodzieżowej). -Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedz na moje pytania
                > :-)
                > > 1) Jakie kompetencje ma Młodzieżowa Rada M. Poznania? (bo jakoś tak mam
                > > bardzo "średnią" ochotę podporządkowywać się decyzją rady MŁODZIEŻOWEJ...)
                >
                > i bardzo dobrze, ze nie zamierzasz sie podporzadkowywac, gdyz nikt o takim
                > podporzadkowywaniu nie mowi, MRMP zajmuje stanowisko, opiniuje projekty, ktore
                > dotycza mlodziezy...
                > odsylam do ustawy o samorządzie gminnym (oraz o samorządzie powiatowym)
                > "Art. 5b.
                > 1. Gmina podejmuje działania na rzecz wspierania i upowszechniania idei
                > samorządowej wśród mieszkańców gminy, w tym zwłaszcza wśród młodzieży.
                > 2. Rada gminy na wniosek zainteresowanych środowisk może wyrazić zgodę na
                > utworzenie młodzieżowej rady gminy mającej charakter konsultacyjny.
                > 3. Rada gminy, powołując młodzieżową radę gminy, nadaje jej statut określający
                > tryb wyboru jej członków i zasady działania.";
                >
                > Obecnie nasza MRMP jeszcze nie przeszla tego etapu, na dzien dzisiejszy dziala
                > pod patronatem Prezydenta Miasta Poznania oraz Przewodniczacego Rady Miasta
                > Poznania
                >
                > > 2) Kto ma czynne, a kto bierne prawo wyborcze do tejże rady?
                > > 3) Po co rada, której decyzje każdy może sobie zlekceważyć?
                > tu chyba potrzebuje wiecej czasu niz kilka minut zanim mi sie oczy zamkna ze
                > zmeczenia... sproboje w weekend troche dluzej 'poopowiadac' i dac troszke
                > argumentow
                >
                > > 4) Czy nie lepiej, gdy młodzi, aktywni ludzie udzielaliby się w organizacj
                > ach,
                > > samorządach które są na miarę Ich wieku? (mam tu na myśli ilość "wiosenek"
                > -
                > tu chyba nie do konca chodzi o zaangazowanie energii a wymiane opinii i
                > przedstawianie stanowiska
                >
                > > nawiążę tutaj do Twojej wypowiedzi na temat osoby dorosłej, bo widzę, że m
                > iałaś
                > > z tym mały problem. Osobą dorosłą jest niewątpliwie osoba pełnoletnia. Pat
                > rz
                > > Art.10. par.1. KC: Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście. Jeśli c
                > hodzi
                > > o młodzież to bardziej "pasuje" mi ona do nieletnich -których wiek precyzu
                > je
                > > Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, w Art.1 par.1 )
                > znam rowniez te przepisy - kwestia byla wielokrotnie maglowana, chodzi generaln
                > ie
                > o to, ze Poznan jest bardzo specyficznym miastem mamy tu mlodziez zarówno
                > dziecieca, tą w wieku mozna nazwac gimnazjalno-licealnego oraz mlodziez studenc
                > ka
                > problem jest generalnie taki co wybrac... i jak to ma dzialac
                >
                > > Nie gniewaj się proszę, że jestem przeciwny "Twojej" radzie, ale to troszk
                > ę za
                > > poważna sprawa dla młodzieży... (podoba mi sie pomysł z dziećmi w Sejmie
                > > pierwszego czerwca -może nasi radni zaproszą młodzież w dniu Ich święta (n
                > p.
                > > przedstawicieli samorządów szkolnych) ??? :-)
                > heheh ja zwracalam uwagę na to, iz sposob dzialania MRMP nie do konca mi
                > odpowiada i pewnie nie bedzie mozna znalezc latwo tego zlotego srodka ze wzgle
                > du
                > na specyfike miasta, a to o czym mowisz czyli ten sejmik dzieciecy to wlasnie c
                > os
                > takiego co widze na forum samorzadowym jako mlodziezowa rada; takie rady dziala
                > ja
                > w wielu gminach w naszym kraju odsylam chociazby na strone Ogolnopolskiej
                > Federacji Mlodziezowych Rad Miejskich <a href="www.ofmrm.org/"target="_b
                > lank">www.ofmrm.org/</a>
                >
                >
                > btw. mam w planach sporzadzenie raportu na temat mlodziezowych rad (miejskich,
                > gminnych i powiatowych) naszego pieknego kraju wraz z odniesieniem do innych
                > krajow europejskich - mam nadzieje, ze uda mi sie to zrealizowac do konca
                > wrzesnia.
                >
                > Pozdrawiam serdecznie
                > -Iwona

Dziękuję Iwonko za dość konkretną odpowiedz, z której wnioskuję iż rada, która
                jest przedmiotem naszej rozmowy, jeszcze tak na dobrą sprawę, nie powstała. (bo
                wszystko rozpoczyna się od STATUTU -który, gdy jest dobry nie budzi żadnych
                sprzeciwów...) Szkoda ze nie odpowiedzialas kto moze kandydowac do tej rady, ani
                kto moze glosowac na kandydatow.
                Byc moze spoglądam zbyt "ustawowo" na twoje pojmowanie slowa "młodzież" -
                kwalifikuję ich do nieletnich, "młodzież studencka" odpowiada tak samo, oraz ma
                równe uprawnienia jak np. czterdziestolatek ...ale rozumiem o jakich ludzi Tobie
                chodzi, w takim razie moze powołajcie Poznańską Radę Młodzieży Akademickiej ???
                (wtedy wiadomo ze chodzi o studentow i juz :-)) Ale powinien byc statutowo
                zagwarantowany dostęp biernego i czynnego prawa wyborczego dla KAŻDEGO studenta
                (tki) studiujacego w Poznaniu ...kolejny problem to sposób wyboru :-)))
                Pozdrawiam -Marek
    • Gość: bOLEK Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.lubon.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 16:51
      Na drzewo z młodzieżową radą. Niech się wszystcy zajmą pracą i nauką to może
      będzie w tym kraju lepiej.
    • Gość: Atka Do Vipuni IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 21:12
      VIP-unia - napisałam do Ciebie maila w tej sprawie, ale niestety mi wrócił :(
      • Gość: VIPunia Re: Do Vipuni IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 22:37

> VIP-unia - napisałam do Ciebie maila w tej sprawie, ale niestety mi wrócił :(

cos padl mi serwer do maili
        juz podaje inny: vipka@vip.net.pl
        lub iwona_jankowska@wp.pl

mam nadzieje, ze dojdzie :)

• Gość: Atka Re: Do Vipuni IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 16:38
          Poszło na to konto na wp :)
    • Gość: green Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.08.02, 09:17
      pragne przypomniec ze MRMP jest cialem DORADCZYM i OPINIODAWCZYM w kwestiach
      dotyczacych mlodziezy. A zaproszenia do niej nie sa ekskluzywne. Kazda
      organizacja o charakterze mlodziezowym moze byc reprezentowana w MRMP wiec nie
      jest to zamkniete grono ludzi wybierajacych sie nawzajem. Do tych wszystkich
      narzekajacych na MRMP: wezcie sie do roboty i sami dzialajcie chociazby w MRMP.
      Bo najlatwiej jest narzekac a nic samemu nie robic. Poza tym zaproponowac
      konkretne rozwiazanie jest duzo trudniej niz krytykowac.
      • Gość: Joa Re: Młodzieżowa Rada M. Poznania IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 16:02
        to niech sobie będzie, ale niech nie wymyśla, że chce pieniądze z budżetu.

Poza tym tak się składa, że pojawiły się konkretne propozycje, np. aby MRMP
        była dla licealistów, aby mogli w niej poznać 'politykę' od środka.

A poza tym chcę się wreszcie dowiedzieć co takiego MRMP zrobiła. Bo jak na
        razie to ciągle słyszę jakieś ideologiczne frazesy (np. że MRMP ma łączyć
        młodzieżówki), a konkretów - nic. Muszę przyznać, że o młodzieżówkach co rusz
        coś czytam w gazecie, a MRMP przeczytałam dopiero wtedy, gdy zaczęli domagać
        się pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka