Dodaj do ulubionych

Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃

12.07.26, 10:00
Nigdy nie byliśmy, myślimy wybrać się za kilka dni, podpowiedzcie gdzie najlepiej zarezerwować nocleg (chodzi mi o lokalizację) w samym Karpaczu, gdzieś blisko Karpacza?
Jakie łatwe szlaki zaliczyć, czy zabranie ze sobą psa to dobry pomysł?Przy czym pies nie musi jechać.
Każda polecajka od Was bezcenna 😉
Obserwuj wątek
    • trampki-w-kwiatki Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 10:08
      Kocham Karpacz! Mój ulubiony łatwy spacer jest od Świątyni Wang do schroniska Samotnia, widoki przepiękne, bo i świątynia jest śliczna i Kocioł Małego Stawu zachwycający ☺️
      • trampki-w-kwiatki Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 11:54
        W sprawie noclegu, to ja lubię nocować z dala od Karpacza Górnego, od strony ulicy Sarniej. Tam też zaczynają się szlaki, a jednak jesteśmy na uboczu, tuż przy lesie, ludzi zatem mniej.
    • lajtova Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 10:13
      Nie jechać. To takie dolnośląskie Zakopane.
      Tłumy, tandeta, przyciąga najróżniejsze karyńska i sebixy.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 08:26
        Dokładnie tak, miejsce niegdyś piękne, teraz głównie można deprechy dostać patrząc, jak niszczeje.

Poza tym, owszem, syndrom Zakopanego na pełnej, wszędzie absurdalnie drogo i najchętniej bez paragonu.

Należy obejrzeć świątynię Wang i spieprzać.
    • pani.asma Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 10:14
      Tylko Gołębiewski
      Nie dość że prestiż i wszystko masz na miejscu to jeszcze jest tuż przy wejściu na szlaki
      • homohominilupus Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 18:09
        pani.asma napisała:

> Tylko Gołębiewski
        > Nie dość że prestiż i

Ahahahaaa asma uwielbiam cię
    • droch Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 10:35
      Karpacz w środku sezonu? Unikać, zatłoczenie miasta i szlaków 120%
    • palacinka2020 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 10:39
      W sensie jedziesz za kilka dni a jeszcze nie masz noclegu?
      Jesli planujesz trekking, wejscie na Sniezke, to nocleg po stronie swiatyni Wang. Jesli masz auto to koniecznie dopytaj o parking, no z tym jest pgromny problem.

Jesli nie planujesz konkretnie Sniezki to kedz do Szklarskiej. Tam latwo o super hotele.
    • kamin Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 10:52
      Lubię tamte okolice, ale zwykle wybieramy zakwaterowanie w Mysłakowicach lub Kowarach, do Karpacza podjeżdżamy tylko do konkretnych atrakcji. Przy czym trzeba przyjechać rano zostawić samochód na parkingu, później nie zaparkujesz.
      • palacinka2020 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 11:47
        Jeśli juz idziemy w miejsca 40 minut jazdy od Karpacza jak Myslakowice, to polece tez Termy Karkonosze. To nowy hotel apartamentowy, z basenami termalnymi.
        • kamin Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 18:23
          Mysłakowice są 10-15 minut samochodem od Karpacza
          • palacinka2020 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 08:40
            Termy Karkonosze niby tez, ale pamietam jak wliczalam czas na poszukiwanie miejsca parkingowego plus wyjechanie z hotelu plus pakowanie dzieci do samochodu to mi sie zeszlo 40.
    • wyprawa32768 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 11:32
      Też odradzam Karpacz w sezonie, strasznie ciasny a nabity ludźmi pod korek, jeśli samochodem to koniecznie nocleg z miejscem parkingowym bo będzie trudno. Znacznie lepiej brać nocleg w okolicznych miejscowościach. Wyjdzie taniej a do Karpacza pojechać na 1-dniową wycieczkę.
    • profes79 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 17:46
      Zabranie psa to zły pomysł bo większość szlaków jest w granicach parku narodowego. Natomiast próba rezerwacji noclegu kilka dni przed wyjazdem w szczycie wakacyjnego sezonu? Powodzenia. Jak pisze juz kilka osób - Karpacz w sezonie wakacyjnym to taki sam przedsionek piekła jak Zakopane. I podejrzewam, że na większości szlaków będzie sajgon, szczególnie na tych prowadzących do Domu Śląskiego i na Śnieżkę.
      • droch Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 17:59
        I podejrzewam, że na większości szlaków będzie sajgon, szczególnie na tych prowadzących do Domu Śląskiego i na Śnieżkę

I dobrze podejrzewasz 😏
        Jedyna opcja na uniknięcie tłumów, to znaleźć się na np. na Równi pod Śnieżką po godzinach działania wyciągu na Kopę.
      • pupu111 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 18:28
        Tyle że na teren karkonoskiego parku narodowego można wchodzić z psem, tyle że musi być na smyczy. Masa ludzi tam chodzi z psami.
        • memphis90 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 20:43
          Tylko na wyznaczone szlaki, nie można wszędzie.
          • profes79 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 06:16
            Sprawdziłem, jest odwrotnie - sa wyznaczone szlaki gdzie jest zakaz i jest ich w sumie około 30 km plus nie sa to szlaki bardzo oczywiste.
      • palacinka2020 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 08:44
        Nie ma zadnego problemu z rezerwacja noclego w Karkonoszach w szczycie sezonu. Mozesz zarezerwowac w ten sam dzien co jedziesz i znajdziesz duzo opcji.

Na szlakach bedzie tloczno, ale w sumie co to przeszkadza jesli po prostu idziesz? Tam nie ma ludzki korkow gdzie stoisz na szlaku. Tyle ze nie nastawialabym sie na posilek w schronisku, tam pewnie bedzie godzina czy dwie czekania.
    • pupu111 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 18:25
      Ja często jeździłam do Karpacza i lubiłam mieszkać w okolicy ul. Dolnej, jest tam sporo pensjonatow, chyba że ktoś potrzebuje hotel, ale też są tam jakieś. Bardzo blisko szlakow i głównej ulicy a jednocześnie cicho i spokojnie
    • feniks_z_popiolu Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 20:50
      Karpacz w sezonie to gwarny kurort, atmosferą zbliżony do Zakopanego. Jeśli lubicie takie klimaty to dobry wybór. Tylko na kilka dni przed wyjazdem może być trudno z noclegiem w rozsądnej cenie w samym mieście.
      Kiedyś często jeździliśmy do Karpacza, z ulicy Sarniej były fajne wyjścia na szlaki. Rok temu byliśmy w Karpaczu przejazdem i niestety ze smutkiem stwierdziliśmy, że to już nie dla nas sad
    • minivini Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 12.07.26, 20:54
      Karpacz jest fajny, dużo restauracji, jest gdzie zjeść wieczorem. Doprawdy nie rozumiem ludzi, którzy niby jadą "do Karpacza" czy "do Zakopanego" a tak naprawdę mają kwatery w jakiejś dziurze oddalonej o 15km. A potem muszą "przyjechać rano żeby zarezerwować parking" itp. itd. Jaki w tym sens? I co robicie w takich dziurach wieczorami, gdzie nawet nie ma gdzie zjeść? Żywicie się własną mielonką z puszki?
      Ja jak jadę w jakieś miejsce to jadę właśnie W TO MIEJSCE, a nie 15km dalej, żeby później dojeżdżać. Lubię być na miejscu i raczej spacerować niż jeździć samochodem. No ale ludzie często jeżdżą na urlop żeby "zaliczyć" jakieś atrakcje, a nie faktycznie przyjemnie spędzać czas na relaksie i odpoczynku, a nie gonitwie i szukaniu parkingu.
      • profes79 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 06:17
        No to zależy co kto uznaje za wypoczynek. Jak sie jedzie do Karpacza to sie jedzie, żeby połazić po górach no chyba, że ktoś w ramach wypoczynku woli przepłacać za kwaterę i schabowego w lokalnej restauracji to jego wola.
      • kamin Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 07:00
        W "dziurze 10 minut dalej" mieliśmy dużo przestrzeni dla siebie, ogródek z placem zabaw dla dzieci, fajne miejsce do spacerów -zalew z parkiem, oraz restaurację. Wieczorem na wyjeździe zazwyczaj czytam książkę. Wtedy jeszcze biegałam, więc czasem wieczorem szłam na przebieżkę. Natomiast zawsze tak jeździmy że mamy punkt wypadowy i robimy sobie wycieczki po okolicy. Jednego dnia jedziemy do Karpacza, innego do Jeleniej Góry, do Kowar, kolejnego na basen, jeszcze kolejnego pochodzieć po górach.
        Żeby siedzieć przez dwa tygodnie w Karpaczu po to żeby mieć blisko do koryta to w ogóle nie jest moją definicja wypoczynku.
      • palacinka2020 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 08:38
        Restauracje znajduja sie i poza Karpaczem... Ja jem normalnie w hotelach.
        Jesli chodzi o to "blisko wszedzie" to Karpacz jest strasznie, hmmm, dluuugi. Tam sie idzie z godzine z jednego konca na drugi, czesto pod gore. Przez dlugi czas gorale karpaccy walczyli, by nie wprowadzac komunikacji miejskie by moc brac po 20 zl od turystow za przejazd. I nie mowie, ze 4km to duzo, ale jak jestes zmeczony po wyprawie gorskiej to sie odechciewa spacerowanie po Karpaczu.
        • kamin Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 09:30
          Ja w ogóle nie widzę potrzeby jedzenia kolacji w restauracjach. Jak zjem typowy restauracyjny obiad o 14-15, to później nie bedę jeść kolejnego o 20. Biorę sobie jakiś jogurt z lodówki i tyle. Z tym, że my zwykle rezerwujemy domy na dłuższe wakacyjne pobyty. Hotel tylko przy weekendowych wypadach do miast.
      • wyprawa32768 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 09:30
        Karpacz w sezonie jest beznadziejny. Nie rozumiem ludzi którzy tam się pchają. Nie ma dużo ciekawych atrakcji, a jest drogi więc opcja kwatery w oddalonej dziurze jest znacznie przyjemniejsza, a do Karpacza wystarczy przyjechać raz na kilka godzin by z przyjemnością go szybko opuścić. A restauracje są nie tylko w Karpaczu.
    • kurt.wallander Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 16:18
      Ja czekam na otwarcie Sanssoucis smile A tak serio, budynek z zewnątrz prezentuje się pięknie, ale jeśli go kiedyś otworzą ponownie jako hotel, to pewnie ceny mnie zabiją....

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKgUWshTk_X9p03ZCH-SZDsDEqDA0WS2w0uFc28RiSVD5erw4LO6ZyhwU5&s=10
    • freja08 Re: Karpacz - wszelkie rady potrzebne!🙃 13.07.26, 17:11
      Moja polecajka to jechać gdzieś indziej, a do Karpacza wybrać się poza sezonem. Teraz będzie dziki tłum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka