Dodaj do ulubionych

Absurdy PRL-u

16.03.05, 22:17
W tym temacie pragne się z wami podzielić tym co przeczytałem w
książce "Jarocin w obiektywie bezpieki"Kiedy czyta sie te tajne notatki SB
nie mozna sie nie usmiechnac czasami z glupoty tych ktorzy tworzyli te
notatki. Ale takie czasy byly niestety. Zobaczcie sami jak opisywano ludzi
będacych na koncercie w Jarocinie:
a)"Czarni"-nieliczne ugrupowanie którego cecga rozpoznawcza jest całkowity
czarny strój(włacznie z koszulą i butami_Cechuje ich pacyfistyczny stosunek
do świata. Zajmuja się tłumaczeniem obcojęzycznych tekstów. "czarni" to nowa
struktura jeżeli jednak będzie andal funkcjonować należy ją dokladnie poznac.

b)Hippisi-to grupa bardzo szczegółow poznana. Kultywuja wschodnie sztuki
walki. Hippisi w dalszym ciagu szukają swojego miejsca w zyciu,czasami
wciągają ich narkotyki,buntuja sie nie wiedzać dokładnie przeciwko czemu i
komu. Grupa była widoczna ale nie sprawiała kłopotów.

Opisy punków zostawie sobie na jutro:)

W tym temacie możemy sobie tez pogadac o tamtych czasach jesli oczywiscie
macie jakiekolwiek wspomnienia. :)
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 16.03.05, 22:25
      I dawajcie jak najwiecej absurdow w tamtych czasach.
      • duch3 Re: Absurdy PRL-u 17.03.05, 12:02
        Malowanie trawy na przyjazd sekretarza! :)

Ale bylo tez troche pozytywow...
        • cipcipcip Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 00:57
          Cały ówczesny system był absurdem. A najlepiej to ujmował niezapomniany
          Bareja :)
          Aha - wkurzaja mnie opinie ludzi, którzy wyrośli w PRL typu " A co ty mozesz
          wiedzieć, miałes wtedy kilka lat"
          • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 10:18
            Absolutnie nie mialem tego na mysli. Te opisy dodam dzis wieczorem
          • duch3 Re: Absurdy PRL-u 22.03.05, 11:48
            Bareja rzadzi! :) Tak, zgodze sie ze facet mial talent.
            Podobnie wyglada to w "Malej Apokalipsie" Konwickiego.

Nie podoba mi sie natomiast ze dzisiaj, niktorzy uwazaja ze PRL to byl taki
            szary okres w naszej historii. Przeciez wielu ludzi za czasow Gierka i nie
            tylko byla szczesliwa. Wystarczy spojrzec na "Reis" :).
            Inna sprawa jest natomiast Grudzinie '70 czy stan wojenny.
            • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 22.03.05, 21:00
              I dlatego zeby nie mowic o tym ze bylo wtedy szaro powstal ten temat:)
              Alternatywy 4, Rozmowy kontrolowane czy Miś to faktycznie filmy nie do
              przebicia. Tylko przyznam sie szczerze ze nie rozumiem ostatniej sceny z filmu
              Miś. Co ma symbolizowac ten latajacy Miś?Niech mnie ktoś oświeci.
            • luciussnow Re: Absurdy PRL-u 22.03.05, 22:11
              Czy ludzie byli szczęśliwi - moim zdanie nie zdawali sobie sprawy, że można żyć
              inaczej (dostatniej, w większej swobodzie) to i potrzeby były mniejsze. Ujmę to
              obrazowo - będziesz szczęśliwy w lepiance dopóty, dopóki nie ujrzysz pałacu.
              Stąd takie narzekanie na dzisiejsze czasy, a przecież ludzie mieszkają lepiej,
              żywią sie lepiej, ubieraja się lepiej i mają lepsze auta (mają auta!!!)niż za
              czasów komuny. Uważam również, że za trzydzieści lat my również będziemy z
              rozrzewnieniem wspominać dzisiejsze dni, gdy mieliśmy około 20-stki (bo w
              mlodości piwo było lepsze i dziewczyny ładniejsze;-) Dlatego ludzie mają taki
              sentyment do PRL-u. No i oczywiście większość społeczeństwa chciałaby powrócic
              do czasów, w których sprawiedliwie znaczyło wszystkim po równo, a nie według
              wysiłku, umiejętności i zasług.
              • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 22.03.05, 23:00
                W tamtych czasach ludzie mniej ganiali za pieniedzmi, wiecej czasu poswiecali
                rodzinie i ogólnie wiekszosc spolecznstwa zyla ze soba w zgodzie. Teraz kazdy
                kazdemu zazdrosci czegos, nie ma zyczliwosci i tylko sasiad czeka az ci ten
                twoj piekny samochod ukradna. Oczywiscie nie wszyscy tak mysla ale napewno
                wiekszosc. Juz nie wspomne o tym ze kiedys Boze Narodzenie przywalo sie
                naprawde w mistyczny sposob. Ile radosci dalo to jedno ciezko zdobyte
                pomeranczko na stole. Nie nawidze tej komercjalizacji swiat dzisiaj.
    • rogeer Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 12:13
      nie wiem dlaczego akurat jak pierwszy raz przeczytałem tego posta, nasunał mi
      się wyrób czekoladopodobny. Nie jest to może największy absurd ale też całkiem
      nieźle to porąbane było:)
      • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 18:03
        Szkoda tylko ze nawet w obecnym ustroju mozna jeszce kupic wyrob czekolado
        podobny:(
        • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 18:17
          Tu mamy nadwyraz dokladny zeby nie powiedziec detaliczny opis punka:
          "...Cecha charakterystyczną wygladu punków jest fryzura przypominajca koguci
          grzebień osadzony na wygolonej głowie i ufarbowany na pomerańczowo,różowo czy
          zielono,a czasem sierść jeża z włsów posklejanych cukrem w pojedyncze sterczace
          kolce. Ubiór to czarna skórzana kurtka nabijana ćwiekami i pomalowana białymi
          napisami np "brak przyszłości".noszona jest ona nawet podczas wielkich upałów.
          Wyróznamy 3 modele punków
          a)zniszczeni
          b)szkoleni
          c)przywódcy
          Model zniszczeni-brudni,ubrani w znisczone kórtki skórzane z trwałymi napisami.
          Włosy brudne postawione na cikrze,malowane farbami ,moga być podgolone,ale do
          kryzy przechodzącej przez środek głowy muszą byc postawione.
          Zgarbieni ,poruszają się zgodnie z założeniami:"pełny luz",krok"maszyny
          parowej"-posuwisty. Nastawieni by się naćpać(stosowane kleje "Butapren" płyn
          Roxy)wypić,wypalić..."

Pomine cala reszte a do dlatego ze w tym fragmencie mozna w sumie sie tylko
          usmiechnac a o to mi chodzi by w tych trudnych czasach pokazac glupote
          ówczesnych polityków.
      • luciussnow Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 18:18
        Nic nie przebije wyrobu czekoladopodobnego w opakowaniu zastępczym;-)
        • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 19.03.05, 18:23
          Tu jest link z nieprzecietnymi zdjeciami z czasow PRL.Wszytko tam znajdziecie
          jak sie spodziewam. :)

www.teledyski.republika.pl/ musicie wejsc w dzial galeria
          • duch3 Re: Absurdy PRL-u 20.03.05, 00:46
            Dajcie spokój, wtedy to było fajnie! Te syrenki, popularne a gdy zobaczyłem
            magnetofon Grundig to aż mi łezka się zakręciła. ;)
            Niestety ale wiele "absurdów" pozostało nam do dziś. Pamiętacie historie jak
            karetka jechała do śmiertelnie chorego pacjęta 100km? Jeszcze wiele lat minie,
            chociaż patrząc na to co jest dzisiaj w niektorych krajach "zachodnich" myśle
            że z tego się nie wyrasta!
            • cipcipcip Re: Absurdy PRL-u 20.03.05, 12:47
              Za kazdym razem kiedy zwątpię, jak to dobrze kiedys było, czytam sobie
              podręcznik "Wiedza o Polsce i świecie współczesnym"... to czasem lepsze od
              Jasia Fasoli.
              • cipcipcip Re: Absurdy PRL-u 07.04.05, 10:42
                REWELACJA - polecam wystawę zdjęc z okazji 60 lecia Społem - jaja jak berety.
                Zdjecia są wystawione w oknie Samu na Wałowej. Najlepsze ukazuje stoisko
                mięsne :) Niby wszystkie haki zajete, ale jak sie przyjrzeć to widać tylko 4-5
                gatunków :)
                • kormoran7 Re: Absurdy PRL-u 07.04.05, 11:09
                  Musze zobaczyc to cudo:)
    • duch3 O zaletach PRL 19.04.05, 11:59
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=22877513
      • kormoran7 Re: O zaletach PRL 20.04.05, 16:26
        www.aiw.cad.pl/ogorek.jpg
        • kormoran7 Re: O zaletach PRL 20.04.05, 16:33
          www.aiw.cad.pl/busilud.jpg
          • kormoran7 Zdjęcia z tamtych lat 20.04.05, 23:16
            www.aiw.cad.pl/lad_i_porzadek.jpg
            www.aiw.cad.pl/hifi2.jpg
            www.aiw.cad.pl/junak.jpg
            www.aiw.cad.pl/kolejka2.jpg
            www.aiw.cad.pl/sodowa.jpg
            • cipcipcip Re: Zdjęcia z tamtych lat 21.04.05, 00:13
              Wkurzają mnie teksty w rodzaju "ach, za komuny nie było tak źle". Nie jestem
              obiektywny. Nie muszę. Im więcej dowiaduję się o tym co było, tym bardziej mój
              pogląd się umacnia. Zal mi wsztstkich, dla których Gierek i jego 5 minut to
              cały PRL. Pamięc ludzka jest bardzo wybiórcza...
              Najważniejsze jest to, do czego ów system doprowadził. Do swojego końca.
              • kormoran7 Re: Zdjęcia z tamtych lat 21.04.05, 09:13
                Co by nie powiedziec czasy byly trudne ale napewno ludzie byli sobie bardziej
                zyczliwi i pomocni. Nie tylko wtedy jak wydarza sie jakas tragedia narodowa
                tylko tak na codzien.
                • rogeer Re: Zdjęcia z tamtych lat 21.04.05, 09:40
                  Myśle, że jest to nasza charakterystyczna cecha. Jak pokazały ostatnie dni
                  Polacy potrafią się zdumiewająco jednoczyć w trudnych sytuacjach ale niestety
                  też szybko po trudnych czasach wracają do kłutni,sporów i walki między sobą.
                  • cipcipcip Re: Zdjęcia z tamtych lat 25.04.05, 12:11
                    Racja - i nie tylko ostatnie dni to pokazały, ale cała nasza historia.
                    • kormoran7 Re: Zdjęcia z tamtych lat 25.04.05, 22:31
                      Dzis Putin powiedzial ze upadek ZSRR byl najwiksza tragedia w dziejach Europy
                      bodajze. Tak dla nich napewno...
                      • kormoran7 Re: Zdjęcia z tamtych lat 25.04.05, 22:40
                        Tu macie swietne plakaty Towarzysza Stalina

www.rosjapl.info/rosja/plakat_stalin.html
                        • emi53 Re: Zdjęcia z tamtych lat 25.04.05, 23:35
                          Dzięki kormoranie za stronę z plakatami Stalina.Dzięki niej, trafiłem do
                          sklepu muzycznego i znalazłem 4 płyty rosyjskiego wykonawcy ,którego szukałem
                          od 6 lat!Jest to Michaił Krug.Już złożyłem zamówienie, i w przeciągu tygodnia
                          powinienem otrzymać owe płyty.Eksporter mieści się w Białymstoku.Raz
                          jeszcze,serdeczne dzięki!!!
                          • kormoran7 Re: Zdjęcia z tamtych lat 25.04.05, 23:39
                            czyli Postac Stalina nadal czyni cuda:)
                            • kormoran7 Re: Zdjęcia z tamtych lat 25.04.05, 23:42
                              A jaka muzyke on wykonuje?
                              • emi53 Re: Zdjęcia z tamtych lat 26.04.05, 21:43
                                Śpiewa podobnie jak Bułat Okudżawa lub też trochę, a może i więcej jak Włodia
                                Wysocki.
                                • kormoran7 Re: Zdjęcia z tamtych lat 26.04.05, 22:12
                                  Ojej te nazwy nie wiele mi mowia:)moze okreslisz styl muzyki. Folk,pop, szybka
                                  muzyka wolna muzyka. Moze mocne brzemienie?
                                  • emi53 Re: Zdjęcia z tamtych lat 26.04.05, 22:31
                                    Wolna muzyka ,trochę nostalgiczne piosenki,romantyczne,żołnierskie,marynarskie -
                                    ogólnie ,o życiu w Rosji,tej sowietskiej i obecnej.
    • duch3 A to bardzo lubie... 28.04.05, 12:48
      doza.o2.pl/?s=4102&t=2939
    • natala77 Re: Absurdy PRL-u 04.05.05, 21:36
      Muszę sobie kupić tą książkę;-))
      i muszę się wybrać do Jarocina w tym roku!!! ;-)))
      Zapowiada się świetnie!!!:

"Celem przedsięwzięcia jest pokazanie historii Festiwalu Muzyki Rockowej w
      Jarocinie poprzez bezpośrednie odwołanie się do klimatu imprez festiwalowych i
      epoki PRL."

Uwagę zwracają też " Działania dodatkowe:
      * bilety wstępu na koncert główny to kartki reglamentacyjne na kulturę (ceny
      biletów 10-15 złotych)
      * "Gazeta Festiwalowa" szatą graficzną i językiem przypominająca czasopisma z
      okresu PRL ("Trybuna Ludu", "Gazeta Młodych")
      * przerwy na montaż - ruchoma mównica z lektorem czytającym teksty przemówień i
      wygłaszającym różne oświadczenia
      * w trakcie koncertu chwilowe braki w dostawie prądu
      * patrole milicji legitymujące napotkane osoby i wlepiające mandaty za złe
      zachowanie i niechlujny wygląd
      * stoiska - szare, z płyt paździerzowych, z pustymi półkami sklepowymi,
      reglamentacja parówek, sprzedaż maślanki w woreczkach
      * stoisko Pewexu - wydzielony fragment stadionu, w którym będzie dostępne piwo
      i inne współczesne produkty
      * cenzura tekstów zespołów "

muszę pojechać!!to jest dwudniowa impreza, ale drugi dzień chyba pokrywa się ze
      zlotem w Lednicy:/ czas pokaze, ale bez watpienia warto odwiedzic Jarocin:-)

• kormoran7 Kto go miał :) 20.05.05, 09:23
        www.aiw.cad.pl/pamietnik.html
        • kormoran7 Ostrzeżenie 20.05.05, 09:28
          www.aiw.cad.pl/bimber.jpg
          • duch3 Re: Ostrzeżenie 22.05.05, 00:41
            Super plakat! Chyba powiesze sobie taki na ścianie!
            • kormoran7 Re: Ostrzeżenie 22.05.05, 10:39
              A wiesz ze to dobry pomysl.Chyba zrobie tak samo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka