judymdoktor 24.03.05, 09:21 Właśnie powstała nowa gazeta wrzesińska. Podoba mi się jej szata graficzna, a po pierwszych artykułach widać,że przestaniemy już być częstowani jednokierunkowymi monoinformacjami jak to czyniły do tej pory WW. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kojkosz Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 24.03.05, 10:25 Gwoli sprostowania to powstały ˝ Fakty Wrześni ˝, Fakty Wrzesińskie wydaje dalej OFS . Nowa gazeta zapowiada się nieźle. Oby nie była tendencyjna tylko obiektywna i nikomu ! nie maśliła. Pozdrawiam, a Nowej Gazecie życzę jak najlepszego wejścia na rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: PRZEPRASZAM! to są "FAKTY WRZEŚNI" 24.03.05, 10:47 Oczywiście masz rację!! "FAKTY WRZEŚNI". Przepraszam za pomyłkę. Życzę nowej gazecie również pomyślności i obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: PRZEPRASZAM! to są "FAKTY WRZEŚNI" 24.03.05, 12:25 Przeczytałem trochę z pierwszego numeru no i muszę powiedzieć, że dosyć interesujący. Dobrze, że jest druga gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 14.04.05, 19:31 Proszę ukazuje się kolejny numer faktów Wrześni i jest w nim spora ilość ciekawych informacji. Poza wielbłądem, zakup którego rozśmieszył mnie do łez, trochę jest ciekawych przemyśleń na temat gminnej oświaty (zgadzam się z autorem tekstu), dowiadujemy się również o hektarach w Obłaczkowie, o gigantycznej kwocie, jaką zapłacono za 35ha ziemi w Bierzglinku ( jak domniemam była to ziemia gospodarstwa szkoły z kaliskiej), również jeden z radnych powiatowej koalicji wypowiada się o dużym zatrudnienieniu w starostwie. Na deser dostaliśmy wielbłąda, który przetrzyma mróz – 20 stopni. Jestem ciekawa, czy będzie on jedno, czy dwugarbny? Oto nasza proza życia. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 01.05.05, 07:54 Jasne, że są sklepy, w których nie sprzedają WW oraz, w których zalegają (większość) one do następnego wydania- czyli tzw.zwroty.Są ładnie przewiązane sznureczkiem i czekają na swój odjazd. Co do dzieci, które je sprzedają, to aż żal patrzeć, jak muszą dźwigać te gazety. Jestem ciekawy, ile właściciel im płaci od jednej sprzedanej gazety? Są to małe dzieci z podstawówek. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" czyżby strach 24.03.05, 14:17 Proszę, zaczyna odzywać się konkurencja w osobie niejakiego "Ojca Dyrektora", który przypuszcza swoją "profesjonalną krytykę". Całe szczęście, że mamy pluralizm, a swoją drogą, jak bardzo co niektórzy muszą się obawiać nowej gazety, która nie jest tubą propagandową lokalnej władzy. Ojczulku oby tak dalej, a popularność im będzie rosła w przeciwieństwie do twojej "Trybuny". Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: "Fakty z Wrześni" 24.03.05, 16:49 No proszę, a do tej pory było tak cacy, było takie głaskanie, jakby chciano kotka zagłaskać na śmierć. A tu się teraz okazuje, jaki jest naprawdę ten kotek. Tu się wydaje pieniążki na srebrne i złote spineczki, a brakuje pieniędzy na oświatę(likwidacja jednego z gimnazjów ), a dług gminy wynosi ponad 5 milionów. Ważne, żeby potencjalni inwestorzy dostali biżuterię, tak jakby nie wystarczyła zwykła symboliczna tania pamiąteczka. Sondaż polityczny wskazuje zupełnie inaczej niż te, które do tej pory nam przedstawiano. Okazuje się również, że ze znajomością prawa „mamy kłopoty”. Pytałam się Radczyni Prawnej, jak to jest z tymi świadectwami pracy i umowami? Odpowiedziała, że jeżeli ktoś przechodzi na podstawie artykułu 23, to nie powinien otrzymać żadnego świadectwa pracy. A jeżeli je otrzymał, to jest tak samo jakby rozwiązano z nim umowę o pracę na zasadzie porozumienia stron. Czyli, w nowym miejscu pracy musi z nim zostać ponownie podpisana nowa umowy o pracę. W głowie mi się nie mieści, że urząd może nie znać przepisów. Aż strach pomyśleć, co będzie, jak wszyscy pozostali pracownicy i nauczyciele mlecza dostali świadectwa pracy. Ile to kasy trzeba będzie im wypłacić? Nasuwa się tylko pytanie, dlaczego likwidowany ZSM wydał tym pracownikom świadectwa pracy, czyli rozwiązał z nimi umowę o pracy? A gigantyczne odszkodowania, jakie zapłacono dla dwóch pracowników jest porażające. Szalalala zabawa trwa – ludzie przecież to są nasze pieniądze. Niemcy dają 20 tysięcy na renowację, a goszczenie ich może kosztować o wiele więcej. To jest nieprawdopodobne!. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: "Fakty z Wrześni" 24.03.05, 17:58 > Okazuje się również, że ze znajomością prawa „mamy kłopoty”. Pytała > m się Prawo, a w tym wypadku Kodeks Pracy jest jednoznaczny i mówi, że wydanie świadectwa pracy traktuje się na równi z rozwiązaniem stosunku ( umowy) pracy na zasadzie porozumienia stron (art.30 KP). Również zmiany jakie weszły w 2003 roku do Kodeksu Pracy nakazywały pracodawcy do końca maja 2004r. przedstawić warunki pracy wszystkim pracownikom. I nie ma z tym co dyskutować, bo dyskusja taka jest bezprzedmiotowa. I dziwię się że ktoś próbuje wywierać jakieś naciski na zmianę interpretacji tych jednoznacznych przepisów. Artykuł 23 KP rzeczywiście mówi o przeniesieniu bez rozwiązania stosunku pracy, ale również nie wydaje się w związku z tym świadectwa pracy. Inną sprawą są proste pytania: dlaczego pracownicy zauważyli to dopiero teraz, a nie wcześniej? Przecież mogli z tym wystąpić już wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Nowe "Fakty" konkurencją dla starych "Faktów" ? 24.03.05, 19:17 Widzę, że "Fakty z Wrześni" zadbały o wszystko, zatrudniły nawet klakierów. Dobrze, że jest nowa gazeta, nawet jeśli wypisuje brednie. WOLNOŚĆ SŁOWA sprawia, że ludzie zajmują się mówieniem i pisaniem, a nie sraniem komuś na wycieraczce albo blokowaniem dróg, czy drapaniem sąsiadowi karoserii Fiata. Niestety nie czytałem jeszcze tej gazety. Sądząc jednak z oklasków eugleny_pl w nowych "Faktach" możemy przeczytać dokładnie to samo co w starych "Faktach" towarzysza W. Ale jest pewien postęp np. do faktów ze starych "Faktów" odnośnie ZSM (w stylu ojojoj, Prusak polskie dzieci męczy ) dołożono nowe, tym razem ciekawsze fakty - oczywiście opieram się na zeznaniach eugleny_pl : > Okazuje się również, że ze znajomością prawa „mamy kłopoty”. Pytała > m się > Radczyni Prawnej, jak to jest z tymi świadectwami pracy i umowami? > Odpowiedziała, że jeżeli ktoś przechodzi na podstawie artykułu 23, to nie > powinien otrzymać żadnego świadectwa pracy. A jeżeli je otrzymał, to jest tak > samo jakby rozwiązano z nim umowę o pracę na zasadzie porozumienia stron. > Czyli, w nowym miejscu pracy musi z nim zostać ponownie podpisana nowa umowy o > pracę. W głowie mi się nie mieści, że urząd może nie znać przepisów. Aż strach > > pomyśleć, co będzie, jak wszyscy pozostali pracownicy i nauczyciele mlecza > dostali świadectwa pracy. Ile to kasy trzeba będzie im wypłacić? Nasuwa się > tylko pytanie, dlaczego likwidowany ZSM wydał tym pracownikom świadectwa pracy, > > czyli rozwiązał z nimi umowę o pracy? A gigantyczne odszkodowania, jakie > zapłacono dla dwóch pracowników jest porażające. To ciekawa, dobra informacja, ale nie do końca prawdziwa , bo przecież tylko DYREKTOR może podpisywać i rozwiązywać umowy z pracownikami, czyli to SZKOŁA, a nie jak napisała euglena_pl - "urząd" może być stroną takiej umowy. Opisany stan faktyczny wygląda na wsypę DYREKTORA i kosztownego sekretariatu , tym razem na pewno ostatnią. Dyrekcji z sekretariatem już nie ma i nie będzie. Alleluja i do przodu ! Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Nowa gazeta??? I bardzo fajnie. 24.03.05, 20:18 Nowa gazeta??? I bardzo fajnie. Tak w IV władzy, też potrzebujemy demoktacji i konkurencji. Szkoda, że nie rozumie tego EMINENCJA. Szanowna eminecjo, czy ty jesteś chowany na jedynej mądrości Trybuny Ludu, czy Gazety Wyborczej?? I tylko pytanie czy nasz rynek "finansowy" wytrzyma dwie gazety, bo ewentualne wyparcie z rynku WW byłoby POTĘŻNYM BŁĘDEM. JA CHCĘ CZYTAĆ I WW I WRZEŚIŃSKI FAKT. Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Jackowrzesnianinie 24.03.05, 20:31 jackowrzesnianin napisał : > Tak w IV władzy, też potrzebujemy demoktacji i konkurencji. > Szkoda, że nie rozumie tego EMINENCJA. > Szanowna eminecjo, czy ty jesteś chowany na jedynej mądrości Trybuny Ludu, czy > Gazety Wyborczej?? Znowu czytasz jackowrzesnianinie, co chcesz przeczytać Przecież napisałem wyraźnie: >Dobrze, że jest nowa gazeta, nawet jeśli wypisuje brednie. WOLNOŚĆ SŁOWA >sprawia, że ludzie zajmują się mówieniem i pisaniem, a nie sraniem komuś na >wycieraczce albo blokowaniem dróg, czy drapaniem sąsiadowi karoserii Fiata. Absolutnie jestem zwolennikiem wolności słowa, każdego słowa. I wolnej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Jackowrzesnianinie 24.03.05, 22:43 Czytam, jak czytam. Czytam, że bezkrytycznie UWIELBIASZ WŁADZĘ I TO MNIE PRZERAŻA. Czy tak samo uwielbiałeś sekretarzy PZPR?? Z tego co czytam na forum, TAK. a ja lubię włądzę chwalić za dobre, a ganic za bzdury, bo dla mnie władza, to ludzie, a ludziom różnie się udaje, bo ludzie, nie zawsze są ludźmi. Bo ludzie bywają zakłamani. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Obrona typowa dla niekompetencji 24.03.05, 20:32 To ciekawa, dobra informacja, ale nie do końca prawdziwa , bo przecież tylko > DYREKTOR może podpisywać i rozwiązywać umowy z pracownikami, czyli to SZKOŁA, a > nie jak napisała euglena_pl - "urząd" może być stroną takiej umowy. > Opisany stan faktyczny wygląda na wsypę DYREKTORA i kosztownego sekretariatu , > tym razem na pewno ostatnią. > Dyrekcji z sekretariatem już nie ma i nie będzie. Alleluja i do przodu ! Pięknie napisane, tylko bez sensu i wbrew temu, co do tej pory pisałeś - czyli ślepo i bezmyślnie broniłeś. Przypomnę ci tylko, że temu dyrektorowi przyznano nagrodę ministra. Czyżby za taki bałagan i niekompetencje? Przypomnę ci również, że cały czas wmawiano społeczeństwu, jak mądrze wszystko przeprowadzono i jakie to poczyniono oszczędności. Przypomnę ci również, że jeden z piewców tego pomysłu czyli ty cały czas mówił, że jest super ok. A tu jest wielki BUM, bałagan i niekompetencja urzędników, w tym tych najważniejszych, którzy odpowiadali za kontrolę i nadzór chociażby nad tym „dyrektorem z ostatnią wpadką”. Przypominasz mi partyjny chórek, który podczas pochodu na 1 maja cały czas krzyczał, niech żyje PRL z ich I sekretarzem , mimo że społeczeństwo nie chciało wiwatować na jego i jego towarzyszy cześć. Alleluja człowieku o mętnym i pokrętnym myśleniu! Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: wasza dostojność, to jest twoja ruina! 24.03.05, 21:12 Kupiłem Fakty Wrześni i jest dobrze. Ludzie również kupowali, co świadczy o chęci przeczytania czegoś innego niż piszą Wiadomości. Wracając do dyskusji, mogę powiedzieć, że została zupełnie zrujnowana koncepcja myślowa eminencji, który próbował wybielać i przedstawiać jako wzór lokalną władzę. Eminencjo! To jest twoja kompletna porażka. Twoi partyjni koledzy właśnie pokazali, co potrafią, czyli bardzo mało. Wstyd panowie włodarze. Tak właśnie wygląda wasza przejrzystość. Przypominam sobie, że to wszystko obnażył kiedyś pan Jan Maria i rzeczywiście wszystko zaczyna się zgadzać. Panie Janie proszę się odezwać, bo właśnie pan to przewidział . Będzie mi bardzo miło znowu pana usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: A ja mam pytanie do panów radnych! 24.03.05, 21:33 Czy panowie wiedzieli o tych sytuacjach – przegranych sprawach sądowych, odszkodowaniach i o takim zwolnieniu pracowników Szkoły Mleczarskiej? Przyznam, że jestem tym zupełnie zaskoczony, szczególnie brakiem kompetencji i nadzoru osób w powiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: "Fakty z Wrześni" 24.03.05, 22:31 Dobrze, że jest druga gazeta! Czytam to wszystko tu jak i w Faktach i powiem uczciwie, że czuję wielki niesmak. Z jednej strony niekompetencja urzędników, którzy nie znają podstawowych przepisów prawa cywilnego. Wstyd panie włodarzu, że pan sam też się w tym wszystkim zgubił, bo takie wypisywanie w odpowiedziach pisemnych dla pracowników świadczy o nieznajomości prawa, czy tam kodeksu pracy. Pan się nie musi znać na wszystkim, ale ma pan doradców, którzy powinni to prawidłowo pilotować. A tak pozostaje tylko wstyd. Wstyd, że do tej pory nikt nie wyjaśnił, dlaczego przyznano nagrodę Ministra dla dyrektora? Czy nie jest to ośmieszenie urzędu Ministra i urzędu Starostwa? Wstyd państwo pracownicy, że jest taka sprawa, bo przecież nikt z was nie stracił pracy i każdy z was zarabia może i grosze w porównaniu do włodarzy, ale jednak są to jakieś środki na utrzymanie. Rozumiem, że prawo jest po waszej stronie, ale czy warto zawsze z tego korzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Uwaga konkurs ! 24.03.05, 23:38 O oszczędnościach - pisałem, o nagrodzie dla dyrektora - pisałem. Nie chce już mi się o tym gadać. Kto chce niech sobie poczyta archiwalia. Obecna władza jest sprawna i pozytywnie wyróżnia się na tle innych władz samorządowych. Tak uważam. Pozostałe nicki uważają inaczej i przyjmuję to do wiadomości. Zarzucacie mi propagandę, ale zauważcie, że ja używam argumentów. Stawiam tezę, zadaję pytanie i nie słyszę odpowiedzi, tylko uderzenie tępym narzędziem w tył głowy. To większość z was uprawia propagandę pod hasłem : "walić we włodarzy ile wlezie". Wyostrzcieże sobie trochę te narzędzia. Ja was nawet trochę podpuszczam niektórymi sforuowaniami do walenia epitetami, bo takie nastroszone reakcje wydają mi się czasem dość zabawne. Nie gniewajcie się, tylko spróbujcie odpowiedzieć na pytanie jak w audio-tele, kto odpowiada za akt woli DYREKTORA: A. URZĘDNIK B. KONFERANSJER C. DYREKTOR Na poprawne odpowiedzi czekam do Lanego Poniedziałku. Nagrodą jest satysfakcja z poprawnie udzielonej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Uwaga konkurs na kompromitację roku! 25.03.05, 08:06 Szanowna eminencjo. Jeżeli rzeczywiście jesteś urzędnikiem, to muszę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że bardzo marnym. I nie ma co się dziwić, że urząd strzela takie gafy, jak te z "nieznajomością" kodeksu pracy. Jeżeli następuje likwidacja szkoły z inicjatywy samorządu a w tym wypadku samorządu powiatowego, to starostwo odpowiada za prawidłowy przebieg tej likwidacji. To starostwo jest zobowiązane dopilnować wszystkich procedur z tym związanych. I jezeli dyrektor likwidowanej szkoły popełniał błędy , to straostwo ze starostą na czele były zobowiązane do tego nie dopuścić i je korygować. To są właśnie te argumenty,a twoje argumenty są po prostu głupie i ich wygłaszanie jest kompromitowaniem urzędu. Robisz to celowo? A może ktoś ci to zlecił? Człowieku, gdyby twoja głupota miała skrzydła, to dawno byś latał. I ten argument weź sobie do swojego móżdżka i serduszka. Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Znowu walisz TĘPYM NARZĘDZIEM 25.03.05, 12:27 Judymdoktorze, rozumiem , że jesteś bardzo zaangażowany w powstanie nowej gazety i bardzo ci zależy, żeby pisała prawdę. Nie czytałem jeszcze "Faktów", więc mogę opierać się tylko na tym, co przeczytam na forum. Jednak już z kilku wypowiedzi , także twojej, utwierdzm się w przekonaniu, że mam rację, a nowa gazeta jest mało rzetelna. Napisałeś judymdoktorze o mojej "głupocie, która lata", nie oszczędziłeś też mojego "móżdżka". A ja ci powiem, że to sposób jedynie możliwy w twoim wypadku, bo po prostu nie znasz się nie tylko na prawie pracy, ale też na prawie w ogóle. Nie każdy musi być prawnikiem, ale, żeby KRZYCZEĆ trzeba coś wiedzieć. Przede wszystkim nie odróżniasz L I K W I D A C J I szkoły, od P O Ł Ą C Z E N I A szkół. Skutki prawne są różne. Ty tylko poprzestajesz na stwierdzeniu, że znasz kodeks pracy, i mamy ci uwierzyć, uuahahahahahaha. Powiadasz judymdotorze: > starostwo odpowiada za prawidłowy przebieg tej likwidacji. To starostwo jest > zobowiązane dopilnować wszystkich procedur z tym związanych. I jezeli dyrektor > likwidowanej szkoły popełniał błędy , to straostwo ze starostą na czele były > zobowiązane do tego nie dopuścić i je korygować. Kiedy powołujesz się na jakieś prawo, to pownieneś je przytoczyć, tak jak to uczyniła euglena_pl. W konstytucji jest np. zwrot : "Prezydent czuwa nad porządkiem prawnym RP", co z niego wynika, to zadanie dla konstytucjonalistów, w innej ustawie jest : "minister sprawuje nadzór nad jednostkami podległymi". Czy oznacza to, że w jednostkach tych nie dochodzi do nadużyć ? Dochodzi i jeśli minister miał wpływ na wybór osób do organów tych jednostek, to często ponosi odpowiedzialność polityczną. Czy tak było w tym wypadku ? Jeśli prawdą jest to, że dyrektor szkoły "rozwiązał z kimś stosunek pracy ", to czynił to tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność i miał, jako dyrektor, do tego pełne prawo. A że uzasadnił to (jeśli to prawda) "LIKWIDACJĄ SZKOŁY", która nie nastąpiła, bo uchwała rady "ŁĄCZYŁA SZKOŁY"... Była to tylko zmiana szyldu, tak jak z UOP zrobiono ABW i nikomu nie przyszłoby do głowy, żeby z tego tytułu płacić komuś odprawy, albo odszkodowania. Odchodzący dyrektor miał na pewno tego świadomość, a mimo to niczym już nie ryzykując "zrobił dobrze" swoim kolegom, czy koleżankom. Był to w takim razie ostatni dowód jego niekompetencji, albo złej woli. Dyrektor miał siedzieć do końca na posterunku i nic nie robić. Zarząd powiatu mógł temu zapobiec zakładając kamerę w gabinecie dyrektora i wprowadzając stały monitoring. Wtedy wiadomo byłoby na pewno czy dyrektor pije kawkę, czy może "robi dobrze" swoim kolegom czy koleżankom, czyli wpadł na genialny pomysł rozwiązania z nimi stosunku pracy. Ale za rzekomą kamerę "dobierano się" już w starych "Faktach" do byłego vicestarosty, więc nie byłoby to optymalne rozwiązanie. ŻYCZĘ WSZYSTKIM FORUMOWICZOM POGODNYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY. Wracam po Świętach. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: szkoda na twoje myślenie nawet tępych narzędzi 25.03.05, 15:27 Twoja wypowiedź jest zwykłym biciem piany, która utwierdza mnie jeszcze bardziej w tym, że to starostwo odpowiada za niedopilnowanie całej procedury i mogą mieć tylko pretensje do siebie. Kto kieruje starostwem, chyba jest ci znane? Obwiniasz byłego już dyrektora, któremu ktoś dał za to wszystko nagrodę. I tak właśnie wyglądała filozofia likwidacji czy tam łączenia jak wolisz. Za niekompetencje, osoby „kompetentne” wystąpiły o przyznanie nagrody. Tak według ciebie ma wyglądać prawidłowe, zdrowe funkcjonowanie np. oświaty? Jest to zwykła ironia i szydzenie sobie z ludzi. I jeszcze raz chcę tobie powtórzyć, że argumenty twoje są głupie, a głupota przy ich trwaniu, już zrobiła z ciebie ptasiego lotnika. Mimo tego, świętuj i odpoczywaj spokojnie. Ps. Ku twojemu rozczarowaniu muszę powiedzieć, że nie mam nic wspólnego z nową gazetą. A szkoda, bo krętactwa takich osób jak ty byłyby bezlitośnie wyciągane na światło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Oj Eminencjo!!! Jestem w szoku. 25.03.05, 18:02 1,. Wypowiadsz się o Faktach, a ich nie czytałeś. Przyznaję, ciekawa metoda!!! Oj ciekawa. 2. Na podstawie tekstu z Faktów widzę, "kowal zawinił, a cygana chce powiesić", czyli Starosta i jgo słuzby zawiniły, a próbuje się winę zrzucić na Dyrektora Wawrzyniaka. Też ciekawa i od dawna znana metoda. Oj ciekawa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Oj Eminencjo!!! Jestem w szoku. 25.03.05, 20:37 Właśnie tego typu zachowania starostwa są bezprecedensu. Zastanawia mnie jedno, jak można komuś dać pisemną odpowiedź, w której widać ewidentnie nieznajomość Kodeksu Pracy? Jak można napisać, żeby pracownik zwrócił się do dyrektora o zmianę zapisów, które są zgodne z prawem, czyli ze zmianami w KP, jakie obowiązują od drugiego półrocza 2003r.? Przecież to są zwyczajne nadużycia, które o ile mi wiadomo są ścigane z mocy prawa karnego. Czy ma to oznaczać wymuszenie, które można zinterpretować jako zwykłe nakłanianie do popełnienia przestępstwa? Przecież coś takiego to zwykła granda? Czyżby urzędnicy starosty nie wiedzieli, że jeżeli pracownik dostaje świadectwo pracy, to jest to wypowiedzenie stosunku pracy z art.30 KP? Czyżby nie wiedzieli, że jeżeli ktoś wypowiada stosunek pracy, to następny pracodawca musi go przyjąć i podpisać nową umowę o pracę? Czyżby nie wiedzieli, że jeżeli ktoś ma przejść z art.23, to nie może dostać świadectwa pracy, bo będzie to traktowane jako rozwiązanie umowy o pracę? Przecież to jest elementarne abecadło. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Oj Eminencjo!!! Jestem w szoku. 25.03.05, 21:06 >Odchodzący dyrektor miał na pewno tego świadomość, a mimo to niczym już nie >ryzykując "zrobił dobrze" swoim kolegom, czy koleżankom. Był to w takim razie >ostatni dowód jego niekompetencji, albo złej woli. Dyrektor miał siedzieć do >końca na posterunku i nic nie robić. Wypowiedzi pana eminencji są potwierdzeniem wielkiego chaosu i urzędniczego bałaganu. Metody, które on propaguje są z zamierzchłych czasów realnego socjalizmu. A odpowiedź udzielona pracownikom „mlecza” jest zwykłym skandalem. Zgadzam się, ze próbuje się wymusić na dyrektorze „wet” złamanie prawa, czym próbuje się zatuszować własne błędy, bo do nich najtrudniej jest się przyznać. Ale nurtuje mnie jeszcze jedna wypowiedź eminencji: „Dyrektor miał siedzieć do >końca na posterunku i nic nie robić.” Rozumiem, że miał milczeć. Dlaczego? Czyż nie jest to podejrzane? Jakie ustalenia poczyniono, że były dyrektor miał nic nie robić, tylko co, przyglądać się realizacji czyjegoś planu? Czyżby plan ten dotyczył prywatnej uczelni? Czego jeszcze dotyczył? Co tak właściwie się zdarzyło przy likwidacji mlecza? Może ta słynna nagroda da się teraz ułożyć w logiczną całość? Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Oj Eminencjo!!! Jestem w szoku. 25.03.05, 23:34 Panowie przedmówcy I jeszcze jeden drobny szczegół, który chyba nam umknął, a jest chyba najważniejszy . Jeżeli jest tak jak piszą Fakty, to umowę z pracownikami Zesp. Szk. Nr1 (dawny mlecz) rozwiązano w sierpniu 2003 , bodajże 27 czyli wtedy kiedy jeszcze istniała szkoła. W związku z tym, co ma do tego dyr. Wawrzyniak? Przecież on nie miał wtedy żadnego na to wpływu, bo szkoła ta weszła do ZSTiO dopiero 1 września 2003. Dlatego próba zrzucenia winy na dyrektora jest zwykłą kompromitacją. Rzeczywiście, jak pisze bonawentura jest to skandal i próba wymuszenia złamania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Oj Eminencjo!!! Jestem w szoku. 26.03.05, 12:38 Czy to prawda, że Eminencja to wysoki urzędnik powiatowy? Jeżeli tak, to nie dziwi mnie jego podejście do nowej gazetki; bo przecież oczywistym jest fakt, iż kilka spraw wypłynie teraz na wierzch. Oczywiście jeżeli obie władze mają czyste sumienia, to nie mają się czego obawiać. Błędy zdarzają się wszystkim, burmistrzom, starostom, dziennikarzom, ojcom dyrektorom, nauczycielom, lekarzom... Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Oj Eminencjo!!! Jestem w szoku. 28.03.05, 12:28 > Czy to prawda, że Eminencja to wysoki urzędnik powiatowy? Jestem o tym przekonany! Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 26.03.05, 14:41 Cieszy mnie fakt powstania "FAKTÓW WRZEŚNI" bo nareszcie znajdzie się (mam taką nadzieję!) przeciwwaga do powstałego po wyborach "Układu Towarzyskiego" jaki z jednej strony reprezentują WW w osobie jej naczelnego i piszących tam redaktorów (chociaż ich akurat bym próbowała zrozumieć bo oni niewiele mogą pisać samodzielnie) oraz najjaśniej nam panującą Świetą Trójcę na czele z moją ulubienicą Szaloną Krysią. Z uwagą będę śledziła poczynania i kierunki rozwoju nowej Gazety. Wszystkim krytykom pierwszego numeru przypominam, że nie od razu zbudowano Kraków. Poczekajmy, dajmy troszeczkę czasu i wtedy wypowiadajmy swoje opinie. Uważam,że druga gazeta na naszym rynku jest niezbędna szczególnie po tym jak zachowują się jedyne nieomylne WW. Na świecie nikt nie wymyślił nic lepszego niż zdrowa konkurencja. Pikanterii sprawie dodaje fakt że Naczelnym "Faktów" jest wyrzucony przez właściciela WW....Andrzej G. Choć jak dobrze pewnie wszyscy pamiętamy podobna sytuacja miała już miejsce parę dobrych lat temu z Maciejem M...wtedy się nowej gazecie niestety nie udało! A jak będzie tym razem? Ja w każdym razie życzę nowej Gazecie i całemu zespołowi wszystkiego najlepszego:-) i proszę nie popełniajcie tych samych błędów (nieomylność, pycha)co wasza konkurencja! Odpowiedz Link Zgłoś
sambor1303 Do Specyficznej 29.03.05, 19:17 Głupia i kłamliwa pizda jesteś - wieprz Maciej M. (wraz z Beatą B. i Przemkiem N.) zbuntował się i sam odszedł z "WW", żeby założyć "Nowiny", które zresztą szybko splajtowały i sprzedały się Niemcom. Po chuj wprowadzasz ludzi w błąd? Jak czegoś nie wiesz, to zamknij ryj! Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Do wykopaliska 29.03.05, 21:39 A ja już myślałem, że Australiopiteki, Pitekantropusy, Neandertalczycy wygineły miliony czy setki tysięcy lat temu. A tu patrzcie, jednego wykopali! Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Samborku... 30.03.05, 07:33 Niepotrzebnie podniecasz się nadmiernie. Naucz czytać się przede wszystkim tekst ze zrozumieniem. Jeśli jedynymi Twoimi "męskimi atrybutami" są wyrazy na ch,k,p itp. to niewiele masz publice do zaoferowanie nie mówiąc już o kobiecie. Wyluzuj i uważaj na ciśnienie bo w Twoim wieku takie skoki mogą być zabójcze. Nie pozdrawiam i na więcej razy już nie licz Samborku. Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Argument siły, a nie siła argumentów. 29.03.05, 17:23 1. Wybaczcie, jestem już zmęczony i znudzony. Nie chce mi się wszystkiego powtarzać od nowa. Nikt nie wziął udziału w moim konkursie. Rozumiem potrzebę niektórych, dołożenia "paskudnej" władzy. Czy argumenty będą tępe czy ostre - wszystko jedno. Jeśli RZECZYWISTOŚĆ wyraźnie wskazuje co innego - tym gorzej dla rzeczywistości. 2. OSZCZĘDNOŚCI z POŁĄCZNIA są tak OCZYWISTE, że nie chce mi się już powtarzać wszystkiego, co do tej pory napisałem. Wystarczy chcieć porównać wyniki (choćby udział subwencji oświatowej w wydatkch na oświatę), ale lepiej NIE CHCIEĆ. Nie zmieniają tego ani błędy dyrektorów ( to oni są stronami umów o pracę) ani żądania nieuzasadnionych korzyści przez niektórych pracowników. Swoją drogą,czy należy komuś płacić ( a szczególnie osobom zagrożonym utratą pracy ) za przeniesienie z jednego miejsca pracy do drugiego, równorzędnego ? 3. Przeczytałem już nową gazetę i bardzo mnie nie zaskoczyła. Nie będę jej kupował, ani nie będę jej kibicował, tak samo jak nie kupuję krawatów Samoobrony, ani nie wpłacam cegiełek na SLD. Nie myślcie jednak, że ją lekceważę. Przeciwnie, jestem wobec niej pełen pokory. Niewątpliwie jest jakąś SIŁĄ. Tak jak SLD jest siłą, Samoobrona jest siłą, OFS jest siłą, huragan jest siłą, obecna władza jest siłą, "WW" są siłą i.t.d. Siła może być dobra, zła, albo lepsza i gorsza. Siła nie musi jednak mieć nic wspólnego z rozumem. "WW" używają często podobnych sztuczek, jak nowa gazeta - tzn. robienia czegoś z niczego. Często, ale nie zawsze. Nowa gazeta bazuje na sukcesie prasy brukowej. "WW" ocierają się o ten poziom, ale to jednak nie to. 4. Do tego dochodzą jeszcze frustracje tych, którzy w gazecie pracują. Osobiste rachunki, które uważają, mają do "wyrównania". Wiem coś o kulisach tych spraw, ale wolę o tym nie pisać, bo na forum byłoby to chyba mało honorowe. 5.Twierdzicie znowu, że jestem urzędnikiem i to na pewno "wysokim". Pochlebia mi to, ale nie. Nie możecie uwierzyć, że komuś może zależeć na sukcesie jakiejś opcji, choć bezpośrednio w jej działania się nie angażuje ? W Stanach Zjednoczonych Republikanin (albo nawet Demokrata), to nie tylko facet pod krawatem, ale też człowiek, który utożsamia się z programem, choćby organizując informację na temat dokonań administracji, albo umieszczając wizerunek kandydata na trawniku, "w ogródku" przed wyborami. Podobnie widzę swoją rolę. A z uzyskaniem informacji nie miałem problemu. Każdy mógłby dowiadywać się tego samego, gdyby tylko chciał. 6. Chyba już zakończę moją obecność na tym forum. Nie widzę sensu dalszego przekonywania kilku osób. Odczuwam porażkę. Zainteresowanym rzucam jescze to co już było i nie wróci więcej : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=147&w=19969361&a=20049961 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=147&w=19701921&a=19939245 Było tego o wiele więcej, nie chciało mi się szukać. Niepotrzebnie traciłem czas. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: brak logiki oraz "sentymentalne urojenia" 29.03.05, 18:03 Brak u ciebie argumentów jest tutaj ewidentny, tak jak brak jest przejrzystości w likwidacji mlecza, a co się z tym wiąże wielki chaos, nieudolność i bałagan. Widać tutaj wyraźnie, że władza nie dopilnowała procedur, a w przypływie „paniki” i emocji starano się zwalić winy na innych, co jest skandalem i rzeczą nie do przyjęcia w społeczeństwie demokratycznym i cywilizowanym. Innych porównań nie będę już używała, bo musiały by być one bardzo radykalne. Tak jak przedstawił to jackowrześnianin – są to metody znane od dawna. Ja dodam, że znane z PRL. W twoich wywodach widać wielką pokrętność oraz brak jakiejkolwiek logiki postępowania. Oszczędności sobie uroiłeś, tak jak wszystko, co na ten temat napisałeś jest twoim urojeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt SZANOWNA EMINECJO!!! 29.03.05, 19:21 Wiele padło argumentów, wiele polało się wody. Nie chcę dyskutować o poglądach, ale na litość Boską,nie próbuj nam robić wody z mózgu. Napisałeś: > 2. OSZCZĘDNOŚCI z POŁĄCZNIA są tak OCZYWISTE, że nie chce mi się już powtarzać > wszystkiego, co do tej pory napisałem. Wystarczy chcieć porównać wyniki (choćby > udział subwencji oświatowej w wydatkch na oświatę), ale lepiej NIE CHCIEĆ. No właśnie. Jak porównać udział subwencji?? Samo proste porównane cyferek niewiele daje. Więcej, mniej?? Istotne są czynniki, które wpływają na subwencje. Jakie to czynniki? Oczywiście proste oszczędności, ale też np. ilość uczniów w poszczególnych rodzajów szkół, udział remontów bieżących i kilka innych. Ile i jak powiat oszczędził, można wyliczyć, jedynie biorac pod uwage wszystkie czynniki mające wpływ na końcową sumę. Dlatego,jeżeli chcesz poznać prawdę i ją nam udowodnić, podaj wszystkie dane. Bo narazie mówisz, że np "podróż kosztuje mniej". OK, ale jakie czynniki wpłynęły na tą oszczędność?? Zmiana pojazdu, naprawa pojazdu, polepszenie drogi?, a moze przedtem mówiłeś o kosztach przejazdu do Poznania, a teraz do Pyzdr?? NIE WIEM, CZY ROZUMIESZ PROBLEM?? W UKŁADZIE SZKÓŁ ZMIENIŁ SIĘ WIĘCEJ NIZ JEDEN PARAMETR, DLATEGO NALEŻY PODAĆ WPŁYW POSZCZEGÓLNYCH PARAMETRÓW NA CENĘ, I NIE WYSTARCZY POWIEDZIEĆ, ILE OSCZĘDZILIŚMY GLOBALNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Dwie dziurki w nosie i skończyło się 29.03.05, 20:50 Oczywiście, że czynniki wpływające na stopień wykorzystania subwencji są zróżnicowane. Inaczej jest np. we Wrześni, inaczej w Gniznie, inaczej w świętokrzyskim, albo na Podkarpaciu (tam np. wysokie koszty dowozu dzieci do szkół spowodowane odległościami między rozrzuconymi miejscowościami i.t.d.) U nas jednak, we Wrześni, większość czynników, o których mówisz jest stała: np. podobna ilość nauczycieli stałych i mianowanych, np. podobna ilość uczniów ( tzn. jednak z roku na rok coraz mniej, czyli powinno być coraz gorzej ! - bo subwencja idzie za uczniem) np. bieżące remonty - co roku podobnie, choć w tym roku będzie ich wyjątkowo więcej. KOSZTY SĄ PODOBNE WIĘC JEDNAK MOŻNA PORÓWNYWAĆ. Wierzcie lub nie - nie jestem urzędnikiem, więc nie wyciągnę budżetu i nie wymienię wszystkich oszczędności co do złotówki. Zapamiętałem jedną kwotę, która wydała mi się bulwersująca, ponad 120 000 samych pensji rocznie dla dwóch osób z sekretariatu . Dwie panie - każda zarabiała więcej niż sam dyrektor szkoły !!! Zatrudnienie zupełnie zbędnego sekretariatu mogło trwać dalszch 10, 20 lat... i nikt by nic nie powiedział. Można tę kwotę mnożyć. Warto pamiętać też, że wielu nauczycieli dzięki POŁĄCZENIU nie straciło pracy. W jednej szkole nie wyrobiliby pensum 18 godzin tygodniowo. Ich godziny przejęliby inni nauczyciele jako nadgodziny. Dzięki likwidacji nadgodzin, we wszystkich szkołach ponadgimnazjalnych powstało głównie dla młodych nauczycieli 40 miejsc pracy. To akurat nic nie kosztowało. Dwie dziurki w nosie i skończyło się. Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Re: Dwie dziurki w nosie i skończyło się 29.03.05, 20:56 miało być: "podobna ilość nauczycieli mianowanych i dyplomowanych.", oczywiście. Przepraszam po raz ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Dwie dziurki w umyśle 29.03.05, 21:31 Zapamiętałem jedną kwotę, która wydała mi się bulwersująca, ponad 120 000 samych pensji Coś ciebie pogięło. Nie wypiłeś czasami dzisiaj za dużo? A może dyngus zamiast wodą zakrapiałeś etylowym? I dzisiaj musiałeś poprawić. Jak to się mówi; klin leczyłeś klinem. Mam nadzieję, że nie była to niebieska? 120 000 pensji dla dwóch osób z sekretariatu? Ilość pensji inponująca! Rekord Galaktyki! Powtórzę jeszcze raz: gdyby twoje głupie wywody miały skrzydła, to byś fruwał ptaszyno! Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja1 Mały błąd 29.03.05, 21:41 Miało być: pensje + ubezpieczenia społeczne. Właściwie grubo ponad 120 000 zł. Zarabiały więcej niż dyrektor ! Panie otrzymały ofertę pracy na innych warunkach, zrezygnowały. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Mały błąd 29.03.05, 22:27 "pensje + ubezpieczenia społeczne. Właściwie grubo ponad 120 000 złotych"? Eminecjo, jeżeli to prawda, to nie odchodź z tego forum i informuj nas o takich historiach! Ale to oznacza, że każda z nich zarabiała po 5 tysięcy brutto na miesiąc! To rzeczywiście byłby skandal! Jesteś tego pewien? Nie pytam skąd masz te informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Mały błąd 29.03.05, 23:27 Trochę "11" przesadziłeś. Wychodzi brutto około 3400, czy 3500 zł. 120 000/2= 60 000 zł na osobę 60 000/12= 5 000 zł (pensja brutto + ZUS) 5 000/1,45=3 448 zł. cnd. Ale to i tak dziwnie wysoka pensja, jak na sekretarkę szkolną Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re:dostojność rzeczywiście chyba wypił za dużo 30.03.05, 07:10 Waszą dostojność naprawdę musiało nieźle walnąć. Nie ma w tym kraju stanowiska sekretarki budżetowej opłacanej na poziomie 60 tysięcy zł brutto rocznie. Na to są urzędowe tabele. Czyżby pomylenie zmysłów już miało miejsce? 12 000 rocznie to możliwe. Może twojej sekretarce tak płacisz? Teraz wiem skąd ta dziura budżetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Mały błąd 30.03.05, 16:08 Ja się na tym nie znam, ale dla mnie "brutto" do tej pory oznaczało całość wypłaty, w tym składki na ZUS. Czyli 60 tysięcy na 12 daje 5 tysięcy na miesiąc; a jeżeli i nawet ZUS liczyć osobno to i tak to są ich (tych pań) pieniądze, które gromadzą na indywidualnych kontach, czy tak? Ja w swoich zarobkach brutto mam wliczone składki na ZUS. Tak mi się przynajmniej wydaje. Ale i tak to nie zmienia faktu, że eminecja chyba przesadziła... Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Mały błąd 30.03.05, 21:05 Twierdzisz eminencjo, że dwie szkolne sekretarki zarabiały we powiecie Wrzesińskim 120 tysięcy zł? W takim razie, kto był odpowiedzialny za kontrolę zarobków tych sekretarek w powiecie? Przecież twoi powiatowi koledzy rządy rozpoczęli już w listopadzie i rządzili jeszcze „mleczem” przez 10 miesięcy . I co, nie dopatrzyli się, że w tej szkole sekretarki więcej zarabiają od dyrektora i nauczycieli. Taką pensję musiał im przyznać dyrektor, któremu twoi koledzy dali nagrodę ministra. Czyżby nagroda ta była za „wysokie pensje” sekretarek? I co, powiat dawał jeszcze bezkrytycznie przez 10 miesięcy pieniądze na owe sekretarki? A kto z powiatu przeprowadził tam kontrolę tych zarobków? Eminencjo, prawda jest taka, że chyba do tych 12 tysięcy dodałeś celowo jedno 0, żeby było 120 tysięcy. Jest to tzw. propaganda dodatkowego „0”, z której słynęły kiedyś komunistyczne ekipy Władysława Gomółki i po nim Edwarda Gierka. Właśnie ci demagodzy dodawali do wszystkiego, co wyprodukowali jedno „0” i z 10 tys. robiło się 100tys., a ze 100tys. 1milion. Miałeś dobrych nauczycieli. Widać, że nauka nie poszła w las towarzyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamarnica1 Re: Kurcze, 5000 lat w robocie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.03.05, 16:32 Jako małointeligentny głowonóg wpadłem w osłupienie i wszystkie moje macki mi zesztywniały. 120 000 pensji dostały dwie baby, to kurcze żyją one po 5000 lat każda. No bo przecież rok ma 12 miesięcy, również na dnie oceanu. No sekretariat, który liczy sobie 5 tysięcy lat, to już jest coś. Kurcze, jak one dzisiaj wyglądają? Przeżyły wszystkich egipskich Faraonów, greckich Odyseuszów, rzymskich Cezarów. Są nieskończoną kopalnią historycznej wiedzy. Takie króle jak Mieszko, Bolek Chrobry i Krzywousty, Władek Jagieło itd. to są dla nich małolaty. Kobitki kochane, powiedzta nam jak w starożytnym Egipcie wyglądał ZUS i Urząd Skarbowy? Kurcze, jak wam teraz naliczą emeryturę? Takie bezrobocie u nas panuje, a oni trzymają w robocie baby, które mają po 5000 lat. To jest nieetyczne panie i panowie. Teraz wiem, dlaczego Neron sfiksował. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Kurcze, 5000 lat w robocie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.05, 19:33 Proszę ukazuje się kolejny numer faktów Wrześni i jest w nim spora ilość ciekawych informacji. Poza wielbłądem, zakup którego rozśmieszył mnie do łez, trochę jest ciekawych przemyśleń na temat gminnej oświaty (zgadzam się z autorem tekstu), dowiadujemy się również o hektarach w Obłaczkowie, o gigantycznej kwocie, jaką zapłacono za 35ha ziemi w Bierzglinku ( jak domniemam była to ziemia gospodarstwa szkoły z kaliskiej), również jeden z radnych powiatowej koalicji wypowiada się o dużym zatrudnienieniu w starostwie. Na deser dostaliśmy wielbłąda, który przetrzyma mróz – 20 stopni. Jestem ciekawa, czy będzie on jedno, czy dwugarbny? Oto nasza proza życia. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Coś trzeba w końcu robić 15.04.05, 19:14 Pracy we Wrześni nie ma, to co mamy robić? Pójdziemy do Parku Piłsudskiego i będziemy sobie oglądać wielbłąda. Stwór ten słynie z tego, że długo wytrzymuje bez picia. Może jak taki bezrobotny sobie na niego popatrzy, to będzie mógł dłużej wytrzymać bez jedzenia? Licho wie. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Coś trzeba w końcu robić 15.04.05, 20:11 Wielbłąd jest dobrym pomysłem na odwrócenie uwagi od rzeczywistych problemów, w tym tego największego jakim jest bardzo duże bezrobocie.Tak, coś teraz trzeba zaproponować społeczeństwu, bo pomysły skończyły się tuż po wyborach. Zastanawim się, czy one kiedykolwiek były? "Świat" lokalny nam dziecinnieje, a cyrk z wielbłądami pozwoli zapomnieć o dorosłości. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksander_absolwent Re: Coś trzeba w końcu robić 16.04.05, 08:33 >również jeden z radnych powiatowej koalicji wypowiada się o dużym >zatrudnienieniu w starostwie. A ja mam pytanie do pana radnego który jak mi wiadomo reprezentuje psl czyli partię rolników. Jak to jest, że partia która mówi że reprezentuje rolników i rolnictwo siedziała cicho jak likwidowano szkołę mleczarską? Przecież jesteście w koalicji! Panie radny, czy według pana mleczarstwo zalicza się jeszcze do rolnictwa ? Jak pan mógł dopuścić do likwidacji szkoły mleczarskiej o 75 letniej tradycji? Jeżeli oglądał pan ostatni sondaż przedwyborczy, to pana partia ma poniżej 5% (4) i do parlamentu nie wejdzie. Tak samo będzie w naszym powiecie. Podejrzewam, że dla was i waszych koalicjantów będzie coraz bardziej malało. Szybciej zagłosują na LPR niż na was. Odpowiedz Link Zgłoś
tarzanos Re: Coś trzeba w końcu robić 17.04.05, 19:06 PSL ma teraz w radzie 3 ludzi plus Pana B. Kruka, który z tego co wiem nie bardzo się już z nimi identyfikuje(i ma rację). Pan wicestarosta wiadomo dba o swój własny "image", pan zasiadający w zarządzie od dwóch kandencji nic nie robi, nie wypowiedział chyba nawet słowa na sesjach od 7 lat, tylko bierze kasę, i bazuje na tym, że PSL był zawsze języczkiem uwagi pomiędzy lewicą i prawicą, a pan - szef komisji rolnictwa patrzy tylko na to jak tu wyciągnąć coś dla siebie. Rozliczymy się z wami za rok z hakiem, tylko wtedy może być płacz i zgrzytanie zębów, a wtedy ładna opalenizna na nic się tu zda... Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Kiedy odpowiedź burmistrza? 23.04.05, 15:42 "Fakty Wrześni" kilkakrotnie wywołały burmistrza do tablicy. Na razie bez odzewu. Tylko co to milczenie może oznaczać? Lekceważenie? A może pan burmistrz liczy na to, że gazetka zbankrutuje i za miesiąc sprawy nie będzie? Może... Tylko żeby się nie przeliczył! Pewnie na razie pozycja tuby urzędu (WW) wydaje się być niezagrożona, ale w nowej gazetce ogłoszeń jakby coraz więcej, a i tematyka artykułów ciekawsza. Wkrótce wybory parlamentarne, a więc zastrzyk nowych ogłoszeń... Szanse "Faktów" na utrzymanie się na rynku chyba są coraz większe. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Nie ma to jak pomysł wielbłąda. 23.04.05, 18:22 Nie pozostaje mi nic innego jak tylko się z tobą zgodzić. „Fakty Wrześni” będą coraz bardziej popularne, a tak właściwie coraz więcej ludzi chce przeczytać inne opinie a nie tylko opinie wspomnianej przez ciebie tuby. A jak będzie jeszcze więcej pomysłów typu wielbłąd czy kopiec, to przewiduje, że już w niedługim czasie Fakty zdetronizują WW. Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Rozczarowała mnie ta gazeta trochę. 23.04.05, 21:41 Cieszyłem się, żę będzie we Wrześni nowa gazeta. Konkurencja zawsze jest dobra, a ja miałem jescze nadzieję, że poziom "Faktów" będzie wyższy niż "Wiadomości Wrz." Nie stać mnie na kupowanie dwóch gazet, ale ostatnio kupowałem obie. Muszę powiedzieć, że "Fakty" są bardziej prymitywne i sensacyjne. To taki chwyt marketingowy. No dobra, dobierają się burmistrzowi i staroście do tyłków, ale tak często dość niezbyt wiarygodnie. Nigdy nie wiadomo gdzi się kończy prawda (gdy słusznie coś krytykują) , a zaczyna fałsz. Ile prawdy jest w tych rzekomych sensacjach. Mało dają cytatów, a dużo własnych komentarzy niezbyt wysokich lotów. Takie to wszystko kolorowe jest, ale jakbu napisane na kolanie, takie niespójne. Myślałem, że będzie więcej faktów, a nie plotek, domysłów i.t.d. Być moze jest to atrakcyjne dla prostch ludzi. Nie wiem nie znam się. "Fakty" są jak to się mówi - "na dorobku" i muszą walić sensacje nawet trochę wyssane z palca, żeby wgryźć się w rynek. To może się zmieni. Na razie dokładają do interesu bo mają za mało reklam. Poza tym jak słyszałem, trochę redaktorzy mają na pieńku z władzą i chodzi im nie tylko o zysk, ale też o zemstę. To ich trochę dopinguje do dosrywania. Mam jeszcze jedną obawę związaną z tą gazetą. Zauważyliście ten sondaż publikoway w każdym numerze. Kiedyś twórca napisał, że został stworzony tylko dla "zabawy". Okazało się, ze nie tylko "dla zabawy", ale też dla wykorzystania w bitwie politycznej, albo dla nowej gazety, która w planach miała już zapewne powstać z pół roku temu. To trochę podkopało moje zaufanie do gazety. Bo wyniki z sondażu łatwo podrasować i tak zapewne zrobiono. Zobaczymy co z tego będzie, mam nadzieję, że gazeta się rozkręci, choć o lepszym stylu nie ma chybaco marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin MARZYŁEM O DRUGIEJ GAZECIE!! 23.04.05, 22:38 I mam. czy wiarygodną?? Nie!! Tak samo, jak niewirygodna jest WW. Dopiero ich mix daje wiarygodność. I dlatego cieszę się, że jest. Co do artykułów? Jest problem!!! 1> Działka w Obłaczkowie?? Oczywiście burmistrz powinien się wytłumaczyć. Dlaczego tego nie robi? Nie wiem. Ale z drugiej strony słyszałem, że działka Burmistrza, nie leży w strefie intensywnych inwestycji. Jest ponoć bliżej Kaczanowa. 2. Domek na Turwida?? Z cóż to za zarzut?? czy Burmistrz Wrześni ma mieszkać "pod mostem"??? Czytam nową gazetę i polecam wszystkim, ale wiarygodność, to MIX. I każdemu zalecam rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Do przedmówców 24.04.05, 10:57 Ja też się cieszę, że druga gazeta istnieje! Też widzę jej potknięcia. Do Poraja: gdyby pisali nieprawdę to już by byli w sądzie, a że pozwalają sobie na komentarze... Taki wybrali styl. Do Jacka: "działka bliżej Kaczanowa"? o ile - 100 metrów, 1000...? Czy to burmistrza usprawiedliwia? Gdy tylko został burmistrzem powinien tę działkę sprzedać. I tyle. A domek na Turwida? A ile kosztował ten domek? Czy można go kupić z pensji po roku burmistrzowania? Może wziął kredyt? Może spadek... Ale to musi być jasne, bo on żyje z naszych (dosłownie) pieniędzy i musi się z tego rozliczyć. Ja przynajmniej tak sobie wyobrażam demokrację, tę samorządową również. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Do poraja 24.04.05, 12:12 WW ma wyższy poziom od Faktów? Ty chyba majaczysz człowieku. Ja pamiętam, jak WW non stop dokładało władzy, pamiętam jak niszczyła jednego burmistrza cały czas opisując jego życie prywatne, A teraz nabrali widy w usta, a czy nie mieliby o czym pisać w tej materii? Tak wygląda twoja obiektywność. Kiedyś już to przerabialiśmy. Patrz socjalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy JEszcze o gazecie 24.04.05, 14:02 To prawda, że "WW" są prymitywne, ale moim zdaniem "Fakty" są prymitywniejsze. To prawda, że "WW" są mało profesjonalne, ale "Fakty" są jeszcze mniej profesjonalne. Pamiętam sprawy z Bachorzem, ale "WW" zawsze zamieszczały sprostowania, listy, adania odrębne, w "Faktach" tego nie ma. Może dlatego, że są nowe, że dziennikarze nie czytali poradników prasowych, a może z innych powodów - np. wspomniana przeze mnie mściwość. Pamiętam jak "WW" najpierw krytkowały Taciakową za decyzje politycne, a potem Śliwczyński chwalił ją za piękne przemówienie z jakiejś okazji. Dla mnie ta gazeta jest mało wiarygodna właśnie przez jasno określoną intencję - ZA WSZELKĄ CENĘ SKOMPROMITOWAĆ RZĄDZĄCYCH. A różne manipulacje można robić nie narażając się w ogóle na konsekwencje z prawa prasowego. Nawet w sprawie mszy na rynku za papieża napisali, że msza piękna ( bo co mieli napisać) ale zawiedli organizatorzy, czyli w domyśle - władze samorządowe. Czuje w tym wszystkim za dużo polityki, a za mało obiektywizmu. Kto jest właścicielem gazety ? Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: JEszcze o gazecie 24.04.05, 15:21 O jakiej mściwości piszesz? Czy znasz powód, dla którego AG lub BB mieliby mścić się na burmistrzu lub staroście. Górczyński napisał o działce burmistrza w Obłaczkowie w zemście za co? Co mu zrobił burmistrz? A co starosta zrobił pani Beacie? Oj Poraju, Poraju... Uspokój się. Zamiast bić pianę (zresztą jakąś taką dziwną) napisz lepiej które informacje w Faktach są nieprawdziwe i dlaczego uważasz ją za niewiarygodną. Ale wskaż konkretną informację. Z działką w Obłaczkowie to nieprawda? Spinki do koszul to pomówienie? Ze stacją benzynową też nieprawda? Domek na Turwida to kłamstwo? Wielbłąd... A może kłamliwe są doniesienia o tym ,że pani burmistrz chce likwidować szkoły? Bałagan w finansach gminy to też urojenia dziennikarzy FW? A obiadki z Niemcami za Twoje i moje pieniądze to wymysł chorej wyobraźni piszącego? Masz problem ze zwerbalizowaniem swoich myśli i odczuć; dlatego powiem to za Ciebie: Tobie nie podoba się FORMA niektórych artykułów. Masz do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Forma tandetnej pierduśnicy. 24.04.05, 17:51 Masz rację to raczej kwestia FORMY, albo stylu. Wiele faktów mozna tak przedstawić, żeby dobrze zabrzmiały i żeby ludzie kupili choćby dla plotek. Ja nie piszę co jest a co nie jest w gazecie prawdziwe, bo nie chodzę za tym, nie sprawdzam tych informacji. Intuicja mówi mi jednak, że wiele faktów można rozdmuchać, przesadzić itp. Jak chcę się dowiedzieć więcej w jakiejś sprawie to kupuję np. "Rzeczpospolitą" albo "GAzetę Wyborczą", bo wiem, że te dzienniki dużo tracą jeśli podają niewiarygodne informacje. Nikt kto chce coś komuś udowodnić, albo kogoś przekonać nie przedstawia mu artykułu w "Fakcie" albo "Zyciu na gorąco", bo są to gazety które mało ryzykują, ludzie kupują je dla sensacji. Mnie troch ę brzydzą takie nagonki w stylu - a to burżuj kupił sobie działkę, kupił sobie dom - jakby ludzie nie kupowali działek i domów. O ile pamiętam były pytania nie tylko : od kogo kupił i w jakich okolicznościach, ale też np. po co kupił. A to już jest lekka bezczelność . Poza tym, gdyby byli obiektywni to by zadzwonili do burmistrza i wyjaśnili sprawę. Ale lepiej rzucić pytania na rynek, żeby zarobić, nie ? A te spinki októrych piszesz to też chyba bzdura. W Dormirstadt, w Niemczech, takie małe miasteczko, gdzie kiedyś byłem, burgermeister kupił porcelanowe popielniczki z logo miasta, dla promocji. Wielkie rzeczy te spinki. Po prostu nie mają o czym pisać. I tak uważam, ze teraz jest lepiej niz za czasów Taciakowej. A czy się mszczą to nie wiem na pewno, tak słyszałem. Gazeta jest tandetna, mało wiarygodna i jeśli będę ją kupował, to od czasu do czasu. Nie zachwycam się tak jak wy tylko dlatego, że jest druga gazeta we Wrześni. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re:do poraja 24.04.05, 18:16 No proszę, brzydzą cię nagonki. A dlaczego nie brzydziły cię bezczelne nagonki WW na byłego burmistrza, gdzie w sposób bezpardonowy wchodzono w jego życie prywatne i jego rodziny, szczególnie przed wyborami? Pamięć masz krótką, bo akurat tego warto nie pamiętać – prawda! Można byłoby takich przykładów podać co niemiara w wykonaniu twoich wiadomości, ale ty wolisz tego nie pamiętać, bo to koledzy. A kolegów nie wolno tykać, tak jak nie tykała towarzyszy z biura politycznego ówczesna Trybuna Ludu. Podobieństwo ich i ich stylu jest bardzo duże. A tak naprawdę to skończyła się władzy i włodarzom sielanka, jaką im cały czas fundowały ww. Teraz wszystko może zostać wyciągnięte na światło dzienne i tak jest właśnie czynione Totalny bałagan w finansach, ogromne bezrobocie (które miało się zmniejszać), nietrafione szkoły wyższe, dziecinada z wielbłądem ( temat zastępczy), bałagan z likwidacją szkoły mleczarskiej itd. Na dzień dzisiejszy nikt Faktów nie kojarzy z jakąś opcja polityczną w przeciwieństwie do WW. A to, że są bardziej obiektywne, to coraz częściej mówią o tym Wrześnianie. Poraju, powiedz swoim kolegom włodarzom, że sielanka się skończyła, tak jak skończył się monopol twoich wiadomości. Skończył się po raz kolejny socjalizm!! Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Jesteś chyba zwykłym naganiaczem... 24.04.05, 20:11 Judymie, nie wiem czy zauważyłeś, ale pisałem, że nie przepadam za "WW". Napisałem tylko, ze "Fakty" są tandetniejsze i bardziej prostackie. "WW" to nie moja gazeta, za to "Fakty" to na pewno twoja gazeta. Uprawiasz propagandę, zeby sprzedać gazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Jesteś chyba zwykłym naganiaczem... 24.04.05, 20:21 Dobrze, że humor ci dopisuje. Myślę, że to w wyniku przybycia do naszego miasta słynnego Wielbłąda. Narazie naganiaczy mają WW w osobach dzieci, które je sprzedających na ulicy. A w sklepach gdzie są dostarczane WW do sprzedaży, można cały czas zauważć dużą ilość niesprzedanych WW .Masz więc szansę dorobić poraju. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Forma tandetnej pierduśnicy i twojego strachu 24.04.05, 20:10 >Gazeta jest tandetna, mało wiarygodna i jeśli będę ją kupował, to od czasu do czasu Na pewno nie jest gorsza od WW. Myślę, że opinia twoja bardziej wynika z tego, że fakty nie reprezentują linii obecnie rządzącej władzy w naszym mieście. Wiadomości cały czas węszyły wszędzie tylko sensacje i zgadza się, że szukały ich wszędzie tylko nie np. w "ratuszu i starostwie". Teraz się trochę zmieniło, a i nie będziemy już mieli jednostronności w prasowej kampanii przedwyborczej. Trzeba się z tym pogodzić. Myślę, że dla mieszkańców Wrześni druga gazeta jest dobrym rozwiązaniem. Myślę poraju-dobrptliwy, że przemawia przez ciebie obawa,strach, złość i zwykła tendencyjność. Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Głupiś. 24.04.05, 20:14 > Myślę poraju-dobrptliwy, że przemawia przez ciebie obawa,strach, złość i zwykła > > tendencyjność. Mam gdzieś wasze gierki. Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy NOWA GAZETA JEST THE BEST FAJNA. 24.04.05, 21:11 przepraszam, ze ośmieliłem się temu zaprzeczyć. klaudiusz4 napisał: > Oj nerwy puszczają. > Do usłyszenia. Tak to nerwy. Idę do apteczki po kilka kropel nerwosolu, bo nie umiem gadać z kretynami, albo zaślepionymi naganiaczami. ( niepotrzebne skreślic ) Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re:To jest demokracja smrodliwy. 24.04.05, 21:37 Dobrotliwy czy tam Smrodliwy A może ty jesteś obciążony kretynizmem? Weź kropelki i idź spać jak się obraziłeś. Czytaj co chcesz i rozwijaj się intelektualnie. Ale od kretynizmu do pierwszego stopnia prymitywnej inteligencji masz jeszcze parę lat świetlnych. Pij kropelki synu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Do przedmówców 24.04.05, 21:18 Dlaczego miałby sprzedawać działkę?? Przeciez został burmistrzem, a nie zakonnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Do przedmówców 25.04.05, 18:56 Bardzo śmieszne, he he... Ale gdyby te działkę sprzedał, to dzisiaj Fakty nie miałyby o czym pisać. Ja do końca nie jestem przekonany czy panu burmistrzowi jest tak do śmiechu; mi na jego miejscu by nie było. Podobne sprawy rozgrywały się już w Polsce... He he... Odpowiedz Link Zgłoś
belfer123 Re: Do przedmówców 25.04.05, 19:33 Mam pomysł!!! Może Pan Burmistrz kupi parę wywrotek piasku z Sahary do kompletu z wielbłądem. Może tryśnie wtedy ropa i będziemy mieli Kuwejt zamiast Tarnowa Podgórnego. Wtedy to dopiero będzie afera. Kto zostanie Szejkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Do przedmówców 25.04.05, 20:29 Smieszne?/ No tak sobie. Przecież Burmistrz, nie musi wyzbywać się prywatnego majątku z powodu elekcji. gdyby sprzedał po wyborze, też by gadali, a czemu sprzedał, a ile dostał itd. Niestety, takimamy chory kraj, kraj wszechobecnej korupcji, że trudno uwierzyc w potencjalną uczciwość. Problem, jest całkiem inny, a na ile prawdziwy?? Mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Do przedmówców 25.04.05, 21:06 Zgadza się! Jest to chory kraj , chora III Rzeczpospolita, w której gro społeczeństwa upatrywało lepsze jutro. Jak się jest osobą publiczną, to trzeba się liczyć z różnymi dociekliwymi pytaniami i podejrzeniami, obserwacjami. Przecież pamiętam, że w taki sam sposób, wobec byłego burmistrza C.B. postępowały Wiadomości Najprościej byłoby jednoznacznie odpowiedzieć, a nie milczeć. A jak się milczy, to trzeba ponosić konsekwencje milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Do przedmówców 25.04.05, 21:36 Też uważam, ze brakuje oficjalnych wyjaśnień, które powinny zamykać takie sprawy. Nie mówię o "pierdołach", ale o sprawach podstawowych. Inna, rzecz, że trudno bez przerwy udawadniać, że się nie jest nomen omen "wielbładem" Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Do przedmówców 25.04.05, 21:36 „Chora Rzeczpospolita”, jest porażką nas wszystkich. Jeżeli chcemy ją uzdrowić, to idźmy do wyborów i wybierzmy tych, którzy mają zasady, moralność i sumienie. Być może wtedy rozpocznie się koniec korupcji i korupcjogennych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sportowiec2 Re: kompromitacja biegu 28.04.05, 19:04 Właśnie przeczytałem o organizacji biegu kosynierów i wyszła totalna niekompetencja, brak profesjonalizmu i zupełnie niezrozumiałe zasady, jakie zafundowali (lub zafundował) organizatorzy. Wierzyć mi się nie chce, że można coś takiego zorganizować i dać jeszcze na totalny bajzel 7 tysięcy podatników. Jak pisze sprawozdawca, nieład, bałagan, brak zabezpieczeń, totalny chaos podczas podsumowania i wręczania nagród. Najlepszą ocenę temu niewiadomo czemu wydał znany biegacz , który walczył o ten bieg od lat, ale nigdy takiego czegoś jeszcze nie widział. Ma pan rację panie Henryku, nie ma co się dziwić, jeżeli organizuje go nauczyciel a nie profesjonalista. W zupełne osłupienie wprawił mnie system nagradzania czołowych miejsc. Zwycięzca wygrywa medal, a ktoś, kto zajął np.50 miejsce telewizor. Jest to jakaś paranoja. Jest to profanacja tego biegu i lepiej panie burmistrzu dać 7 tysięcy złotych na dożywianie biednych dzieci niż na coś takiego, co nam zafundował organizator. Bez pomyślunku, bez ładu i składu. Wstyd panie nauczycielu, wstyd panowie włodarze. Bardzo dobrze, że w końcu znalazła się gazeta, która obiektywnie na to patrzy, a nie kadzi, bo jej współpracownik jest organizatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: kompromitacja biegu 28.04.05, 19:40 Nie ma co się dziwić. Do wielu rzeczy potrzebne są umiejętności, talent, zmysł organizacyjny itd. Jak tego brakuje, to tak się dzieje, jak opisujesz. Zdecydowanie prościej jest zorganizować turniej w Chińczyka, niż prawdziwe sportowe zawody. Niektórzy są bezkrytyczni wobec samych siebie, uważając, że się na czymś znają. A tak naprawdę ta znajomość jest mizerna i z tego wynikają takie nonsensy, jak te na tym biegu. Przyglądałem się tej imprezie z bliska i powiem, że nie był to stracony czas, ponieważ wiele działań – wpadek organizatorów wywoływała wesołość obserwatorów, a te nagrody skwitowano ogromnym śmiechem. I to był ten wesoły akcent zafundowany przez organizatorów. Chyba zdecydowanie prościej jest coś napisać (skrytykować w gazecie) niż samemu zorganizować. Prawda jest czasem bardzo okrutna. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: kompromitacja biegu 29.04.05, 09:57 Może jako impreza masowa będzie spełniała swoją rolę. Jednak musi być dobrowolność uczestnictwa a nie jakieś nakazy nawet tzw. ciche. Odpowiedz Link Zgłoś
sportowiec2 Re: kompromitacja biegu 29.04.05, 17:17 Jeżeli ma to być impreza masowa i wszelkie klasyfikacje mają zależeć tylko od ilości uczestników, to nie można jej rozliczać i tworzyć list rankingowych pod kątem sportowym, bo jest to zwykłe dziwactwo wymyślone przez organizatora. Jest to wszystko bardzo dziwne, a zwycięzcami prawdopodobnie zostają np. te szkoły, które wystawiły najwięcej uczestników. Gimnazjum nr 2, które jest największe w powiecie, jakby zmobilizowało swoich uczniów, to wygrałoby zdecydowanie. Przepraszam, o to głównie chodziło organizatorowi? Czyżby motywem przewodnim organizatora było „kupą mości panowie, kupą do przodu” ? Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: kompromitacja biegu 29.04.05, 18:36 Kiedyś „kupą” chodzili ludzie na 1 maja. Być może komuś się pomyliły czasy, albo tęskni za minionymi. Władza cały czas nie wyszła z zamierzchłych czasów, i to jest między innymi tragedia teraźniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamarnica1 Re: kompromitacja biegu 29.04.05, 23:16 > Kiedyś „kupą” chodzili ludzie na 1 maja. Być może komuś się pomylił > y czasy, Kurka wodna, to w następnym roku chyba przed startem odśpiewamy MIĘDZYNARODÓWKĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: kompromitacja biegu a dźganie kosami 07.05.05, 13:22 Wielki żal we mnie powstał, jak przeczytałem wynurzenia i żale organizatora, że go kosami dźgaliśmy. Mimo że organizacja była totalnie do d---, smutno mi, że nasz „fachowiec” od biegów tak się tym przejął. Nieraz bywa tak, że coś przerasta człowieka i może w przyszłości lepiej zorganizować bieg wokół ogólniaka. Będę trzymał kciuki, żeby wszystko wypaliło. Mówią, że błędów nie robi tylko ten, który nic nie robi. Jest to bardzo słuszne, ale jak ma to tak wyglądać , jak w biegu zorganizowanym przez „prof. Organizatora”, to lepiej dać sobie spokój ze sportem i zaszyć się w dżungli. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: kompromitacja biegu a dźganie kosami 07.05.05, 17:09 Człowiek ten pisze w Wiadomościach, że trzy fakty kogoś ubodły „ po pierwsze reaktywowano Bieg Kosynierów”. Zapomniał tylko, że to my na tym forum upomnieliśmy się o ten bieg. Do tej pory ani on, ani nikt z obecnej władzy o tym nie mówił. Dopiero my zaczęliśmy mówić o tradycji, którą właśnie on i jego koledzy gdzieś zgubili. Jak tak można? I ktoś taki będzie teraz coś takiego pisał? Szkoda słów na takich ludzi. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=147&w=20504211&a=20504761 Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Pytania w "Faktach"... 29.04.05, 18:36 ...a odpowiedzi w WW! To naprawdę interesujące! Ale, ale - co się okazało?! Więc jednak prawda z tymi hektarami... I w tym wszystkim jeszcze jeden radny! Aż trzy kilometry od węzła autostradowego?! Pieszo pół godziny, ale TIR-em 3 minuty! Ziemia rolnicza? Przecież plan zagospodarowania przestrzennego zawsze można zmienić. Ale dajmy już spokój panu burmistrzowi i jego hektarom; może rzeczywiście chłop chciał się tylko wybudować, a tu ci wstrętni dziennikarze z wrogiej gazety... Cała ta sprawa każe jednak trochę inaczej spojrzeć na informacje publikowane w "Faktach Wrześni"; czyżby rzeczywiście nowa gazeta podawała same fakty...? Z jakich następnych spraw pan burmistrz będzie się tłumaczył w zaprzyjaźnionej gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Pytania w "Faktach"... 29.04.05, 18:42 A może brak odwagi, żeby odpowiedzieć gazecie, która zadała te pytania? Odnoszę wrażenie, że była potrzebna pomoc gazety, która cały czas jest kojarzona z obecnie rządzącymi naszym miastem. A może pytania zadawane przez Fakty były nazbyt dociekliwe? Cóż, przejrzystość pozostanie matowa. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Pytania w "Faktach"... 29.04.05, 19:03 Dlatego widać teraz wyraźnie, jak potrzebna była druga gazeta we Wrześni. Myślę, od Wiadomości byśmy nigdy się nie dowiedzieli o wielu sprawach, tylko byśmy czytali artykuły sponsorowane pisane w wiadomym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: Pytania w "Faktach"... 30.04.05, 09:00 "Obiektywny jest tylko Pan Bóg, Człowiek jest zawsze subiektywny. Plum I" Motto, którym posługuje się Naczelny WW mówi samo za siebie....jeśli takie jest motto to skąd WW mają być obiektywne? A obrona Burmistrza na łamach Wiadomości Wrzesińskich przed dociekliwością Faktów Wrześni, to jest żenujące! Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Pytania w "Faktach"... 30.04.05, 09:32 A gdzie miał odpowiadać? Trybuna ludu w starym stylu już nie funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: Pytania w "Faktach"... 30.04.05, 10:14 Jak mi się wydawało to pytania o hektary Burmistrza w Obłaczkowie zadały Fakty Wrześni więc normalnym byłoby żeby Burmistrz odpowiedział na łamach tej Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Pytania w "Faktach"... 30.04.05, 11:17 Wydawało ci się dobrze. I dlatego na gazetę, która pierwsza tym się zainteresowała najnormalniej w świecie się obraził. Jest to tzw. brak odporności, bo do tej pory nikt się nie ośmielił takich pytań zadawać, i nie było się przyzwyczajonym. Kiedyś rolę odpowiadającego w imieniu PZPR pełniła Trybuna Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Pytania w "Faktach"... 30.04.05, 19:05 „Fakty Wrześni” zamieszały i pokrzyżowały włodarzom i ich piewcom dotychczasową, twierdzę że anonimową dla społeczeństwa politykę. Niestety teraz już nie można popełniać błędów, o których raczej nie informowały WW. Komentarze tej gazety i radnych co do inspektorów RIO są nieodpowiedzialne. Nikt nie jest ponad prawem i obowiązującymi przepisami. A jak się chce być, to niech sobie panowie decydenci znajdą wyspę i ogłoszą secesję. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Pytania w "Faktach"... 30.04.05, 19:40 Jak najbardziej, trzeba nie mieć wyobraźni, żeby apolityczną instytucję kontrolującą tak potraktować. Elementy bezczelności ( filiżanki z kawą) są poniżej poziomu radnego i gazety, która nie potrafi zająć merytorycznego stanowiska tylko przedstawia emocje, które nie są wskazane przy takich kontrolach. Widocznie kontrolerzy mieli rację, co wywołało takie irracjonalne polemiki prasowe. Kompletny brak rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 30.04.05, 22:04 Jakiś gość na forum WW wypowiada się, że wiadomości sprzedają się w ciągu 2 dni. Proponuję, żeby wchodził czssami do sklepów gdzie jeszcze je chcą i się przypatrzył. Całe sterty WW leżą w czwartki i nikt ich nie kupuje.Widocznie wzrok ma nietęgi, albo nie chce tego widzieć. W piątek, zawsze widzę małe dzieciaki, jak próbują sprzedawać WW. Przeważnie nikt nie kupuje. Swoją drgą, jak to jest możliwe, że dzieci te zamiast iść do szkoły sprzedają WW? Czy redaktor naczelny się tym zainteresował? A może instytucje od praw dziecka się tym zajmą? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 30.04.05, 23:15 Sorry Eugeno W ubiegłym tygodniu w jednym ze sklepów "społem" w sobote już nie było WW. Dziś w innym sklepie (prywatnym), też już nie było. Fakt, że nie biegam, jak za komuny od kiosku do kiosku, żeby kupić gazetę, ale nie przesadzaj. Napewno jakieś zwroty ma i WW i Fakt. Na szczęście dla nas sprzedaje się jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 30.04.05, 23:32 I to jest logiczne. Natomiast wcale nie przesadzam. Np. w 7, 4, 5 leży cała masa WW do zwrotu. Podejrzewam, że w innych również, zresztą tak samo jak Fakty, Poznańska itp. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 30.04.05, 23:34 I jeszcze jedno panie. nikt. Jestem euglena, a ty rozumiem , że dżentelmenem Odpowiedz Link Zgłoś
kulboj Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 01.05.05, 01:21 To chyba chodzi o mnie. :))) Tak- to ja napisałem na forum WW,że wiadomości schodzą w ciągu 2 dni. Zaobserwowałem to w kilku osiedlowych sklepach.Jak bywa w innych miejscach ? nie mam pojęcia. Wątpie jednak by były takie sklepy,w których WW nie chcą się sprzedawać,lub sprzedawcy nie chcą sprzedać tej gazety z jakichś osobiistych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 01.05.05, 07:56 Jasne, że są sklepy, w których nie sprzedają WW oraz, w których zalegają (większość) one do następnego wydania- czyli tzw.zwroty.Są ładnie przewiązane sznureczkiem i czekają na swój odjazd. Co do dzieci, które je sprzedają, to aż żal patrzeć, jak muszą dźwigać te gazety. Jestem ciekawy, ile właściciel im płaci od jednej sprzedanej gazety? Są to małe dzieci z podstawówek. Odpowiedz Link Zgłoś
skiper1 "FAKTY WRZEŚNI" w sądzie 02.05.05, 10:50 A ja słyszałem, że te cudowne "Fakty" mają sprawę sądową z burmistrzem. Za żenująco dziennikarsko tekst o hektarach w Obłaczkowie -wiadomo dzielny redaktór AG,zanim zaczął już skończył. Żegnaj dzielno gazetko... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: "FAKTY WRZEŚNI" w sądzie 02.05.05, 13:12 To że mają sprawę, jeszcze nie znaczy, że ją przegrali. Czyżbyś nie wiezrył w niezawisłość sądów od władzy samorządowej?? Poczekajmy na sąd (jeżeli rzeczywście jest sprawa). Zresztą WW, też chyba miały kilka spraw. Część wygranych, a część nie. Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: "FAKTY WRZEŚNI" w sądzie 02.05.05, 19:13 Panie i Panowie a może wrócilibyśmy do meritum sprawy a nie dyskutowali o tym czy WW sprzedają się lepiej czy gorzej i gdzie mają zwroty a gdzie ich nie mają. Chodzi o to co pisze i jedna i druga Gazeta i dlaczego WW bronią Burmistrza (choć to akurat wszyscy chyba wiemy. Zastanawia mnie jeszcze to dlaczego Pan Kałużny nie "daje głosu" na tym Formum w sprawie Obłaczkowskich hektarów? W innych sprawach potrafi zabrać głos w tej nie, więc pytam po raz kolejny czy ma coś do ukrycia? I dlaczego WW piórem dziennikarki DT próbują Go z tych hektarów tłumaczyć? Choć tłumaczenie to jest mówiąc delikatnie mocno naciagane, na 5 hektarach dom rodzinny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne33 Re: "FAKTY WRZEŚNI" w sądzie 02.05.05, 20:04 Specyficzna masz rację, nareszcie ktoś powiedział prawdę. Pan burmistrz zabiera głos na tym forum tylko w sprawach dla siebie "wygodnych". Wtedy kiedy nie ma racji, nie potrafi odpowiedzieć na zadane jemu pytanie lub w sprawach, które dotyczą bezpośrednio jego osoby - burmistrz milczy jak grób. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 03.05.05, 17:41 Wszystko było dobrze, jak istniała tylko jedna gazeta, która pisała o obecnej władzy och! i ach! Kiedy mamy drugą gazetę, która się stara patrzeć na ręce i działania obecnej władzy takie skipery i im podobne są oburzeni: Jak oni mogą? Przypomnijcie tylko sobie o swoich kochanych wiadomościach, jak niszczyły byłego burmistrza nie oszczędzając jego rodziny. Wtedy było OK-tak? Zwykli hipokryci. Przysłowie studenckie mówi: Nie pamięta wół, jak cielęciem był. Odpowiedz Link Zgłoś
jednogarbny Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 03.05.05, 18:36 Masz rację specyficzna. Obserwując scenę polityczną mam wrażenie,że teraz kiedy nie ma burmistrza Celestyna wrogiem publicznym dla nich jest inny radny a własciwie radna. Ciekawe czym się naraziła układom towarzysko-politycznym że nerwy im puszczają. Mam tylko nadzieję, że te działania podsumujemy podczas wyborów za rok. Czy u nas też nie powinna czasem powstać Komisja Śledcza? Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Jednogarbny 04.05.05, 00:01 o jakiego radnego\radną chodzi ? Nie lubię niedomówień, a takie półsłówka do złudzenia przypominają metodę nowej gazety. Brzmi to jak jakieś krętactwo, mylę się ? Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: dobrotliwy 04.05.05, 07:08 A mi to dobrotliwy czy smrodliwy do złudzenia przypomina starą gazetę Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Wercyn 04.05.05, 10:25 Nie interesuje mnie, która gazeta będzie prawdziwie przedstwiała fakty, czy to będzie "WW" czy "Fakty", czy jeszcze inna. Odnosze wrażenie, choć bardzo zależy mi na drugiej a nawet trzeciej gazecie we Wrześni, ze "Fakty" sa plotkarskie, brukowe, dobre raczej dla moej "wszystkowiedzącej" sąsiadki niż dla mnie. Na razie kupuję obie gazety (wole mimo wszystko WW), bo bardziej niż sensacje w nowej gazecie interesuje mnie to, jak oni trafia do mojej sąsiadki, żeby utrzymac sie na rynku. Widać, ze nie trzeba oszałamiającej inteligencji, zeby załozyc gazete i zarobić parę groszy. Niezły biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re:poraj 04.05.05, 14:54 Piszesz, że Fakty są plotkarskie, a Wiadomości to nie? Twoją sprawą jest co lubisz, co wolisz . Ale przydałoby się trochę obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
poraj_dobrotliwy Fakty iWiadmosci 04.05.05, 16:13 wercyngetoryks_wp napisał: > Piszesz, że Fakty są plotkarskie, a Wiadomości to nie? > > Twoją sprawą jest co lubisz, co wolisz . Ale przydałoby się trochę obiektywizmu > . Właśnie staram się być obiektywny. Nie przyjmuję nic na hurra. Jeśli mówi się, że mass media to IV władza, to ja jednak wolę, żeby dominował Śliwczyński niż Górczyński. "Wiadomości" i sam naczelny mają wielu wrogów, tyle lat działają na rynku to nic dziwnego. Poziom tej gazety jest średni, ale nie uważam jej za tubę, jednak jakieś standardy dobrego dziennikarstw realizują - są listy, sprostowania, różn e poglądy w drażliwych sprawach. Nawet sprawy dla władzy niezbyt wygodne , np. ostatnio sprawa wysypiska w Bardzie przedstawiane są otwarcie, czy likwidacja małych szkółek. Nie chcę bronić Śliwcyzńskiego, bo czasem dgazeta grubo przegina ale pewne inicjatywy, moim zadaniem dobre wychodzą ze strony Wiadomości. Lepszy jest taki lekki lokalny patriotyzm, niz chamstwo z grubej rury. Górczyński chce trochę wejść w buty Śliwczyńskiego, nawet na tej samej drugiej stronie, gdzie w WW jest "Bóg obiektywny" Górczyński ma w Fakcie swój komentarz. Śliwczyński jest czasem, tak mi się wydaje, dość oryginalny, a Górczyński to jednak prostak. Zgódz się, ze to jednak prostactwo, a nie "taki styl". Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Do poraja 04.05.05, 18:57 Chłopie, daj se Ty już spokój z pisanien na tym forum... Bo albo zostałeś wynajęty przez Fakty i niby ich atakujesz, niby bronisz WW (ale w sposób dla WW żenujący) albo po prostu jesteś jakims czternastolatkiem, któremu coś tam się wydaje. Oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii, ale wydaje mi się, że argument "Górczyński to jednak prostak" w dyskusji na temat: która gazeta lepsza? - jest trochę chybiony. Załóż nowy wątek pt: Który naczelny jest prostakiem? - to podyskutujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Fakty iWiadmosci 04.05.05, 18:59 Gdzie ty widzisz to prostactwo? Czyżby w tym, co piszą fakty o obecnej władzy, bo wiadomości jakoś o tym zapominają? Dlatego są postrzegane, jako organ prasowy obecnie rządzących, co jest dla mnie nie do przyjęcia. Forumowicze wspominali już tutaj o Trybunie Ludu PRL- owskich czasów i trudno pewnej analogii tutaj nie znaleźć. Nigdzie nie widzę oryginalności ich redaktora naczelnego, natomiast myślę, że rzeczywiście chciałby być tą czwartą władzą i cicho decydować o wielu sprawach, jako szara eminencja. Jednak jego najbardziej kompromitującym pociągnięciem było zamknięcie forum WW w czasie lokalnej kampanii wyborczej. I dlatego wiadomości i ich redaktor naczelny przestał być dla mnie wiarygodny pod każdym względem. Przez pewien moment poczułem się jak w komunistycznej Polsce Gierka, Kani i Jaruzelskiego. Myślę, że Fakty się doszlifują, potrzeba na to trochę czasu. Uważam, że nie ustępują wiadomością pod żadnym względem (na razie oprócz ilości ogłoszeń). Bardzo dobrze, że nie są kojarzone z żadną partią polityczną, bo to byłoby najgorsze. Niestety, ale nie można tego samego powiedzieć o WW. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 04.05.05, 19:02 Sorki! Nie wiadomością tylko wiadomościom. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Fakty a Wiadomości 04.05.05, 19:55 W pełni się zgadzam, szczególnie z wątkiem dotyczącym zamknięcia Forum w czasie wyborów do gminy i powiatu. Dla mnie był to objaw zwykłego tchórzostwa. Teraz, nie będzie już można sobie na coś takiego pozwolić, bo istnieje druga gazeta, niezależna od władzy oraz niezależne forum gazeta.pl. Widać, że takie zachowanie pana redaktora naczelnego, spowodowało rozwinięcie się i powstanie niezależnych mediów, czego WW i obecna władza nie przewidziały. Odpowiedz Link Zgłoś
skiper1 Re: Fakty a Wiadomości 04.05.05, 20:55 Kurwa jak czytam te wypowiedzi to mi się rzygać chcę: ta gazeta jest lepsza, bo dowala burmistrzowi, a ta druga gorsza,bo niby tego nie czyni. Czy to jedyne kryterium profesjonalizmu gazety? Niestety ludzie z tego forum nie znają się na prasie, dlatego pierdolą głupoty. Przewaga "WW" jest widoczna gołym okiem,wystarczy wziąć obie gazety i przeanalizowac stronę po stronie. "Fakty" to gówno, które chce uchodzić za brukowca niepokornego. Tymczasem wysługuje się SLD-owcom i typkom typu Łosińscy. Zdechnie śmiercią naturalną, dziennikarzom nie płacą, procesy za pasem, no i wybitny redaktór naczelny. Szerokiej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
radny123 Re: Fakty a Wiadomości 04.05.05, 21:43 Panie Skiper1, pański poziom intelektu nie pozwala mi się na pana obrażać po prostu żal mi pana. Odpowiada mi rola typka, co innym Typkom patrzy na ręce i tak będzie do końca mojej kadencji radnego i nie pomogą tu żadne na nas naciski!!! Jeszcze nie napisaliśmy, żadnego artykułu do Faktów, ale myślę, że nowa gazeta uratowała demokrację w tym powiecie i bardzo dobrze. Mam tylko nadzieję, że mój były kolega (z klasy) a twój obecny płaci wszystkie zobowiązania, także te należne państwu, czyli nam...!!! I jeszcze tylko jedno pytanie: dlaczego radnym powiatowym nie daje się skontrolować wszystkich procedur (także umów) dotyczących sprzedaży 35 ha ziemi za ponad 8 mln zł? Czyżby coś nie tak? Może ty skiperze1 masz jakieś na to wytłumaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
radny123 Re: Fakty a Wiadomości 04.05.05, 21:49 Przepraszam, zapomniałem się podpisać Radny Maciej Łosiński dla przyjaciół Łoś , dla wrogów demokracji "typek" Odpowiedz Link Zgłoś
skiper1 Re: Fakty a Wiadomości 04.05.05, 21:55 Panie! To pytanie do starosty. Ubolewam nad losem radnych powiatowych, biednych i niedoinformowany, przed którymi ukrywa się procedury sprzedaży 35h. Również mam nadzieje, że regularnie panie płacisz alimenty. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Fakty a Wiadomości 05.05.05, 23:09 Słownictwo masz, jakbyś wypełznął z rynsztoka. Zresztą, rynsztok też musi mieć swoich mieszkańców. Widzisz coś gołym okiem. Rzeczywiście oko twoje jest gołe i dlatego kiepsko widzisz. Piszesz o jakiś alimentach. Jakże to jest właściwe dla ciebie i twojej gazety. Oni kiedyś też czymś tak niskim się posługiwali w kampanii wyborczej. Widocznie jest to „rodzinne”. Jaki pan, taki kran. Odpowiedz Link Zgłoś
radny123 Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 04.05.05, 22:11 powidziałem żadne naciski panie skiper! Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 06.05.05, 09:00 Zastanawiam się dlaczego list p.Strzelczyka nie ukazał się w WW (zgodnie z prawem prasowym)jako odpowiedź do zeszłotygodniowego artykułu o audycie w ZGM? Czy taka będzie kolej rzeczy, że gdy będą krytykowali kogokolwiek (czyt. Władzę) w Faktach to bronić ich będą na swych łamach Wiadomości a gdy krytyka wychodzić będzie na łamach Wiadomości to w obronie staną Fakty? Tak właśnie wyobrażałam sobie współistnienie dwóch Gazet na naszym rynku, tym bardziej, że naczelnym Faktów jest były naczelny Wiadomości i nie zawiodłam się! A co do małżeństwa Ł. czy staną się Oni kolejnymi po byłym burmistrzu C.B. ofiarami tępionymi przez WW? Czyżby to było tak, że kto nie z nami (czytaj z obecną władzą i WW) ten przeciwko nam? A wracając do burmistrza to czy cisza, którą zastosował od jakiegoś czasu na Forum zwiastuje coś? Czy może jest to ucieczka jaką zastosowały WW przed wyborami do Samorządu gdy na ich Forum zaczęto pisać nie po myśli właściciela WW. Tamto Forum można było zamknąć tego się niestety nie da! I dzieki Bogu:-) I jeszcze na koniec mam propozycję aby przemianować WW na TW(Trybuna Wrzesińska:-) coraz bardziej przypomina ta Gazeta TRYBUNĘ gazetę codzienną SLD. Bawcie się dobrze, jakiś czas mnie nie będzie:-( Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Były burmistrz C.B. ofiarą ? 06.05.05, 10:57 specyficzna napisała: > A co do małżeństwa Ł. czy staną się Oni kolejnymi po byłym burmistrzu C.B. > ofiarami tępionymi przez WW? Czyżby to było tak, że kto nie z nami (czytaj z > obecną władzą i WW) ten przeciwko nam? Były burmistrz C.B. miał burzliwą sprawę w sądzie rodzinnym. Dlaczego WW nie miały o tym pisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 06.05.05, 19:19 A czy tak o wszystkich piszą? Np. o tych, którzy mają kochanki, którzy rozwodzą się z żonami, bo maja kochanki itp.? A może obecnie takich nie ma, albo gazeta jakoś nie może ich znaleźć? Wtedy byli bardzo gorliwi, a teraz gorliwość ich bardzo zmalała. Ach, zapomniałam, kto jest tylko obiektywny! Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 06.05.05, 21:05 Mam nadzieję, że Fakty nigdy nie będą pisać o sprawach osobistych osób bardziej czy mniej publicznych. To, co WW zrobiły z byłym burmistrzem (i przy okazji z jego rodziną), nie było w porządku. Zresztą od jakiegoś czasu w WW widać wyraźną tendencję do robienia osobistych wycieczek pod adresem niektórych osób. I to jest właśnie "pierduśnictwo"... Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 06.05.05, 21:25 O swoim „pierduśnictwie”, WW szybko zapomniały. Jest sprawą niezaprzeczalną, że bez jakichkolwiek zahamowań, pod postacią jawności życia osób publicznych, WW przeprowadziły krucjatę przeciwko byłemu burmistrzowi, a przy okazji chcąc, albo nie i jego rodzinie. Wyciągali największe brudy i jakoś wtedy uważali to za normalne. Jak to powiedział pewien „myśliciel”, „o konkurencji mówi się dobrze, albo wcale”. Niestety, ale o WW lepiej jest nie mówić wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 06.05.05, 21:51 Jednak C.B. miał swoje za skórą i się wycofał. Wszystko wskazywało na to, że nie był fair ani w biznesie, ani w życiu prywatnym. To nie był po prostu honorowy facet i w tym duchu były utrzymane, jeśli dobrze pamiętam, artykuły w "WW". Nie było w tym chyba przesady, a w "WW" wypowiadała się nawet jego żona. Stawiając sie w roli odpowiedzialnej matki zyskała nawet sympatię ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 07.05.05, 10:20 > To nie był po prostu honorowy facet i w tym duchu były utrzymane, jeśli dobrze > pamiętam, artykuły w "WW". WW koleżko, wypowiadały się głównie w duchu wyborczym i to był główny cel tych brukowych artykułów. Rozpoczęły to w momencie, kiedy w sondażach przedwyborczych były burmistrz miał zdecydowaną przewagę nad konkurentami. Przestań ściemniać o wypowiedziach żony, bo widocznie nie masz żadnych racjonalnych argumentów przeciw pierduśnictwu WW. I od tej pory rzeczywiście możemy ich nazwać organem prasowym lokalnej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 07.05.05, 11:00 Oczywiście, że WW zwalczały C.B. głównie w celu wyborczym, ale czyniły to, w tym konkretnym przypadku, mimo wszystko dość elegancko i merytorycznie. Pamiętasz artykuły o markecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Były burmistrz C.B. ofiarą ? 07.05.05, 13:19 Jeżeli uważasz, że wyciąganie rodzinnych brudów jest eleganckim sposobem, to gratuluję poczucia estetyki. Dla mnie był to skrajny bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaskiewicz Re: NOWA GAZETA "FAKTY WRZESIŃSKIE" 07.05.05, 20:15 Hej a pamiętacie św. pamięci Kurier Wrzesiński? Teraz ciekawostka: w wydawanie Faktów Wrześni zaangażowana jest ta sama firma, co Kuriera Wrzesińskiego. Jest to jakaś firma słupecka, która tam wydaje do dziś Kurier Słupecki Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Co to znaczy 'zaangażowana'? 07.05.05, 20:28 Co to znaczy 'zaangażowana'? Odpowiedz Link Zgłoś
ptaskiewicz Re: Co to znaczy 'zaangażowana'? 07.05.05, 21:49 To znaczy, że do mojej firmy, po reklamę dla Faktów Wrześni, przyszedł ten sam facet, który wcześniej zbierał reklamy dla Kuriera Słupeckiego. Z jego wypowiedzi wynika, że obie gazety są jakoś powiązane i np. wspólnie zbierają reklamy. Często bywam w Zagórowie i kupuję tam Kuriera. Wygląd tej gazety i Faktów jest bardzo podobny. Chyba robi je ta sama firma i drukuje ta sama drukarnia. W Faktach ukazują się przedruki z Kuriera. Tak więc sądzę, że firma wydająca Kuriera jest zaangażowana w wydawanie Faktów, choć oczywiście nie wiem w jakim zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaskiewicz Re: Co to znaczy 'zaangażowana'? 07.05.05, 22:25 Byłbym zapomniał w tych gazetach pracuje ta sama dziennikarka. Maria Żmudzińska w Faktach pisze o Pyzdrach a w Kurierze o Zagórowie. Chociaż szczerze mówiąc akurat Pyzdry są w WW robione o niebo lepiej niż w FW. Żmudzińska stosuje na swoich stronach taki "słupecki patent": kupa zdjęć dzieci, mało treści. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: o co ci chodzi? 08.05.05, 07:46 Poprzedniku, tak właściwie to o co chodzi w twoim wątku? Piszesz o dziennikarzach FW, o podobieństwie do gazety ze Słupcy i czemu ma to służyć? Są to jakieś banialuki, mało istotne sprawy. Mówisz, że strona Pyzdr jest lepsza w WW? Dla mnie taka sama w WW i FW. Ale ty widocznie jesteś wybitnym specjalistą od pyzderskiej strony. Szlifuj tą specjalność, bo ona jest bardzo ważna dla przyszłych pokoleń. I więcej już nie zapominaj, kto pracuje w Faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaskiewicz Re: o co ci chodzi? 08.05.05, 11:07 Jestem z Pyzdr czyli strony pyzderskie mnie najbardziej interesują. A co do związków FW ze słupecką firmą, to wydało mi się ciekawe, że FW są takim jakby nowym wcieleniem Kuriera Wrzesińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Ta gazeta jest na poziomie inteligencji 08.05.05, 11:22 jej twórców. Nie mają za dużo do powiedzenia, albo pomyślenia, więc walą zdjęcia na pół strony - autorstwa własnego lub ściągnięte z internetu. To gazeta dobra dla analfabetów. Najbardziej rozbawił mnie w pierwszym numerze, bo kolejnych tego badziewia już nie kupiłem artykuł o Rutkowskim, który zatrzymał kogoś w Witkowie. Zdjęcia na 3/4 strony, a na jednym zdjęcie pistoletów, coltów i amunicji z dzikiego zachodzu, oczywiscie zywcem z internetu, i podpis: "Policja nie zabezpieczyła broni". Nie wiem czy analfabeci przegladają gazety, jeśli tak, to "Fakty" są w sam raz dla nich. Pewnie dobrze zaspokajają ich potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: do "inteligentnego" poprzednika 08.05.05, 15:12 Bardzo było mi miło poznać twoją inteligencję, którą oceniam na poziomie ortodoksyjnego islamisty, który w całym swoim życiu przeczytał parę wersetów Koranu. Widać, jak bardzo pomieszała szyki nowa gazeta dla kacyków takich jak ty. Cóż, demokracji się uczy dziesiątki lat, a my ją mamy dopiero 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: do "inteligentnego" poprzednika 08.05.05, 15:18 Myślę, że nasz inkwizytor reprezentuje inteligencję wyznawców Wielbłąda. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: do "inteligentnego" poprzednika 08.05.05, 15:58 > Myślę, że nasz inkwizytor reprezentuje inteligencję wyznawców Wielbłąda. DOBRE. Proponuję przemianować Unię Wrześnian, na "Unię Wielbicieli Wielbłąda" Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 hahahaha - śmieję się, ale to nie jest pusty 08.05.05, 16:14 śmiech. Silicie wątłe móżdżki, żeby jakoś mi dosolić inteligentnie, ale to niemożliwe - bo jesteście tępi, tak jak wasza gazeta. Wy jednak tego nie wiecie, bo głupek nigdy się nie dowie, że jest głupi i ograniczony. Bóg jest dla kretynów łaskawy. Pewnie myślicie, że wasze Fakty to potężna armata - i pewnie macie rację bo głupota w Polsce ma bogate tradycje, a wtórnych analfabetów nie brakuje. Kupujcie ciemny ludek ciemnotą i tandetą, którą sami tak lubicie. Sto razy bardziej wolę tych kacyków od was, bo są przynajmniej inteligentni, a wy jesteście buraczane łby. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: do "inteligentnego" poprzednika 08.05.05, 16:21 jesteście tępi, tak jak wasza gazeta. Wy jednak tego nie wiecie > , > bo głupek nigdy się nie dowie, że jest głupi i ograniczony. Bóg jest dla > kretynów łaskawy. > Sto razy bardziej wolę tych kacyków od was, bo są przynajmniej inteligentni, a > wy jesteście buraczane łby. NO! Jeżeli są tak inteligentni jak ty, to współczuję i chylę czoła przed każdym wtórnym analfabetą. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: hahahaha - śmieję się, ale to nie jest pusty 08.05.05, 16:32 Inkwizytorze. Taki stek bzdur napisałeś. Czyś ty się z ...hm, hm, na główki pozamieniał?? Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Do Inkwizytora 08.05.05, 20:53 Facet! Wyluzuj. Po co tak się od razu denerwować. Masz prawo do swojego zdania, ale nie nazywaj innych kretynami. Póki co, Fakty nie wyglądają mi na armatę; jakiejś szczególnej ciemnoty i tandety też tam nie widzę. Są jakie są... Tak samo jak WW - i tyle. Przyznajesz jednak, że są jacyś kacykowie w naszym mieście - bo piszesz, że są przynajmniej inteligentni. O kim tym myślisz? Czy aby kogoś nie obrażasz? Uważaj, bo Ci wytoczą proces ('kacyk' to dzisiaj raczej pejoratywne określenie)... Ale nie pękaj, jakby co to ja - buraczany łeb - pomogę Ci! Odpowiedz Link Zgłoś