Dodaj do ulubionych

linea w dabrowce

• Gość: mischa miejsca parkingowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 13:24
      mozecie wyjasnic o co chodzi z tymi tabliczkami, ktore niektorzy
      sobie stawiają przy parkingach "Zakaz parkowania", "teren prywatny"??
      Przeciez z tego co wiem, to Linea nigdy nie sprzedawała "miejsc
      parkingowych", a moze sie myle? Dlaczego wiec stawiacie te
      tabliczki?
      • iglonus Re: miejsca parkingowe 28.10.08, 07:46
        Mieszkania (bez garażu) mają wpisane w umowie i w akcie notarialnym
        jedno konkretne miejsce parkingowe do wyłącznego użytku. A że
        osiedle nie grzeszy wolnymi miejscami, to każdy stara się swojego
        pilnować. My też mamy taką tabliczkę, bo jeśli ktoś tam parkował to
        my nie mieliśmy gdzie auta postawić.
      • Gość: daglezjowa Re: miejsca parkingowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 13:55
        miejsca parkingowe byly sprzedawane razem z mieszaniem i jest ot zapisane w
        umowie i akcie notarialnym ... bylo to obgligatoryjne wiec nie wiem skad macie
        takie inforamcje
        • Gość: mischa Re: drzwi wejsciowe do budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:46
          po ostatnich mrozach wypaczyly nam sie drzwi wejsciowe do budynku,
          do tego stopnia, ze nie mozna ich zamknac. czy ktos ma/mial podobny
          problem? Czy bez problemu wymienili Wam drzwi na nowe? Oczywiscie
          reklamacja zlozona w Linei. Jakis chlopek roztropek przyszedl,
          obejrzal drzwi, troche potrzaskal i poszedl. Czekamy na dalszy
          rozwoj sytuacji...
    • Gość: Kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 09.01.09, 11:59
      Napiszcie gdzie kupujecie drewno do kominków
    • Gość: Franek Boisko IP: *.lexell.com.pl 16.01.09, 00:15
      Witam wszystkich!
      Pomimo, że w Dąbrówce mieszka coraz więcej mieszkańców to władze
      gminy traktują nas trochę po macoszemu. Inwestycje lokowane są
      wszędzie tylko nie u nas. Przeglądając pismo samorządowe zauważyłem
      pewną prawidłowość, że nazwa Dąbrówka pojawia się w nim przeważnie w
      kronice policyjnej przy okazji informacji o skradzionym samochodzie.
      Najbardziej palącym problemem, jest brak boiska, gdzie nasze
      pociechy mogłyby pograć w piłkę czy w kosza. Orlika wybudowano w
      Dopiewie, w Skórzewie są boiska przy gimnazjum i SP - u nas pomimo,
      że ilość dzieci jest gigantyczna nie ma żadnej infrastruktury do
      uprawiania sportu. Gmina dysponuje terenem pod budowę szkoły - co za
      problem, żeby w pierwszej kolejności wybudować na tej działce boisko
      i to najlepiej w docelowej lokalizacji - przecież podobno istnieje
      już projekt szkoły. Może jakiś efekt dałaby petycja do Wójta
      podpisana przez odpowiednią ilość osób. Czy znalazłoby się parę
      osób, żeby pozbierać podpisy na ulicach na których mieszkacie?
      Pozdrawiam
    • Gość: Fragles odśnieżanie ulic na osiedlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.09, 12:56
      Dla niezorientowanych w temacie. Do tej pory myślałem, że sprawą
      odśnieżania/posypywania dróg osiedlowych "zajmuje" się gmina. Ostatnio
      dowiedziałem się dzwoniąc do Linea, że należy to do obowiązków mieszkańców!!! W
      związku z tym, że mieszkam w szeregowcu Patio przynależy mi się połowa drogi
      przylegającej do posesji:)

Tak sobie pomyślałem, że skoro tak jest to dogadam się z sąsiadem i położymy
      rogatki tudzież inne zabezpieczenia by samochody budowlane RBW/Linea nie
      jeździły po moim odcinku i nie niszczyły nawierzchni nie przystosowanej do
      takich ciężarów....

Co wy ta to?
      • Gość: def.pl Re: odśnieżanie ulic na osiedlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 18:56
        Gdy kupowałem Patio Linea poinformowała mnie, że drogi zostaną przekazane gminie. Jeżeli tak nie jest to sprawą wykorzystania dróg przez pojazdy budowlane mogłoby się zająć Stowarzyszenie, które do tej pory niwiele lub nawet nic nie zrobiło.
      • Gość: Buli Re: odśnieżanie ulic na osiedlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 14:51
        To ciekawe co piszesz. Ja też byłem informowany przy zakupie, że drogi będą
        oddane gminie po zakończeniu budowy całego osiedla.... Do tego czasu tymi
        sprawami miała zajmować się Linea. Pytanie czy osiedle jest zakończone? Tak czy
        siak z informacji jakie podałeś i otrzymałeś od firmy Linea wynika że
        mieszkańcy ulicy mają się składać na odśnieżanie ulic, konserwacje itp. Może w
        takim razie przestańmy płacić składki do gminy oraz faktycznie blokować "nasze
        drogi" przed przejazdem sprzętu ciężkiego firm budowlanych skoro nikt nie
        interesuje się sprawami społeczności w Dąbrówce? Ostatnimi czasy mam wrażenie,
        że gmina jak i deweloper zaczynają traktować naszą społeczność jako zło
        konieczne od której można tylko brać nie dając nic w zamian....

MAM NADZIEJĘ ŻE TA WŁAŚNIE SPOŁECZNOŚĆ PODZIĘKUJE ZA TAKIE TRAKTOWANIE W
        NAJBLIŻSZYCH WYBORACH SAMORZĄDOWYCH.
        • damimax Szkoła i przedszkole 20.02.09, 13:40
          Witam, za jakies 1/2 roku przeprowadzam się do dąbrówki i chciałam podpytać
          przyszłych sąsiadów:)
          Gdzie posyłacie dzieci do szkół i przedszkoli?
          Czy ktoś z Was ma może dziecko w sp w Skórzewie?
          Czy do przedszkola posyłacie do prywatnych w Skórzewie, czy dowozicie do Poznania?
          Byłabym wdzięczna za ewentualne informacje:)

• Gość: Kaśka Re: Szkoła i przedszkole IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 20.02.09, 14:33
            Witaj,

Ja dowożę moją 6-letnią córeczkę do Poznania do szkoły. Wcześniej dowoziliśmy
            do przedszkola w Poznianiu ponieważ:+- chodziła już do przedszkola 2 lata i nie
            chcieliśmy zmieniać
            - pracujemy w Poznaniu było wygodniej, poza tym przedszkola w Poznaniu są dłużej
            otwarte.
            Trzeba zawsze brać pod uwagę dojazd np. z miasta do Dąbrówki. Jak masz
            przedszkole w okolicach swojej pracy polecam takie rozwiązanie. Chociaż dla
            dziecka lepiej jest aby znało dzieci z okolicy. Można równiez sie dogadać z
            mamami jeśli chodzi o odbiór dziecka z przedszkola. Jeden tydzień ja, drugi
            tydzień inna mama. Lub wynająć opiekunkę, ale to sa już dodatkowe koszty.

pozdrawiam
            • Gość: Kasia pytaniee IP: *.icpnet.pl 23.02.09, 21:58
              SZUKAM TAPECIARZA- czy możecie kogoś polecić?
          • Gość: Ewa Re: Szkoła i przedszkole IP: *.icpnet.pl 08.03.09, 17:45
            Ja mam dzieci w szkole i przedszkolu w Dąbrówce, jestem zadowolona
            • joanna_poz Re: Szkoła i przedszkole 09.03.09, 12:36
              Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Ja mam dzieci w szkole i przedszkolu w Dąbrówce, jestem zadowolona

z infrastruktury tejże placówki tez?

pytam, bo mnie ten budynek poki co skutecznie przeraza.

w kwestii przedszkola: ja mam dziecko w przedszkolu w Skórzewie.
    • Gość: Aldona aerobik w Dąbrówce - dobry pomysł wiosną IP: *.icpnet.pl 08.03.09, 17:43
      W każdą środę w Szkole Podstawowej w Dąbrówce odbywają się zajęcia
      aerobiku dla Pań. Pierwsza grupa zaczyna zajecia o godz. 17.00,
      druga o 18.00. Trzecie zajęcia od godz. 19.00 są przeznaczone dla
      Pań dbających o swoją postawę, "proste plecy" i polegają głównie na
      stretchingu. Wszystkie Panie zapraszamy do miłego spędzenia godziny.
      Więcej informacji: Szkoła Podstawowa w Dąbrówce nr tel. 0618143117
    • drabolek Internet 15.03.09, 16:14
      Czy na naszym osiedlu jest jakaś alternatywa dla radiowego dostępu do internetu oprócz Lexell-u? A jeżeli ktoś korzysta z tego dostawcy to jakie z nim ma doświadczenia?
      • Gość: leśny Re: Internet IP: *.icpnet.pl 17.03.09, 22:29
        Mam-polecam:

www.icp.pl/
      • Gość: leśny Re: Internet IP: *.icpnet.pl 17.03.09, 22:31
        Mam - polecam:

www.icp.pl/
      • Gość: fd Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 08:52
        Lexela bierzesz na własną odpowiedzialność wraz z dobrodziejstwami połączenia radiowego, oraz tym że jest to firma typu teść z zięciem. Tak więc jak nie bedzie coś działało (bo wieje jest mokro, zimno, pada śnieg) a na dodatek są dni wolne, nie spodziewaj się że twoje łącze będzie działało. Do tego kabel zwisający z dachu i nieatrakcyjne ceny. Lexela miałem i było to najgorsze łącze w moim życiu. Teraz mam neostradę, jest szybka (100% wykorzystania dostępnego łącza) bezawaryjna i droga jak zbój. Coś za coś. Pozdrawiam.
        • Gość: t.b. Re: Internet IP: *.lexell.com.pl 18.03.09, 11:36
          oj tak sama prawda o lexel-u nie dziala, nie dziala a sa momenty ze b.
          potrzebujesz a tu nic i tel ich milczy...
    • magnolia1973 Re: linea w dabrowce 24.03.09, 13:10
      W imieniu osoby z bliskiej rodziny poszukuję kawalerki do wynajęcia w Dąbrówce. Najlepiej od maja 2009. Jeżeli ktoś ma coś do zaoferowania, poproszę o kontakt na mój mail gazetowy.
    • Gość: toja Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 13:19
      Witam. Poszukuje sprawdzonego malarza, ekipy malarskiej, tacy co
      zbytnio nie nabrudza, sami obkleja co trzeba... i sa dokladni :)
    • Gość: pdf Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 21:16
      Wróciłem ostatnio z Wa-wy. Było, jak to w Warszawie. Głośno, szybko, i stres. Wracałem tak jak zwykle trasą al. Krakowska, Rawa Mazowicka, Brzeiny, Stryków, Komorniki, Gołuski, Dabrówka w 4h. Otwieram drzwi od samochodu (było około 19 godziny). Spokój, pachnie kwitnacy las, pachna nasze zakwitajace ogródki, dzieci uczą się jeździć na rowerach, gdzieś przebija sie zapach grilla, sielanka. Drodzy sąsiedzi cieszcie się naszymi mieszkaniami, bądzcie mili dla siebie, nie straszcie swoją szybka jazdą samochodem spacerowiczów, zbierajcie produkty waszych czwroronoznych przyjaciół, mówmy sobie zawsze dzień dobry, i dbajmy o nasze wspólne osiedle. Z wiosennymi pozdrowieniami Sąsiad.
      • Gość: acha Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 04.05.09, 17:22
        brawo za ten wpis!!! ja też mam takie uczucia kiedy wracam po pracy do
        domu z dusznego centrum Poznania. Dbajmy o to co mamy dookola. To
        jedyne takie osiedle w naszym miescie. jezeli widze na ulicy smieci to
        je zbieram, nic to nie kosztuje schylic sie. od czasu do czasu
        zamiatam ulice przed moim segmentem, podlewam trawe i rosliny na pasie
        zieleni na przeciwko ulicy. nie kosztuje to wiele dodatkowej pracy.
        brakuje u nas troche kolektywnej wspolpracy. nie zmarnujmy tego co
        mamy dookola pozdrawiam!
        • Gość: Kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 05.05.09, 12:18
          Ja widzę po mich sąsiadach- dbam tylko o mój ogródek! Nic więcej ich nie
          interesuje. Ja też zamiatam ulicę i chodnik, a sąsiad dziwnie na to patrzy. Nie
          zmienimy ludzi i ch podejścia do dbania o okolicę w której mieszkamy. Tak samo
          jeśli chodzi o psie kupy. jak mało właścicieli psów chodzi z woreczkiem. Szkoda
          poruszać tego tematu.
          Pozostaje nam dawać przykład i uczyc nasze pociechy dobrego zachowania.

Pozdrawiam
          • Gość: acha Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:05
            Kasiu, życzę wytrwałości. Czasami dobry przykład może zadziałać
            chodziaż na niektórych, a to już coś. Mnie też do działania
            zelektryzowała sąsiadka z naprzeciwka swoim przykładem ;-) Zobaczą
            że można inaczej... Wiem, że u nas w Polsce potrzeba wiele czasu
            żeby ludzie się zmienili ... ale wierzę że kiedyś to nastąpi
            • mw-85 Re: linea w dabrowce 15.06.09, 01:59
              Witam! Chciałbym poznać Wasze opinie na temat mieszkań typu FORMA i QUATTRO, a
              także dowiedzieć się jak żyje się na tym osiedlu czy istnieje monitoring ,jak
              spisują się alternatywne środki transportu (autobusy ,kolej),czy istnieje
              możliwość negocjacji ceny?
              Z góry dziękuje za pomoc.
              • Gość: Kaśka co zrobić z trawą IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 15.06.09, 13:16
                Co zrobić ze skoszoną trawą? Czy pozostaje mi wyrzucenie jej do lasu lub kubła
                ze śmieciami? Czy panowie wywożący śmieci zabiorą same worki jak wystawię przed
                dom, a kubeł jest pusty? Czy będę musiała za to zaplacić?
                • Gość: zając.poziomka Re: co zrobić z trawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 16:52
                  Myślę że estetyczne podrzucenie ściętej trawy do lasu ( w ustronne miejsce ) oczywiście bez worka foliowego nie jest złym pomysłem. Wyrzucanie trawy razem z śmieciami komunalnymi wydaje mi się bez sensu. Jeśli jest jakieś wytłumaczenie że trawy nie powinno się wyrzucać w lesie to proszę napisać.
                  • Gość: Kaśka Re: co zrobić z trawą IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 16.06.09, 09:41
                    Rozmawiałam z Nadlesniczym- z innego regionu. Powiedział że wyrzucenie trawy
                    jest jak najbardziej mile widziane. Lecz niestety ldzie często razem z trawą
                    wyrzucają worki, no i śmieci.
                    • Gość: Gajowy Marucha Re: co zrobić z trawą IP: *.olsztyn.mm.pl 23.06.09, 00:01
                      jako lesnik z wyksztalcenia chetnie poznam Nadlesniczego ktory zgadza sie i
                      namawia, zeby do jego lasu wysypywac skoszona trawe,
                      las to swego rodzaju ekosystem, w ktorym owa skoszona trawa jest po prostu
                      smieciem - prosze wyobrazic sobie sytuacje ze wszyscy z osiedla wyrzucaja trawe
                      do lasu - po jakims czasie nie bedzie konwalii, przylaszczek, zawilcow itp bo
                      wszedzie bedzie gnila skoszona trawa
                      pewnie ze taniej, pewnie ze latwiej ale na jak dlugo? krotkowzrocznosc to
                      ostatnio bardzo popularna cecha w spoleczenstwach - tu teraz i jak najlepiej dla
                      mnie - to ze nasze dzieci nie beda mialy lasu to juz nie nasza sprawa????
                      • animyk2 Re: jak sie mieszka obecnie w dąbrówce 27.06.09, 16:28
                        czytałam wiele opini ale z roku 2008 i 2007, a jak jest teraz, dawno
                        tam nie byłam czy linea dalej buduje, czy polecacie kupić tam
                        mieszkanie?
    • Gość: sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 13:17
      Siła miastotwórcza w natarciu. Z początkiem lipca mamy nową Pocztę. Odległą o jedyne 3 km z możliwością dojazdu pociągiem! Jest również nowa inwestycja! Przy rondzie opodal Aurory powstaje przedszkole z oddziałem żłobkowym oraz przychodnia lekarska. W planach również Bank oraz punkt gastronomiczny. Dzięki zaradności włodarzy naszej gminy planowane jest również oddanie do użytku Orlika w Dąbrówce! Pozdrawiam wakacyjnie sąsiadów z psami wielkości źrebaków zostawiających po swoich pupilkach piękne pamiątki.
      • Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 05.07.09, 20:16
        Trafne podsumowanie inwestycji gminy i developera na naszym osiedlu.
        Powstają kolejne budynki mieszkalne - coraz wyższe, a infrastruktura
        w planach - bliżej nieokreślonych. Nowy element to regularnie
        pojawiający się na zakręcie przy zjeździe do Nickela policjant
        z "suszarką". Jestem ciekawy kiedy gmina/developer przytnie gałęzie
        drzew całkowicie zasłaniające widoczność przy wyjeździe na drogę
        przy Aurorze. Auta jadące od strony Skórzewa mozna dostrzec dopiero
        w ostatniej chwili...
        • Gość: Łukasz Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 05.07.09, 23:04
          Cześć! Mam pytanie. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania quattro. Panie w
          biurze Linei nie potrafiły mi powiedzieć jakie są ogólnie miesięczne opłaty
          związane z użytkowaniem mieszkania! Wiem że mieszkańcy na jakiś zebraniach
          konkretnie ustalają ich wysokośc w zależności od tego co będą uwzględniać!
          Jednak decydując się na zakup mieszkania warto poznać chociaż planpowane koszty
          jego utrzymania. Mieszkanie które mnie interesuje ma 65 m2. Jak to u was
          wygląda....Poza tym mam pytanie co do kosztów ogrzewania gazowego...? Jakie to
          mogą być wielkości....Dziekuje z góry za pomoc....Pozdrawiam
          • Gość: Kaza Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 08:39
            Napiszę Tobie na naszym przykładzie. Mieszkanie 70m trzy osoby na stanie. Ciepła woda i ogrzewanie: Lato 80PLN/2m Zima 700PLN/2m. Prąd 300PLN/2m. Woda i ścieki 250PLN/2m. Śmieci 80PLN/2m. Internet i telefon 180PLN/m. TV 80PLN/m. Podatek od nieruchomości 100PLN/r. Ważna pozycja w budżecie codzienne dojazdy gdziekolwiek (Auchan, Szkoła, Praca) dają za samo paliwo około 400-600PLN/m za 1 samochód. Do tego dojdzie za czas jakiś malowanie i konserwacja budynku, ale te koszta są nieprzewidywalne.
            • animyk2 Re: linea w dabrowce 06.07.09, 09:45
              To jakiś koszmar cenowy, dlaczego tak dużo.Ogrzewanie jest
              koszmarnie drogie można pójść z torbami. Mam mieszkanie nowe w innym
              mieście, tam za czynsz płacę 150zł w to wchodzi wszystko, wywóz
              śmieci, sprzątnie, itd. A ogrzewanie mamy od miasta, wody i ciepła,
              przez miejską kotłownię.W Dąbrówce mozna pójść z torbami. Tak jest
              we wszystkich miejscach na obrzeżach Poznania, prosze o informację.
              • Gość: Kaza Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:05
                Na oko wygląda dużo ale uśredniając miesięcznie płacimy mniej niż znajomi którzy w blokach mieszkają a lubimy mieć w domku ciepło zimą ;-) Tak więc zakładając że mamy 6 rachunków za podgrzanie wody i ogrzewanie: Zima (taka jak ostatnia 2 miesiące -10 -20) 700pln Wiosna Jesień 250pln, 250pln Lato 80pln, 80pln, 80pln. Daje to średnią wielkość 120pln/m. Za prąd, wodę oraz resztę rachunków zapłacisz taką samą kwotę czy to będzie Dąbrówka czy centrum Krakowa.
            • Gość: Łukasz Re: linea w dabrowce IP: 212.244.176.* 06.07.09, 11:07
              Mam jeszcze pytanie, jak wygląda koszt ochrony? Czy taka pozycja
              figuruje w rachunkach? Czy to osiedle jest w ogóle strzeżone? Czy
              sami mieszkańcy podejmują decyzję czy zatrudnić ochroniarza, bądź
              nie zatrudniać?
              • Gość: Kaza Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:29
                Nasza ochrona jeździ nowymi Kia ceed i chroni nas przed ZŁYMI LUDŹMI kontakt telefoniczny pod nr 997. Usługi gratis, trzeba tylko na zakręcie z Kolejową zwalniać jadąc samochodem, bo zdarza im się pobierać myto. Możesz oczywiście włączyć mieszkanie w system monitoringu firmy ochroniarskiej, działa to dość sprawnie. Jeden ze znajomych pracuje w takich patrolach i opowiada, że po kilku minutach od aktywowania się alarmu są na miejscu, zazwyczaj zastają tam właściciela mieszkania szarpiącego się z instalacją alarmową . Nie wiem ile kosztuje taka usługa jestem jeszcze w takim wieku, że nie mam ani kolekcji sreber rodowych ani Chełmońskiego na ścianie…
                • gmulakaki taxi w dąbrówce 07.07.09, 10:35
                  Czy korzystaliście z taksówek w Dąbrówce? Zastanawiam się jaki jest koszt
                  dojazdu od nas do Poznania- np. Ławicy? Może możecie polecić taxi, a może są
                  taksówki w Skórzewie?
                  Będę wdzięczna za informacje.
                  • Gość: def.pl Re: taxi w dąbrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 22:08
                    Z Dąbrówki na lotnisko 50 zł z lotniska do Dąbrówki 52 zł. Nie wiem skąd ta różnica.
                • Gość: animyk2 Re: linea w dabrowce IP: 195.149.64.* 08.07.09, 10:05
                  Jeszcze raz w sprawie kosztów, nie mogę uwierzyć że takie wysokie są
                  koszty utrzymania. Ścieki 250zł, za osobę za miesiąc??, za co? Mam
                  mieszkanie nowe w Trójmieście 45 m, koszt czynszu wynosi 90zł, i np.
                  za ścieki płacę 3,90złCzy ktoś jeszcze może potwierdzić wysokość
                  takich kosztów.
                  • Gość: joanna_poz Re: linea w dabrowce IP: 94.127.109.* 08.07.09, 10:27
                    > Jeszcze raz w sprawie kosztów, nie mogę uwierzyć że takie wysokie

> koszty utrzymania. Ścieki 250zł, za osobę za miesiąc??,

a skąd Ty wziąłes taką kwotę za osobę na miesiąc??
                    ktoś tam napisał że to 250 zł za 2 miesiące za wodę i ścieki.

u mnie jest podobnie - teraz dostałam rachunek własnie na 250 zł za
                    2 miesiące za wodę i ścieki. z czego jeszcze w tej kwocie mam
                    podlewanie ogródka, bo nie założyłam osobnego podlicznika.
                    liczba domowników 3 osoby, codziennie kąpiących się w wannie.
                    • Gość: joanna_poz Re: linea w dabrowce IP: 94.127.109.* 08.07.09, 10:49
                      z ciekawości zliczyłam moje rachunki za same media:
                      - gaz (ogrzewanie domu + ciepła woda)
                      - prąd ( w tym gotowanie,bo mamy kuchnię elektryczną)
                      - woda i ścieki (w tym podlewanie ogrodu)
                      - śmieci.

Średnio za jeden miesiąc (liczone na podstawie ostatnich 10
                      miesięcy) wychodzi mi 488 zł.
                      Podaję średnią za miesiąc - bo rachunki przychodzą za 2 miesiące,
                      poza tym wiadomo, zimą płaci się wiecej za gaz niż wiosną, a za wodę
                      np. odwrotnie.
                      Dom 130 m, 3 osoby.
                      Do kosztów ogrzewania trzeba by doliczyć koszt drewna do kominka,
                      ale to trudno mi podać.
                      • never_talk_with_strangers Re: linea w dabrowce 09.07.09, 02:28
                        Moze zabrzmi to banalnie, ale chcialabym poznac Wasza opinie nt.
                        kupna mieszkania typu Forma na ul. Daglezjowej. Mieszkanie nie jest
                        od srony ulicy. Zastanawiam sie czy samo polozenie mieszkania jest
                        korzystne, oraz czy pociagi/ oczyszczalnia sciekow/planowana
                        betoniarnia moga byc tam sie okazac uciazliwe?
                        • Gość: Kaza Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 11:38
                          Mieszkania, o którymi jesteś zainteresowany powstają w bardzo niekorzystnym miejscu osiedla. To jest pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl. Z jednej strony ruchliwa ulica, na której ruch będzie bardzo wzrastał, ale o tym później, z przystankami autobusowymi. Z drugiej strony wjazd na osiedle i parking, na którym „chłopaki w BMW” spędzają wieczory. Od strony osiedla zaś morze betonu i następne budynki. Forma na dodatek nie ma zaplanowanej wiaty tylko miejsce postojowe, co może prowadzić do problemów z parkowaniem. Kwestie, o których wspominasz w drugiej części posta wynikające zapewne z dogłębnej lektury forum nie mają żadnego wpływu lub minimalny wpływ na komfort życia w porównaniu do kwestii ulicy Daglezjowej. Za około półtorej roku pod Dąbrówką powstanie węzeł wjazdowy na Zachodnią Obwodnicę Poznania będący alternatywnym do Komornik wjazdem na Autostradę A2. Okazać się może, że i tak już ruchliwa ulica zyska dodatkowe obciążenie w postaci pojazdów UPS PP i ruchu od strony Wrocławia. Tak, więc jeśli miałbym za własne pieniądze kupować mieszkanie w interesującym Ciebie miejscu na pewno bym tego nie zrobił. Alternatywą byłoby znalezienie mieszkania używanego w lepszej lokalizacji. Powodzenia.
                        • never_talk_with_strangers Re: linea w dabrowce 09.07.09, 15:35
                          Dzieki za odpowiedz. Liena planuje kilka innych lokalizacji dla
                          Formy po drugiej stronie Aurory (nie wiem dokadnie gdzie, jade
                          obejrzec miejsce dopieru jutro). Czy taka lokalizjac bylaby
                          korzystniejsza niz na Daglezjowej?

I czy znany jest wam deweloper Grzegorczyk, ktory buduje szeregowe
                          domy w Skorzewie? Osobiscie szukam moieszkania/domu w zabudowie
                          szeregowej o niezbyt duzym metrazu.
                          Odwiedzajac jutro Dabrowke i Linee, na co szczegolnie powinnam
                          zwrocic uwage? *^^*

• Gość: animyk2 Re: linea w dabrowce IP: 195.149.64.* 13.07.09, 10:05
                            zapytanie do never_talk_with_strangers, jak odwiedziny w Dąbrówce?
                            • Gość: never talk with st Re: linea w dabrowce IP: *.inowroclaw.mm.pl 15.07.09, 02:32
                              Do animyk:

Uczucia mam dosc mieszane. Czulam sie przytloczona gestoscia
                              zabudowy. Lokalizacja mieszkan Forma jest watpliwa. Do tego
                              mikroskopijne okna w sypialni + sterczace grzejniki w oknie
                              salonowym przeciazyly szale. Werdykt: Linei mowimy NIE. Kuszaca jest
                              tylko cena.
                              • Gość: mammoths Re: linea w dabrowce IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.09, 23:02
                                Witam wszystkich mieszkancow Dabrowki. Zdecydowalismy sie na zakup mieszkania
                                typu Forma i zastanawiamy sie nad ogrzewaniem podlogowym czy ktos z mieszkancow
                                ma ogrzewanie podlogowe instalowane przez Linee? Jakie sa Wasze opinie? Pozdr.
                                • Gość: Kaska Re: linea w dabrowce IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 28.07.09, 13:23
                                  Jestem przerażona postępowaniem naszych mieszkańców. Wczoraj wracając z placu
                                  zabaw widziałam jak jakiś pan- głupek (inaczej nie możan takich ludzi nazwać)
                                  otworzył okno swojego nowego Pasata- kombi- i wyrzucił puszkę po napoju.
                                  Uwierzcie że gdybym nie miała swojego maluszka pobiegłabym za tym gościem i
                                  powiedziałabym co myślę o takich jak on.
                                  Facet napewno mieszka na naszym osiedlu, kojarzę twarz.

Błagam nie wyrzucajmy smieci na naszym osiedlu!
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: aski Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 31.07.09, 08:42
                                    Myślałam że puszki, niedopałki papierosów i papierki, które czasami
                                    leżą na naszych ulicach to pozostałości po ekipach zajmujących się
                                    wykończeniem domów. Jeśli to wyrzuca ktoś z mieszkańców to faktycznie
                                    musi być mocno ograniczony ...
                                • i-t-a Re: linea w dabrowce 07.08.09, 20:59
                                  Strasznie to było drogo i trudno się dogadać w sprawie regulacji, ale
                                  ostatecznie 2 sezony działało bez zarzutu. I w sumie wbrew temu, co znajomi
                                  mówili ta regulacja podłogówki nie jest aż tak potrzebna.
                                  • Gość: Gosc Re: linea w dabrowce IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.09, 22:38
                                    Witaj,
                                    prosze napisz cos wiecej o ogrzewaniu podlogowym w linei. Wlasnie jestesmy na
                                    etapie podejmowania decyzji. Jaka jest jakosc wykonania i czy jestescie
                                    zadowoleni z tego rozwiazania. Prosze jeszcze o kilka wskazowek dotyczacych
                                    regulacji.
                                    Dziekuje i Pozdrawiam
                                    • i-t-a Re: linea w dabrowce 10.08.09, 22:18
                                      Jakość wykonania trudno tak naprawdę ocenić, fachowcami nie jesteśmy, po oddaniu
                                      zalane wylewką, więc nic nie widać. Na szczęście na razie obyło się bez
                                      kłopotów. Minusem jest pompa, którą włącza się i wyłącza tylko na korkach, więc
                                      np jak wyjeżdżamy, to albo wyłączona i cały dół bez ogrzewania, albo chodzi 24
                                      h/dobę. Być może dałoby się to jakoś lepiej rozwiązać. Co do regulacji okazała
                                      się rzeczywiście zbędna na tak małej powierzchni, szczególnie że czujnik temp
                                      mamy w salonie. Czyli ogrzewanie działa tak długo aż dojdzie do ustalonej
                                      temperatury i potem na długo kocioł się wyłącza. Na górze (zwykłe kaloryfery)
                                      zdąży się w międzyczasie wyziębić. Najlepszy byłby czujnik bezprzewodowy.
                                      Ogólnie jesteśmy jednak zadowoleni, szczególnie że uniknęliśmy kaloryfera w oknie.
                                      • Gość: kAŚKA Re: linea w dabrowce IP: *.173.8.250.tesatnet.pl 17.08.09, 13:02
                                        sTRONA DLA MIESZKAŃCÓW WWW.DABROWKA.INFO

POLECAM
                                        • agios06 Re: linea w dabrowce 18.08.09, 15:23
                                          Potwierdzam, warto! Codziennie kilka nowych, ciekawych wiadomości
                                          dotyczących Dąbrówki.
                  • Gość: Kaza Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 11:09
                    Droga animyk2. Przykre, że doszliśmy do sytuacji, że musimy Tobie tłumaczyć sprawy podstawowe. Twoje posty wynikają z niezrozumienia tekstu pisanego i niezrozumienia zasad panujący w życiu, na co dzień. Uwierz proszę, że za każde media, które zużywasz zapłacisz wszędzie bardzo podobne opłaty. Różnice wynikają z wielkości gospodarstwa domowego i stylu życia. Jeśli w trójmieście płacisz kwotę x za wodę, tutaj również zapłacisz w przybliżeniu tyle samo. W cenniku naszego dealera wody jest podana kwota 4,52 „za ścieki”. Nikt nie obciąży Cię dodatkową opłatą za fakt mieszkania w Dąbrówce. Piszemy Tobie, że płacimy 250pln/2m za wodę i ścieki, dziwisz się, że to dużo. To jest normalna kwota w kilkuosobowej rodzinie, jeśli jesteś osobą samotną dużo czasu spędzasz poza domem i bierzesz kąpiel raz w tygodniu zapłacisz dużo mniej. Tak w Dąbrówce jak i w każdym miejscu w Polsce. Pozdrawiam i życzę więcej rozsądku.
                    • Gość: animyk2 Re: linea w dabrowce IP: 195.149.64.* 09.07.09, 11:58
                      Tobie chyba brak rozsądku i inteligencji, skoro takimi tekstami i
                      zwrotami posługujesz się. Nie zamierzam się z Tobą droczyć, po
                      przeczytaniu tego co napisałeś, wiadomo z kim się ma
                      doczynienia.Powodzenia w płatnościach w Dąbrówce.
                      • Gość: Łukasz linea w dabrowce IP: 212.244.176.* 13.07.09, 10:58
                        Mam pytanie. Czy wiedzą Państwo coś na temat budynku przeznaczonego
                        pod sklepy przy ulicy poznańskiej - na przeciw Aurory? Oglądając
                        plan zagospodarowania terenu taki budynek figuruje! Interesują mnie
                        informacje - ilu kondygnacyjny ma być, czy w ogóle powstanie... Nie
                        chciałbym, żeby widok z okien mieszkania przysłaniał mi duży
                        moloch... Dziękuję z góry za informację....
                • Gość: rajpol Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 20.12.09, 21:22
                  Witam serdecznie, jestem mieszkańcem naszego osiedla na ul. Cisowej. Moje
                  zadowolenie z miejsca w którym zdecydowałem się żyć z rodziną, zakłóca działanie
                  serwisu firmy Linea. Jeśli pozwolicie to zamieszczę link gdzie powyższe
                  działanie opisałem ( jeśli ktoś byłby zainteresowany to zwróćcie proszę uwagę na
                  wpisy z dnia dzisiejszego tj. 20-12-2009r.). Jeśli ktoś mógłby coś podpowiedzieć
                  to będę wdzięczny.
                  www.dabrowka.info/forum/dabrowka/problem-z-wentylacja-i-piecem#comment-1718
                  • kubim111 Re: linea w dabrowce 06.06.10, 16:04
                    sprzedam dom w skórzewie

dom.gratka.pl/tresc/402-8257687-wielkopolskie-skorzewo.html#62efa953872aa769,1
                    • Gość: pdf Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 23:47
                      Wróciłem dzisiaj z Wa-wy. Było, jak to w Warszawie. Głośno, szybko, i stres. Wracałem tak jak zwykle trasą al. Krakowska, Rawa Mazowiecka, Brzeziny, Stryków, Komorniki, Gołuski, Dabrówka w 4h. Otwieram drzwi od samochodu (było około 21 godziny). Spokój, pachnie zmoknięty las, gdzieś przebija się zapach palonego drewna w kominku, spokój, cisza, sielanka. Drodzy sąsiedzi cieszcie się naszymi mieszkaniami, bądźcie mili dla siebie, nie straszcie swoją szybka jazdą samochodem spacerowiczów, zbierajcie produkty waszych czworonożnych przyjaciół, mówmy sobie zawsze dzień dobry, i dbajmy o nasze wspólne osiedle. Z jesiennymi pozdrowieniami Sąsiad.
    • Gość: sąsiadka Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 03.09.09, 22:21
      Pytanie z innej beczki... Czy ktoś coś wie na temat ankiety odnośnie Aurory? Czy
      ktoś się już z tym zetknął?? Pozdrawiam wszystkich, którym bliskie jest dobro
      naszego osiedla, bezpieczeństwo, spokój, i którzy jak ja nie trawią zbędnego hałasu
      • Gość: marcello Re: linea w dabrowce IP: 87.204.168.* 07.09.09, 13:54
        Ja też pytanie z innej beczki. Ma ktoś pomysł co ostatnio za
        wspaniałe zapachy goszczą na naszym osiedlu. Mam wrażenie, że w
        niektóre dni smrodek jest niczym w Koziegłowach. Czyżby to nasza
        oczyszczalnia ścieków?
        • Gość: marzena Re: linea w dabrowce IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 17.09.09, 12:36
          witam,jestem zainteresowana kupnem mieszkania FORMA, ale niestety
          nie mam mozliwosci zobaczenia tego mieszkania teraz,gdyz przebywam
          za granica,jedyne informacje przed podpisaniem umowy jakie o tym
          mieszkaniu mam, pochodza ze strony linei,tego forum oraz rozmow
          telefonicznych z pania z biura linei. co mozecie mi doradzic jesli
          chodzi o takie mieszkania?czytalam wczesniej,mieszkania sa polozone
          w niezbyt atrakcyjnym miesjcu. jednak ciagle bardziej przekonuje
          mnie cena. moglibyscie mi pomoc i podac wiecej "za" i "przeciw"
          jesli jestescie mieszkancami tego osiedla,lub tez zastanawiacie sie
          nad kupmen takiego mieszkania? z gory dziekuje i pozdrawiam.
          • mammoths Re: linea w dabrowce 22.09.09, 22:36
            Witaj,
            mialam podobny dylemat do Twojego. Rowniez przebywam za granica ale zdecydowalam
            sie na zakup Formy. Faktycznie pierwsza lokalizacja jest w poblizu drogi, jednak
            od niej oddzielona bedzie pasem drogi dojazdowej do parkingu, po drugie dzis
            zobaczylam na stronie linei nowe mieszkania tego typu - musiala bys zapytac
            linee o ich lokalizacje.Cena faktycznie jest dosc atrakcyjna, z tego co ja wiem
            Forma jest bardzo podobna do Patio to co je rozni to: 1. lokalizacja, 2.brak
            wiaty garazowej-jest tylko miejsce postojowe, 3. z jednego wejscia wchodzi sie
            do 4 mieszkan, nie jak w Patio do dwoch. Uklad i metraz jest dosc podobny. Ja
            rowniez mialam mieszane uczucia, mimo wszystko zdecydowalismy sie na zakup. Cale
            osiedle bardzo mi sie podoba, w bliskiej okolicy jest las i jeziora w odleglosci
            kilku kilometrow. W sam raz na wycieczki rowerem. Mysle ze mimo wszystko
            najbardziej pomogla by Tobie wizyta w Dabrowce. Pozdrawiam
          • Gość: krzys Re: linea w dabrowce IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.09, 00:46
            witam serdecznie wszystkich którzy są zainteresowani kupnem domów
            poprzez dewelopera Linea.
            Wszytko było ok, bo dom fajny i okolice zachęcające. Kłopoty
            przyszły wtedy, gdy pękły rury od CO na które firma nie miąła atesu.
            Przez to, że nie mieszkam w tym mieszkaniu remont trwał.. nadal
            trwa.. od marca do teraz, czyli do października. RBW oszukuje
            Line'ę, Linea oszukuje mnie, prezes Linei jest niby zaskoczony
            dlaczego to tak długo trwa i próbuje całą winę na mnie zwalić.
            Mam wiele mieszkań w Polsce ale tylko z Lineą jak do tąd mam
            porblemy. Od ponad pół roku nie mogę wynajmowąć mieszkania po tam
            trwa remont z powodu,że Linea chciała zaoszcządzić i kupiła rurki do
            CO bez certyfikatu.
            • Gość: red Re: linea w dabrowce IP: 81.210.1.* 19.10.09, 12:17
              Niestety mam podobne doświadczenia z Lineą oni po prostu markują (nomen omen)
              usuwanie usterek a one odnawiają się jak przypudrowany pryszcz.
              Po prostu tragedia
    • Gość: Aldona praca w przedszkolu w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 19.09.09, 16:55
      Witam,
      Szkoła Podstawowa w Dąbrówce szuka nauczyciela języka angielskiego
      do pracy z przedszkolakami (7godz. w tygodniu) i nauczyciela
      przedszkola 2*4 godz. w tygodniu.
      Nr telefonu szkoły: 061-8143117
    • zawszefedorek5 Forma 16.11.09, 23:06
      Widzę,że wiele osób ma wątpliwości dotyczące mieszkań typu
      Forma,choć prawie wszystkie się już sprzedały:-).Mam pytanie do
      mieszkańców, którzy mieszkają na osiedlu od jakiegoś czasu
      czy"Formy", które są w tej chwili budowane (zakończenie lipiec 2010)
      są faktycznie tak bardzo źle zlokalizowane jak niektórzy piszą?
      Opinia mieszkańców to chyba najlepszy sposób na zaciągnięcie
      opinii.Być może na forum są osoby,które mieszkają w tego typu
      mieszkaniach, czy polecacie je Państwo?Pozdrawiam
      • Gość: ella Re: Forma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 09:03
        Niestety mieszkania powstają w najgorszej z możliwych lokalizacji na osiedlu. Są to pierwsze Formy więc nikt Tobie nie napisze jak się w nich mieszka, co więcej oprócz fatalnej lokalizacji mieszkania te na dodatek trapić będą błędy wieku dziecięcego, wynikające z braku doświadczenia wykonawcy z nową konstrukcją. Cóż wszystko kwestia ceny... Ja w nigdy nie kupiłbym mieszkania np. z Koziegłowach przy oczyszczalni jednak parę tysięcy ludzi je kupiło. Przetestuj proszę lokalizację stań o dowolnej porze dnia przy ulicy na wysokości Formy czasami nie słychać co mówi osoba stojąca obok - taki jest tam hałas...
        • zawszefedorek5 Re: Forma 17.11.09, 11:42
          Dziękuję za informację.W sobotę wybieram się ocenić sama tą
          inwestycję. Uwagi dotyczące jednak lokalizacji są dla mnie bardzo
          istotne.Przyznam szczerze, że trochę szkoda bo sama "Forma" to dla
          mnie fajna sprawa, metraż ok, ogródek itd...
          A może ktoś orientuje się czy w pobliżu nie ma podobnych inwestycji
          innych deweloperów.
          Pozdrawiam
          • Gość: ella Re: Forma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 13:10
            Sobotnia wizyta może dać złudne wrażenie większego spokoju. Niestety w dni powszednie ruch na ulicy poznańskiej/daglezjowej jest znacznie większy. Proszę jeszcze o nie sugerowanie się planem zamieszczonym na stronie lienii. Tam gdzie na planie są zielone kółka sugerujące drzewa, leżą psie kupy, drzewa rosną w lesie. O problemach komunikacyjnych i sprawach trapiących naszą społeczność poczytaj na forum www~~dabrowka~~info. Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji mieszkaniowych.
            • zawszefedorek5 Re: Forma 17.11.09, 14:01
              Myślę, że niestety nie ma idealnych osiedli,zawsze coś jest nie tak.
              Tutaj najbardziej martwi mnie kwestia bliskości tej drogi o której
              piszesz.Dziękuję w każdym razie za info.
              A co do decyzji to po prostu masakra:-)).
              • Gość: def.pl Re: Forma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 11:16
                Hej Elka nie strasz!! Mieszkam od 3 lat na ul. Topolowej a więc w takiej samej odległości od głównej drogi co Forma i nie narzekam. Obecnie w związku z budową obwodnicy jeżdzi więcej ciężarówek ale jest to przejściowe. Mieszkałem w Poznaniu przy ul, Dmowskiego na 3 piętrze i nie mogłem nawet wieczorem oglądać telewizji przy otwartym oknie.( a jednak ludzie tam żyją) Jak zamieszkałem tutaj to odetchnąłem. Mogę zapewnić, że mur ogródka bardzo wycisza dzwięki dochodzące z ulicy. Można spokojnie siedzieć i rozmawiać a nie przekrzykiwać się jak twierdzisz.
                • zawszefedorek5 Re: Forma 18.11.09, 13:15
                  Może uda mi się dojechać do Dąbrówki w piątek, a nie w sobotę więc
                  ocenię ten hałas w zwykły dzień swoim uchem:-)
                  A właśnie a propos obwodnicy jak uważacie, czy sama obwodnica i
                  dojazdy do niej nie będą obciążeniem dla osiedla?
                  Chciałabym poznać choć kilka opinii pozytywnych mieszkania w
                  Dąbrówce:-))

• Gość: ella Re: Forma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 14:11
                    Pozytywnie:

Wspaniali sąsiedzi,
                    do lasu na spacer i na rower 300m,
                    rowerkiem nad jezioro latem 20 min,
                    przedszkole 700m,
                    do sklepu po świeże pieczywo 300m,
                    po większe zakupy do Auchan 10 min autem,
                    do stacji kolejowej z której można dojechać w 16 min na DG w Poznaniu 15 min. pieszo,
                    do obwodnicy autostradowej którą wkrótce prawie bez zatrzymywania dojedziesz do Berlina i Warszawy 1 km,
                    z tej samej obwodnicy zjazd w miasto na: Głogowską, Bukowską, Dąbrowskiego, Obornicką,
                    szkoła podstawowa na osiedlu w bliskich planach,
                    możliwość spędzania wieczorów przy kominku,
                    ciasny ale własny kawałek ogródka-trawnika,
                    z dala od drogi zupełna cisza wieczorową porą,
                    zagospodarowana infrastruktura drogowa drogi-oświetlenie,
                    brak problemów z parkowaniem auta,
                    brak wspólnoty mieszkaniowej zarządcy nieruchomości - płacisz za siebie,
                    zapach lasu w letnie wieczory,
                    swobodny dostęp do mediów kablówka-tpsa

Tylko tyle i aż tyle.
        • mammoths Re: Forma 19.11.09, 21:44
          Forma jest udoskonaleniem Patio i niewiele sie od niego rozni. W tej konstrukcji
          wprowadzono najczestsze poprawki jakie pojawialy sie w Patio. W Formie
          zaoszczedzono na wiacie garazowej i wejsciu. Poza tym jest prawie taka sama jak
          Patio. Lokalizacja w prawdzie nie jest doskonala, ale przy ul. Daglezjowej w tej
          samej odleglosci od omawianej drogi stoja budynki Patio. Najlepiej bedzie
          porozmawiac z ich mieszkancami.
          • Gość: Mieszkaniec Re: Forma IP: *.icpnet.pl 27.11.09, 19:48
            Patia przy ulicy Daglezjowej mają "plusa" takiego, że są położone w
            okolicy zakrętu ulicy Poznańskiej. Tam samochody muszą lekko zwolnić
            i poruszają się tam ciszej.

W okolicach sklepu Aurora dochodzą jeszcze ruszający z piskiem opon
            karki (i nie tylko) w bejmach, robiący "bączki" na rondzie przy
            sklepie. Do tego w okresie wisenno-letnim na Poznańskiej 90%
            kierowców róznego rdzaju pojazdów testują możliwości przyspieszenia
            do setki.

Na dodatek w B-5 planowany jest plac zabaw. Mam obawy , że
            wieczorową porą , gdy dzieci pójdą spać, palędziowe podsklepowe
            ochleje zagospodarują piaskownicę i ławkę na "wieczorowe rozmowy
            Polaków". Będzie ławka i do sklepu blisko. Nawet skrót/przejście
            jest zaplanowane.

Ale ja i tak lubie to osiedle(architekture, lampy,ulice, chodniki,
            zalążki drzewostanu), mieszkańców (sąsiadów), las, jezioro, budowaną
            obwodnicę(czasu budowy nie lubie), stacje PKP !!!

Acha, SRAJĄCYCH WŁAŚCICIELI PSÓW NA TRAWNIKI I NIESPRZĄTAJĄCH PO
            SOBIE, NIE LUBIE!!

• Gość: igi Re: Forma IP: *.icpnet.pl 30.11.09, 10:33
              a propo piesków czy ktoś kojarzy właściciela białego małego pudla
              który krązy po osiedlu sam i podlewa trawniki i krzewy?
              • Gość: Mieszkaniec Re: Forma IP: *.icpnet.pl 02.12.09, 10:45
                Igi, masz na mysli pudla czy moze białego teriera (west highland)?

pl.wikipedia.org/wiki/West_Highland_White_Terrier
                • Gość: igi Re: Forma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 10:57
                  Nie jestem pewna. następnym razem jak zobaczę go na naszym trawniku
                  to zrobię mu zdjęcie ;-)
    • zawszefedorek5 Re: linea w dabrowce 18.11.09, 18:19
      Dziękuję, ale mam jeszcze większy mętlik w głowie:-))
    • Gość: buffalo Forte na Azaliowej IP: *.icpnet.pl 30.11.09, 23:52
      Trochę poczytałem sobie Państwa dyskusje na temat Osiedla w Dąbrówce.
      Mam nadzieje, że ktoś udzieli mi rzetelnych informacji odnośnie mieszkań na
      Azaliowej (Forte). Otóż przymierzam się do zakupu w/w mieszkania. Czy możecie mi
      w kilku słowach odpowiedzieć:
      1.) Na co trzeba zwrócić uwagę przy odbiorze w/w mieszkania ? (jakaś wilgoć,
      inne niedociągnięcia)
      2.) Na co trzeba zwrócić uwagę przy umowie z developerem ?
      3.) Czy można negocjować cenę ?
      3.) Jak jest z tą oczyszczalnią ? Czy czuć jakieś nieprzyjemne zapachy na
      Azaliowej ? Czy było coś czuć latem ?
      4.) Inne uwagi na temat Azaliowej ?

Dziekuje z góry!
      • Gość: Lukasz Re: Forte na Azaliowej IP: 212.244.176.* 12.02.10, 10:33
        Mieszkam na Azaliowej! Przy odbiorze końcowym należy zwrócić uwagę
        na:
        - okna (czy się domykają bez problemu - jesli nie to do regulacji)
        - czy na oknach nie ma rys (jeśli nie można tego ocenić ze względu
        na zabrudzenie - to muszą je umyć)
        - na drzwi wejściowe (czy dobrze przylegają do futryny, czy nie ma
        problemów z ich zamykaniem, standardowo są to najtańsze drzwi Porty,
        które z racji tego iż są duże wahania temperatur pomiędzy
        mieszkaniem a korytarzem po prrostu się wypaczają - najlepiej
        sprawdzić poziomicą dwumetrową skrzydło drzwiowe czy nie jest krzywe)
        - sprawdzić czy w szafce bezpieczniki są popodpisywane - który za
        jaką część mieszkania odpowiada,
        - sprawdzić czy na sufitach nie ma żadnych pęknięć,
        - sprawdzić czy w skrzynce z licznikami elektrycznymi licznik do
        mieszkania jest prawidłowo podpisany (bardzo często liczniki są źle
        ponumerowane - stąd później dostajemy faktury za sąsiada)
        - jeśli mieszkanie nie jest jeszcze wykończone, to najlepiej sobie
        dać spokój z malowaniem przez dewelopera ścian wewnętrznych białą
        farbą - lepiej to zrobić we własnym zakresie, gdyż malują najtańszą
        farbą, a gruntu jest tam jak na lekarstwo,
        - jeśli są gdzieś zawilgocenia - zwłaszcza przy balkonie, to
        najlepszym wyjściem jest nie podpisywać odbioru końcowego - wtedy w
        trybie expresowym będą się starali osuszyć scianę poprzez
        nawiercanie i suszenie....Ja tak miałem - jak na razie wilgoci nie
        ma....
    • Gość: Gollum Ruch samochodowy na osiedlu IP: 87.204.168.* 16.02.10, 11:02
      Drodzy Sąsiedzi,

Chciałbym zwrócić się do Was z prośbą o wolniejsze przemieszczanie
      się samochodami po naszym osiedlu.

Wczoraj widziałem sytuację, w której rozpędzony samochód prawie
      wpadł na pieszego. Na pewno nie pomaga tu śliska nawierzchnia, ale
      prędkość była tu główną przyczyną.

Szczególnie szybko jeżdżą niektórzy mieszkańcy domów pod lasem - z
      ulic Cisowej, Głogowej, także Bukowej. Wiem, że macie większy
      dystans do przejechania przez całe osiedle, ale na Platanowej i
      Dębowej chodzi też wielu pieszych. Chodniki nie są wszędzie
      odśnieżone, a poza tym nie są oddzielone od jezdni krawężnikiem i
      nietrudno wpaść na pieszego.

W całej Dąbrówce obowiązuje ograniczenie do 40 km/h. Na naszych
      osiedlowych uliczkach naprawdę nie powinno się jeździć szybciej,
      nawet w nocy, kiedy wydaje się, że już nikogo nie ma.

Kilka sekund później w Aurorze, czy domu, nikomu nie zaszkodzi, a
      będzie nam bezpieczniej :)

Pozdrawiam wszystkich - Sąsiad :)
      • Gość: powolny Re: Ruch samochodowy na osiedlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.10, 11:51
        Dołączam się do apelu!!! Np. na ulicy Kasztanowej. W jeździe z
        prędkościami rodem z F1 przodują mieszkańcy ul. Leszczynowej, pod
        lasem. A zwłaszcza właściciele terenowego Volvo.
        Na terenie całego osiedla obowiązuje znak umieszczony przy każdym
        wjeździe do Osady - Strefa zamieszkania. W strefie owej obowiązuje
        ograniczenie prędkości do (!!!) 20 km/h.
        • Gość: ~mischa poszukuję pani do sprzątania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 09:37
          czy ktoś może polecić jakąś osobę, która raz w tygodniu posprząta
          mieszkanie. najlepiej żeby był to ktoś sprawdzony i uczciwy. Czy
          ktoś ma taką panią, jakie to są koszty?
    • Gość: sąsiadka Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 27.04.10, 21:45
      Z innej beczki... Czy ktoś coś wie na temat budowy rzekomego zbiornika
      retencyjnego w Dąbrówce, koło szkoły, która ma powstać??? Podobno były zbierane
      podpisy przeciwko tej budowie...
      • kubim111 Re: linea w dabrowce 05.06.10, 10:31
        sprzedam atrakcyjny szeregowiec w skórzewie

dom.gratka.pl/tresc/402-8257687-wielkopolskie-skorzewo.html#ddcb4667a8762f0c,1
    • Gość: ap_pa popołudniowe przedszkole w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 13.09.10, 20:48
      Są jeszcze wolne miejsca dla dzieci, które nie chodzą do przedszkola, w popołudniowym przedszkolu w Dąbrówce. Zajęcia są bezpłatne, dofinansowywane ze środków Unii Europejskiej. Odbywają się codziennie w godz. 13:00 - 17:00. Oprócz zabawy z rówieśnikami pod okiem wykwalifikowanej kadry nauczycielskiej, dzieciom proponuje się również język angielski, gimnastykę korekcyjną, zajęcia z psychologiem, logopedię, zajęcia usprawniające szybkie czytanie i techniki pamięciowe "Mali odkrywcy".
    • Gość: wspolnypozew.com Re: linea w dabrowce IP: *.cable.net-inotel.pl 17.06.11, 14:34
      Zapraszam wszystkich poszkodowanych przez firmę Linea do dołączenia do pozwu zbiorowego na stronie wspolnypozew.com/linea
      • Gość: Olek Re: linea w dabrowce IP: *.cable.net-inotel.pl 17.06.11, 14:38
        ja już dołączyłem do wspolnypozew.com/linea Jak zbierzemy 10 osób możemy złożyć pozew zbiorowy na Lineę !
      • Gość: adam Re: linea w dabrowce IP: *.biz.net-inotel.pl 13.07.11, 11:34
        a wy nawet tu dotrliscie, szkodzicie sami sobie.... szkoda słów
        • annie123 Praca w Sadach- czy wynająć coś w Linei? 28.08.11, 00:29
          Witam serdecznie,
          Uprzejmie proszę o poradę. Nie znam Poznania ani okolic, gdyż pochodzę z innej części Polski. Za miesiąc przeprowadzamy się, gdyż mąż dostał kontrakt w Sadach. Mamy dwójkę dzieci w wieku przedszkolnym (3,5 oraz 1,5 roku). Muszę rozpocząć poszukiwania mieszkania/segmentu/domu do wynajęcia, który zapewniałby:
          - dogodny dojazd do pracy męża (Sady),
          - w okolicy infrastruktura typu: przedszkola, sklepy
          - przyjemne otoczenie (nowe budownictwo, z garażami, ładną architekturą)
          - dużo młodych ludzi (aby zawrzeć jakieś znajomości).

Zaczęłam poszukiwania w Dąbrówce (Linea), gdyż polecił mi ją pośrednik. Bardzo ładnie to wygląda na zdjęciach, ale przeczytałam na forum, że np. brak placu zabaw. Choć bliskość lasu, zielone otoczenie odpowiada mi.

Jeśli ktoś byłby tak miły i wypowiedział się gdzie szukać, będę zobowiązana.
          Pozdrawiam.
    • katarzyna.misiolek Re: linea w dabrowce 15.03.14, 09:49
      Szanowni Państwo,
      zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety, która służy zebraniu informacji do pracy magisterskiej na temat jakości zagospodarowania i jej wpływu na jakość życia ludzi, realizowanej na kierunku gospodarka przestrzenna, na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ankieta jest anonimowa, a uzyskane odpowiedzi posłużą wyłącznie celom naukowym. Dziękuję za poświęcony czas oraz szczere odpowiedzi :)
      Link do ankiety: net-ankiety.pl/ankieta.php?id=vjz6j0jmv7yzj7ozovrjvxyb
    • praw.nik12 Re: linea w dabrowce 11.03.16, 11:49
      No może i część z tego co piszecie to prawda ale to chyba każdemu się zdarza nie? Każdy cos kiedyś zepsuł albo źle zrobił, no ale ważne żeby się jakoś zrehabilitować i poprawić
    • 1234marta1234 Re: linea w dabrowce 14.03.16, 12:58
      taa ciekawe czy waszemu deweloperowi nie zdarzyło się źle postawić ścianki tak że teraz pęka albo spóźnić się ze zrobieniem ławeczek, naprawdę wszystko było na cito? W porównaniu np. do miasta gdzie Kaponiera miała być w listopadzie 2015 i co? Hahaha a Ci tutaj narzekają na to ze wersja na klucz jest złej jakości, przecież każdy może wykonać ją na własną reke!
    • mariusz_koralewski Re: linea w dabrowce 20.04.17, 14:27
      Niestety szereg problemów i niedoróbek. Po zgłoszeniu najczęściej przychodzi 1 "fachowiec" drapie się po głowie i mówi, że to wina innej osoby. Przychodzi drugi fachowiec i zgania na innego. Ogólnie odbijanie się od ściany.
      Przy odbiorze Pan Rafał (o zgrozo lepiej nie miejsce z nim do czynienia bo załatwia coś 3 miesiące jak dobrze pójdzie i będziecie się przypominać) mówi oczywiscie, że wszystko jest dobrze, ściany prościutkie itd. Nic bardziej mylnego:
      - krzywe posadzki
      - krzywe ściany
      - porysowane szyby
      - źle zamontowane okna
      - źle zamontowane rolety
      - niedomykające się drzwi (wymieniali już już na osiedlu w co drugim mieszkaniu)
      - wyłamane obramowania okien (ktoś ewidentnie uderzył i to nie raz)
      - pękające ściany i sufity ale to akurat rozumiem jako pracę budynku
      • rafaeln Re: linea w dabrowce 19.05.17, 19:23
        Charakter zgłaszanych podczas odbioru usterek jak i pora roku przypadające na ich usunięcie / jesienno- zimowa /, wymagała dłuższego niż zwykle procesu ich usuwania. Szczególnie dotyczy to zgłoszonych wad szkła, gdzie produkcja szyb trwa od 6-8 tygodni a przy wymianie ze względów bezpieczeństwa muszą być spełnione odpowiednie warunki atmosferyczne
        Na temat wymienianych drzwi w co drugim mieszkaniu nie posiadam żadnych informacji
        Zapewniam Państwa że każde mieszkanie przechodzi kilku etapowy proces odbioru.
        Rozumiem że opisane przez pana krzywe ściany i posadzki zostały stwierdzone przez Państwa wykonawcę
        Nigdy nie uciekamy od odpowiedzialności za wykonaną pracę więc jeżeli Państwa wykonawca stwierdził nieprawidłowość należało zgłosić ten fakt bezpośrednio do mnie albo do serwisu w celu weryfikacji stanu faktycznego.
        W przypadku dalszych problemów proszę uwagi zgłaszać bezpośrednio do mnie albo do serwisu
        Pozdrawiam
        Rafał Nijawski
        • mariusz_koralewski Re: linea w dabrowce 13.06.17, 10:33
          Panie Rafale,
          bardzo polityczna odpowiedź.

Zgłaszaliśmy porysowaną szybę w salonie 3 miesiące przed odbiorem mieszkania. Chcieliśmy uniknąć problemów, długiego okresu oczekiwania w przypadku szyb który rozumiemy doskonale. Niestety przy odbiorze czekała Nas niemiła niespodzianka ponieważ szyba nie była wymieniona - MAŁO TEGO NAWET ZAMÓWIONA.
          Spisaliśmy w protokole co trzeba, czekaliśmy na odzew którego niestety nie było. Minął termin na poprawki który wynika z umowy, odczekaliśmy jeszcze drugie tyle ponieważ szyba to niestandardowa poprawka - rozumiemy ponownie mimo wszystko.
          Po ponownym braku odzewu kontaktujemy się kolejny raz i co się okazuje? Szyba nadal nie zamówiona!

Niedopuszczalna sytuacja i przykro mi ale żadne wytłumaczenie o porze roku, czasie produkcji tego nie wytłumaczą.
          Obojętność i brak zaangażowania w zamówienie i wymianę szyby było niespotykane. Nie wiem w jakiej branży, firmie pracownicy ignorują zgłoszenie takiego problemu tyle miesięcy...

• lineadeweloper Re: linea w dabrowce 26.05.17, 10:44
        Szanowny Panie Mariuszu,
        jako inwestor między innymi osiedli Leśna Polana i Osada Leśna w Dąbrówce, zależy nam na tym, aby zawsze otrzymać informację zwrotną od naszych Klientów na temat budowanych przez nas domów i mieszkań, a także na temat usług posprzedażowych.

Z naszej wiedzy wynika, że wszelkie usterki zostały usunięte. Jeśli postrzega Pan tę sprawę inaczej i ma Pan jakiekolwiek dodatkowe uwagi, prosimy o kontakt z naszym biurem. Chętnie wyjaśnimy nieścisłości, a w razie potrzeby oczywiście pomożemy.

Dokładamy starań, aby wszelkie usterki zgłoszone przy odbiorach mieszkań i domów, o ile takie się pojawią, były możliwie jak najszybciej usuwane. Niemniej postaramy się, aby w przyszłości usługi posprzedażowe stały na jeszcze wyższym poziomie, a serwis działał jeszcze sprawniej. Przygotowując mieszkania i domy, zawsze myślimy o komforcie naszych Klientów, także już po zakupie.

Pozdrawiamy, zespół Linea.
        • mariusz_koralewski Re: linea w dabrowce 13.06.17, 10:41
          Szanowny Zespole Linea.
          Jeśli chodzi o aktualny stan w kwestii poprawek i naprawy usterek jesteśmy zadowoleni. Zgłaszanie ich bezpośrednio do serwisu jest efektywniejsze. Panowie są mili i pomocni dlatego informacja zwrotna jest pozytywna.
          Pracujcie nad już pozyskanymi klientami którzy są najlepszą reklamą dla Państwa. Sam chętnie polecałem i myślę, że w duży sposób przyczyniłem się do sprzedaży dwóch mieszkań. Zadowolenie procentuje!

Dziękuję za zainteresowanie sytuacją.

Pozdrawiam
          Mariusz Koralewski

Pozdrawiam
          Mariusz Koralewski

• rafaeln Re: linea w dabrowce 19.05.17, 22:09
      ..
    • Gość: Niezadowolona Re: linea w dabrowce IP: 146.70.85.* 23.03.22, 12:16
      Witam, Nie polecam. Kupiłam kawalerkę w Murowanej Goslinie. Od 6 miesięcy nie można doprosić się rachunków za gaz i prad. Dopiero po 6 miesiącach przepisali liczniki z budowlanych na Enea. Od nikogo nie można doprosić się żadnej informacji. Jak najdalej od takiego dewelopera. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka