Dodaj do ulubionych

Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska

09.04.05, 11:22
Poruszam wątek typowo informacyjny,jednak chcę by mieszkający na miejscu i
znający lepiej ode mnie historię swoich miejscowości -poprawiali mnie jak
popełnię błąd,lub będą wiedzieć coś ponadto.
Wieś Śnieciska powstała w 1257 r. na terenach pierwotnych lasów,które zostały
wycięte.Po lasach pozostały pnie,w języku dawnym "śniaty".Od tego słowa
powstała nazwa wsi,początkowo Śniatyska,później przekształcona na
Śnieciska.Wieś była w początkach własnością Kapituły Gnieżnieńskiej.Od 1257
r. wieś należała administracyjnie do Kasztelani w Gieczu,a do opola-prowincji
Drzeczia pod Miłosławiem pow.Września.Śnieciska leżą nad dopływem
Moskawy,Brodek,który kiedyś był dość szeroką rzeczką.Opodal starej szkoły
jest mały stawek,po dawnym jeziorze Grochowiny,które ciągnęło się aż do
parku.Za zabudowaniami majątku jest staw,pozostałość po dawnym jeziorze
Wygoniska.Za wsią,w stronę Jezior istniało dawniej uroczysko Smugi,w pobliżu
powstała osada,nieistniejąca już dzisiaj pod nazwą Byszków.Pierwszy kościół
drewniany,kryty gontem był pobudowany w XIII w.Na miejscu tym wznosi się dziś
pamiątkowy krzyż.Pierwszym proboszczem był Gniewomir 1416-1420 r.
Obserwuj wątek
    • duch3 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 12.04.05, 01:05
      Hmmm...
      To ja może dodam że w Śnieciskach znajdowało się w przed jak i w czasie II
      Wojny Światowej lotnisko wojskowe. W lipcu 1939 miała tam nawet miejsce
      katastrofa lotnicza (w powietrzu zderzyły sie dwa samoloty) i jeden z pilotów
      zginął.
      • emi53 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 12.04.05, 21:56
        Historia szkoły w Śnieciskach,której budynek został zbudowany już w 1836 roku
        jest opisana w portalu Zaniemyśla,więc ją tu pominę.Wspomnę natomiast o
        kościele parafialnym p.w.św.Marcina.Parafia Śnieciska wzmiankowana w 1416 r.,do
        1796 r. była własnością kapituły gnieźnieńskiej.Obecny kościół,wzniesiony w
        1767 r.staraniem ks.Franciszka Brzezińskiego.Przy budowie działał zapewne
        majster ciesielski Jan Ślumski(napis na zachodniej ścianie kruchty).W 1926-29
        restaurowany i odmalowany w/g projektu Wiktora Gosienieckiego.Prezbiterium
        zwrócone na zachód.Drewniany,konstrukcji zrębowej,oszalowany.Nawa prostokątna z
        węższym prezbiterium,zamkniętym prosto.Przy prezbiterium od płd.zakrystia,od
        płn.kaplica Pana Jezusa na miejscu skarbczyka(od 1929 r.),przy nawie od wschodu
        kruchta.Wewnątrz strop,w nawie o zaokrąglonych narożach,wsparty na trzech
        parach słupów z wysokimi,profilowanymi cokołami,wydzielających rodzaj naw
        bocznych.Na profilowanej belce tęczowej krucyfiks,późnogotycki poł.w.XVI.Chór
        muzyczny,wsparty na czterech słupach z wybrzuszoną balustradą.Dachy
        dwuspadowe,na zakrystii wspólny z prezbiterium,kryte gontem.Szczyt wschodni
        oszalowany,na nim krucyfiks ludowy.Portal w prezbiterium do kaplicy Pana Jezusa
        rokokowy 2 poł.w.XVIII z rzeźbą Michała Archanioła i kartuszem,w którym napis
        dewocyjny.Ołtarz główny barokowy 2 poł.XVIIIw. z rzeźbami św.Anny i
        św.Joachima.Dwa ołtarze boczne:1) barokowy 2 poł.XVIIIw.,z rzeźbami aniołów i
        obrazem św.Józefa z Dzieciątkiem,2) rokokowy 2 poł.XVIIIw.,ze współczesnymi
        obrazami Matki Boskiej z Dzieciątkiem i św.Rocha.Obraz św.Barbary około
        poł.XVIIw.W kruchcie kropielnica późnogotycka,kamienna,w kształcie kielicha
        pocz.XVI wieku.Konfesjonał z inicjałami ks.Franciszka Brzezińskiego i datą 1797
        r.Rzeźby barokowe dwóch świętych i świętego Jana Nepomucena(z kapliczki).
        Monstrancja 1715 r. z cechą imienną złotnika poznańskiego Godfryda Wernheide.
        Kielich 1695 r.Relikwiarz w kształcie krzyża z symbolami ewangelistów na
        ramionach -2 poł.XVIw.Stopa w.XVIII.Trybularz 1 poł.XVIIIw.
        Dzwonnica -drewniana,konstrukcji słupowej,nakryta dachem dwuspadowym,krytym
        dachówką.Dzwony z napisami minuskułowymi 1) z 1744 r. 2) z XVIw. 3) z 1615 r.
        odlany przez Michała Richtera.
        • cipcipcip Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 15.04.05, 10:24
          Dzwonnicy już by się przydał mały remont :) Z niecierpliwoscia czekam na
          kawałki historii innych miejscowości.
          • emi53 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 17.04.05, 00:11
            Nie wiem jak zmienić podtytuł tematu,lecz na oczekiwania cipcipcip przechodzę
            do wspomnianych, innych miejscowości.
            NOWE MIASTO NAD WARTĄ
            Miejscowość zgodnie z nazwą była niegdyś miastem,dziś jest siedzibą
            gminy.Prawa miejskie Nowe Miasto otrzymało jako jedne z pierwszych w
            Wielkopolsce,bo już w 1283 r.W XV w. miasto należało do znaczniejszych w
            Wielkopolsce i było otoczone obwarowaniami.
            W 1664 r. powstało w sąsiedztwie tzw. nowe miasto,nazwane Laskówką.W 1848 r. w
            czasie Wiosny Ludów pod Nowym Miastem znajdował się jeden z większych obozów
            powstańczych.Powstańcy z Nowego Miasta wzięli udział w bitwie pod Miłosławem.
            Pamiątką po dawnym mieście jest rynek,w przewadze o zabudowie piętrowej.Na
            ślady obwarowań wskazują ulice obwodowe,m.in.Garncarska.Na skraju doliny
            Warty,na północ od wsi,wznosi się grodzisko stożkowate,otoczone wałem,zwane
            zamczyskiem.Stał tam niegdyś zamek Grzymułtowskich.
            Cennym zabytkiem jest kościół zbudowany w XV w. na miejscu starszego,powstałego
            w XII w.Jest on budowlą gotycką o bogatej architekturze z portalami z
            profilowanej cegły i wnękami w kształcie "oślego grzbietu".Różnorodne
            wyposażenie wnętrza pochodzi z okresu od XVI do XVIII w. m.in.gotyckie drzwi z
            blachy,renesansowe stalle z XVI w.,renesansowa płaskorzeźba Boga Ojca z około
            1520 r.W czasie renowacji kościoła w 1959 r.odkryto starą polichromię
            renesansową z XVI w.,doskonale zachowaną na sklepieniach i częściowo
            filarach.Niewielki przemysł reprezentują wytwórnia mebli kuchennych i stolarki
            budowlanej oraz młyn.W latach 1972-74 pod Nowym Miastem zbudowano nowy most na
            Warcie i nowy odcinek szosy omijającej miejscowość.
            Bardzo ciekawe tereny rozciągają się wzdłuż Warty,szczególnie na wschód w
            stronę Dębna.
            Położone są tam m.in.większe kompleksy leśne.Nad tzw.Starą Wartą, w odległości
            około 1 km na wschód od Nowego Miasta rośnie grupa starych dębów -pomników
            przyrody.[cyt.Województwo Poznańskie,W.Łęcki,B.Zgodziński-KAW.1980]
            • cipcipcip Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 25.04.05, 12:17
              Z tym grodziskiem to ciekawa sprawa, są na ten temat jakieś wiadomości ?
              • emi53 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 25.04.05, 12:48
                Narazie niewiele więcej mogę dodać.Pierwszy dokument o Nowym Mieście wystawiony
                został przez księcia wielkopolskiego Przemysława II- 2 pażdziernika 1283 roku.
                W pobliskiej Chociczy i w samym Nowym Mieście,prowadzone wykopaliska wskazują
                na znacznie starsze zasiedlenie tych terenów.Najwięcej danych dotyczy kultury
                łużyckiej.O dawnych dziejach miasta świadczy kopiec.Jest nim grodzisko z XI-XII
                wieku,broniące niegdyś przeprawy przez Wartę na szlaku z Gniezna do
                Wrocławia.Aż do najazdu szwedzkiego wznosił się w tym miejscu zamek
                Grzymułtowskich.
                Pobliska Chocicza wzmiankowana była już w 1244 r.Od 1293 r. stanowiła własność
                biskupów poznańskich.W 1793 r. zabrana przez rząd pruski ,po wkroczeniu
                Napoleona,nadana generałowi Janowi Henrykowi Dąbrowskiemu.
                Więcej informacji podam jak tylko będzie to możliwe.
                • emi53 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 27.04.05, 21:58
                  Więcej informacji o Nowym Mieście nad Wartą -www.nowemiasto.nw.prv.pl/
                  O samym grodzisku,zwanym "kopcem" rzeczywiście i tam niewiele.Są za to do
                  obejrzenia ciekawe zdjęcia lotnicze Nowego Miasta, na tymże linku.Podobnież
                  przedstawia się rzecz na stronie o Grodzisku Wielkopolskim.Szkoda,że Środa nie
                  może zaprezentować w ten sposób swoich atrakcji turystom i osobom,chcącym ją
                  zwiedzić!
                  • duch3 Zdjęcia lotnicze 30.04.05, 12:53
                    Prawda, ale mam nadzieje ze jak juz ruszy nasza strona moze zjawi sie jakis
                    motolotniarz ktory bedzie chcial uzyczyc nam swoje zdjecia. Wtedy na pewno
                    umiescimy je w internecie!
                    Pozdrawiam i dziekuje za cenne informacje
    • duch3 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 06.05.05, 22:55
      Byłem dzisiaj w bibliotece i kupiłem sobie takie dwie małe książeczki o
      Środzie. Dałem za to tylko 2zł wiec prawie jak za darmo. Ich autorem jest
      Gomolec wiec jak tylko bede miał troche czasu to coś dopisze.

Osobiście najbardziej zaciekawiło mnie historie Jeziornej i Spory. Tej
      pierwszej już nie ma a ta druga wypływa nieopodal Kolegiaty przecinajac tory
      miedzy Zabikowem a Koszutami wpada do Strugi Sredzkiej.

Pozdrawiam
      • duch3 Pierzchnica 15.05.05, 00:05
        Ostatnio znalazłem na mapie informajce że znajduje sie tam młyn wodny. Z
        chęcią się tam wybiore tylko nie wiem czy warto. Wie ktoś moze coś na ten temat?
        To przecież ledwie 5km od Środy.
        • emi53 Re: Pierzchnica 15.05.05, 15:43
          Czytajac twoja wypowiedz o Pierzchnicy,sprawdzilem,iz jestPierznica jeszcze
          inna-w Kieleckiem,w której istnieje mlyn wodny.To strona
          www.google.pl/search?q=Pierzchnica&hl=pl&lr=lang_pl&start=0&sa=N
          Pozycja nr 8,na tej stronie.Bowiem wg, slownika Brucknera rdzen pierzch- w XVI
          w.:'popedliwosc,gniew,porywczosc;,nie tylko -lekliwy ,plochliwy.Wokól Srody sa
          dwa Pierzchna i Pierzchnica.W jednym z nich okolo 1915 roku moi dziadkowie
          kupili od jednego Niemca mlyn wodny.Ale ów Niemiec widocznie mial jakies
          ekspertyzy o przeplywajacym przez ówczesne Pierzchno strumieniu,bo po kilku
          latach poziom wody w strumieniu znacznie sie obnizyl i mlyn stracil swe
          pierwotne znaczenie.A w dawnej Polsce mlynarze widocznie budowali mlyny w
          miejscach zwanych Pierzchna,Pierzchnice,które znaczyly porywczosc,popedliwosc
          przeplywajacych tam strumieni.
          Z okazji swieta Zeslania Ducha Sw.twego Patrona -zycze Tobie,bys dalej wytrwale
          pracowal dla wspólnego dobra Srody i jej mieszkanców,przepraszam -Ksiestwa
          Sredzkiego,naszego umilowanego Caratu -lezacego w samym srodku Wielkopolski!
          • duch3 Młyn wodny 15.05.05, 19:53
            Wielkie dzięki za pozdrowienia i za ciekawe informacje.

Więc jeśli dobrze rozumiem twoi dziadkowie kupili młyn w Pierzchnicy która
            znajduje się 5km na wschód od Środy. Pytam bo nie pamiętam czy dobrze wpisałem
            nazewe a nie mam możliwości sprawdzić.
            Wiesz może czy ten młyn tam istnieje jeszcze? Na mapie był ale może być tak, że
            jest on w prywatnych rękach.
            Pozdrawiam
      • emi53 Re: Historia i piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 20.10.05, 14:02
        Po pieciu miesiacach przerwy wracam do ciekawej historii Ziemi Sredzkiej.Jak
        pisze Gomolec,faktyczna Moskawe mieszkancy nazywaja dzis Struga Sredzka,a
        Zrenice - Moskawa.Wzielo to sie stad,iz w XIX wieku,Niemcy,majac trudnosci z
        wymowa i pisownia tych nazw przemianowali Zrenice na Moskawe,a Moskawe na
        Schrodaer Fliess/Struga Sredzka/.Tak samo strumien Spora przyjal nazwe Topoleer
        Fliess/Struga Topolska/,przy okazji wies Przykuty zmieniono na Janowo.Jeszcze
        jedna wiadomosc o Zrenicy.Otóz pierwotnie nosila ona nazwe Resnica.Na Moskawie
        istnialy niegdys dwa brody.Najplytszy znajdowal sie przy drodze do Zaniemysla i
        Kijewa.Przy nim istniala karczma,zwana Brodami.Obok byla kuznia.Karczma
        przetrwala do pierwszych lat XX wieku,natomiast kuznia,az do 1948 roku.Drugi
        bród na Moskawie czynny byl tylko w porze letniej,przy niskim stanie wód/mozna
        sobie wyobrazic ,jak obecnie nastapil spadek wód gruntowych/-znajdowal sie przy
        drodze polnej ze Srody do Petkowa.Nosil on nazwe -Bielawy,od
        zielonobialej,szerokolistnej trawy rosnacej na podmoklych lakach.
        • marcinszymczak1 piękno Ziemi Średzkiej -Śnieciska 21.10.05, 09:36
          Rewelacja....
          Moja mama opowiadała mi jak jeszcze w latach 60 można było spotkać ludzi
          pijących wodę z moskawy tak czysta była jeszcze wtedy.

Dziś wygląda to niestety nieciekawie.
          Razem z zacnym Cipcipkiem spędzaliśmy jako młodziaki mnóstwo czasu na
          Żabikowskiej części łąk i bagien. I znamy tam wiele miejsc o których większość
          ludzi niema bladego pojęcia. Cieszę się, że mogłem widzieć piękne wysepki na
          jeziorkach, rozpalać wielkie ognisko zimom na środku jeziora....( rewelacja)
          czy dorzucać nocą do ogniska hałdy trzciny, które paląc się dawały cudne
          światło oświetlające pobliski lasek ....
          Szkoda, że teraz młodzi ludzie niewiedzą co mają pod nosem i nie potrafią się
          tym cieszyć.

Mogę zaproponować wam wycieczkę z przewodnikiem ( w mojej osobie) po mokradłach
          i bagnach jeśli lubicie oglądać przyrodę i lubicie się troszkę pomęczyć
          przedzierając się przez chaszcze. Tylko w grę wchodzi weekend lub każdy dzień
          po godz 16....
    • duch3 Jeziorka/stawy których na mapie brak!!!!!!! 18.05.05, 22:19
      Mam manie zwiedzania! I ostatnimi dniami jadąc do Dominowa skręciłem sobie
      na "chybił trafił" w prawo. Wjechałem do Biernatek i zobaczyłem ciekawy kościół
      i dwór. Więc pojechałem dalej zupełnie bez mapy. Po paru kilometrach dojechałem
      do dwóch jezior lub dużych stawów! Ciekaw sprawa bo nie ma ich na dwóch mapach
      które posiadam!

Polecam to miejsce chyba zwłaszcza wętkarzom!
      • cipcipcip Re: Jeziorka/stawy których na mapie brak!!!!!!! 21.05.05, 14:52
        A jak one wyglądają ? Tzn. sztuczne czy naturalne ? Prywatne czy takie
        nijakie ? Uzytkowane czy nie ? Zarosniete ? W lesie czy posród pól ? Ryby są ?
        Tak tylko jako maniakalny wędkarz się pytam :)
      • cipcipcip Re: Jeziorka/stawy których na mapie brak!!!!!!! 21.05.05, 14:56
        Aha - podaj dokładnie jak dojechać to się wyślę w misję rozpoznawczą. Aha - owe
        jeziorka daleko są od zabudowań ? Nie lubię jak jest za dużo cywilizacji...
        • duch3 Re: Jeziorka/stawy których na mapie brak!!!!!!! 21.05.05, 23:55
          Nie wiem czy to zadziała ale może tak:

www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=0&katalog=n14_&max_katalog=n14_&x_obr=747&y_obr=1177&x_15=95603&y_15=7
          5299&form_t=0&tool=3&info=&lang=pl

Przed Dominowem skręcasz na Bagrowo i przejezdzasz cala wioske. Na jej koncu
          skrecasz w prawo i jedziesz ok 2 km. Droga dzieli te stawy na pół. Wydaje mi
          sie ze sa naturalne, malo drzew ale za to wszedzie pelno trzciny (schowasz
          sie :). Bylem tam już dwa razy i nie spotkalem zywej duszy! Mozesz tez jechac
          przez Babin w druga strone.
          Pozdrawiam

Napisz coś jak już wrocisz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka