Dodaj do ulubionych

propozycja-plac zabaw

26.04.05, 11:06
witam,
wczoraj ktos zbierał podpisy, aby jakis autobus S7 lub S5 jeździł bliżej
naszegoosiedla tj. ulicą Kornicką. Oczywiście my popieramy, bo jesteśmy
niezmotoryzowani.
Ja natomisat mam pewną propozycję, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Liczę
na to, że ktoś będzie wiedział jak to załatwić, do kogo się zwrócić.
Nie wszyscy na osiedlu mamy ogródki, ale prawie wszyscy mamy lub będziemy
mieli małe dzieci.Z tego co wiem na osiedlu nie przewidywana jest budowa
placu zabaw. Nie ma żadnego w pobliżu, a wszędzie tylko parkingi. Chciałabym
aby jeden z większych trawiników został ogrodzony i przeznaczony na plac
zabaw. Teren musi być ogrodzony koniecznie z zakazem wstępu dla psów, bo i
tak wszystkie trawniki zasrane i nie można wyjść z dzieckiem na dwór, aby się
swobodnie bawiło.
Co o tym myslicie? Czy ma ktoś pomysł skąd na to kasę i kto miałby to wykonać?
Obserwuj wątek
    • przemo_rz Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 12:20
      Dziwne. Już podczas budowy bloku nr 4 pytaliśmy się kierownika budowy czy
      przewidują plac zabaw dla dzieci - twierdził, że tak. Ponoć w miejscu gdzie
      teraz stoją ich "budy" i sprzęt.
      Na zebraniu wspólnoty, która zresztą była przecież całkiem niedawno pan Ofierski
      z Agrobexu też twierdził że ma tam być plac zabaw dla dzieci.
      No chyba że się coś zmieniło. Możesz podać skąd masz informację że takiego placu
      nie będzie?

Przemo
      • gosch Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 12:37
        ja też mam informację że plac zabaw ma być w tym miejscu. Mówiono o tym na
        ostatnim zebraniu wspólnoty
    • nurich Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 13:00
      Jeżeli tak to przepraszam za zamieszanie. Informacje o braku planowanego placu
      zabaw otrzymalismy od "miłych Pań" z Agrobexu, kiedy kupowalismy mieszkanko. A
      na zebraniu wspólnoty jeszcze nie byliśmy, więc pocieszyliscie mnie bardzą tą
      informacją! Cieszę się :)))))))
      • przemo_rz Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 14:05
        Od "miłych pań" z Agrobexu - wszystko jasne. Zanim w cokolwiek uwierzysz w co
        one mówią najpierw sprawdź.
        A co do zasranych trawników - to jeszcze na szczęście tak nie jest, ale też
        jestem pełen obaw że niedługo może się tak stać. Tu niestety wyjdzie kultura
        ludzi. Już teraz czasami widzę że niektórzy mieszkańcy z górnych okien palą
        sobie papierosy w oknie żeby w domku nie capiło, a potem peta wywalają przez
        okno, Po prostu chołota. Obawiam się żeby z pieskami nie było tak samo.
        Zastanawiałem się czy tych trawników przed klatkami nie dałoby się obsadzić
        krzaczkami albo czymś takim, żeby ludzie nie wyprowadzali na nie psów.
        Może ma ktoś jakąś propozycję.

Przemo
        • promykowicz Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 14:30
          Ja mysle ze obsadzanie krzakami trawnikow nic nie da - choc moze sie myle.
          Jedyny sposob to zwracanie tym ludziom uwagi. Przeciez nie jest ich az tak wielu
          - kazy niestety wie kto ma takiego "zaklucajacego spokoj" czworonoga. Jak widze
          cos na trawniku to ide do sasiada ktory ma psa i mowie mu zeby posprzatal/a -
          on/a wtedy robi sie czerwony/a ze wstydu i pozostaje miec nadzieje ze posprzata
          po swoim pupilu.
          Prosze tylko nie pomyslcie ze jestem przeciwnikiem zwierzat, psow - jestem
          przeciwnikiem zle wychowanych wlascicieli psow.

Promykowicz
    • promykowicz Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 13:26
      Troszke sie dziwie ze pada tutaj propozycja wyjscia na trawnik z dzieckiem aby
      sie swobodnie bawilo. Dziwi mnie tez stwierdzenie ze trawniki sa "zasrane". Nie
      wyobrazam sobie aby ktos przed moim domem wyprowadzal na trawniku psa - masz psa
      to zbieraj po nim g***a. Trawnik nie powinien byc miejscem ani dla psow ani dla
      dzieci. Trawnik to nie plac zabaw.

Zgadzam sie z propozycja nurich aby powstal plac zabaw - najlepiej zamykane na
      klucz i ze wstepem tylko dla Promykowiczow, w koncu to jest teren prywatny
      wspolnoty mieszkaniowej.

Pozdrawiam - Promykowicz
      • mik-o Re: propozycja-plac zabaw 28.04.05, 08:02
        Za parę tygodni zobaczymy wszyscy jakie są skutki działania moczu psa na
        trawniku. Trawa miejscami się wypali a wokół wypalonych miejsc będzie otoczka
        bardzo bujnej trawy. Mocz psi to skoncentrowany nawóz którego nie wytrzymuje
        żadna roślina. "Kupa" psia może zawierać bardzo grożne drobnoustroje
        wywołujące toksokarozę. Niebezpieczna dla dzieci zdaje się że nieuleczalna.
        Tyle o wpływie psa na trawnik. Jeśli chodzi o dzieci to powinny korzystać do
        woli. Na całym cywilizowanym świecie trawniki miejskie są oblegane przez ludzi
        i nikt nie protestuje. Pozostaje wybór: pies+kupa+zepsuty trawnik lub
        dzieci+dobra zabawa. Pozdrawiam.
        • waldimen1 Re: propozycja-plac zabaw 28.04.05, 10:50
          Jedyne trawniki jakie są na osiedlu to małe trawniki przed budynkami.
          Co do psów masz rację, ale nie wiem jak można temu zapobiec. Nie dawano na
          trawniku przy naszym wejściu do budynku pojawiła się wielka kupa. Można tylko
          zwracać uwagę jak się kogoś zauważy.
          Na Księżycowej balkony są od strony trawników, jakoś sobie nie wyobrażam placu
          zabaw bezpośrednio pod moim balkonem. Co innego trawnik miejski oddalony od
          budynków mieszkalnych a co innego kawałek trawy przed domem.
    • adam.mielcarek Re: propozycja-plac zabaw 26.04.05, 15:01
      A ja mam taką propozycję. Na ulicy Ksieżycowej jest wielka przestrzeń na plac
      zabaw dla naszych pociech, a i może dla nas by sobie posiedzieć na ławce.
      Pomysł jest dość nietypowy :-), a to miejsce to nasz parking i sama ulica. Może
      tak przenieść nasz parking w inne miejsce a na jego miejscu posadzić drzewa,
      ustawić ławki i postawić "zabawki" dla dzieci. Chyba byłoby to przyjemniejsze
      dla ucha i oczu, patrzeć na nasze pociechy niż auta.

Skoro Agrobex planuje plac zabaw w miejscu swoich budek, to chyba za dużo tego
      miejsca nie będzie. Tam będzie przebiegać ulica, chodnik a obok będą ogródki
      naszych nowych sąsiadów. A dzieci to za parę lat będziemy mieli mnóstwo i
      raczej sie nie zmieścimy na jednym placyku. Jak dobrze liczę to na naszym
      osiedlu będzie ponad 200 rodzin !!

A czy ktoś widział na innych osiedlach Agrobexu jakiś plac zabaw ??? Ja nie ...
      budują blisko siebie bloki w maksymalnym zagęszczeniu, by zaoszczędzić na
      gruncie, wiec nie licze na dużą powierzchnię na plac zabaw. A może ktoś ma plan
      naszego osiedla i sprawdzi czy w miejscu budek Agrobexu jest możliwość
      założenia placu zabaw ?!?

Oczywiście trzeba by poszukać gdzieś blisko jakieś miejsce na nasze auta, ale
      pól jest wokół nas dość dużo. Z takiego parkingu mogli by skorzystać również
      mieszkańcy budynków z początku osiedla, którzy praktycznie parkują auta prawie
      w klatkach schodowych.

Pozdrawiam
      Adam z Ksieżycowej (zmotoryzowany)
      • waldimen1 Re: propozycja-plac zabaw 27.04.05, 10:08
        Nie bardzo widzę możliwośći znalezienia miejsca na samochody gdzieś blisko.
        Przecież nie możemy parkować na kogoś terenie. Po za tym osobiście wolę mieć
        oko na samochód i myślę że dla wielu ludzi będzie niewygodnie przejść kilkaset
        metrów do samochodu. Ten pomysł nie zda egazminu. Trzeba dopilnować żeby plac
        zabaw powstał tam gdzie jest planowany.
        • nurich Re: propozycja-plac zabaw 27.04.05, 10:30
          Dokładnie myslę tak jak waldimen. Teren Agrobexu jest bardzo ograniczony,
          przecież nawet widać gdzie kończy sie kostka brukowa i zaczyna teran gminy.
          Pozatym teren z ładnymi nowymi drzewkami jest tak piękny, że ja niezgodziłabym
          sie na przekształcanie go w parking. Myślę że miejsc do parkowania troche
          przybędzie jak wszystko skończą tu robić i większość błota zamieni się w ulice
          i miejsca do parkowania. a może ktoś otworzy w pobliżu strzeżony?
          Wracając do tematu placu zabaw: na żadnym z osiedli Agrobexu takiego miejsca
          niestety nie ma, więc nawet nie wiemy jak to może wyglądać. Uważam jednak że
          plac musi powstac i musimy tego pilnować, może być malutki jakikolwiek ale
          teren musi byc wyznaczony. Jak już ktoś napisał trawniki są ani dla psów ani
          dla dzieci.
          A jeśli chodzi o psy to ja już zupełnie nie rozumiem ich właścicieli. Nasze
          trawniki są jeszcze nowe, ale z upływem czasu będą wyglądały jak większość w
          tym kraju. Kupa na kupie. Taki owczarek rąbie więcej niż człowiek, ciekawe że
          każdy z nas wstydziłby się nasrać na środku ale po swoim psie juz sie nie
          sprząta. Też kocham zwierzaczki, sama mam kota, ale ja po swoim kocie
          codziennie wynoszę kupę, nie wyganiam go na klatkę ani przed blok.
          Rozwiązaniem chyba jedynym byłyby ogrodzenia wokół trawników. Takie rozwiązanie
          zastosowano na os. Mielżyńskiego, przed tymi nowszymi blokami. siatka nie jest
          wysoka, więc nie psuje widoków a psich kup tam nie ma.
          więc: ogrodzony plac zabaw i ogrodzenie trawników przy blokach.
          • pawelpiwowarczyk Re: propozycja-plac zabaw 29.04.05, 15:48
            Próba ograniczenia kupkologii na trawnikach może się powieść. Pewnie należałoby
            ją prowadzić poprzez rozmowę z posiadaczami psów. Tyle, że to muszą być rozmowy
            konstruktywne, a więc spokojne. Niektórzy z Was już na forum wykazują zbyt
            duży, moim zdaniem, poziom zaciekłości w tej sprawie. Skończyć się to może na
            wzajemnych inwektywach :(

Co do samochodów, mam wrażenie że w pojedynku samochodów z dziećmi, dzieciaki
            nie mają niestety szansy. Kilkaset metrów do samochodu to daleko? Niedaleko.
            Napewno nie, jeżeli w miejscu po moim samochodzie będą bawiły się dzieciaki.
            Ale czy to realne, zwłaszcza że wówczas musielibyśmy i my, właściciele
            samochodów, ponieść pewien ciężar?
            Pewnie zaraz napiszecie, że z przyczyn technicznych niemożliwe jest wyrzucenie
            samochodów z osiedla; bo nie ma terenu; bo kradzieże; bo zimą nieprzyjemnie;
            ale zauważcie, że najpierw trzeba mieć wolę wywalenia tych aut, a jak taka wola
            pojawi się, można zastanawiać się jak rozwiązać problemy z tym związane. A my
            takiej woli pewnie mieć nie będziemy.

Wybaczcie te uwagi niezbyt na temat, ale marzy mi się osiedle z dużą liczbą
            wielkich pięknych drzew, ze znikomą liczbą samochodów i z miejscem, gdzie -
            inaczej niż na innych nowych osiedlach - moja pociecha będzie mogła pobawić się
            z rówieśnikami, jak ja kilkadziesiąt lat wcześniej.
            Właśnie dlatego wybraliśmy Promykowe.

Pozdrawiamy Was serdecznie
            Magda i Paweł
            (mamy samochód i duuuży brzuszek, z którego niedługo wyjdzie maleństwo, ale nie
            mamy psa :)
    • klient_agrobexu Potrzeby najmłodszych 13.06.05, 13:52
      czy ktoś z was widział plan zagospodarowania terenu osiedla Promykowego?
      czy były tam place zabaw?

za: www.wm.info.pl/index.php?13+123+4252+6

Potrzeby najmłodszych

Minister infrastruktury w rozporządzeniu z 12 kwietnia 2002 r. (DzU nr 75) stwierdza, że "placyki zabaw dla najmłodszych i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób starszych i niepełnosprawnych powinny być przewidziane w zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę". Określa także warunki tworzenia takich miniogrodów jordanowskich i stanowi, iż "nasłonecznienie takiego placyku powinno wynosić co najmniej 4 godziny w godzinach 10.00-16.00. W zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie krótsze niż 2 godziny. Miejsce zabaw dla dzieci powinno być oddalone co najmniej 10 m od ulicy i śmietnika.

Przy urządzaniu miejsca zabaw szczególną uwagę trzeba zwrócić na bezpieczeństwo dzieci. Teren musi być dobrze widoczny z daleka dla ich opiekunów. Ustawione na nim sprzęty muszą posiadać odpowiednie atesty bezpieczeństwa, np. zjeżdżalnie, drabinki, huśtawki trwale zamocowane do podłoża. Najlepszy wariant z placem dla dzieci to jego odgrodzenie, choćby kolorową siatką plastykową (niewielkie koszty), żeby maluchy czuły się bezpieczne, nie straszone biegającymi psami. Z psami wiąże się w ogóle sprawa estetyki oraz czystości podwórkowych działek. Nie udają się żadne akcje propagowania zbierania psich odchodów do plastykowych torebek rozdawanych właścicielom czworonogów przez administracje, urzędy dzielnicowe itp. Dlatego lekarze przestrzegają przed zabawą dzieci w "wolno stojących" piaskownicach z zabrudzonym przez psy i być może zakażonym piaskiem
      • ela_n Re: Potrzeby najmłodszych 28.06.05, 18:02
        klient_agrobexu napisała:

> czy ktoś z was widział plan zagospodarowania terenu osiedla Promykowego?
        > czy były tam place zabaw?

to bylo dobre pytanie
        ale nikt nie chce na nie odpowiedziec
        moze nikt nie widział?

e.
        • arkw3 Re: Potrzeby najmłodszych 26.07.05, 14:42
          Plac zabaw ma byc gotowy we wrzesiu.
          Taka informacje uzyskalam w ubieglym tygodniu w Agrobexie.
          Jest to chyba klin przy ul. Ksiezycowej przy bloku nr 11.
          Z tego co zauwazylam trwaja prace przy ogradzaniu terenu.

• witas123 Re: Potrzeby najmłodszych 26.07.05, 15:55
          Widziałem i mam od "miłych pań" z Agrobexu. Faktycznie jest tam plac zabaw
          dla chętnych podaję GG 2617079 moge wysłać scan ..;-) a poza tym pozdrawiam
          promykowiczów .. tez tam niedługo zamieszkam - jak czyatm to miłe z was ludziska
          • luckie Re: Potrzeby najmłodszych 15.08.05, 19:50
            Czy planowany plac zabaw to jest ten miniaturowy ogrodzony trojkacik na
            ksiezycowej????
            co oni tam wstawia? 1 lawke i piaskownice?
            • jac3k Re: Potrzeby najmłodszych 16.08.05, 10:38
              Mały troche nie ?!
              Mi wydawało się że plac miał być w miejscu po budach Agrobexu, ale najwidoczniej
              myliłem się... :(

• maciej302 Re: Potrzeby najmłodszych 12.09.05, 22:31
            HEJ!!! Proszę prześlij ten skan na adres maciej302@wp.pl Będę wdzięczny!!!
            Mieszkam na ul. Gwiażdzistej. Też promykowicz!!
          • maciej302 Re: Potrzeby najmłodszych 12.09.05, 22:33
            witas123 napisał:

> Widziałem i mam od "miłych pań" z Agrobexu. Faktycznie jest tam plac zabaw
            > dla chętnych podaję GG 2617079 moge wysłać scan ..;-) a poza tym pozdrawiam
            > promykowiczów .. tez tam niedługo zamieszkam - jak czyatm to miłe z was
            ludzisk
            > a

Jeśli możesz to prześlij skan tak aby było widać ul. Gwiaździstę.. Bardzo
            potrzebujemy!! Prześlij na adres maciej302@wp.pl Dzięki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka