Gość: wegepoznan.prv.pl IP: *.echostar.pl 10.05.05, 00:54 Wykłady, filmy, wegański poczęstunek, wegetariański turniej piłki i wiele innych atrakcji. Tydzień wegetarianizmu trwa od 16 do 22 maja 2005, dokładne info na stronie wegepoznan.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: Tydzień WEGETARIANIZMU w Poznaniu - Zobacz ! 10.05.05, 10:07 "Wegetarianizm to nie tylko dieta, ale także filozofia życiowa, której podstawą jest zasada szacunku dla wszelkiego żywego stworzenia." To cytat z polecanej strony. A jak ma się ten cytat do poszanowania życia poczętego??????? Zresztą cała idea (wg polecanej strony), jest pełna nieścisłości. Mówi się np o tradycji jedzenia mięsa, a dalej : "Lekarze szacują, że 80 % chorób nowotworowych jest wynikiem niewłaściwego odżywiania. Jeszcze na początku XX wieku choroby serca i nowotwory były przyczyną 17% zgonów, dziś już około 70%." Skoro tradycyjnie jemy i jedliśmy mięso, czyli nic się nie zmieniło, to podana statystyka musi wynikać z czego innego. A przy okazji, jeżeli lekarze szacują, to gdzie jest na to jakiś dowód, że tak szacują?? Ja mogę napisać: "lekarze szacują, że wegetarialnie maja problemy z koncentracją i logiką" I co?? I dalej: "Dla przykładu: u wegetarian ryzyko śmierci z powodu chorób serca jest mniejsze o 50 % w porównaniu z niewegetarianami, częstotliwość zachorowań na rak u wegetarian jest niższa od przeciętnej dla całej populacji o 25 do 50% (w zależności od rodzaju nowotworu). Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, choroby woreczka żółciowego i nie mają problemów z otyłością. Stwierdza się o 30% mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci - podsumowując: wegetarianie są zdrowsi i żyją dłużej! " SKĄD TE DANE?? JAK DŁUGO ŻYJA WEGETARIANIE?? Przecież w krajach tzw cywilizowanych, nie ma wegetarian, którzy stosują ta dietę od kołyski do śmierci w starszym wieku. Przepraszam, możecie sobie wierzyć w co chcecie, ale na litość nie powołujcie się na nieistniejące dane. Zwyczajnie nie kłamcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Dla równowagi polecam: 10.05.05, 10:19 Dla równowagi polecam: www.twojadieta.info/dieta/kwasniewskiego/ dr-kwasniewski.pl/ I moim zdaniem bardzo wyważona opinia: www.pzn-mazowsze.org.pl/rod/dieta_kw.html PODKREŚLAM: Nie jestem miłosnikiem diety Kwaśniewskiego. Zwracam uwagę na konieczność zrównoważonego odżywiania. Zwracam uwagę, na PODOBNE argumenty i powoływanie się na "JAKIEŚ" autorytety w obu tak przeciwstawnych sobie stanowiskach "optymalnych" i "wegetarian". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Dla równowagi polecam: IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 10.05.05, 10:33 a już myślałam że jesz samą golonkę ... dla równowagi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Dla równowagi polecam: 10.05.05, 10:37 Dla równowagi żywieniowej jej golonkę z bułką i kapustą. (jest i tłusto i węglowodanowo i warzywnie) Popijać lubię dla lepszego trawienia piwem. Natomiast tu pisałem o równowadze opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Dla równowagi polecam: 10.05.05, 13:50 Mmmmmm mniam mniam, właśnie żona grzeje krupniczek, a na drugie będzie goloneczka z pyrami w sosie chrzanowym. Oczywiście, by posiłek był pełnowartościowy nie zabraknie sałaty ze śmietanką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wege Ładna równowaga, hehe IP: *.icpnet.pl 10.05.05, 15:35 Panie nikt, proszę niech pan wyjawi nam wszystkim jeszcze jakieś "prawdy" Ale wcześniej niech pan napisze że: 1. Pali pan papierosy i to niemało 2. Ma pan nadciśnienie 3. Jest pan otyły 4. Je pan dużo tłustego mięsa Patrząc na punkty powyżej dochodzę do wniosku że wole być niepalącym wegetarianinem. Smacznej golonki! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ładna równowaga, hehe 10.05.05, 16:56 1. Nie jem dużo tłustego mięsa i dieta Kwaśniwskiego mnnie nie przekonuje. Owszem lubię golonkę, ale od czasu do czasu. 2. W moim wieku, nie ma ludzi zdrowych, sa najwyżej niezdiagnozowani. 3. W przecciwieństwie do Ciebie, nie uprawiam bzdurnej i pozbawione podstaw naukowych propagandy. Nie kłamię jak na polecanej przez Was stronie, o nieistniejących, albo niezweryfikowanych wynikach badań. 4. Pokazałem Wam, zupełnie podobne jak Wasze argumenty "optymalnych". Oni też powołują się na badania. Dlaczego nie podejmiesz polemiki z tezami zawartymi w artukułach, które przytoczyłem?? BO BRAK WAM WERYFIKOWALNYCH ARGUMENTÓW?? Dlaczego nie odpowiesz na konkretne zarzuty logiczne, które postawiłem? BO BRAK CI WERYFIKOWALNYCH ARGUMENTÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatolij vege pozdrowienia z Wrocławia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:53 uswiadamiajmy ludzi czym jest miecho... --------- Odpowiedz Link Zgłoś
reenee Re: argumenty 12.05.05, 15:57 szanowny panie nikt, jeżeli nie wierzy pan w podane argumenty, to pan nie musi, ale nie powienien pan z miejsca zarzucać kłamstwa, chociażby ze względu na odrobinę kultury osobistej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: argumenty 12.05.05, 17:05 Szanowna Pani. To nie jest kwestia ani wiary, ani kultury osobistej. To jest kwestia prawdy i fałszu. Podałem Pani strony, na których również powołując się na badania naukowe głosi się zupełnie inne "prawdy". Natomiast znane opracowania naukowe, mówią o konieczności diety wieloskladnikowej. To Państwu brakuje kultury osobistej skoro jawnie kłamiecie. Prosze podac mi weryfikowalne wyniki badań. Prosze podać źródła z których zaczerpnieto te naukowe dane. Prosze podac aytorytety naukowe, które to potwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wegepoznan.prv.pl Re: Tydzień WEGETARIANIZMU w Poznaniu - Zobacz ! IP: *.echostar.pl 17.05.05, 00:37 Wegetariański maraton filmowy przeniesiony został na niedziele, tj 22 maja na godzinę 18. Wiecej info na stronie www.wegepoznan.prv.pl Filmy bedą ukazywać cały proces chodowli, i "produkcji" mięsa, tak więc każdego kto jeszcze nie wie skąd się bierze kiełbasa na jego stole, zapraszam do przybycia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Tydzień WEGETARIANIZMU w Poznaniu - Zobacz ! 17.05.05, 00:41 Przepraszam, że spytam, ale nie wiem co to jest ta chodowla? Hodowle, to widziałem, ale chodowli jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś