Dodaj do ulubionych

Budnex - umowa kupna/sprzedazy

15.05.05, 15:55
Witam
Chce kupic mieszkanie w Poznaniu na osiedlu budowanym przez Budnex (ul
Wielkolucka/Selizarowska).Rozmawialem z ludzmi, ktorzy kupili mieszkania z
wczesniejszych etapow realizacji tej inwestycji.Nie trafilem niestety na
nikogo podpisal juz z nimi umowe kupna/sprzedazy + akt przekazania wlasnosci
lokalu(wiekszosc mieszka tam od niedawna). Z tego co wiem, nastepuje to z
pewnym opoznieniem po odbiorze lokalu.

Czy byly z tym jakies problemy?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zainteresowana Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.idea.pl 15.05.05, 22:09
      hej,
      ja tez chce kupic mieszkanie na osiedlu batorego od firmy budnex w tej czesci
      oddawanej w listopadzie. wlasciwie sie juz zdecydowalam, wplacilam rezerwacje i
      tez mam podpisac umowe w ciagu dwoch tygodni. najlepiej jest przejrzec umowe
      przedwstepna ktora oni proponuja a jeszcze lepiej porównac z umowami innych
      developerów i zaproponowac poprawki bo nie jest ona idealna. moj ojciec sie tym
      zajal i zgodzili sie na wiekszosc propozycji zmian. generalnie umowa jest
      cywilno-prawna ale mozna zazyczyc sobie w formie aktu notarialnego,wtedy jest
      bezpieczniej bo notariusz ma obowiazek zareczyc swoim urzedem ze krs i stan
      finansowy firmy jest ok. niestety to ty ponosisz koszty aktu (okolo 1000 zl z
      tego co wiem) ale przy inwestycji 150 000 i wiecej warto sie poswiecic. co do
      przekazania mieszkania, a raczej podpisania aktu notarialnego o odrebnej
      wlasnosci to wszedzie jest to z opoznieniem 3-4 miesiecznym, głownie ze wzgledu
      na biurokracje w geopozie, mnostwo mieszkan sie buduje, maja mnostwo podan o
      wpis do ksiag wieczystych i dlatego tak sie to ciagnie, przypuszczam ze skoro
      odbior mieszkan ma byc w listopadzie to zamelduje sie w moim mieszkaniu kolo
      kwietnia przyszlego roku. swoja droga ja tez sprawdzalam budnex przez znajomych
      i w samym gorzowie.wyniki podobne do twoich, zle opinie z forum nie
      potwierdzily sie a poniewaz lokalizacja i cena atrakcyjna - zdecydowalam sie i
      nie moge sie juz doczekac wlasnych czterech katów. pozdrawiam
      • piotrpoz26 Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 16.05.05, 15:36
        Ja tez daje umowe do notariusza.Dodatkowo zawarlem wpis, gwarantujacy, ze ani
        mieszkanie ani grunt nie bedzie w chwili przekazania obciazony hipoteka.
        • yomama Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 16.05.05, 16:47
          To ja witam Sasiadow..my juz po umowach przedstepnych i wplaceniu pierwszej
          polowy za mieszkanie...klucze odbieramy juz w lipcu:)
          Pozdrawiam
        • Gość: zainteresowana Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.idea.pl 16.05.05, 18:06
          Dokladnie. Chodzi o to zeby w umowie do tekstu ze budynek i grunt NIE JEST
          obciazony hipoteka dodac I NIE BEDZIE DO CZASU PRZEKAZANIA I PODPISANIA AKTU
          NOTARIALNEGO O ODREBNEJ WLASNOŚCI. budnex zasadniczo proponuje tylko ze nie
          jest, ewentualnie ze nie bedzie W MOMENCIE oddania a to jest pewna różnica.
          Pozdrawiam
    • Gość: lukas Pytanie do mieszkańców. IP: *.icpnet.pl 17.05.05, 20:58
      Mam dwa pytania:
      1.W jakich przedziałach są ceny tych mieszkań (zł/m2)?
      2.Czy nie przeszkadza tam hałas przejeżdżających pociągów?

THNX
      • Gość: zainteresowana Re: Pytanie do mieszkańców. IP: *.idea.pl 17.05.05, 23:10
        ceny tych mieszkan sa w granicach 2800-3100(około) za m2 brutto z udziałem w
        gruncie, w zaleznosci od pietra w czesciach H,I,J.najlepiej isc do biura na
        os.batorego 80e i pogadac z p.sebastianem albo p.izą. co do hałasu to
        rozmawiałam z osobą która juz tam mieszka, pociagi faktycznie slychac ale nie
        az tak bardzo jak by sie wydawalo. przy zamknietych oknach prawie wcale,
        zreszta jest to linia towarowa wiec pociagi jezdza nieregularnie. mysle ze
        halas jest mniejszy niz gdy sie mieszka przy ruchliwej ulicy, mozna sie
        przyzwyczaic ze raz na jakis czas cos przemknie. poza tym ja bylam akurat w
        mieszkaniu budowanym od strony kolei w czasie kiedy przejezdzal pociag, w
        stanie surowym i bez okien bylo go troche slychac. mysle ze po wstawieniu
        dzwiekoszczelnych szyb jest calkiem ok. pozdrawiam
        • Gość: lukas Re: Pytanie do mieszkańców. IP: *.epsa.pl 18.05.05, 09:21
          Witam.
          Serdeczne dzięki za info.
          Z tego co piszesz wynika, że są to jednak tańsze mieszkania niż w Agencji Inw.
          Tam oferują 3000 - 3150 + 7% VAT / m2 też z gruntem oczywiście.
          I teraz nie wiem na którą firmę sie zdecydować.

www.ai.poznan.pl/opis_batory_76.php?menu=4

Budynek Agencji (w środku osiedla, 5-wejściowy, budowany z czerwonej cegły) jest
          oddzielony od torów PKP Waszym budynkiem.
          Dodatkowo będzie jeszcze budowany inny budynek od strony zachodniej i osłoni dom
          Agencji od torów Pestki.
          Tylko ta cena Agencji!
          Pomyślę jeszcze.

Pozdrawiam
          • Gość: zainteresowana Re: Pytanie do mieszkańców. IP: *.idea.pl 19.05.05, 19:28
            no własnie stad wynika różnica w cenie bo i grunt przy kolei byl pewnie tanszy.
            z drugiej strony budnex musial sie solidnie wykosztowac na ekran
            dzwiekoszczelny (to byl zreszta wymog by dostali pozwolenie na budowe),wyglada
            solidnie. pociagi raczej nie jezdza bardzo czesto a od pestki odgradzac mnie
            bedzie inna czesc osiedla. w ai troszke lepsza lokalizacja ale jest
            rzeczywiscie sporo drozej (ja place 2900 brutto za m2) poza tym oni chyba
            buduja dla poznanskiej spoldzielni mieszkaniowej a na osiedlu budnexu ma byc
            wspolnota mieszkancow. no i podobno lepiej jak bloki sa budowane z silki a nie
            czerwonej cegły (silka jest bardziej dzwiekoszczelna). coz, jak wszedzie sa
            plusy i minusy. powodzenia w podejmowaniu decyzji
            pozdrowienia
    • Gość: gg Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.05, 11:31
      Jakaś agencja też sprzedaje te mieszkania? myślałam że tylko Budnex
      • yomama uwi...o ile sie nie myle 16.06.05, 13:15

• yomama Re: uwi...o ile sie nie myle 16.06.05, 13:16
          budnex sprzedaje "swoje":)
    • Gość: Proteusz2 Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.cswl.poznan.pl 12.07.05, 09:27
      Kupiłem mieszkanie w wspomnianym kompleksie /prawidłowy adres to Osiedle
      Stefana Batorego 80, 81, 82 itd.../, w miesiącu październiku. Zamieszkuję tam
      od miesiąca stycznia. Niestety, do dziś nie zostało przeniesione prawo
      własności, i nic nie wskazuje na to aby miało się to zmienić. Iwestor
      zobowiązał się do przeniesienia własności w umowie do końca lutego. Natępnie
      powołując się na jakieś uzupełnienia dokumentacji przesunął termin do końca
      maja. Do dziś cisza, pomimo że mieszkańcy napisali wspólny protest w tej
      sprawie do inwestora. Dziwię się bardzo, że w dalszym ciągu prowadzona jest
      sprzedaż mieszkań i oszukiwanie ludzi że otrzymają prawo własnoci. W świetle
      prawa wszyscy tam mieszkający przebywają tam nielegalnie... .Obym był złym
      prorokiem, ale czytając o wielu przekrętach, czy aby nie jesteśmy świadkami
      następnego? Co będzie, jeśli inwestor po sprzedaży mieszkań, ale przed
      przeniesieniem prawa własności ogłosi np. upadłość!!! Pozdrawiam serdecznie.
      • yomama Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 12.07.05, 22:09
        Witam:)
        No a odbyla sie jakas narada WSPOLNOTY??
        Pozdrawiam
      • Gość: annas Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.idea.pl 18.07.05, 17:02
        Hej,a jak budnex tłumaczy to opóźnienie? może nowym podziałem geodezyjnym
        działek, co - jak mi wiadomo - uregulowano ostatecznie kilka dni temu? proszę o
        info bo mnie też to interesuje jako przyszłą mieszkankę osiedla...przy okazji -
        chciałam zapytać czy w waszym mieszkanku macie stałe łącze internetowe i
        kablówkę? czy internet to kwestia indywidualna (przez tel.) czy wymaga zgody
        wspólnoty (przez kablówkę)? dziękuje i pozdrawiam
        anna
        • yomama Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 19.07.05, 16:36
          zobaczymy jak wytlumaczy...jutro bedziemy rozmawiac z prezesem:)
          Pozdrawiam
          • Gość: annas Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.idea.pl 19.07.05, 19:37
            hej,koniecznie napisz jak to skomentował prezes i czy wreszcie podpisza akty z
            obecnymi mieszkancami a z nowymi nie bedzie juz takich problemów, bede bardzo
            wdzieczna za informacje
            anna
            • yomama Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 20.07.05, 10:31
              Witaj a jestes przed kupnem mieszkania??...czy juz po??
              Pozdrawiam i zapraszam na forum -link w stopce:)
      • Gość: jedrek Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:34
        Wyjaśniła się już sprawa przeniesienia własności? Czy są jakieś wieści,
        decyzje? Pyam gdyż jestem zainteresowany kupnem mieszkania. Pozdrawiam.
        • yomama Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 11.08.05, 10:38
          Opznienia wynikamy...z malych klopotow budnexu ...z grunetem...zawile sprawy
          wlsnosci...z tego co juz wiem od Prezesa..i od pani izy...akty notarilane...sa
          juz podpisywane.
          Pozdrawiam i zapraszam na nasze forum osiedlowe:)
          • Gość: mic Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: 62.29.137.* 02.03.06, 09:06
            z malych klopotow budnexu ...z grunetem...zawile sprawy
            > wlsnosci...
            ??
            jak zawiłe sprawy własnosci gruntu mogą być małe ??

czy własność zostałą na was przeniesiona.
            Pytam bo takze interesuje sie osiedlem.
            pozdr
            • meeva Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy 02.03.06, 09:15
              Witaj,sprawa gruntu została już dawno wyjaśniona i uregulowana,chodziło o mały
              kawałek działki na którym stała część jednego bloku. W związku z tym,że od
              marca zmniejszył się koszt wpisu do ksiąg wieczystych podpisywanie aktów
              notarialnych będzie się odbywało pewnie w najbliższych dniach.zapraszamy na
              nasze forum osiedlowe
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28586
    • Gość: / Re: Budnex - umowa kupna/sprzedazy IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.03.06, 19:51
      dobrze robisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka