duch3 24.05.05, 12:38 www.srodapm.obywatel.pl/ no to nas wyprzedzili... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcinszymczak1 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 13:22 nie idzie jej otworzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 13:50 U mnie nie odpalilo wiec jakas lipa Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 21:07 Strona niby jest, ale oprócz zdjęcia Kollegiaty i krótkiego opisu (z błedami ortograficznymi typu "ligii") nic na niej nie ma. Przsypuszczam, że to stan przejściowy i ktoś ruszył ze stroną próbnie, żeby ją później udoskonalić. Zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 23:33 Otwierałem te strone na bardzo dobrym serwerze i musze powiedziec ze strona jest ciekawa. Mysle ze to osoby ktore zrobily ja maja jakis cieki sprzet. Ale naprawde duzo informacji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 23:35 Ale teraz rzeczywiscie nie mozna jej otworzyc. Wg mnie to jakis domowy serwer. Adres "ukradlem" z forum TS! Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 17:08 Odpowiadam wszystkim: 1) Ta strona to nie lipa, bo problemy z wchodzeniem wynikają z chwilowych problemów z serwerem. Jesteśmy w kontakcie z adminem serwera, ale nie możemy w tej chwili powiedzieć kiedy problemy ustapią. Adres zastępczy www.obywatel.pl/~srodapm/ 2) Serwer nie jest serwerem domowym. To domena obywatel.pl należąca do firmy Loop sp. z.o.o 3) Za błąd w postaci "ligii" zamiast "ligi" kajamy się, podobnie jak za wszystkie znalezione przez surferów na naszej stronie (za co bedziemy wdzięczni). W poście o błędach, które użytkownik był łaskaw napisać padło jednak z jego strony wyrażenie "kollegiaty", bądźmy konsekwentni. 4) Strona to nie żadna prowizorka, bo gdyby użytkownik był łaskaw wejść dalej zobaczyłby, że składa się z kilkunastu podstron i co najmniej trzech tematów. Oczywiście zdajemy sobie sprawę ze wszystkich jej niedoskonałości; stronę uważamy za "żywą", a o wszelkich zmianach będziemy informowali na głównej. 5) Strona przygotowywana była na Pentium 4 z zegarem 2,8 GHz, 512 ram na DDR więc trudno powiedzieć czy to dobry czy "cienki" sprzęt. Co prawda stronę popychaliśmy na serwer z celerona 600, ale czy to ma znaczenie? A jeśli tak to jakie? 6) Zapraszamy do odwiedzania naszej strony i prosimy o merytoryczne komentarze na pocztę - twórcy. Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 17:23 Adres zastepczy dziala. Nie powiem fajna strona pomimo ze laduje mi sie kosmicznie dlugo ale to moze wina mojego sprzetu. Ale gratuluje pomyslow Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 17:31 Fakt, że robiąc stronę zastanawialiśmy się nad umieszczeniem takiej ilości grafiki jaką w sumie umieściliśmy. Zdecydowaliśmy się na to, zdając sobie sprawę z wydłużenia ładowania strony, będąc jednak przekonanymi, że nic tak jak foto nie odda charakteru naszego miasta i okolic. Dzięki za ciepłe słowa, zapraszamy ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
natala77 Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 19:57 ja nie mam żadnych problemów z tą stroną - i działa pod oba adresami, i ładuje mi się w miarę szybko - może faktycznie kwestia sprzętu. pogratulować - odwaliliście kawał dobrej roboty;] strona bardzo przyjazna dla oka:) Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 26.05.05, 10:42 Dzięki za ciepłe słowa. Zapraszamy ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 20:06 Przyznaję si e do "Kollegiaty". Moja wina. Za długo przytrzymany przycisk na klawiaturze :-/ Na usprawiedliwienie jednak mam to, że wypowiedzi na Forum są pisane spontanicznie i bez korekty, strona jednak nie powinna byc tak tworzona i sądzę, ze proces jej tworzenia jest na tyle długi, że można korekty dokonać. Bardzo proszę o sprawdzanie tekstów na Waszej stronie, bo rodzimy język należy szanować. Chętnie w tym pomoge i będe zgłaszał jakiekolwiek ewentualnie zauważone błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 26.05.05, 10:41 Moge powiedzieć, że sprawdzaliśmy teksty przed publikacją kilkanaście razy, a jednak nie udało nam się ustrzec błędu, za co oczywiście przepraszamy. Myslę, że w miarę upływu czasu będzie ich coraz mniej, bo jakoś nie chce nam się wierzyć, by ten z "ligą" był samotnikiem. Cenimy Język Polski, jesteśmy polonofilami; stąd też m.in. nasze krajoznawcze zainteresowania - naszym mottem życiowym, można by rzec jest "cudzie chwalicie swego nie znacie". Na dowód tego niech świadczy i to, że nie użylismy na naszej stronie takich konstrukcji jak "linki", "download" itp. Z tą "kollegiatą" to tylko taka mała uscztypliwość, znamy oczywiście zasady pisania na forach i ich pośpiech. Dzięki za informację o błędach. Pozdrawiamy i zapraszamy na naszą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Pytanie do Oskara 26.05.05, 00:48 Kolejny raz gratuluje pomysłu. Widać ile pracy kosztowało was stworzenie takiej strony. Zastanawia mnie skad u was takie zainteresowanie historia Srody? Nalezycie moze do jakiejs organizacji? :) Czy po prostu, czysto amatorsko swoje hobby przełożylisci na strone internetowa? Naprawde wiele ciekawych informacji mozna znalesc na waszej stronie. Zapraszam rowniez do dyskusji zwlaszcza w tematach historycznych. Mam tez jeszcze jedno pytnie: czy slyszales o istniejacym w Pierzchnie mlynie wodnym? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Pytanie do Oskara 26.05.05, 11:09 Dzięki za docenienie naszej pracy, nie ukrywamy, że kosztowało nas to trochę wysiłku, chociaż z drugiej strony była to prawdziwa przyjemność przez pryzmat miłości do Środy i regionu. Sam proces tworzenia trwał ok 3 miesięcy, chociaż poważnym utrudnieniem było to, że na stałe mieszkamy 400 km od Środy i na dobrą sprawę jesteśmy tam tylko kilka razy w roku (w tym 1 miesiąc wakacyjny). Nasze zainteresowanie Środą wzięło się z tego że... urodziliśmy i wychowaliśmy się tam. Nie bez kozery zamieścilismy ten fragment epilogu Pana Tadeusza. Oczywiście, wielu których w tym mieście się urodziło i wychowało nie pała do niego miłością. Dlatego w naszym postrzeganiu Środy ważne było spojrzenie z oddali, z dystansu. Mieliśmy okazję na krócej i dłużej zabawić w kilku regionach Polski i odnieść nasze doświadczenia do "kraju lat dziecinnych". Doszło do tego zainteresowanie Polską i polskością, naszą rodzimą historią, jej początkami i upadkiem w okresie zaborów. Odkryliśmy krajoznawcze piękno Środy i Wielkopolski poprzez krajoznawczą literaturę i beletrystykę. Staramy się zwiedzić wszystkie te miejsca o których przeczytaliśmy, a do niektórych wracamy z pasją ciągle od nowa. Pokochaliśmy je - Giecz, Śmiełów i okolice. Nie należymy i nie tworzymy żadnej organizacji, tworzymy naszą pasję rodzinnie, a najmłodszy z nas ma 4 i pół roku. Jeśli chodzi o Pierzchno (rozumiem, że chodzi o Pierzchno Pierzchlińskich herbu Leszczyc czyli to w kierunku na Miłosław) to w artykule o odnowionym pałacu w Pierzchnie ze Średzkiego Kwartalnika Kulturalnego (nr 22 - 2/2003) jest mapka, na której istotnie widnieje młyn w okolicach Wielkiej czyli Bardzianki, ale nie mam żadnych informacji czy to młyn wodny czy po prostu koźlak. Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Pytanie do Oskara 26.05.05, 11:15 Potwierdzam, przeczytałam dokładnie artykuł - to był młyn wodny. Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Pytanie do Oskara 26.05.05, 12:04 Muszę, przyznać że stronka bardzo ciekawa. Choć muszę ostro zasugerować albo zmianę servera albo kompresje obrazków. Jako, że widzę że używacie darmowych narzędzi do robienia stron i przeglądarki mozilla(bardzo to wam się chwali:) to polecam do kompresji GIMP www.gimp.org/ można tym bez problemu zmniejszyć rozmiar. U mnie na łączu 512kbps na obrazki na głównej stronie czekałem z minute. Inna sprawa, że macie kiepski server polecam zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Nowa strona o Środzie 27.05.05, 00:34 Wielkie dzieki za odpowiedz. Musze Ci zdradzic ze sami myslimy o tym aby stworzyc strone o Środzie. Mysle jednak ze mamy troche inna koncepcje wiec nie bedziemy dla siebie konkurencja. :) Strasznie mnie zaciekawilo o tym co napisales. Co ciekawe Emi tez mieszka daleko stad ale jakos go do Środy ciagnie. Zdradz jesli mozesz gdzie obecnie mieszkasz i dlaczego wolisz Środe. Pozdrawiam PS. Czy w jakis sposob mozemy wam pomoc? Zdjecia, informacje itd. I jeszcze jedno, czy zanim sie tu pojawiles wiedziales o istnieniu tego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 27.05.05, 07:32 Obecnie mieszkamy w Gdyni, a dlaczego ciągnie nas do Środy? Trudno zmieścić w jednym zdaniu, myślę że to kwestia uczucia, a jak to jest z uczuciami - wiadomo. Co do pomocy - dziękujemy - jak na razie jesteśmy samowystarczalni, ale jeśli będziemy mieli taką potrzebę to będziemy pamiętali. Powodzenia w budowie strony - jeśli już ją będziecie mieli możemy pomysleć o jakims sojuszu, partnerstwie na zasadzie wymiany linków na głównej w stylu np. "strona zaprzyjaźniona". Napisz na maila coś bliżej o waszym projekcie, jeśli możesz. O istnieniu forum dowiedziałem się dosłownie na chwilę przed emisją strony, chociaż użytkownikiem sieci jestem już od ładnych kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Nowa strona o Środzie 28.05.05, 11:03 Dzieki za odpowiedz. Obiecuje ze napisze jak bede mial wiecej czasu. A linki oczywiscie ze bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio ZMIANA SERWERA !!!!!!!!!! 07.06.05, 18:28 Informujemy wszystkich, że po długich rozważaniach zdecydowaliśmy się zmienić serwer. Teraz nie powinno już być żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika.pl 07.06.05, 18:34 Oczywiście zapomniałem o najważniejszym: www.srodapm.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika 07.06.05, 19:09 Wielkie brawa za tę decyzję. Z początku zdarzyło mi się nieco skrytykować stronę, głównie z powodów technicznych, przez które sądzilem, ze jej zawartość jest nijaka - a ona po prostu nie dość szybko (albo w ogóle) nie działała. Teraz chodzi jak marzenie, w porównaniu z pierwotnym stanem. Zdjęcie tablicy "Obszar chroniony" na Kipie po prostu rozkoszne :] - tzn. zdjęcie, a niestety, nie fakt, który dokumentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika 07.06.05, 19:20 I kilka słów konstruktywnej krytyki. Wciąż nie moge się zebrać z powodu sesji, by zebrać się i poprawić drobne błędy na stronie. jeśli w końcu mi się to uda (pewnei w lipcu) prześlę na maila gazety. Zwrócę jednak od razu na jedną rzecz uwagę, mianowicie bład w zapisie dat, niestety nagminny wśród użytkowników języka polskiego: obierzmy sobie jakąs datę za przykład, np. 5 VI 2005. Gdyby ją w pełni rozwinąć mielibysmy PIĄTY dzień CZERWCA 2005 (dwa tysiące piątego) roku. Stąd, gdy zlikwidujemy elementy zazwyczaj nieużywane pozostaje nam wypowiedź eliptyczna 5 CZERWCA (PIĄTY CZERWCA), a NIE: piąty czerwiec!!! Biorąc to z innej strony "na logikę", ile czerwców jedt w jednym roku? Bo przy zapisie 5 czerwiec, jest ich już pięc, a mnie się zdawało, że każdy miesiąc występuje tylko raz w roku. Analogicznie będzie za miesiąc piąty lipca, za dwa miesiące piąty sierpnia itd. Przepraszam jesli zbyt belfersko zabrzmiał mój wywód, ale jest to błąd nagminny i powtarzany zazwyczaj z powodu niewiedzy, więc wole wyjaśnić, niż co chwilę poprawiać. Widzę, że moje uwagi dotyczące ligi uwzględniliście, więc mam nadzieję, że także ta zostanie potraktowana jako próba pomocy, a nie wredne czepialstwo i uwzględniona. Na razie - świetna robota z tą stroną i oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika 07.06.05, 19:31 Bardzo dziękujemy za ciepłe słowa o stronie. Słowa krytyki (jak najbardziej na miejscu) bierzemy sobie do serca. Obiecujemy poprawkę w najbliższym czasie. Prosimy o dalsze, baczne przyglądanie się naszym poczynaniom. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Nowa strona o Środzie 08.06.05, 11:09 Dziękuje! Teraz wygląda to dużo lepiej. Zmiany na pierwszej storonie już zostały naniesione. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Ciekawa sprawa! 13.06.05, 22:41 Mnie zwłaszcz zaintereswał punkt 8! www.srodapm.republika.pl/pliki/swpm_mapa.html Odpowiedz Link Zgłoś
eurofabrika_com Re: Ciekawa sprawa! 12.05.06, 07:42 To co , sprobujemy odzyskac co nasze ? ;)) Pozdrawiam Ania z Poznania. Zwieksz oferte reklamowa. www.eurofabrika.com. Odpowiedz Link Zgłoś
oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 26.04.06, 19:03 Dziękujemy ponownie za wszelkie dowody sympati, jakie wyrażacie poprzez maile lub wpisy w "Księdze Gości". Spotkaliśmy się również z bardzo ciekawym przykładem antypati, o tyleż ciekawym co mało zrozumiałym; nieco w stylu Latającego Cyrku Monty Pythona. Nie podejrzewamy jednak autorki wpisu o ten poziom inteligentnej rozrywki, więc prosimy o jakąś podpowiedź, czego ów wpis dotyczy. Czy jego wymowa obejmuje raczej ogólne podejście do zagadnienia bywania w sieci scharakteryzowane egzystencjonalnym bólem i wyrażone poprzez negowanie dla samej negacji, czy może chwilowy problem z percepcją treści tej konkretnej strony wyrażony poprzez ów gryzmas słowny? Pełni pokory przyjmujemy wszelkie krytyczne uwagi kierowane pod naszym adresem; reagujemy na nie starając się jak najszybciej naprawiać błędy merytoryczne, ortograficzne, składniowe itp lub polemizować z postulatami natury estetycznej. Nie możemy jednak w jakikolwiek sposób zareagować na obciążony gramatycznie kliko-bełkot wywołany jakimś bliżej nie określonym doświadczeniem z przyczyn oczywistych: nie rozumiemy go. Podpisanie się pod takim wpisem dobitniej poświadcza trudności w motywacji do posługiwania się językiem w jego funkcji komunikatywności. Prosimy więc jeszcze raz autorkę wpisu, by zdobyła się na wybranie w pasjonujacą podróż kretymi ścieżkami myśli (to naprawdę nie boli) i raczyła skreślić kilka zdań konstruktywnej krytyki, miast pisać "nie - bo nie". Autorzy strony Odpowiedz Link Zgłoś