Dodaj do ulubionych

Nowa strona o Środzie

24.05.05, 12:38
www.srodapm.obywatel.pl/
no to nas wyprzedzili...
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 12:41
      Ale ta strona nie dziala
      • marcinszymczak1 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 13:22
        nie idzie jej otworzyć...
    • k_walus Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 13:50
      U mnie nie odpalilo wiec jakas lipa
    • maro1001 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 17:20
      j/w pustka ;]
      • martula86 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 17:28
        nie ma :o)
        • waclaw_kzn Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 21:07
          Strona niby jest, ale oprócz zdjęcia Kollegiaty i krótkiego opisu (z błedami
          ortograficznymi typu "ligii") nic na niej nie ma. Przsypuszczam, że to stan
          przejściowy i ktoś ruszył ze stroną próbnie, żeby ją później udoskonalić.
          Zobaczymy...
          • duch3 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 23:33
            Otwierałem te strone na bardzo dobrym serwerze i musze powiedziec ze strona
            jest ciekawa. Mysle ze to osoby ktore zrobily ja maja jakis cieki sprzet. Ale
            naprawde duzo informacji itd.
    • duch3 Re: Nowa strona o Środzie 24.05.05, 23:35
      Ale teraz rzeczywiscie nie mozna jej otworzyc. Wg mnie to jakis domowy serwer.
      Adres "ukradlem" z forum TS!
    • oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 17:08
      Odpowiadam wszystkim:
      1) Ta strona to nie lipa, bo problemy z wchodzeniem wynikają z chwilowych
      problemów z serwerem. Jesteśmy w kontakcie z adminem serwera, ale nie możemy w
      tej chwili powiedzieć kiedy problemy ustapią. Adres zastępczy
      www.obywatel.pl/~srodapm/
      2) Serwer nie jest serwerem domowym. To domena obywatel.pl należąca do firmy
      Loop sp. z.o.o
      3) Za błąd w postaci "ligii" zamiast "ligi" kajamy się, podobnie jak za
      wszystkie znalezione przez surferów na naszej stronie (za co bedziemy
      wdzięczni). W poście o błędach, które użytkownik był łaskaw napisać padło jednak
      z jego strony wyrażenie "kollegiaty", bądźmy konsekwentni.
      4) Strona to nie żadna prowizorka, bo gdyby użytkownik był łaskaw wejść dalej
      zobaczyłby, że składa się z kilkunastu podstron i co najmniej trzech tematów.
      Oczywiście zdajemy sobie sprawę ze wszystkich jej niedoskonałości; stronę
      uważamy za "żywą", a o wszelkich zmianach będziemy informowali na głównej.
      5) Strona przygotowywana była na Pentium 4 z zegarem 2,8 GHz, 512 ram na DDR
      więc trudno powiedzieć czy to dobry czy "cienki" sprzęt. Co prawda stronę
      popychaliśmy na serwer z celerona 600, ale czy to ma znaczenie? A jeśli tak to
      jakie?
      6) Zapraszamy do odwiedzania naszej strony i prosimy o merytoryczne komentarze
      na pocztę - twórcy.
      • k_walus Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 17:23
        Adres zastepczy dziala. Nie powiem fajna strona pomimo ze laduje mi sie
        kosmicznie dlugo ale to moze wina mojego sprzetu. Ale gratuluje pomyslow
        • oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 17:31
          Fakt, że robiąc stronę zastanawialiśmy się nad umieszczeniem takiej ilości
          grafiki jaką w sumie umieściliśmy. Zdecydowaliśmy się na to, zdając sobie sprawę
          z wydłużenia ładowania strony, będąc jednak przekonanymi, że nic tak jak foto
          nie odda charakteru naszego miasta i okolic. Dzięki za ciepłe słowa, zapraszamy
          ponownie.
          • natala77 Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 19:57
            ja nie mam żadnych problemów z tą stroną - i działa pod oba adresami, i ładuje
            mi się w miarę szybko - może faktycznie kwestia sprzętu.

pogratulować - odwaliliście kawał dobrej roboty;] strona bardzo przyjazna dla
            oka:)
            • oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 26.05.05, 10:42
              Dzięki za ciepłe słowa. Zapraszamy ponownie.
      • waclaw_kzn Re: Nowa strona o Środzie 25.05.05, 20:06
        Przyznaję si e do "Kollegiaty". Moja wina. Za długo przytrzymany przycisk na
        klawiaturze :-/
        Na usprawiedliwienie jednak mam to, że wypowiedzi na Forum są pisane
        spontanicznie i bez korekty, strona jednak nie powinna byc tak tworzona i
        sądzę, ze proces jej tworzenia jest na tyle długi, że można korekty dokonać.
        Bardzo proszę o sprawdzanie tekstów na Waszej stronie, bo rodzimy język należy
        szanować. Chętnie w tym pomoge i będe zgłaszał jakiekolwiek ewentualnie
        zauważone błędy.
        • oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 26.05.05, 10:41
          Moge powiedzieć, że sprawdzaliśmy teksty przed publikacją kilkanaście razy, a
          jednak nie udało nam się ustrzec błędu, za co oczywiście przepraszamy. Myslę, że
          w miarę upływu czasu będzie ich coraz mniej, bo jakoś nie chce nam się wierzyć,
          by ten z "ligą" był samotnikiem. Cenimy Język Polski, jesteśmy polonofilami;
          stąd też m.in. nasze krajoznawcze zainteresowania - naszym mottem życiowym,
          można by rzec jest "cudzie chwalicie swego nie znacie". Na dowód tego niech
          świadczy i to, że nie użylismy na naszej stronie takich konstrukcji jak "linki",
          "download" itp. Z tą "kollegiatą" to tylko taka mała uscztypliwość, znamy
          oczywiście zasady pisania na forach i ich pośpiech. Dzięki za informację o
          błędach. Pozdrawiamy i zapraszamy na naszą stronę.
    • duch3 Pytanie do Oskara 26.05.05, 00:48
      Kolejny raz gratuluje pomysłu. Widać ile pracy kosztowało was stworzenie takiej
      strony.
      Zastanawia mnie skad u was takie zainteresowanie historia Srody? Nalezycie moze
      do jakiejs organizacji? :) Czy po prostu, czysto amatorsko swoje hobby
      przełożylisci na strone internetowa?
      Naprawde wiele ciekawych informacji mozna znalesc na waszej stronie.
      Zapraszam rowniez do dyskusji zwlaszcza w tematach historycznych. Mam tez
      jeszcze jedno pytnie: czy slyszales o istniejacym w Pierzchnie mlynie wodnym?

Pozdrawiam
      • oscarcio Re: Pytanie do Oskara 26.05.05, 11:09
        Dzięki za docenienie naszej pracy, nie ukrywamy, że kosztowało nas to trochę
        wysiłku, chociaż z drugiej strony była to prawdziwa przyjemność przez pryzmat
        miłości do Środy i regionu. Sam proces tworzenia trwał ok 3 miesięcy, chociaż
        poważnym utrudnieniem było to, że na stałe mieszkamy 400 km od Środy i na dobrą
        sprawę jesteśmy tam tylko kilka razy w roku (w tym 1 miesiąc wakacyjny). Nasze
        zainteresowanie Środą wzięło się z tego że... urodziliśmy i wychowaliśmy się
        tam. Nie bez kozery zamieścilismy ten fragment epilogu Pana Tadeusza.
        Oczywiście, wielu których w tym mieście się urodziło i wychowało nie pała do
        niego miłością. Dlatego w naszym postrzeganiu Środy ważne było spojrzenie z
        oddali, z dystansu. Mieliśmy okazję na krócej i dłużej zabawić w kilku regionach
        Polski i odnieść nasze doświadczenia do "kraju lat dziecinnych". Doszło do tego
        zainteresowanie Polską i polskością, naszą rodzimą historią, jej początkami i
        upadkiem w okresie zaborów. Odkryliśmy krajoznawcze piękno Środy i Wielkopolski
        poprzez krajoznawczą literaturę i beletrystykę. Staramy się zwiedzić wszystkie
        te miejsca o których przeczytaliśmy, a do niektórych wracamy z pasją ciągle od
        nowa. Pokochaliśmy je - Giecz, Śmiełów i okolice. Nie należymy i nie tworzymy
        żadnej organizacji, tworzymy naszą pasję rodzinnie, a najmłodszy z nas ma 4 i
        pół roku. Jeśli chodzi o Pierzchno (rozumiem, że chodzi o Pierzchno
        Pierzchlińskich herbu Leszczyc czyli to w kierunku na Miłosław) to w artykule o
        odnowionym pałacu w Pierzchnie ze Średzkiego Kwartalnika Kulturalnego (nr 22 -
        2/2003) jest mapka, na której istotnie widnieje młyn w okolicach Wielkiej czyli
        Bardzianki, ale nie mam żadnych informacji czy to młyn wodny czy po prostu koźlak.
        • oscarcio Re: Pytanie do Oskara 26.05.05, 11:15
          Potwierdzam, przeczytałam dokładnie artykuł - to był młyn wodny.
          • rogeer Re: Pytanie do Oskara 26.05.05, 12:04
            Muszę, przyznać że stronka bardzo ciekawa. Choć muszę ostro zasugerować albo
            zmianę servera albo kompresje obrazków. Jako, że widzę że używacie darmowych
            narzędzi do robienia stron i przeglądarki mozilla(bardzo to wam się chwali:) to
            polecam do kompresji GIMP www.gimp.org/ można tym bez problemu zmniejszyć
            rozmiar. U mnie na łączu 512kbps na obrazki na głównej stronie czekałem z
            minute. Inna sprawa, że macie kiepski server polecam zmianę.
    • duch3 Re: Nowa strona o Środzie 27.05.05, 00:34
      Wielkie dzieki za odpowiedz. Musze Ci zdradzic ze sami myslimy o tym aby
      stworzyc strone o Środzie. Mysle jednak ze mamy troche inna koncepcje wiec nie
      bedziemy dla siebie konkurencja. :)
      Strasznie mnie zaciekawilo o tym co napisales. Co ciekawe Emi tez mieszka
      daleko stad ale jakos go do Środy ciagnie. Zdradz jesli mozesz gdzie obecnie
      mieszkasz i dlaczego wolisz Środe.

Pozdrawiam

PS. Czy w jakis sposob mozemy wam pomoc? Zdjecia, informacje itd. I jeszcze
      jedno, czy zanim sie tu pojawiles wiedziales o istnieniu tego forum?
      • oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 27.05.05, 07:32
        Obecnie mieszkamy w Gdyni, a dlaczego ciągnie nas do Środy? Trudno zmieścić w
        jednym zdaniu, myślę że to kwestia uczucia, a jak to jest z uczuciami - wiadomo.
        Co do pomocy - dziękujemy - jak na razie jesteśmy samowystarczalni, ale jeśli
        będziemy mieli taką potrzebę to będziemy pamiętali. Powodzenia w budowie strony
        - jeśli już ją będziecie mieli możemy pomysleć o jakims sojuszu, partnerstwie na
        zasadzie wymiany linków na głównej w stylu np. "strona zaprzyjaźniona". Napisz
        na maila coś bliżej o waszym projekcie, jeśli możesz.
        O istnieniu forum dowiedziałem się dosłownie na chwilę przed emisją strony,
        chociaż użytkownikiem sieci jestem już od ładnych kilku lat.
        • duch3 Re: Nowa strona o Środzie 28.05.05, 11:03
          Dzieki za odpowiedz. Obiecuje ze napisze jak bede mial wiecej czasu.
          A linki oczywiscie ze bedzie!
    • oscarcio ZMIANA SERWERA !!!!!!!!!! 07.06.05, 18:28
      Informujemy wszystkich, że po długich rozważaniach zdecydowaliśmy się zmienić
      serwer. Teraz nie powinno już być żadnych problemów.
      • oscarcio ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika.pl 07.06.05, 18:34
        Oczywiście zapomniałem o najważniejszym:

www.srodapm.republika.pl
        • waclaw_kzn Re: ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika 07.06.05, 19:09
          Wielkie brawa za tę decyzję.
          Z początku zdarzyło mi się nieco skrytykować stronę, głównie z powodów
          technicznych, przez które sądzilem, ze jej zawartość jest nijaka - a ona po
          prostu nie dość szybko (albo w ogóle) nie działała. Teraz chodzi jak marzenie,
          w porównaniu z pierwotnym stanem.
          Zdjęcie tablicy "Obszar chroniony" na Kipie po prostu rozkoszne :] - tzn.
          zdjęcie, a niestety, nie fakt, który dokumentuje.
          • waclaw_kzn Re: ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika 07.06.05, 19:20
            I kilka słów konstruktywnej krytyki.
            Wciąż nie moge się zebrać z powodu sesji, by zebrać się i poprawić drobne błędy
            na stronie. jeśli w końcu mi się to uda (pewnei w lipcu) prześlę na maila
            gazety. Zwrócę jednak od razu na jedną rzecz uwagę, mianowicie bład w zapisie
            dat, niestety nagminny wśród użytkowników języka polskiego:
            obierzmy sobie jakąs datę za przykład, np. 5 VI 2005. Gdyby ją w pełni rozwinąć
            mielibysmy PIĄTY dzień CZERWCA 2005 (dwa tysiące piątego) roku. Stąd, gdy
            zlikwidujemy elementy zazwyczaj nieużywane pozostaje nam wypowiedź eliptyczna 5
            CZERWCA (PIĄTY CZERWCA), a NIE: piąty czerwiec!!! Biorąc to z innej strony "na
            logikę", ile czerwców jedt w jednym roku? Bo przy zapisie 5 czerwiec, jest ich
            już pięc, a mnie się zdawało, że każdy miesiąc występuje tylko raz w roku.
            Analogicznie będzie za miesiąc piąty lipca, za dwa miesiące piąty sierpnia itd.
            Przepraszam jesli zbyt belfersko zabrzmiał mój wywód, ale jest to błąd nagminny
            i powtarzany zazwyczaj z powodu niewiedzy, więc wole wyjaśnić, niż co chwilę
            poprawiać. Widzę, że moje uwagi dotyczące ligi uwzględniliście, więc mam
            nadzieję, że także ta zostanie potraktowana jako próba pomocy, a nie wredne
            czepialstwo i uwzględniona.
            Na razie - świetna robota z tą stroną i oby tak dalej!
            • oscarcio Re: ZMIANA SERWERA !!!!!! - www.srodapm.republika 07.06.05, 19:31
              Bardzo dziękujemy za ciepłe słowa o stronie. Słowa krytyki (jak najbardziej na
              miejscu) bierzemy sobie do serca. Obiecujemy poprawkę w najbliższym czasie.
              Prosimy o dalsze, baczne przyglądanie się naszym poczynaniom.
    • duch3 Re: Nowa strona o Środzie 08.06.05, 11:09
      Dziękuje!
      Teraz wygląda to dużo lepiej. Zmiany na pierwszej storonie już zostały
      naniesione.
    • duch3 Acha! 08.06.05, 11:11
      Bardzo dziekuje za umieszczenie linka! :)
    • duch3 Ciekawa sprawa! 13.06.05, 22:41
      Mnie zwłaszcz zaintereswał punkt 8!

www.srodapm.republika.pl/pliki/swpm_mapa.html
      • eurofabrika_com Re: Ciekawa sprawa! 12.05.06, 07:42
        To co , sprobujemy odzyskac co nasze ? ;))

Pozdrawiam
        Ania z Poznania.

Zwieksz oferte reklamowa.
        www.eurofabrika.com.
    • oscarcio Re: Nowa strona o Środzie 26.04.06, 19:03
      Dziękujemy ponownie za wszelkie dowody sympati, jakie wyrażacie poprzez maile
      lub wpisy w "Księdze Gości". Spotkaliśmy się również z bardzo ciekawym
      przykładem antypati, o tyleż ciekawym co mało zrozumiałym; nieco w stylu
      Latającego Cyrku Monty Pythona. Nie podejrzewamy jednak autorki wpisu o ten
      poziom inteligentnej rozrywki, więc prosimy o jakąś podpowiedź, czego ów wpis
      dotyczy. Czy jego wymowa obejmuje raczej ogólne podejście do zagadnienia bywania
      w sieci scharakteryzowane egzystencjonalnym bólem i wyrażone poprzez negowanie
      dla samej negacji, czy może chwilowy problem z percepcją treści tej konkretnej
      strony wyrażony poprzez ów gryzmas słowny? Pełni pokory przyjmujemy wszelkie
      krytyczne uwagi kierowane pod naszym adresem; reagujemy na nie starając się jak
      najszybciej naprawiać błędy merytoryczne, ortograficzne, składniowe itp lub
      polemizować z postulatami natury estetycznej. Nie możemy jednak w jakikolwiek
      sposób zareagować na obciążony gramatycznie kliko-bełkot wywołany jakimś bliżej
      nie określonym doświadczeniem z przyczyn oczywistych: nie rozumiemy go.
      Podpisanie się pod takim wpisem dobitniej poświadcza trudności w motywacji do
      posługiwania się językiem w jego funkcji komunikatywności. Prosimy więc jeszcze
      raz autorkę wpisu, by zdobyła się na wybranie w pasjonujacą podróż kretymi
      ścieżkami myśli (to naprawdę nie boli) i raczyła skreślić kilka zdań
      konstruktywnej krytyki, miast pisać "nie - bo nie".
      Autorzy strony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka