Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Franowo coraz bliżej

IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 20:22
Gratulacje za szybkość w podejmowaniu decyzji. Teraz należy się modlić, by
żaden z genialnych inżynierów ruchu nie spiep.... projektu oraz o to aby żaden
z światowej sławy właścicieli budek z kurczakami nie zablokował inwestycji!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruda Czy Prezydent Grobelny dotrzyma słowa IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 21:40
      Prezydent Grobelny obiecywał 3 lata temu otwarcie trasy tramwajowej przez most
      św. Rocha. Ciekawe, czy dotrzyna obietnicy danej w ulotce przedwyborczej i
      zdąży z przecięciem wstęgi?
    • mejbi Re: Tramwaj na Franowo coraz bliżej 01.06.05, 13:05
      Wszystko super, mam tylko nadzieję,że wprowadzą ograniczenie prędkości dla
      tramwajów jadących od Kórnickiej na Os. Lecha... bo w tej chwili pędzą tam na
      złamanie karku tak, że po 1: hałas jest potworny, a po 2: o wypadek na styku z
      ul. Katowicką nietrudno. Próbował ktoś z Was wjechac samochodem na tory od ul.
      Milczańskiej? Nie polecam - zero widoczności, nigdy nie ma się 100% pewności,
      czy jakiś tramwaj nie nadjeżdża z lewej strony plus te oszalałe prędkosci
      bimb... A tramwaj w ciągu dnia przejeżdża tam średnio jeden na minutę!
      • Gość: Marcin Bimba za szybka? ;) IP: *.g3.pl 01.06.05, 13:18
        Taaa... przecież bimby jeżdżą w ogóle za szybko ;)
        A ponieważ krzyżują się co rusz z samochodami, może je spowolnić do jakichś 20
        km/h w całym mieście. A zatem: poznaniacy! Piechotą albo na rowery! Będzie tak
        samo szybko, a o ile zdrowiej! ;)

A poważnie: przecież to nie tramwaj jedzie za szybko, tylko dany przejazd jest
        źle zbudowany. Moim zdaniem wystarczy albo poprawić widoczność przez
        postawienie luster lub poszerzenie kąta widzenia, albo założyć automatyczną
        sygnalizację świetlną, jak na wielu skrzyżowaniach, tyle, żeby włączała się z
        odpowiednim wyprzedzeniem, tak, żeby tramwaj nie musiał stawać.
        • Gość: MK Bezkolizyjna trasa na franowo?? IP: *.icpnet.pl 01.06.05, 14:49
          Mam nadzieje ze od petli Lecha do franowa tram bedzie jechal w wykopie i bez
          kolizji z drogami osiedlwymi os. Rusa. pozdro
          • mejbi Re: Bezkolizyjna trasa na franowo?? 01.06.05, 15:00
            Również mam taką nadzieję, że będzie jechał w wykopie także od Centrum.
            Niestety wykop kończy sie włąsnie na styku z ul Milczańską/Katowicką.

Co do prędkości, jestem za tym, aby tramwaje jeździły szybko, ale nie w
            miejscach zamieszkałych, gdzie nadmierna prędkość powoduje i hałas i stwarza
            ryzyko wypadku! Wystarczyłoby, gdyby zwalniały w tych miejscach, byłoby ciszej
            i bezpieczniej.
            • Gość: gruha Re: Bezkolizyjna trasa na franowo?? IP: *.icpnet.pl 01.06.05, 16:57
              Po pierwsze nie wiem czy wiesz, ale w mieścia tak jakoś głupio wychodzi i
              tramwaj w 90% jeżdzi w miejscach zamieszkanych i jakbyś zaczął wprowadzać te
              swoje ograniczenia to z Lecha do centrum jechałbyc godzine.
              Po drugie nikt nie osiąga w omawinym miejscu nadmiernej prędkości.
              • Gość: JanekK Re: Bezkolizyjna trasa na franowo?? IP: 212.126.11.* 01.06.05, 21:08
                A ja potwierdzam - w tym miejscu tramwaj jedzie na oko ok. 70 km/godz. To chyba
                sporo? Moim zdaniem zdecydowanie powinien zwolnić. Sam przejeżdżam często w
                kierunku osiedla Budimexu i wiem, że ten przejazd jest krytyczny. A z taką
                prędkością to może jeździć tramwaj, jak ma ku temu warunki.
                Pozdrawiam mieszkańców milczańskiej!
      • Gość: author szybko jadący tramwaj nie musi być głośny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:01
        tam po prostu torowisko jest jakoś kiepsko wykonane, za bardzo odsłonięte, szyny nieszlifowane itd.
        Na CMK pociągi jeżdżą 160 km/h i mniejszy hałas robią, niż tramwaje jadące 60 km.h na os. Lecha...
        • mejbi Re: szybko jadący tramwaj nie musi być głośny 01.06.05, 15:19
          I tu jest pewnie diabeł pogrzebany. Tory nie należą do najnowszych i pewnie
          stąd ten huk.... z drugiej strony nie wiem czy są jakiekolwiek szanse, aby w
          najbliższych kilku latach były wymienione... I stąd mój postulat o ograniczenie
          prędkości dla przejeżdżających tam tramwajów. One naprawdę tam jeżdżą średnio
          jeden na minutę! :( Rozwiązanie z ograniczeniem prędkością może nie jest
          najlepsze, ale zawsze i mam nadzieję tymczasowe. Teraz z tego, co widze,
          kłądzie się takie gumowe pasy (jakby uszczelki) przy torach (nei wiem, jak to
          się fachowo nazywa), tak zostały zrobione tory na moście Rocha - dzięki temu,
          tramwaje jada ciszej.
          • Gość: kejti Re: szybko jadący tramwaj nie musi być głośny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:25
            Pies pogrzebany! Pies!
            • mejbi Re: szybko jadący tramwaj nie musi być głośny 01.06.05, 16:01
              Ok ;) Ja po prostu wolałam pogrzebać diabła ;)
    • Gość: MS Re: Tramwaj na Franowo coraz bliżej IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 01.06.05, 15:46
      Pies?? Jaki pies???
      Jaka rasa?
      • Gość: kejti Re: Tramwaj na Franowo coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 08:10
        dog in the fog.
    • Gość: :) (...) Re: Tramwaj na Franowo coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:47
      Mam tylko nadzieję, że linia tramwajowa biegnąca od ul. Jana Pawła II do ul.
      Podgórnej, będzie budowana podczas wakacji. Inaczej uczniowie pobliskich szkół
      będą narażeni na negatywne skutki związane z pracami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka