Forum   wieprzowina

wieprzowina

(43 wyniki)
  • Takie wczoraj zostało podane w "Ugotowanych". Odcinek z Poznania więc i pani stwierdziła, że robi carpaccio z polędwicy wieprzowej bo taniej. ;) Goście byli bardzo zdziwieni ale zjedli i pochwalili. Brzmi jakoś odpychająco ale... ale dlaczego nie? Metka to też surowa wieprzowina, przyprawione mięso na mielone też pewnie niejedna gospodyni próbuje na surowo.
  • Jakis czas temu ktos pisal na temat czestych przeziebien i co z tym zrobic. Zaobserwowalem u siebie, ze kiedy jem wieprzowine (szynka, schab, obojetne) bardzo latwo sie przeziebiam. Troche zimna i zaczyna sie kichanie, katar, kiepskie samopoczucie (pare dni). Tak dlugo jak jem mieso wieprzowe, znacznie latwiej sie przeziebiam, nawet w lecie. Jak nie jem wieprzowiny - moge wyjsc w podkoszulku na dwor jak jest 10 stopni i NIC. Nie przeziebiam sie. Sprawdzalem to juz kilka razy i nie jest to ...
  • polecam wieprzowinę w pomidorach: * wieprzowina (karkówka/gulaszowe/łopatka) - 1 kg * duże cebula - 2 szt. * czosnek - 4 ząbki * oliwa - 2 łyżki * pomidory - 1 kg * mieszanka ziół (tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , * szczypta ostrej papryki w proszku * sól * cukier - 2 łyżki * mocny wywar wołowy, 0,250 ml Wykonanie: Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i...
  • czy ktoś jadł? Jak zrobić?
  • Cześć, tak się zastanawiam jaki jest Wasz stosunek do tego mięsa? Ja bardzo lubię wieprzowinę np w kuchni meksykańskiej - gdzie zwyczajnie wołowina się nie sprawdzi :) Macie może swoje jakieś przepisy na wieprzowinę? Nie wiem, kotlety, polędwiczki itp. Może zainspirujecie mnie do przygotowania jakiegoś obiadu :)
  • Jakie mięso nadaje się na grilla zamiast wieprzowiny ?
  • Wczoraj zrobiłam. Żeby uściślić, do gara poszla kura i kostki wieprzowe. Jest mętny, trochę bladawy w kolorze, ale bardzo smaczny. Nie przypuszczałam, że dodatek świniny do takiej zupy będzie ok, jestem tak zaskoczona, ze aż założylam wątek. Robił ktoś tak?
  • czy różni sie smakiem ? czy trzeba inaczej przyrządzać ? - czy w sklepach jest oznaczana jako produkt GMO ? www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=154
  • Spotkalam wiele przepisow na schab pieczony i pieczen wieprzowa (karkowka, lopatka). W roznych przepisach sa uzywane rozne przyprawy. Jakie, wedlug Was, przyprawy sa najlepsze, nadaja najlepszy smak miesu wieprzowemu. Bardzo prosze o porade. Pozdrawiam. Dorota Przepraszam, ale nie mam polskich czcionek.
  • Witajcie, jaka sałatka (surówka) pasuje do wieprzowiny i klusek śląskich? Możecie podrzucić jakiś pomysł? coś nieczasochłonnego ;) i najlepiej przepis też..... ;D dziękuję z góry.
  • Musze sie przyznac, ze jestem poczatkujaca, jesli chodzi o gotowanie :)... dlatego zwracam sie po raz kolejny z prosba do Was. Moj maz bardzo lubi mieso.. wiec prawie codziennie je je.. :).. Oczywiscie to wszystko co jest przed konsumpcja nalezy do mnie :)). Nie lubie wolowiny, uwazam, ze jest za twarda, wiec robie wieprzowinke.. Choc bardzo lubie kurczaka, staram sie go omijac, bo podobno w USA jest ona najbardziej nafaszerowany hormonami.. Ale moje pytanie.. Chodzi o to, ze nie...
  • Dobrzy ludzie, słuchajcie. Mam w tym roku podjąć świątecznie osobę, która nie jada wieprzowiny. Z Wigilią oczywiście nie problem, bigos potrafię bez wieprza zrobić, pierś indyka nadziana morelami już kruszeje w zamrażalniku. Nie mam za to pomysłu na dalsze potrawy. Będzie jakaś kupna wędlina z drobiu, będzie ta pierś indycza, myślałam o zrobieniu tzw. pieczeni rzymskiej vel klopsa (mielone z jajkiem w środku, pieczone w foremce keksowej). Co jeszcze można podać jako "zimny bufet" ...
  • Kupiłam, bo wyglądała na świeżą i dobrze oprawioną:) Piękna, chyba szynka wieprzowa, pokrojona w grubą kostkę i teraz problem, jak zrobić, by nie był to jakiś zwykły niby-gulasz??? Myślałam o dodaniu rozmarynu i tymianku (mam świeże w doniczce), ale co jeszcze? jakieś warzywa? inne dodatki? Może jakiś pomysł na danie jednogarnkowe? Hmmmm, jakoś mi ostatnio wenę odebrało, proszę o wsparcie:)
  • witajcie, w jaki sposob mozna zamarynowac przez noc poledwice wieprzowa?? z gory bardzo dziekuje.
  • Witam:) mam taki dylemat: mam 1/4 rozebranej świnki ale nie mam wystarczająco dużej zamrażarki zazwyczaj, co jakiś czas, po prostu kupuję kawałek mięcha nacieram solą peklową & Co. (około 24h) i piekę ale w tym przypadku jest tego za dużo i po prostu nie przejem tego :( czy wystarczy jak natrę na maxa solą peklową (+ulubione przyprawy) i włoże wszystko luzem do gara (przykrywam pokrywką) a następnie zaniose do garażu (nieogrzewany)? jak długo może tak leżeć mięso? a może jako...
  • Mam takie pytanie bo usmazylam befsztyk na oleju slonecznikowym i wyszla strasznie niedobra guma. Ma ktos jakis przepis jak go przyszadzic - a moze mozna zastapic gotowana wieprzowina???
  • Mam przepis na udziec jagnięcy pieczony w piekarniku przez 7 godzin. Taka pieczeń to dla mnie super pomysł na Święta, ale oczywiście jeden z gości jagnięciny nie tknie-już zapowiedział. Czy macie doświadczenie np. z wieprzowiną przygotowaną tym sposobem? Jeśli tak, będę wdzięczna za szczegóły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?