Dodaj do ulubionych

Kto z Poznania zna Grudziądz?

14.06.05, 18:33
„Zna” oznacza dla mnie – był w tym miescie lub posiada podstawowe informacje
na jego temat (polozenie, +/- ilosc mieszkancow, może cos wiecej). A może
ktos stad pochodzi?

Z gory dziekuje za odpowiedzi - te powazne. Pozwola one na zaspokojenie
mojej ciekawosci i proznosci :-) dot. mojego rodzinnego miasta. Pozdrawiam
Wszystkich , a ewentualnie zaciekawionym podaje adresy stron z ogolnymi
informacjami + zdjeciami na temat G-dza .

pl.wikipedia.org/wiki/Grudzi%C4%85dz
w3.man.torun.pl/~mjsz/Grudziadz/
Obserwuj wątek
    • Gość: jarsieja Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 19:15
      znam to miasto, stamtad pochodziła moja mama i często tam bywałem. Miasto liczy
      ok 100 tys. mieszkańców, jest pięknie położone na wiślanej skarpie i sporo w nim
      ciekawych miejsc do zobaczenia...szczególnie z czasów krzyżackich. Posiada też 2
      linie tramwajowe...Ciekawostką jest to że rozstaw szyn jest węższy niż np w
      poznańskich tramwajach...
    • Gość: XXL Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 19:29
      Bywałem tam trochę zawodowo. Problemem zawsze były hotele :-)))
      Najciekawszy most przez Wisłę i widok na Stare Miasto na skarpie.

• dodo66 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 14.06.05, 19:33
        W tej chwili miasto posiada nadpodaz dobrych miejsc noclegowych. Dziekuje
        wszystkim za
        • dodo66 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 14.06.05, 19:33
          ...odpowiedzi. Czekam na kolejne posty
          • pan.nikt Cholera, znam nie tylko z widzenia 14.06.05, 20:49
            Tam (w Grudziądzu) ukradli mi z samochodu saszetkę z dokumentami.
            Ale tam też kupiłem swój pierwszy w życiu kolorowy telewizor marki Elektron.
            Fajne są tam tramwaje, szczególnie na wąskich uliczkach w centrum.

Przygnębiające więzienie w centrum miasta.
            Ładny teatr.
            Wspaniały most na Wiśle, z tragiczną historią śmierci Malinowskiego (chyba).
            A obok Grupy (ile ich jest?) z patrolem policji pod wiaduktem i znanym mi. z
            pożaru szpitalem.
            • Gość: marta Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:01
              Eech, kochany Grudziądz. Miedzy innymi miejsce przesiadki na wakacje. Takie tam
              wycieczki też.
              Grupa jest Górna i Dolna.
              A ty dodo z Grudziądza jesteś i o położenie pytasz ? Co do reszty - nie masz
              Gugla ?
              • pan.nikt Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia 14.06.05, 21:56
                jest jeszcze zwyczajnie Grupa i nie dam głowy, czy gdzieś w bok nie ma jeszcze
                innych
                • pan.nikt Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia 14.06.05, 21:58
                  A Grudziądz jako przesiadkowy?
                  Dokąd?
                  Nie jarzę.
                  • Gość: jarsieja Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:05
                    ...Dolna Grupa i Górna Grupa...To miejscowości na trasie pociągu z Grudziądza do
                    Laskowic Pomorskich. Tam lub w Toruniu należy się przesiąść na pociąg do Grudziądza.
                  • Gość: marta Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:25
                    Ach, pociągiem do Laskowic Pomorskich można pojechać. Ja wysiadałam stację
                    wcześniej, w Jeżewie. I jeszcze stamtąd kawalek, najlepiej konikami. Ale to juz
                    przeszlość. W tychże Laskowicach urodziła się moja babcia, a jej mama, czyli
                    moja prababka była Wielkopolanka. Slady tego jeszcze są w języku mojej mamy i
                    siostry, może i moim, choc żyjąc gdzie indziej /i będac tego świadoma /
                    starałam sie tego unikać. Stąd moja obecnośc na tym forum.
              • dodo66 Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia 14.06.05, 22:56
                Wyjasniam - jestem z G-dza, to moje miasto rodzinne, ale od 20 lat jestem z
                przerwami zwiazana z P-niem. Google i inne mam, ale co w Googlachj to nie w
                glowie u innych. Dlatego ta moja sonda. Sentymentalizm mnie ogarnal, nie
                skleroza :-)
                • Gość: marta Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:26
                  Sorry, wczoraj wieczorem jakaś zlośliwość mnie naszła oprócz wspomnień.
                  • dodo66 Re: Cholera, znam nie tylko z widzenia 15.06.05, 17:39
                    Tak to bywa. Ale wspomnienia chyba byly mile?
            • dodo66 Odp. dla Pana Nikt 14.06.05, 22:50
              Zgadzam sie z Twoim opisem miasta. Most - tam faktycznie zginal w wypadku
              samochodowym Malinowski (jest obecnie miejsce upamietniajace to trag.
              wydzrzenie). Co do Grup to sa 2 : Dolna i Gorna i faktycznie sa tam czeste
              kontrole radarowe. Fajnie czytac komentarze Poznaniakow o G-dzu, jak sie samemu
              jak ja jest juz 20-lat zwiazanym z tym miastem. Dzieki.
              • pan.nikt Re: Odp. dla Pana Nikt 14.06.05, 23:21
                Trzy fajne lata w Kwidzynie i przejazdy przez Grudziądz (samochodem, pociagiem,
                autobusem) średnio co póltora tygodnia (raz na tydzień, raz na dwa tygodnie).
                W dodatku czasami po pracy, czy w dni wolne, turystyczno-handlowe wypady do
                Grudziądza, Sztumu, czy Malborka (to były czasy, kiedy polowało się na towar).
                Polubiłem to miasto.
    • Gość: paulos Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 00:16
      bardzo fajne miasto!
      szczególnie podobała mi się panorama od strony Wisły na spichlerze - ekstra!
      no i ludzie mili - byłem goszczony wraz z kumplem przez grudziążankę!
      • dodo66 Mieszkanki G-dza to Grudziądzanki 15.06.05, 00:24
        Sorry Paulos.. mala korekta .. Ja tez dzis po raz pierwszy dowiedzialam sie, ze
        jak ktoś mieszka w Tychach to nie jest z Tych tylko z Tychów ..
        • dodo66 Dziekuje za wczorajsze posty i licze na kolejne 15.06.05, 08:41
          Milo czytac pochwaly na temat G-dza od mieszkancow tak ladnego miasta jak
          Poznan. Co do Poznania to m.in. tu osiadlam bo miasto jest i piekne i posiada
          optymalna wielkosc i ... Ale o tym moze na innym watku
          • Gość: Grudziądzanka Re: Dziekuje za wczorajsze posty i licze na kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:35
            Dodo, jestem grudziądzanką i cieszę się bardzo, że ktoś tak miło promuje moje,
            o przepraszam, nasze, rodzinne miasto. Z wdzięczności odwiedzę, Poznań, bo do
            tej pory, jeszcze, nie byłam. ;-)
            Pozdrawiam Wszystkich, którym podoba się nasz Grudziądz.
            • dodo66 Re: Dziekuje za wczorajsze posty i licze na kolej 15.06.05, 19:46
              Proponuje wycieczke autobusowa:-) W jedna strone autobus zabiera Poznaniakow do
              G-dza, w druga Grudziadzan to P-nia. Gospodarnie, po poznansku.
              • Gość: paulos grudziądzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:48
                hej!
                rzeczywiście miałem problem jak nazwać mieszkankę Grudziądza: grudziążanka czy
                grudziądzanka?
                teraz wiem:)
                a swoja drogą to od czego pochodzi nazwa miasta?
                pozdr
                • dodo66 Etymologia nazwy Grudziadz 16.06.05, 22:42
                  Cytuje:
                  "Nazwa miasta przez wieki pozostaje zagadką dla historyków i językoznawców.
                  Pisownia średniowieczna nie jest, bowiem jednolita. Pierwotnie wywodzono
                  brzmienie nazwy Grudziądz od pruskiego określenia Graudingas, co oznaczało
                  budynek (gród) stojący na grudzie, tj. na wysokim brzegu rzeki. Inne źródła
                  wywodzą nazwę miasta od polskiej Grudzienicy, którą osadnicy niemieccy
                  zaadaptowali do własnego systemu fonetycznego (Graudenz). Najbardziej
                  prawdopodobna jest najprostsza etymologia, wywodząca nazwę Grudziądz od wyrazu
                  gruda, oznaczającego bryłę twardej ziemi lub skupisko kamieni. Teorię tę
                  potwierdza również fakt, iż Kępa Forteczna wraz z Górą Zamkową mają postać grudy
                  twardej ziemi."
    • mmk9 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 16.06.05, 08:39
      marta to ja. Chyba jestem trollem, ale co tam. Dodo, przypomnial mi sie taki
      kosciólek niedaleko dworca. Idzie sie przez osiedle, a kościólek jest w ciągu
      kamienic, bodaj czy nie z bramy się wchodzi. Moj tato kiedyś odkryl, jak w
      niedziele czekaliśmy na te wakacyjna przesiadkę. Wiesz cos blizszego ? Bo mnie
      sie przypomniała kiecka, w ktorej tam byłam 1-szy raz, a to było ze 30 lat temu.
      • dodo66 Odpowiedz dla Marty-Trolla ;-) 16.06.05, 12:26
        No wiec Trollu imieniem Marta, faktycznmie jest taki kosciolek w G-dzu, nie
        udalo mi sie ustalic jakiego wyznania. W przyszlym tygodniu bede w tych
        okolicach, jak nie zapomne, to strzele Ci zdjecie cyfrowka i przesle mailem.
        • mmk9 Re: Odpowiedz dla Marty-Trolla ;-) 16.06.05, 15:04
          Mam nadzieję, ze chodzi ci o wezwanie, bo co do wyznania to nawiedzliśmy go
          jako katolicki. I dzięki z góry.Pozdrowienia. Nie mam nadziei na prędki wyjazd
          do Grudziądza :{{{
          • Gość: andreas469 Re: Odpowiedz dla Marty-Trolla ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 18:29
            Chodzi zapewne o kosciol Najswietszj Marii Panny przy ul. Moniuszki
    • Gość: Mercer Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? IP: 217.168.131.* 16.06.05, 11:49
      Bywam służbowo:
      +
      - ładnie położone,
      - tramwaje
      - most na Wiśle
      - malowniczy dojazd z POZ "1" zwłaszcza w okolicach Świecia
      _

- więzienie w centrum miasta faktycznie nie jest ciekawe,
      - fatalny sąd (brzydkie, stare i ponure gmaszysko)
      - samo miasto robi na mnie (bardzo subiektywna opinia) przygnębiające wrażenie,
      chociaż nie dlatego, że jest brzydkie, jakaś ciężka atmosfera, czy coś w tym
      rodzaju
      Pozdr
      M
      • dodo66 Re: Atmosfera w G-dzu 16.06.05, 12:30
        Miasto jest ogolnie ladne i zadbane, ok ma kilka szpecacych je budynkow ale ..Co
        do atmosfery to cos w tym jest. No coz jaka atmosfera moze panowac w miescie o
        30 % bezrobociu ? Dzieki za uwagi.
    • justynka48 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 16.06.05, 18:51
      Znam stosunkowo dobrze. Mieszkałam w G-dzu prawie 7 lat. Pozdrawiam wszystkie
      Grudziądzanki i wszystkich Grudziądzan, przede wszystkim zaś społecznosć II LO
      na ulicy Marcinkowskiego. Same serdeczności!!!
      • dodo66 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 16.06.05, 21:28
        Ja konczylam Jedynke-wlasnie niedlugo jade tam na 20-lecie matury i stad pewnie
        ten sentymentalny nastroj:-)
    • Gość: ktoś Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? IP: 62.244.148.* 16.06.05, 21:08
      dlaczego zadajesz to pytanie? Na kilku innych forach miejskich również.
      • dodo66 Dlaczego pytam rowniez na innych forach 16.06.05, 21:22
        Poniewaz chce otrzymac maksymalna ilosc wypowiedzi na interesujacy mnie temat.
        Kolej na Twoja odpoiedz- znasz Grudziadz?
        • Gość: ktoś Re: Dlaczego pytam rowniez na innych forach IP: 62.244.148.* 17.06.05, 21:29
          Nie znam. Jedynie kilka razy przejeżdżałam przez Grudziądz. Ale to za mało, by
          poznać miasto.
          • dodo66 Dziekuje Wszytkim za odpowiedzi 19.06.05, 20:29
            Tych, ktorzy beda chcieli tu jeszcze napisac informuje, ze wroce tu za ok. 2
            tygodnie. Pozdrawiam.
    • mankut400 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 16.06.05, 21:17
      I owszem, znam - co prawda pobieżnie, ale zawsze ;)
      • dodo66 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 16.06.05, 21:23
        A jakie sa Twoje wrazenia z tego miasta?
    • andreas469 Re: Kto z Poznania zna Grudziądz? 17.06.05, 10:24
      Znam G-dz bardzo dobrze,ale mam inna prosbe do Ciebie (posrednio zwiazana z G-
      dzem)adreas469@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka