Dodaj do ulubionych

ODBIÓR MIESZKANIA

21.07.05, 19:31
w poniedziałek odbieram klucze od mieszkanka na promykowym i tak nie bardzo
wiem na co powinnam zwrócić uwagę??
z góry dziękuję za sugestie
muskari
Obserwuj wątek
    • niko.noki Re: ODBIÓR MIESZKANIA 21.07.05, 20:05
      muskari napisała:

> w poniedziałek odbieram klucze od mieszkanka na promykowym i tak nie bardzo
      > wiem na co powinnam zwrócić uwagę??
      > z góry dziękuję za sugestie
      > muskari

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=25122054&a=25219230
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=21731500&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29423&w=24077578&a=24180491
      a to najlepsze:
      dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2394094.html
      ale przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa nie szukaj :-)
      oni udzielaja rekomendacji w dziedzinie budownictwa roznym dziwnam firmom :-)
      patrz: www.agrobex.com.pl

• klient_agrobexu Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 00:03
      Znam osobę, która jest doświadczona w odbiorach mieszkań.
      Jeżeli firmą budującą twoje mieszkanie jest AGROBEX, to prawdopodobnie zrobi to nawet za darmo i na dodatek dobrze.
      Jeśli jesteś zainteresowana takim rozwiązaniem, to proszę o e-mail na adres: klient_agrobexu@gazeta.pl.

Pozdrawiam,
      jeden z wielu
    • arkw3 Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 08:43
      Proponuje zwrocic uwage na okna. Zdarza sie, ze sa zarysowania na szybach.
      Zmierzcie wielkosc otworow drzwiowych.
      U nas w mieszkaniu wejsie do kuchni mialo szerokosc 1 m...
    • adam.mielcarek Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 10:48
      Proponuje na wszystko !!!

U mnie tydzien temu zauważyłem ze kabel przeciwporażeniowy nie był podłączony
      do wanny, tylko włożonu za rurke by nie było widać, że za krótki zrobili. Ten
      kabel ochrania przed przypadkowym porażeniem prądem w przypadku gdyby jakieś
      urządzenie pod prądem wleciało do wanny do wody.

Zwróc uwagę na okna, ja miałem napękniete, reklamacja trwała 1.5 miesiaca, bo
      firma od okien jest z pod Wrocławia i im sie nie opłacało jednego okna
      przywozić.

Ogólnie mieszkania są OK, ale w niektórych przypadkach pAN kierownik
      wykorzystał swoje doswiadczenie z mininej epoki !!

AM
    • gosch Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 12:18
      proponuję sprawdzić poziomicą ściany , szczególnie w łazience. Prostowanie
      ścian przy zakładaniu płytek kosztuje troche czasu i pieniędzy. Dobrze
      sprawdzić czy jest prąd w gniazdkach bo zdarzały się przypadki że go nie bylo.
      Pozdrawiam
      i witam nowego sąsiada!
      • nurich Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 13:50
        Ja natomiast na podstawie naszych doświadczeń zalecam pomimo, że mamy środek
        lata, puścić ciepłą wodę do wszystkich kaloryferów i poodkręcać je na maksa -
        sprawdzić należy dokładnie czy żaden kaloryfer nie przecieka, my mieliśmy
        prysznic w łazience i do tej pory pozostała brązowa plama na ścianie.
        Pozatym także podłączenie kabelka przeciwprzepięciowego pod wanną, u nas też
        nie było podłączone, a teraz i tak jest podłączone źle.
        To chyba wszystko - więcej grzechów nie pamiętam.
        A najlepiej na odbiór mieszkania zabrać ze sobą jakiegoś mało zainteresowanego
        znajomego, który spojrzy na wszystko obiektywniej.
        pozdrawiam i witam na osiedlu
        • adam.mielcarek Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 16:52
          Czesc nurich, mam pytanie, czy moge dostać do ciebie namiary, głównie adres.
          Będę reklamował niepodłączenie kabla pod wanne, i jak znam aGrobex to pewnie
          będą udawać głupa ze to sie samo zrobiło itd. Wówczas chciałby się powołać na
          to ze również u innych było to skopane. O ile nie masz nic przeciwko.

AM, Ksieżycowa 17/4
    • ela_n Re: ODBIÓR MIESZKANIA 22.07.05, 19:20
      Zarezerwuj sobie duzo czasu, uzbroic sie tez musisz w cierpliwosc i nie przejmuj sie tym, ze kierownik budowy bedzie sie spieszyl i ciebie ponaglal.
      To ty placisz za mieszkanie, a wiec posrednio rowniez na wynagrodzenie kierownika budowy.

- popros o kopie projektu mieszkania (z teczki architektura) - a pozniej mierz wszystko po kolei i porownuj z projektem (zapisuj wymiary na kopii projektu).

- prawdopodobnie nie ma lamp - wiec zaopatrz sie w zarowke w oprawce na dwoch drutach - to w celu sprawdzenia czy jest oswietlenie poprawnie podlaczone pod wylaczniki.

- probnik do gniazdek - taki srubokret - aby sprawdzic czy we wszystkich gniazdach jest prad - i ktore gniazdka sa od ktorego bezpiecznika i czy napewno jest tak jak opisano.

- tablica z bezpiecznikami powinna byc opisana - to obowiazek tego kto ja wykonywal - po co masz sama biegac po mieszkaniu i metoda prob i bledow ustalac ktory bezpiecznik jest od czego.

- dluga poziomica by sie tez przydala - okolo 2 m - to do pionowosci scian (o tym juz pisal moj poprzednik) i rownosci (w poziomie) podlogi - no chyba ze lubisz jak ci krzywo meble stoja na podlodze lub stac cie na wylewanie masy samopoziomujacej.

- sprawdz katy proste naroznikow scian - przedewszystkim w kuchni - jak sie okaze ze blat kuchenny trzeba docinac do nierownych scian lub wykuwac bruzde w scianie to bedziesz brzydkie wyrazy z siebie wydobywac (a jak nie ty to fachowcy).

- popros do wgladu dziennik budowy - sprawdz czy budowa budynku zostala wg. kierownika budowy i inspektora nadzoru budowlanego zakonczona (wpis na ostatniej stronie) - jezeli budowa nie zostala jeszcze zakonczona wpisz to do protokolu odbioru mieszkania.

- okna i drzwi - powinny latwo sie otwierac i zamykac - jak zostawisz w pozycji otwartej do polowy (przy zalozeniu ze wszystkie inne sa pozamykane) nie powinny drgnac (otwierac sie bardziej lub domykac), jezeli drgna tzn. ze sa niepoprawnie osadzone.

- rada nurich z kaloryferami i ogrzewaniem jest jak najbardziej na miejscu - nie tylko w jej przypadku instalacja c.o. okazala sie nieszczelna.

- do kazdego urzadzenia powinny byc dolaczone karty gwarancyjne i instrukcje obslugi.

- do okien i okien polaciowych instrukcje obslugi.

- wentylacja - sprawdz gdzie masz nawiewy do mieszkania, a do kratek wywiewnych mozesz przystawic (przy zamknietych oknach i drzwiach) np. zapalona zapalniczke - plomien powinnien zwrocic sie w strone kratki.

- wszystkie uwagi co do nieprawidlowosci wpisuj do protokolu odbioru mieszkania - nie przejmuj sie tym, ze kierownik budowy ci powie, ze usuniemy to w ciagu 3 lub 5 dni - POWINNO BYC wpisane do protokolu, a pod uwagami kierownik budowy powinnien napisac do kiedy usunie zauwazone wady/usterki.

- spisujesz stany licznikow: gaz, woda, energia elektryczna - po co masz placic za media, ktore nie ty zuzylas.

- Nastepnie pytasz kiedy bedzie protokolarne przekazanie czesci wspolnej nieruchomosci.

- Protokol zabierasz ze soba i umawiasz sie na nastepny termin odbioru mieszkania.

Mam nadzieje ze to cie nie spotka i wszystko bedzie OK przy pierwszym podejsciu.

e.

• ela_n Re: ODBIÓR MIESZKANIA - ps 22.07.05, 19:30
        - sprawdz tez uszczelki przy oknach - czy nie sa uszkodzone, powgniatane - jak beda uszkodzone to woda podczas deszczu moze byc wdmuchiwana przez te uszkodzenia do mieszkania.

- a jak masz balkon to jeszcze zostaje izolacja przeciwilgociowa plyty balkonowej i odpowiednie spadki plyty balkonowej oraz poprawnosc obrobek blacharkich (ale tutaj nie jestem w stanie ci opisac jak to sie robi).

- odkrec tez wode we wszystkich urzadzeniach jezeli je masz i sprawdz czy woda splywa - jak ktos napisal mial muszle do wymiany bo byla zapackana na sztywno zaprawami.

jak sobie jeszcze cos przypomne to napisze jutro.

e.

juz chyba wiem dlaczego nie kupilam mieszkania nowo wybudowanego :)
        zbyt duzo rzeczy do sprawdzenia
        • jac3k Re: ODBIÓR MIESZKANIA - ps 22.07.05, 22:05
          Przewody przeciwporażeniowe do wann nawet jak są podłączone to ....
          niestety nie działają. Jako że mam zapędy majsterkowicza podczas chwili wolnego
          czasu pchany nieskłamaną ciekawością postanowiłem sprawdzić czy to wogle działa.
          Miernik podłączyłem do przeowdu uziemiającego oraz do kranu, potem bezpośrednio
          do wanny od strony wew. jaki zew. efekt taki sam brak przejścia. suuuuper.
          Dobrze że wogle przyszło mi do głowy to sprawdzić. Kabel uziemiający jest
          podłączony do nogi wanny, tyle że noga od wanny oddzielona jest grubą gumą
          zabezpieczającą wanne przed przesuwaniem się. Nie ma szamsy żeby to zadziałało.
          Nawet przy uderzeniu pioruna taka warstwa izolatora byłaby wystarczjąca.
          Sprawdzcie u siebie jak to wygląda.
          Rozwiązanie jest dosyć proste. Trzeba przedłużyć uziom do kranu od spodniej
          strony. W ten sposób wąż prysznica będzie przewodnikiem (o ile jest metalowy).

Pozdrawiam.
      • ela_n Re: ODBIÓR MIESZKANIA - beton zbrojony 23.07.05, 19:00
        jeszcze jedno

"wycisnij" z kierownika budowy informacje w ktorym miejscu na scianach masz elementy z betonu zbrojonego (po co w przyszlosci wiercic w czyms naprawde twardym by powiesic np. obrazek - jezeli bedzie go mozna powiesic 5 cm dalej i wiercic latwiej)
    • ela_n Re: ODBIÓR MIESZKANIA 24.07.05, 08:07
      gonzuleniek ladnie to opisal na:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25218&w=25408395&a=25414865
    • pbialbud Re: ODBIÓR MIESZKANIA 18.06.15, 21:07
      Szukasz odpowiedniej osoby do sprawdzenia czy Twoje nowe lokum zostało wybudowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
      Zgłoś się do nas!!!
      Szczegółowo określimy, czy Twoje lokum jest gotowe do odbioru, a jego wykończenie nie będzie wpływało na jego funkcjonalność i generowało w przyszłości dodatkowe koszty (np. te związane z naprawą ewentualnych usterek).

tel. 507 435 582
      e-mail: biuro@pbialbud.pl
      www.odbiordomuimieszkaniapoznan.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka