Dodaj do ulubionych

Szpetna elewacja

07.08.05, 17:11
Moim zdaniem elewacje budynków na Polance 2 - w porównaniu z Polanką 1 - są
obrzydliwe!!! Na jedynce ładnie połaczona biel z żółtym, ściany domów dwójki
to takie połączenie kolorów, które mój kolega określił kiedyś mianem
(przepraszam za wyrażenie): g...wno w trawie. Czy ktoś z Was wie, jak będzie
wyglądał etap drugi Polanki 2, czyli domy oddawane do użytku na początku
przyszłego roku? Boję się, że tak samo jak etap pierwszy Polanki 2... Ale
może jednak ktoś w Atanerze się zastanowi?!
Obserwuj wątek
    • drunner Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 08:58
      caly problem wynika z tego, ze pomimo faktu, iz cale osiedle projektowalo to
      samo biuro, zmienil sie w nim glowny architekt. O ile ten z pierwszego etapu
      mial zbyt duze zamilowanie do stylu monumentalnego, o tyle ten od drugiego
      etapu zanadto uwielbia przecietnosc i to jest smutne. Inna sprawa, ze to ataner
      zrezygnowal z oszczednosci z wiekszosci "klinkierowych" wstawek na rzecz
      bezplciowego pastelowego tynku. W porownaniu z folderami ostateczna realizacja
      to kompletna porazka, jako pocieszenie wmowmy sobie, ze moglo byc gorzej.
      Etap 2 ma byc jeszcze bardziej siermiezny, a 3, w ktorym zamieszkam, przywodzi
      mi na mysl os. piastowskie po ociepleniu:(
      • mejbi Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 10:59
        Te etapy 2 i 3 na makietach nie wyglądają tak najgorzej... Choć wiadomo,
        makieta sobie, zycie sobie ;) Ale może będzie pozytywna niespodzianka? Głowa do
        góry.
        • aruszczak Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 11:35
          Żadne to pocieszenie, ale nie tylko Ataner zmienia kolory elewacji. Ale może
          trzeba sobie przewrotnie nieco wytłumaczyć, że nie ważny wygląd zewnętrzny, ale
          to co wewnąrzt ;)
        • arsil Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 11:37
          Chyba nie ma się co spodziewać jakiś rewolucji... Te osiedla muszą jakoś do siebie pasować. Większość budynków w dalszych etapach to kopie tych z poprzednich etapów... Może lekko zmodyfikują kolory...
          Moim zdaniem dalsze etapy będą wyglądać podobnie do bloków B i C z pierwszego etapu... Gorzej jakby wyglądały tak jak wierzowiec, który spokojnie może kandydować do miana potwora łaciny.
          • mejbi Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 12:07
            >wierzowiec, który spokojnie może kandydo
            > wać do miana potwora łaciny.

No aż tak źle to chyba nie jest...
            Dobrze, że w środku bestia jest piękna ;)
            • pe1 Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 12:18
              ... zwłaszcza poręcze na klatkach schodowych,

hihi
              • mejbi Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 12:54
                ...piękna z pewnymi niedociągnięciami, fakt ;) hehe
                • jolka-ka Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 18:52
                  "Inna sprawa, ze to ataner zrezygnowal z oszczednosci z
                  wiekszosci "klinkierowych" wstawek na rzecz
                  bezplciowego pastelowego tynku."

Zgadzam się z powyzszą wypowiedzią, tyle, że klinkierowe wstawki to
                  oszczędność, a ten najnowszy kolor to już tylko... brak gustu? głupota? Pal
                  sześc klinkierowe wstawki, niech tylko nie malują tym paskudnym beżowo-g...nym
                  kolorem. Wszak wszystki kolory są w tej samej cenie, dlaczego nie pomalować na
                  jakis mniej obrzydliwy kolor. To nic nie kosztuje.
                  • mejbi Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 21:50
                    No cóż, w tej kwestii etapowi 1 już nie pomożemy. Możecie jedynie próbowac
                    lobbować wygląd elewacji w kolejnych etapach, żeby i tu nie spartaczyli roboty.
                    A nam - "wybrańcom" - nie pozostaje już nic innego, jak zamieszkac w tym
                    Najwyżwszym Potworze Łaciny ;) No może pobliski 14-pietrowiec na Lecha nas
                    "przebija", ale marne to pocieszenie ;)
                    • drunner Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 22:06
                      Nie wiem, jakie sa wasze odczucia, ale ja jestem jeszcze w stanie zniesc
                      frontowa elewacje wiezowca pod wieczor, wtedy szyby z termofloat fajnie
                      polyskuja a i obrzydliwy pastel tynku troche szlachetnieje.
                      Aha no i najtragiczniejszy widok, to elewacja poludniowa wiezowca, patrzac od
                      strony milczanskiej mozna odniesc wrazenie, ze to nie budynek mieszkalny, ale
                      jakis szyb kopalniany...
                      • pg77 Re: Szpetna elewacja 08.08.05, 23:01
                        estetyka elewacji i kolory to rzeczy gustu. wg mnie np. kolory na makiecie byly
                        tragiczne...

jak kto lubi
    • maxx_30 Re: Szpetna elewacja 24.08.05, 16:23
      na folderach i na makiecie znajdującej się w delcie kolory są z goła odmienne
      od rzeczywistości polanki 2 ;)osobiście- ładniejsze kolory elewacji są na
      folderach reklamujących osiedle ...
    • riotking Re: Szpetna elewacja 30.08.05, 12:51
      zabawne, ale na wizualizacjach elewacje waszego osiedla wyglądały jak rdzawy
      pomarańcz.. podoało mi sięw połaczeniu z tymi klinkierowymi wstawkami...
      Ale jak się zaczęły robić tynki, nieco ochłonąłem... W sumie co innego
      obiecywali, i co innego postawili.. :/
      • emi1983 Re: Szpetna elewacja 30.08.05, 14:35
        Hmm.. ale nikt nic wczesniej nie obiecuje z tego co wiem.. wizualizacje to
        jedno.. efekt koncowy, to drugie.. teraz też są jakieś tam folderki etapu III w
        którym będe miala mieszkanie.. a jak byłam w biurze architektów, to architekt
        wyraznie powiedzial, ze elewacja nie jest ustalona..
        • riotking Re: Szpetna elewacja 30.08.05, 19:16
          No to nieźle macie że kupujecie kota w worku...
          Folder jest ofertą handlową. Stanowi pewnien dokument i nigdzie nie ma napisane
          że wizualizacja jest jedynie luźną abstrakcją na temat projektu...(ja
          przynajmniej nie widziałem)

Pozatym - wizualizacja archotektoniczna to nie jest zabawa w komponowanie
          obrazków , tylko plastyczny zabieg ułatwiający odbiór projektu ludziom, którzy
          nie mają pojecia jak czytać rysunek techniczny.
          Więc jakim cudem można traktować z taką dowolnością kwestię wizualizacji, skoro
          ludzie - klienci Atanera - decyzję o zakupie najczęściej podejmują mając do
          dyspozycji JEDYNIE wizualizację?
          Te mieszkania nie stoją niesprzedane, gdy elewacja jest już kończona...
          • emi1983 Re: Szpetna elewacja 30.08.05, 20:16
            Hmm.. ja akurat nie jestem tak wybredna jak większość tu osób i osobiście
            kolorki I etapu dla mnie są OK..
            Nie kupowałam mieszkania po to, żeby oglądać kolorki budynku z zewnątrz a po to
            żeby mi się dobrze tam mieszkało.. a mieszkać będę oczywiście wewnątrz.. i tam
            mogę sobie zrobić kolorki takie, jakie mi się wymarzą..
            Oczywiście dobrze by było aby budynek też się podobał z zewnątrz, ale przecież
            nigdy się wszystkim nie dogodzi.. mi tam na pewno będzie się podobał.. dużo
            zależy od nastawienia..:)
    • xs5 Re: Szpetna elewacja 07.09.05, 15:50
      Podwykonawcy Atanera chyba mają zaburzenia widzenia. Elewacja jest tak krzywo
      położona że aż brzydko. Wystarczy pooglądać sobie elewację od strony polanki1
      gdy słońce świeci równolegle do ścian czyli późnym popołudniem. Same "góry i
      doliny".A swoją drogą ktoś to odebrał i podpisał odbiór techniczny. Też
      chciałbym brać kasę za fuszery...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka