Dodaj do ulubionych

Nowa matura do poprawki

09.08.05, 18:48
Ciekawe jak duże koszty wygenerują te poprawki. Swoją drogą, to bardzo
ciekawe. Stary maturzysta mógł zdać egzamin raz i ten jeden raz rzutował na
następne lata, w wielu przypadkach nie dając zbyt dużych szans na dostanie się
na wybrany kierunek gdzie 3/4 punktacji wynikało z świadectwa maturalnego. W
ten sposób stary maturzysta mógł z góry przekreślić się jako student
niektórych kierunków. Maturalne zmiany są w zasadzie korzystne, bo o ile
niedojrzały stary maturzysta nie miał szans na poprawienie błędów młodości, o
tyle nowy maturzysta może zrobić coś takiego do 23/24 roku życia. Świetna
sprawa, szkoda tylko, że nie dotyczy mojej szanownej persony. Szkoda również,
że wybrany przeze mnie kierunek obsługiwany jest przez leniwą komisję
rekrutacyjną, której nie chce się wysilić i zbadać na ile wybrani przez nich
kandydaci nie są zwykłymi pochłaniaczami wiedzy bez umiejętności większej bądź
mniejszej zdolności analizowania przyswajanej wiedzy. No szkoda. Na tym kończe
moje żale, a poprawiającym nowe matury "szczęść Boże!" - ja powiadał nasz
ex-marszałek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Nowa matura do poprawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 07:55
      ja jestem już 3 lata po maturze,studiuję i jest wszystko ok.Tylko zastanawia mnie to co to bedzie jak na wstepne egzaminy na wyzsze uczelnie za rok zgloszą sie Ci z poprwionymi wynikami....maturzysci,ktorzy w maju bedą zdawać teraz maturę mają mniejsze szanse na dostanie się na studia niż Ci z poprawionymi świadectwami.Bo przecież łatwiej zdać jeden przedmiot na wysokim poziomie niż wszystkie 5 czy więcej!!!!Nie wiem czy nasze "kochane" władze to przemyślały ( a wręcz jestem pewna,że tego nie zrobiły).Biedni maturzyści,aby dostać się na studia będą musieli z każdym rokiem coraz więcej punktów zdobywać,by w ogóle mieć jakąś szansę dostać się na studia.Pozdrawiam tych biednych maturzystów!Trzymajcie się!
    • aborpol Matura do kasacji! 10.08.05, 11:30
      W moim przekonaniu instytucja maturalnych poprawek ma szansę bycia jedynie
      przez najblizsze 2, 3 lata. Później liczba studentów zacznie maleć w
      zastraszającym dla uczelni, tempie. I poza samym kandydatem oraz jego checią
      studiowania na danym kierunku, żadne kryteria nie będą wchodzić w rachubę. Już
      teraz na niektórych kierunkach wielu uczelni wiszą plakaty reklamowe
      zapraszające usilnie kandydatów w puste studenckie ławy. Dla mnie sama matura
      jest przeżytkiem minionej epoki. Której żywym uosobieniem jest ministerialna
      Sawicki-Radziwiłł! Sama matura nie spełnia właściwie żadnej roli, poza zbędnym
      ładunkiem stresów i emocji serwowanej maturzystom na zasadzie wielopokoleniowej
      fali. I aktualnie napędzaniem kasy wielu nieuczciwym pseudoedukatorom z branży
      korkowo-kursowej! Przy tym zaszczepia młodzieży gusło pospolite w czerwonych
      majtkach. A co najgorsze, zamyka drogę do studiów wielu potencjalnym studentom,
      którzy dzisiaj z różnych przyczyn zrezygnowali ze zdawania matury. Wcześniej
      czy później, instytucja matury zostanie zlikwidowana! A masowo zamykanym w
      niedługim czasie uczelniom, wystarczy dla przetrwania świadectwo ukończenia
      szkoły średniej! I co najważniejsze, wielu uczelniom w poza granicami kraju,
      również!
    • Gość: madziulka-gwiazdka Re: Nowa matura do poprawki IP: *.e-wro.net.pl 14.01.06, 21:42
      hmm..chciałabym poprawic swoj wynik z maturki z historii sztuki..teraz nie mam
      czasu i chcę na wiosne..do kiedy mam skladac podanie na sesje wiosenną??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka