Gość: MoniA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 12:00 Domyslam,ze to kolejne zapozyczenie z angieskieg(BEE...),ale to sa moje domysly. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roxis Re: Co oznacza skrot VS.? 14.08.05, 12:08 Wcale nie z angielskiego. Varsus pochodzi z łaciny i oznacza przeciwko. W angielskim też występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor Re: Co oznacza skrot VS.? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.05, 10:15 uwaga w zasadzie słuszna, jednak palec się omsknął po klawiszach . W łącinie nie jest varsus tylko versus. I to byłoby na tyle. Inna sprawa to łacińskie zwroty a angielszczyźnie- to ślad okupacji wysp brytyjskich praez Rzymian na początku naszej ery. Nie każdy wie, że jeśli na zegarku widzi literki AM lub PM (przed lub po południu) - to tez slad tej okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoniA Re: versus IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 13:21 Dzieki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.i.k.k.a. Re: versus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:56 Niby kto pyta nie błądzi, ale o pewnych rzeczach zasiadająć do komputera trzeba już wiedzieć. Jesteś zwykłą kretynką po prostu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: versus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:44 A ty zwykłą prostaczką po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: versus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:23 Złote słowa, potwierdzasz, iż jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a [...] 15.08.05, 19:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klapa Re: versus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.05, 23:26 v.i.k.k.a napisała: > spie..j ------------ vikka, vikka, więcej luzu. Naprawde cie lubie, więc nie wprowadzaj mnie w zakłopotanie takimi postami. Myślę, że to chwilowa słabośc i powrócisz do normy, czyli ostrej ale trzymającef fason dziewczyny. Dla uspokojenia nerwów mam zagadkę na trzy punkty: w języku angielskim zwrot: na przykład brzmi: for example. To wie każde dziecko. Ale skrót tego zwrotu, czyli odpowiednik naszego "np." to "e.g." Pytanie: dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 exempli gratia 15.08.05, 23:30 > Dla uspokojenia nerwów mam zagadkę na trzy punkty: > w języku angielskim zwrot: na przykład brzmi: for example. To wie każde > dziecko. Ale skrót tego zwrotu, czyli odpowiednik naszego "np." to "e.g." > Pytanie: dlaczego??? exempli gratia = e. g. = for example Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: versus 15.08.05, 23:31 Żadna słabość-burak podpisuje sie jako v.i.i.k.a, antyvikka, poznaniak, wiec mam prawo przypuszczac, ze również jako stanisław, który rozmawia sam ze sobą:) Co do drugiej częsci-zdobyłąm pkt 0, bo nie mam pojecia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klapa Re: versus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.05, 21:54 no to kamień z serca- precz z burakami. Uznanie dla z3Ro za rozwiązanie zagadki- ale jak go znam, to bystry człowiek i dla niego to było tyle co splunąc. W tym przykładzie mamy dziwny przypadek- skrót pochodzi z łaciny ale pełen zwrot- już z angielskiego. W polszczyźnie chyba nie mamy takiego przypadku... A swoją drogą- wciąz nie moge zrozumieć, jak kikudziesięcioletnia chyba okupacja wysp brytyjskich przez Rzymian przed dwoma tysiącami lat pozostawiła po sobie tak mocne ślady. W Polsce pomimo dwustu lat zaborów i to zakończonych zaledwie 87 lat temu aż tak silnych śladów w sferze języka nie pozostało. Dziwny jest ten świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przechodzień Czy vikka jest jeszcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 06:39 Nerwy są objawem słabości, a jak kobieta staje sie wulgarna, przestaje być kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klapa Re: v sprawie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.05, 20:42 Rzeczywiście- ostatnio pojawił się w prasie skrót- ws. stosowany zamiast: w sprawie. Wydaje mi się, że jest to nowy twór w języku polskim, być może rośnie liczba spraw w sądzie i stąd w dziennikarskim pośpiechu stworzono ten skrót :-)). Jednak vs to łacińskie - versus, choc wydaje mi się, że do współczesnego języka przyszło z angielszczyzny- Jak w oryginale brzmiał tytuł filmu z Dustinem Hoffmannem, ten który był w Polsce wyświetlany pod tytułem: Kramer kontra Kramer??? $tefan powinienes to wiedziec, jesli tylko nie byłeś zbyt młody, by oglądać ten film Odpowiedz Link Zgłoś
faksymile potwierdzam za zgodność z oryginałem... 17.08.05, 23:19 Gość portalu: MoniA napisał(a): > Domyslam,ze to kolejne zapozyczenie z angieskieg(BEE...),ale to sa moje > domysly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkuta Re: potwierdzam za zgodność z oryginałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 06:42 Jakikolwiek wątek na forum i ta zaraza vikka musi wsadzić swój nos. Czy Ta dziewczyna nie ma co robić? Jakaś niennormalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Fuj VS czyli vikka skończona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 09:50 VS oczywiście znaczy Vikka skończona! Nie wiedzieliście o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klapa Re: spy vs. spy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.05, 16:11 vipunia napisała: > taka gierka kiedyś była :) No, czyli po naszemu można powiedzieć: "szpieg kontra szpieg" a zatem zamiast vs. można uzyć znanego słowa (też zxresztą z łaciny): "kontra" Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 Re: spy vs. spy 21.08.05, 20:15 vipunia napisała: > taka gierka kiedyś była :) > Jesli chodzi o gierki z "vs." w środku to nic nie pobije kopalnej koszykówki Lakers vs. Celtics produkcji EA - można w to grać w nieskończoność mimo ułomnej grafiki i realizmu na poziomie 0. Ale grywalność - nieprawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś