Dodaj do ulubionych

Budowa najwyższego poznańskiego wieżowca

IP: *.prz.rzeszow.pl 11.10.05, 23:05
No nareszcie! Ile czekali nam czekać! Ehhh! :) Szkoda, że nie mogę podziwiać
postępów w pracy! :(
Obserwuj wątek
    • Gość: skowrcez Re: Budowa najwyższego poznańskiego wieżowca IP: 5.6.2R* / 217.153.50.* 12.10.05, 09:27
      Możesz! :-) Np na: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=259747
    • Gość: Rene Re: Budowa najwyższego wieżowca - po co? IP: *.icpnet.pl 12.10.05, 09:38
      Jak oglądam centrum Warszawy to nie wiem czy jest z czego sie cieszyć. Chyba
      tylko z tego, ze spadna ceny powierzchni biurowych w miescie. Natomiast
      epatowanie sie "nowoczesnymi" wieżowcami - to dowód zaściankowości. Było na
      topie 20 lat temu. Obecnie wieżowce sa albo wymuszone warunkami ekonomicznymi
      albo przez zapóźnionych w rozwoju architektów/urbanistów.
      Dla krajobrazu miasta sa fatalne.
      • Gość: Dobrusia Re: Budowa najwyższego wieżowca - po co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 13:17
        Rene ma rację. Drapacze chmur nie przydają miastu urody. Nie są również
        przyjazne przebywającym w nich ludziom. Człowiek, jako istota naziemna nie jest
        przystosowany do przebywania na dużych wysokościach. Im wyższy budynek, tym
        większa jego podatność na ruchy powietrza, a to powoduje u przebywających w nim
        ludzi bóle i zawroty głowy. Poza tym wysokie budynki wymagają też bardzo
        szerokich ulic i bardzo stabilnego podłoża. W Warszawie buduje się wszystko jak
        leci, bez oglądania się na bezpieczeństwo. Byle wyżej i byle więcej.
        Już kiedyś pisałam, że Poznań powinien brać przykład z Pragi. Teraz buduje się
        tam całkiem przyzwoicie i niebrzydko. Powinien brać też przykład z Paryża, w
        którym wybudowano kiedyś nowoczesną dzielnicę na miarę XX w., w której nikt nie
        chciał mieszkać i która, w przeciwieństwie do starego Paryża, już dawno się
        "przejadła". Nowoczesność nie polega na budowaniu wielkich pudełek, ale na
        ciekawej bryle.
    • elmek Re: Budowa najwyższego poznańskiego wieżowca 12.10.05, 09:52
      Problemów i opóźnień było wiele, np. Hochtief miał problemy ze znalezieniem
      wolnych żurawi, ostatecznie musiał je sprowadzać z Niemiec. Najważniejsze, że w
      końcu zaczęli ;-)
    • Gość: LukasK Fort Grolmann IP: 217.153.71.* 12.10.05, 10:33
      Czyli szanse na wykorzystanie w jakikolwiek sposób podziemnych pozostałości
      fortu są już zerowe.
      • Gość: raf Re: Fort Grolmann IP: 194.204.142.* 12.10.05, 10:35
        pozostalosci fortu nie ma w tym miejscu i nie bylo. Fort grolmann zostal
        wysadzony w powietrze podczas budowy hotelu poznan w 1974 roku. jedyne co bylo
        podczas robot ziemnych to resztki fundamentow po forcie.
    • Gość: bud KAMERA ONLINE IP: *.piastlan.net 12.10.05, 12:16
      www.andersia.pl/index_pl.html
      Jeśli jeszcze nie działa, wkrótce powinna być :)
    • Gość: maru Re: Budowa najwyższego poznańskiego wieżowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:50
      na swiecie praktykuje sie umieszczanie hotelu na najwyzszych pietrach - bo
      ciszej i widok na miasto za ktory sie placi... w cenie pokoju, u nas oczywiscie
      odwrotnie! Biuro na 20. pietrze , pokoj hotelowy za 100 euro na dobe na
      pierwszym :-)
      powodzenia w dalszym biznesowym planowaniu!
    • Gość: Anders Re: Budowa najwyższego poznańskiego wieżowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 18:17
      Opinia, że wieżowce "szkodzą" miastu jest według mnie nieprawdziwa, ale tak jak
      tamte opinie i moja jest tylko subiektywna. Uważam, że są one w miastach
      potrzebne - przecież miasta nie mogą wchłaniać bez końca nowych terenów. Poza
      tym Andersia Tower nie będzie znowu taka duża (będzie miała wraz z anteną ok.
      102 m, a NIE 110 m), uważam, że na poznańskie warunki to optymalna wysokość, a
      najwyższe wieżowce powinny mieć u nas nie więcej niż 120 - 130 m.
      • carpeedieem Re: wieżowce nie w tym miejscu-bo samoloty 13.10.05, 20:04
        jakoś inwestorzy nie mogą sie dogadać co do ustalenia miejsc na wieżowce ta aby
        nie przeszkadzały samolotom - to się robi dużo wcześniej
        • budrys77 Re: wieżowce nie w tym miejscu-bo samoloty 14.10.05, 14:09
          Mam nadzieję że to ostatni wieżowiec w centrum. Gdyby jeszcze wyburzyli te na
          św. Marcinie i Ogrodowej... Na terenie PKP widzę raczej komplek mieszkalno -
          biurowo - rozrywkowy o zbudowie max 5 - 6 pięter. Osobiście wolę miejską
          zabudowę szeregową, niż "drapacze chmur". Ten jeden nie zaszkodzi. A co do
          loniska, to najlepiej przenieść je w inne miejsce, bo samoloty podchodzą do
          ladowania nad samym centrum. I jak tu myśleć o jego rozwoju? Masakra. Pzdr
          • budrys77 Re: wieżowce nie w tym miejscu-bo samoloty 14.10.05, 14:10
            rozwoju lotniska oczywiście:)
      • Gość: young-man Re: Budowa najwyższego poznańskiego wieżowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 21:06
        ja to bym w Poznaniu z chęcią zobaczył wreszcie coś nowoczesnego...bo ostatnio
        to się co rusz słyszy o modernizacji...a jakby tak np. zrobić coś z
        tymi "skyscripterami' na MArcinie to by było miło...ta ulica to przecież jedna
        z wizytówek miasta a takie coś straszy przybyłych...:) więc może nie koniecznie
        wysokie co ładne nowoczesne i niekoniecznie na wzór czegoś...poprostu cos
        oryginalnego!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka