Dodaj do ulubionych

Balcerowicz musi... Lepper, Miller, Kaczyński.

18.10.05, 16:45
Kaczyński: Balcerowicz musi odejść

IAR 18-10-2005, ostatnia aktualizacja 18-10-2005 16:17

Lech Kaczyński zapowiedział zmianę na stanowisku prezesa Narodowego Banku
Polskiego. Na spotkaniu z wyborcami w Zielonej Górze oświadczył, że jeśli
zostanie prezydentem, nie wysunie kandydatury Leszka Balcerowicza na to
stanowisko.

Zdaniem Kaczyńskiego, zmiana na stanowisku prezesa NBP jest niezbędna, aby
rząd mógł prowadzić aktywną politykę gospodarczą. Kaczyński podkreślił, że
bankiem centralnym powinien kierować człowiek, który rozumie, "że spoczywa na
nim wielka odpowiedzialność nie tylko za pieniądz, ale także za rozwój."
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Balcerowicz musi... Lepper, Miller, Kaczyński 18.10.05, 17:30
      Nie wiem co ma do tego Miller.
      Natomiast rozumiem, że chwalisz Kaczyńskiego za mądrą decyzję.
      Bank centralny nie moze blokować rozwoju kraju.
      • mateuszmars Re: ale musisz być zły inkwizytorze 18.10.05, 18:08
        Również nie wiem, co ma z tym wspólnego Miller. Myślę jednak, że przemawia
        przez ciebie złość z tego, że A. Lepper postanowił poprzeć L. Kaczyńskiego, a
        SLD postanowiło nie popierać żadnego z kandydatów, mimo że Borowski i
        Kwaśniewski opowiedzieli się za D. Tuskiem.
        • inkwizytor.2005 Miller jak rozpoczynał kadencję mówił to samo. 18.10.05, 21:48
          Zaczął rządzenie od walki z Balcerowiczem, który jest obecnie najlepszym
          gwarantem dla zachodniego kapitału w Polsce. Balcerowicz podobnie jak Greenspan,
          szef Rezerw Federalnuych w U.S.A jest monetarystą. Powodzenie amerykańskiej
          gospodarki przypisywane jest głównie Greenspanowi, a nie kolejnym prezydentom.
          Oczywiście czy bank centralny w ogóle jest potrzebny to sprawa dla teoretyków
          ekonomii. Niektórzy - np. von Mises ( www.mises.pl/ ) twierdzili, że
          nie. Wiadomo jednak, że w obecnych warunkach najgorszy monetarysta jest lepszy
          od najlepszego keynesisty.
          Monetarysta jest wiarygodny dla rynku kapitałowego. O gospodarce trzeba myśleć w
          perspektywie, a nie jak wypruć worek z pieniędzmi... "a po nas choćby potop".
          • pan.nikt Re: Miller jak rozpoczynał kadencję mówił to samo 18.10.05, 22:00
            Można też metodą Balcerowicza zasznurować worek i założyc "Klapę", która
            wpuścić wpusci, a wypuścić już nie (tak jak dioda).
            Taki zasznurowany worek z klapą, to gwarancja kkleski każdej gospodarki, co
            zresztą widzimy, słyszymy i czujemy.

A jak porównujesz do USA, zwróć uwagę na niedowartościowanego dolara i
            przewartosciowanej złotówki.
            Oni naprawdę wiedzą co robią.

A pamietasz ostatnie naciski USA na Chiny o dowartosciowanie ich waluty?
            A Chińczycy trzymaja ja niedowartościowaną i zalewają świat swoimi wyrobami.

Czyli Balcerowicz, nie jest wcale taki cacy.

• antykomunista1 Re: "piękne wzorce" 19.10.05, 17:54
              wiadomosci.onet.pl/1182059,,,,,,4528,itemspec.html
              Najbarwniejsza postać komunizmu i stanu wojennego. Jak szybko ktoś zapomniał
              słynne konferencje prasowe stanu wojennego. Pytanie do platformy: Kto to
              powiedział?
              "Rząd się sam wyżywi"
              GRATULUJĘ POPLECZNIKÓW KANDYDATOWI PLATFORMY.
              ZGROZA!
              • antykomunista1 Re: "piękne wzorce" 19.10.05, 18:37
                galba.blox.pl/html
                • pan.nikt Re: "piękne wzorce" 19.10.05, 19:25
                  Przeczytałem dowcip.

Dlaczego w szkołąch wygrywa Tusk, a w przedszkolach Kaczyński?

Bo Przedszkolacy nie są ogłupieni czytaniem GW.
              • mateuszmars Re: "piękne wzorce" 19.10.05, 22:28
                Również gratuluję Platformie Obywatelskiej i jej kandydatowi na prezydenta
                takich zwolenników. Nawet, jak chciałbym coś powiedzieć o Urbanie, to tego nie
                zrobię, bo jest to poniżej poziomu, na który bym musiał zejść. A Miller właśnie
                pokazał, jak „prawdziwy mężczyzna – premier” kończy. Najpierw przed Komisją
                Śledczą, a następnie przed Trybunałem Stanu.
                • historyk12 Re: "piękne wzorce" 21.10.05, 19:02
                  Wyrazić swoje poparcie wobec kandydata może każdy. Możemy się licytować czy
                  gorszy jest Urban (popiera Tuska), czy szmalcownik i sowiecki szpieg Kobylański
                  (popiera Kaczora). W obu przypadkach Tusk i Kaczor nie4 mieli wpływu na to, że
                  ci panowie zechcą ich poprzeć.

Ale o poparcie faszyzującego rydzyka i przestępcy - oszołoma Leppera Kaczyński
                  zabiegał. I to powinno go przekreślić w oczach każdego myślącego człowieka.
                  • pan.nikt Re: "piękne wzorce" 21.10.05, 23:34
                    a skąd wiesz, że zabiegał?
                    Byłeś przy tym?

Wiemy, że Kaczyński zabiega o elektorat Leppera, robi to zresztą równiez Tusk.
                    Mówia o tym oficjalnie, choć kaczyński, który nie ma pogardy dla ludzi mówi
                    wyraźniej. Natomiast zabiego o samego Leppera, nie są znane.

I znów historyku kłamiesz.
                    Chłopie, uprawiaj propagandę, ale nie kłam
                    Napisałem to samo w innym wątku pewnej zwolenniczce Kaczora.

TAK UPRAWIAJCI PROPAGANDĘ, WYRAŻAJCIE OPINIE, ALE NIE KŁAMCIE.
                    • historyk12 Re: "piękne wzorce" 21.10.05, 23:45
                      Już miałem ci odpowiedzieć, ale zrezygnowałem. Wiesz dlaczego? Bo gdybym podał
                      ci tutaj 100 dowodów, pewnych na 100%, to ty i tak będziesz wypisywał swoje.
                      Więc po co mam się męczyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka