Dodaj do ulubionych

Muzeum Bambrów przestanie istnieć?

20.10.05, 22:25
Dorośli ludzie, a nie potrafią się dogadać :(
Obserwuj wątek
    • Gość: nie bamberka Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 23:12
      no przecież bambry, przepraszam - bambrzy - to bardzo zamożni ludzie - niech
      sobie sami spalcą swoje długi będą mieli swoje muzeum, ze swoimi pamiątkami.
      Wtedy to i za wstęp bedą mogli kasować.
      poznanianka - z dziada pradziada
    • l.george.l Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 20.10.05, 23:21
      Dogadać? Żartujesz chyba. Nie negocjuje się z kimś, kto robi skok na miejską kasę. Jeżeli Bambrom zależy na neutralnośći organizacyjnej mogą działać w formie stowarzyszenia czy fundacji. Mogą prowadzić działalność gospodarczą, zabiegać o granty na badania, o ile pierzyny i parę garów kwalifikuje się jako przedmiot naukowej dysputy.
      • Gość: O Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:28
        Wszyscy uczestnicy tego sporu to wieśniaki. Nie potrafią się dogadać, nie
        wiedzą co robić, działają jak we mgle. Ta osoba, która zabrała swoje eskonaty
        zachowała się jak obrażona primadonna - a przecież kto daje i odbiera ten się w
        piekle poniewiera! Prof. Paradowska też nie jest bez winy. Fajnie, ze
        wybudowała muzeum, ale wybudowała jej bez pojęcia o pieniądzach. Co ma zrobić
        firma, która zbudowała muzeum jeżeli jej nie zapłacono za robotę? Pracowników
        ma zwolnić? Pani Paradowska przyczyniła się być może do wzrostu bezrobocia
        przez swoje postępowanie. I jeszcze do tego była popierana przez prasę, że nie
        płaci! To zgroza! Prasa ją broniła bo to pasjonatka! Dla mnie ktoś kto nie
        płaci za wykonanie pracy nie nazywa się pasjonatem, tylko inaczej. Gdybym ja
        miał swoje muzeum, tobym się modlił żeby mnie Muzeum Narodowe przyjęło,bo to
        byłaby dla mnie nobilitacja i oznaczałoby stały dopływ peiniędzy (nawet jeżeli
        niweielkich) a także nadzór naukowy nad moją placówką. TO co się dzieje to
        żenada.
        • l.george.l Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 20.10.05, 23:30
          Gość portalu: O napisał(a):

> Wszyscy uczestnicy tego sporu to wieśniaki. Nie potrafią się dogadać, nie
          > wiedzą co robić, działają jak we mgle. Ta osoba, która zabrała swoje eskonaty
          > zachowała się jak obrażona primadonna - a przecież kto daje i odbiera ten się w
          >
          > piekle poniewiera! Prof. Paradowska też nie jest bez winy. Fajnie, ze
          > wybudowała muzeum, ale wybudowała jej bez pojęcia o pieniądzach. Co ma zrobić
          > firma, która zbudowała muzeum jeżeli jej nie zapłacono za robotę? Pracowników
          > ma zwolnić? Pani Paradowska przyczyniła się być może do wzrostu bezrobocia
          > przez swoje postępowanie. I jeszcze do tego była popierana przez prasę, że nie
          > płaci! To zgroza! Prasa ją broniła bo to pasjonatka! Dla mnie ktoś kto nie
          > płaci za wykonanie pracy nie nazywa się pasjonatem, tylko inaczej. Gdybym ja
          > miał swoje muzeum, tobym się modlił żeby mnie Muzeum Narodowe przyjęło,bo to
          > byłaby dla mnie nobilitacja i oznaczałoby stały dopływ peiniędzy (nawet jeżeli
          > niweielkich) a także nadzór naukowy nad moją placówką. TO co się dzieje to
          > żenada.
        • Gość: uczeńIP.icpnet.pl socjalistyczne wygody w kapitaliźmie IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 23:37
          a niby takie wzory dla Wielkopolski racjonalnego myślenia. Założyliby fundację, udzielaliby się
          społecznie, zbieraliby środki zgodnie z prawem i wykazywali swoje wspólnotowe działanie.

No ale liczyli na Prezydenta Kaysera, nawet kiedyś tam go wyróżnili...

Muzeum to jednak jakaś kuratela...
      • dobrusia_to_ja Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 20.10.05, 23:37
        Ja już się wypowiadałam na ten temat i nie chciałabym się powtarzać:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=29915610&v=2&s=0
        Od początku uważam, że to muzeum jest w złym miejscu. Byłam kiedyś w Holandii
        pod Arnhem w fantastycznym skansenie. Tam, na dużej powierzchni, zgromadzono
        charakterystyczne dla tego kraju budynki sprzed lat. Są również młyny, w tym
        jeden, w którym produkowano kiedyś, a na potrzeby turystyki robi się to do
        dzisiaj, papier czerpany. Z panem, który zajmuje się tą produkcją rozmawiałam po
        niemiecku, ale gdy usłyszał, jak mówię do mojego męża po polsku, sam odezwał się
        w tym języku. Umiał tylko kilka słów, ale to było bardzo sympatyczne. W innej
        chacie stała sztuczna krowa, która na okrągło ryczała, przy tym panował zaduch
        jak w prawdziwej oborze. Można było położyć się w holenderskim łóżku - fuj!!
        Coś takiego jest prawdziwą atrakcją. Ale w środku miasta??
      • walek_z_lasu Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 21.10.05, 08:45
        Panie I.george.I, Pańska ignoracja sięga dna. Od dawna obserwuję Pana zagrywki -
        prezentuje Pan poziom aparatczyka-technokraty. Jak mniemam z licznych
        wypowiedzi, z wykształcenia jest Pan zapewne inżynierem?
        • walek_z_lasu Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 21.10.05, 08:48
          Poniosło mnie, w związku z tym prostuję: zamiast "ignorancja" ma
          być "arogancja". Przepraszam.
    • renepoznan Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 20.10.05, 23:29
      dobrusia_to_ja napisała:

> Dorośli ludzie, a nie potrafią się dogadać :(

Masz Dobrusiu rację. To żenująca sprawa. Ale mimo wszystko obciążałbym w dużej
      części wina Towarzystwo Bambrów. Miasto wykazało dość dużo dobrej woli.
      Obowiazujące przepisy narzucaja jednak pewne ograniczenia. Musimy to uwzglednić
      w dyskusji.
      Miasto wymyśliło sposób zakończenia problemu. Wydaje się dość sensowny -
      jakkolwiek ja uważam, że przeznaczanie takich kwot na przechowywanie prywatnych
      zbiorów jest skandalem. Skandalem tym bardziej, że inne towarzystwa takiego
      dofinansowania nie dostana a za swoje siedziby musza płacic. Towarzystwo
      Bambrów uważa, że miasto musi im siedzibe sfinansować oraz utrzymywać. Do tego
      zatrudniać w muzeum osoby wskazane przez P. Paradowską. Dla mnie - powtarzam -
      to bezczelność.
      Ale zdecydowano sie na przeznaczenie 400 tys zł by firma POSBAU dostała swoje
      pieniadze. Co robia Bambrzy? Obrażaja się i wycofuja swe pamiątki. Ile sa one
      warte (w sensie poznawczym)? Mam wrażenie, że niewiele. To w większości
      przedmioty z XIX w uzywane we wszystkich domach poznańskich. Czy do tego
      potrzebne jest odrębne muzeum. Mam watpliwosci. Chyba podobne zdanie ma
      większość poznaniaków bo poza wycieczkami szkolnymi w tym muzeum za dizo
      zwiedzajacych nie ma.
      W sumie duża żenada. Może rzeczywiscie najlepszym wyjsciem jest zabranie tych
      rodzinnych pamiatek i zakończenie tej parodii.
    • zenobiuszsnobiusz [...] 21.10.05, 00:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pan.nikt Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 21.10.05, 00:55
      A najśmieszniejsza jest kwota, o jaką idą boje 300tys zł.
      Dla człowieka-duzo, dla niedużej firmy-duzo, w skali miasta to absolutny
      drobiazg.
      dziwię się miastu, które ponoć coś obiecało, że prowadzi taka śmieszną grę.
      Dziwię się towarzystwu Bambrów, że nie zbiezre tej śmiesznej sumy od sponsorów
      i spoleczeństwa.
      300 tys zł to 50 gr na Poznaniaka, 30 gr na mieszkańców wielkiego Poznania.
      A jaki to procent budżetu miasta?
    • Gość: SZP Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? IP: *.icpnet.pl 21.10.05, 00:58
      Cała ta szopka z Bambrami jest już irytująca. Sam jestem częściowo pochodzenia
      bamberskiego, ale nie robię z tego wielkiego halo, i myślę że dziesiątki
      tysięcy poznaniaków też nie - jest to pamięć o korzeniach, duma z pracowitości
      przodków, z tego że byli dobrymi Poznaniakami i patriotami polskimi i koniec.
      Ja nie potrzebuję osobnego muzeum które będzie pokazywać pierzynę pod jaką może
      spała moja prapraprababcia Bamberka, zwłaszcza że druga prapraprababcia nie
      będąca wcale Bamberką pewnie miała podobną pierzynę czy balię do prania. To co
      pani Paradowska pokazuje jako typowo bamberskie, to na ogół pamiątki z życia
      wsi podpoznańskich czy przedmieść Poznania na przełomie XIX i XX wieku. Takie
      same żelazka i pierzyny mieli też poznaniacy pochodzenia nie-bamberskiego.
      Wkład Bambrów w historię Poznania jest duży, ale myślę że całkiem wystarczył by
      np. stały dział w Muzeum Miasta Poznania (na ratuszu) albo w obrębie Muzeum
      Etnograficznego, przy czym należy pokreślać rzeczy wspólne dla wszytskich
      poznaniaków, a nie konstruować jakieś bamberskie getto. Przydała by się fajna
      ekspozycja po prostu o starych Poznaniokach, pokazująca jak się tu żyło 150 czy
      100 lat temu.
      Bo idąc po linii pani Paradowskiej, to teraz powinno też powstać Muzeum
      Bułgarów Ratajskich, Muzeum Wenencjan z ulicy Wenecjańskiej, Muzeum Żydów
      Poznańskich, Muzeum Cyganów Podpoznańskich, Muzeum Greków Poznańskich (a
      przecież byli w Poznaniu zarówno kupcy greccy z XVIII w. jak i emigranci z
      wojny domowej w Grecji po 1947) itd itd.
    • Gość: potomek bambrów Niektóre komentarze są żenujące! IP: 5.2.* / 217.8.167.* 21.10.05, 08:12
      Osadnictwo bamberskie jest integralną częścią historii naszego miasta i regionu-
      czy sie to komuś podoba czy nie! I dlatego musi być muzeum, które będzie
      przypominać o tym nastepnym pokoleniom.Oddział Bamberski w Muzeum Narodowym to
      nieporozumienie, bambrzy muszą mieć swoje własne muzeum, które jednocześnie
      będzie siedziba prężnie działającego stowarzyszenia, a przy odrobinie reklamy
      może stać się atrakcją turystyczną. Każde miasto w Polsce może utworzyć muzeum
      historii miejscowych Zydów czy Cyganów, ale przecież poznańska historia
      osadników z Bambergu jest oryginalna, jedyna w swoim rodzaju i jednocześnie
      stanowi kolejny przykład patriotyzmu poznaniaków i ich pracowitości.I dlatego
      musi istnieć to muzeum, gdyby zostało zlikwidowane byłaby to hańba dla
      poznaniaków i wszyscy wytykaliby nas palcami jako tych, którzy nie szanują
      własnej historii.
      • Gość: nie bamber Re: Niektóre komentarze są żenujące! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 08:21
        no to - jak słusznie wspomniał o tym jeden z uczestników forum - załóżcie i
        utrzymujcie z własnych środków muzeum. Zamiast mieć pretensje do świata
        spróbujcie odnaleźć się w szeregu ...
      • Gość: wojant Re: Niektóre komentarze są żenujące! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:44
        Bardzo słusznie napisał SZP. Jeśli będziemy dzielić społeczność naszego miasta
        i regionu na grupy i grupki narodowościowe to w krótkim czasie sami stworzymy
        sobie piekiełko Jugosławii Tity. A SZP zapomniał jeszcze o całkiem niemałych
        grupach kresowiaków zarówno lwowskich jak i wileńskich. Każda grupa etniczna bo
        tak je trzeba nazywać, może tworzyć swoje stowarzyszenia a w ich ramach muzea,
        zespoły folklorystyczne i co tylko zapragną - tylko, na Boga, niech o
        finansowanie tego co potworzą troszczą się same, a nie szarpią za kieszenie nas
        wszystkich. Kto będzie chciał ich oglądać to i chętnie wspomoże a kto nie ...
        cóż taką mamy teraz rzeczywistość, czasy globalnego sponsoringu państwowego
        minęły. Pozdrawiam przedstawicieli wszystkich społeczności etnicznych Poznania
        i okolic.
        • Gość: potomek bambrów Re: Niektóre komentarze są żenujące! IP: 5.2.* / 217.8.167.* 21.10.05, 10:48
          Czasami ręce opadaja, gdy się to czyta...rozumiem ,że dla was nadal obowiązuje
          zasada,,Polak-katolik ponad wszystko-a kto nie znami ten przeciwko nam"?
          Ludzie-żyjemy w XXI w. i w Unii Europejskiej, która zachwyca nas wszystkich
          swoją róznorodnością narodową, kulturową i etniczną! Dzisiaj każda grupa
          etniczna ma prawo pielęgnować swoją odrebność kulturową i etniczną,a państwo
          ( miasto) ma obowiązek pomagać. W Gdańsku z pewnością nikt nie protestuje
          przeciwko pomocy stowarzyszeniom kaszubskim, w Katowicach -śląskim, a w
          Białymstoku-białoruskim? Przecież piękno naszej ojczyzny polega właśnie na
          regionalnych odrębnościach.Tyle,że u nas w Poznaniu ciągle sa jakieś problemy,
          które wynikają chyba z historycznych uprzedzeń i niewiedzy.Wydaje mi się,że
          podejrzewa nas się o jakieś proniemieckie sympatie, a przecież my jesteśmy już
          od kilku pokoleń Polakami! Nasi przodkowie juz w czasach zaborów w oficjalnych
          dokumentach podawali się za Polaków, poniewaz byli katolikami i szybko się
          spolonizowali.Wielu z naszych dziadków i pradziadków walczyło i ginęło za
          Polskę.Nie mieliśmy nic wspólnego z mniejszością niemiecką, która nigdy się nie
          zintegrowała i opuściła Wielkopolskę ostatecznie w 1945 r.To takie krótkie
          wyjaśnienie dla niezorientowanych i zacietrzewionych.I jeszcze jedno-nie jestem
          ani działaczem ani nawet członkiem Stowarzyszenia Bambrów, lecz zwykłym
          Wielkopolaninem z dziada pradziada, który niedawno okrył swoje
          pochodzenie.Wypowiadam się więc tylko we własnym imieniu.
          • l.george.l Re: Niektóre komentarze są żenujące! 21.10.05, 11:07
            Gość portalu: potomek bambrów napisał(a):
            [...]
            > Dzisiaj każda grupa
            > etniczna ma prawo pielęgnować swoją odrebność kulturową i etniczną,
            [...]
            Tego nikt tutaj nie kwestionuje.

[...]
            >a państwo ( miasto) ma obowiązek pomagać.
            [...]

Jak słusznie zauważasz - "POMAGAĆ". A to nie to samo, co zafundować gmach, opłacać koszty jego eksplatacji i utrzymywać ciepłe posadki. Pomoc stowarzyszeniom, fundacjom polega na dorażnym dofinansowaniu i to pod warunkiem, że dana grupa inicjatywna wykaże, że jej pomysły są więcej warte od innych. Parę klamotów zebranych po strychach nie ma żadnym wypadku wartości eksponatów rangi narodowej. Kochani, nie kompromitujmy się. To jest fajna sprawa, ciekawe pamiątki, ale jako wystawa w Muzeum Etnograficznym czy w Szreniawie.
        • Gość: SZP Re: Niektóre komentarze są żenujące! IP: *.icpnet.pl 24.10.05, 16:50
          Gość portalu: wojant napisał(a):

> A SZP zapomniał jeszcze o całkiem niemałych
          > grupach kresowiaków zarówno lwowskich jak i wileńskich.

Pamiętam o nich, tylko nie wymieniłem żeby nie ciągnąć wyliczanki. Sam mam
          korzenie lwowskie obok poznańskich bamberskich, poznańskich nie-bamberskich i
          wielkopolskich :-)

Każda grupa etniczna bo
          >
      • renepoznan Re: Niektóre komentarze są żenujące! 21.10.05, 09:48
        Gość portalu: potomek bambrów napisał(a):

> Osadnictwo bamberskie jest integralną częścią historii naszego miasta i
        regionu
        > -
        > czy sie to komuś podoba czy nie! I dlatego musi być muzeum.

Kolego, nikt Wam nie zabrania prowwadzić muzeum. To wolny kraj i macie prawo do
        tego. Ale za własne pieniądze. Nie za pieniadze z podatków.
        A poza tym uświadomcie sobie, że Bambrzy to tradycja wsi podpoznańskich a nie
        miasta.
        Co do atrakcyjności turystycznej - to wątpię - kogo - poza przymusowymi
        wycieczkami szkolnymi - interesuje wyposazenie XIX/XX domu. Jeżeli już to
        ciekawsze rzeczy sa w Lednogórze - znacznie bardziej urozmaicone. W muzeum
        Bambrów eksponatów czysto Bamberskich jest może 3 lub 4. Przestańcie udawać.
        Chodziło o siedzibe dla Towarzystwa a nie jakies muzeum.
    • Gość: Peter Precz z Paradowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:22
      Jak dla mnie to muzeum wogóle nie powinno powstać! Grupka ludzi (Bambry)
      przypisują sobie za dużo zasług! Na księżyc może też człowiek poleciał dzięki
      nim? Jak są tacy przedsiębiorczy to niech sami się finansują!
      • Gość: wojant Re: Precz z Paradowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:46
        Nie "Bambry" a Bambrzy.
        • renepoznan Re: Precz z Paradowską 21.10.05, 09:51
          Gość portalu: wojant napisał(a):

> Nie "Bambry" a Bambrzy.

Masz rację z punktu widzenia poprawności językowej. Ale w Poznaniu - uzywając
          stylizacji gwarowej - mówi sie "Bambry".
          • Gość: uczeńIP.icpnet.pl to już przerabialiśmy w <temacie Muzeum> IP: *.icpnet.pl 21.10.05, 11:14
            tradycje Bambrów i tradycje mieszkańców Poznania
            Przeczytaj komentowany artykuł ?
            Autor: Gość: uczeńIP.icpnet.pl IP: *.icpnet.pl
            Data: 26.05.05, 09:50

Pani Prof. Maria Poradowska pisze na temat Bambrów:
            www.city.poznan.pl/bambrzy/historia/index.htm
            "Na zaproszenie władz miasta Poznania w latach 1719 do 1753 kilkoma falami przywędrowali rolnicy z
            okolic Bambergu, nazwani z racji swego pierwotnego miejsca zamieszkania Bambrami (w XIX wieku
            nazwą tą określano już wszystkich rolników mieszkających we wsiach poznańskich).

Osiedleni zostali we wsiach - Luboń (1719), Dębiec oraz kilka rodzin w Boninie, w Jeżycach i Winiarach
            (1730), w Ratajach i w Wildzie (1746-1747), w Jeżycach i w Górczynie (1750-1753).(...)

Nowi osadnicy i wracający w mniejszej w stosunku do nich liczbie chłopi polscy szybko odbudowali
            zrujnowane wsie. Otrzymali od miasta drewno na budowę domostw, ziarno na zasiewy oraz, na pewien
            okres, zwolnienie od podatków. Wszyscy też, pośrednio dzięki przybyszom

(b y ł o i c h ok. 4 5 0 - 5 0 0 o s ó b ),

uzyskali dogodny ustrój prawny przez przejście z gospodarki pańszczyźnianej na czynszową."

Bambrzy stali się włościanami a nie mieszczanami, zamieszkiwali otaczające wsie, a nie gród Poznań,
            który w roku 1793 liczył około 14.000 mieszkańców,
            w r. 1831 około 31.000,
            w 1871 około 56.000
            w 1910 około 157.000

Trzeba by nadludzkich wręcz wysiłków prokreacyjnych i niezwykłego splotu okoliczności, by z tych
            450 czy pięćiuset osób, które się spolonizowały, można by dziś próbować udowadniać tezę, iż "co
            czwarty poznańczyk jest pochodzenia bamberskiego", a styl mebli i obrazów, różnił się w domach
            bamberskich XIX w. od reszty mieszkańców.

Można by uznać działania wokół "Domu Bamberskiego" za splot niefortunnych okoliczności, gdyby nie
            nachalna promocja "bamberstwa". Trudno to inaczej nazwać, jeżeli każdy mieszkaniec Poznania
            otrzymuje informację na temat Budżetu Miasta na rok 2005 z widoczkiem rzeźby... "Bamberki", której
            statuetka jest głównym upominkiem wręczanym oficjalnym Gościom Miasta. Trudno nie wiązać tego
            wszystkiego z osobą Wice Prezydenta Kaysera, szczycącego się korzeniami Bamberskimi, a który jest
            odpowiedzialny za promocję Miasta.

Jeżeli dołączy się do tego brak dyplomacji w używanym nazewnictwie promocyjnej wystawy Miasta
            Poznania w Berlinie, gdzie nawet Nadburmistrz Berlina wyraźnie wymawia POZNAŃ, to zapis POSEN,
            użyty przez Zarząd Miasta w oficjalnej nazwie tej wystawy jest nie na miejscu. To przykład
            "bamberstwa" /wsiowości, w potocznym rozumieniu mieszkańców Poznania/.

• Gość: LukasK Re: Precz z Paradowską IP: 217.153.71.* 21.10.05, 11:21
            Bambry to mieszkańcy podpoznańskich (i dalszych) miejscowości, niezależnie od
            pochodzenia. Zdaje się, że w czasach rozkwitu gwary poznańskiej nie było tak
            silnych ruchów mających na celu odkurzenie i upamiętnienie osadników z
            Bambergii.
    • Gość: bula Grobelny bierze wszysstko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 12:46
      grobelny wyłączył swiatła na Mostowej - na wysokości Museum, próbuje pozbawić
      włascicieli cześci nieruchomości - pasa ziemi.
      Niech grobelny zamknie ulice i zamieszkaw Muzeum Bambrów.
      wszyscy skożystają - grobelny będzie miał blisko do pracy, my zaoszczędzimy na
      dojazdach naszego prezydenta do pracy, a długi "bambrów" zodtana spłacone - cos
      za prywatę Grobelny będzie musiał zapłacic.
      tylko tak dalej Kochjany nasz prezydencie!!
    • anette444 Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 21.10.05, 17:03
      To jakieś szleństwo z tymi bambrami! Dzieci w szkole nie wiedzą jak wygladał
      ludowy strój wielkopolski, za to wiedzą ile spódnic nosiła bamberka. Ludzie,
      toż to był element germanizacji, już nie pamiętacie o zaborach, o prusakach?!
      poczytajcie trochę książek historycznych! Ja nie mam nic przeciwko chłopom
      pruskim ale wystawianie pomnika i muzeum zaborcy to chyba przesada!
      • renepoznan Re: Muzeum Bambrów przestanie istnieć? 21.10.05, 21:33
        anette444 napisała:

> To jakieś szleństwo z tymi bambrami!

Masz rację. to faktycznie jakieś sztucznie wywołane szaleństwo.
        Ale nie mieszałbym osadnictwa bamberskiego z późniejszym pruskim. Czoć w XX
        leciu miedzywojennym wielu "prusaków" zaczęło udowadniać swoja bamberskość.
        Zresztą tak jak w okresie zaborów część (nawet nie połowa) bambrów
        wykorzystywała swoje niemieckie pochodzenie. Powitania Wilusia a wcześniej
        królów pruskich to obowiazkowa obecność bamberek. Teraz te stroje być moze
        służą dalej
    • mankut400 Byłem "ZA"... 21.10.05, 22:23
      ...pomocą miasta dla Muzeum Bambrów, choć nie podobało mi się "socjalistyczne"
      załatwianie inwestycji (jak w PRL-u: byleby zacząć, a dalej 'jakoś to będzie").
      Ale jakieś dodatkowe warunki ze strony p. Paradowskiej: a to dostęp bez
      ograniczeń, a to niemalże dowolna eksploatacja eksponatów) NIE PODOBAJĄ MI
      SIĘ !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka