Gość: :-) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 22:49 Oby niemiecka jakosc okazala sie lepsza od czesko-polskiej...:-) A tak poza tym - ladny...! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szy Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 01:03 Dlaczego nowy tramwaj jest biało-niebieski, a nie pomalowany w barwy poznańskiego MPK?? Ponadto myślę, że należy coś zrobić w celu zachowania barw zielono-żółtych na obecnie jeżdżącym taborze. Aż krew zalewa, gdy widać nowe autobusy (MANy i NEOPLANy) poobklejane paskudnymi reklamami. Barwy poznańskiego MPK są dobrze dobrane i należy dbać o to, żeby autobusy były ładne, a nie wyglądały jak słupy ogłoszeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 08:07 Gość portalu: Szy napisał(a): > Dlaczego nowy tramwaj jest biało-niebieski, a nie pomalowany w barwy poznańskiego MPK?? Ponieważ jest pożyczony, a nieładnie jest niszczyć cudzą własność. Swoją drogą barwy niebiesko - białe bardziej z Poznaniem by się kojarzyły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szy Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.09.02, 02:17 Gość portalu: ffmarkus napisał(a): > Ponieważ jest pożyczony, a nieładnie jest niszczyć cudzą > własność. Swoją drogą barwy niebiesko - białe bardziej z > Poznaniem by się kojarzyły:) Nie sądze... biało-niebieskie może i by się kojarzyły z Lechem (niebieskie przecież są i we Wrocławiu i w Krakowie), a zielone tylko w Poznaniu (i np. zielone autobusy są w Dublinie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 08:38 dołożysz do biletu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szy Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.09.02, 02:26 Gość portalu: ada napisał(a): > dołożysz do biletu ? Nie łudź się, że MPK ma duże wpływy z reklam na autobusach. Ikarusy i Jelcze nadawały się do malowania dzięki reklamom były remontowane. Natomiast MANy i NEOPLANy lakier mają jak najbardziej w porządku i reklamy na nich powodują głównie szkody: - autobusy są brzydsze - niszczony jest dobry lakier (czyli autobusy są dewastowane) - pogarsza się image MPK - marka MPK jest przez to gorzej identyfikowana - zdewastowany poprzez reklamy autobus jest chętniej dewastowany przez sprajowców i innych wandali wewnątrz Wątpliwym plusem są pieniądze uzyskane od reklamodawcy. A dlaczego MPK do tej pory nie wpadło na pomysł mocowania tablic reklamowych na bokach autobusów - w ten sposób autobusy by nie były niszczone, a MPK by miało z tego także pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl 29.09.02, 16:29 Gość portalu: Szy napisał(a): > Nie łudź się, że MPK ma duże wpływy z reklam na autobusach. > Ikarusy i Jelcze nadawały się do malowania dzięki reklamom > były remontowane. A myślisz, że niskopodłogowce są niezniszczalne? Większość ma już 5 lat i setki tysięcy km przejechane. Chyba też się "mogą" popsuć. > Natomiast MANy i NEOPLANy lakier mają jak najbardziej w > porządku i reklamy na nich powodują głównie szkody: > - autobusy są brzydsze Sprawa względna- na pewno są inne niż się przyzwyczailiśmy. > - niszczony jest dobry lakier (czyli autobusy są dewastowane) Niekoniecznie niszczony- reklamy nie są chyba malowane farbą, tylko naklejane. > - pogarsza się image MPK A może się polepsza jako firma dbająca o siebie, o swoje finanse. > - marka MPK jest przez to gorzej identyfikowana To się zgadza, ale przynajmniej przód, tył i dach zostawili:) > autobus jest chętniej dewastowany przez sprajowców i innych wandali wewnątrz Oj oby nie! > Wątpliwym plusem są pieniądze uzyskane od reklamodawcy. Ja się cieszę, że ma zawsze te parę groszy więcej w kieszeni. > A dlaczego MPK do tej pory nie wpadło na pomysł mocowania > tablic reklamowych na bokach autobusów - w ten sposób > autobusy by nie były niszczone, a MPK by miało z tego także > pieniądze. Niezły pomysł, tylko,że reklamy te byłyby mniejsze, a czy nie płaci się za powierzchnię reklamową? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 09:12 Pozwólmy, że tramwaj będący w Poznaniu przez kilka dni,a pochodzący z Amsterdamu, będzie miał tamtejsze malowanie. Można już zobaczyć jak będzie taki wyglądał w naszych barwach, w tym celu odsyłam na strony Siemensa. Owszem zielone barwy są charakterystyczne dla Poznania, ale MPK zarabia na reklamach, a jest to firma, która bardzo potrzebuje pieniędzy. Pozdrawiam miłośników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 28.09.02, 18:22 Gość portalu: Szy napisał(a): > Dlaczego nowy tramwaj jest biało-niebieski, a nie pomalowany w > barwy poznańskiego MPK?? > > Ponadto myślę, że należy coś zrobić > w celu zachowania barw zielono-żółtych > na obecnie jeżdżącym taborze. > Aż krew zalewa, gdy widać nowe autobusy > (MANy i NEOPLANy) poobklejane paskudnymi > reklamami. > Barwy poznańskiego MPK są dobrze dobrane > i należy dbać o to, żeby autobusy były > ładne, a nie wyglądały jak słupy > ogłoszeniowe. Otóż tramwaj ten nie jest zielony, bo jest biało-niebieski. Bo nie jest to własność MPK. Bo jest tylko użyczony.Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 22:09 Gość portalu: Szy napisał(a): > Dlaczego nowy tramwaj jest biało-niebieski wlasnie... mi tam holandia zawsze sie kojarzyla z zielonym kolorem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravq Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 09:20 Gość portalu: ja napisał(a): > Gość portalu: Szy napisał(a): > > > Dlaczego nowy tramwaj jest biało-niebieski > > wlasnie... mi tam holandia zawsze sie kojarzyla z zielonym kolorem... Mnie też się zielony koor kojarzy z holandią... Mam pytanie: dlaczego w Amsterdamie nie jeżdżą zielone tramwaje i autobusy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: 217.153.106.* 30.09.02, 14:55 Gość portalu: ravq napisał(a): > Mnie też się zielony koor kojarzy z holandią... Mam pytanie: > dlaczego w Amsterdamie nie jeżdżą zielone tramwaje i autobusy??? Z Holandią!?!?! Przecież zielony kolor związany jest z zieloną wyspą Irlandią. A Holandia może kojarzyć się z pomarańczowymi tulipanami. Zresztą tak też potocznie określa się holenderskich piłkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 20:53 dlatego nie jest zielony bo przyjechał z Amsterdamu tylko na PROBĘ, a tamtejsze kolory są biało-niebieskie! A prosze sie nie martwić te nasze kupione juz za ok 108 mln w 03' roku na jesien przyjada już zieloniutkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Dlaczego tramwaj nie jest zielony?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 22:19 Za taką kupę szmalu kupione! to raczej wypadało by je pomalowac fluroscencyjny złoty kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wesołowski Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj combino IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 08:31 Ja akurat byłem na wyładunku Combino, i tak jak przyjechali z nim o 0:45 to rozładowali go dopiero o 2:30, fajnie to wyglądało tylko szkoda, że tak okropnie padało, mi w szczególnosci podoba mi się ta budka dla konduktora w czwartym członie. Ciekawe kiedy wyjedzie na linie, aby wozic poznaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 09:13 Ten ma jeździć od 4 do 8 X na 14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: *.icpnet.pl 28.09.02, 09:11 a ta linia 16 to jaką będzie miała trasę? To jest ta z osiedla lecha, ktora ma się pojawić po zamknięciu mostu Rocha? Kto mi to wytłumaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 09:17 Pozwól,że ja to Tobie wytłumaczę. 16 skręci nie w Gwarną tylko w Mielżyńskiego, Stąd popędzi na Śródkę, na rądzie w prawo, na Kórnickiej w lewo i już będzie na Lecha. Wróci tą samą trasą na Fredry, PST i Sobieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.09.02, 11:24 Gość portalu: :-) napisał(a): > Oby niemiecka jakosc okazala sie lepsza od czesko-polskiej...:-) > A tak poza tym - ladny...! Czy wiesz o tramwaju czesko-polskim tylko z relacji prasowych czy może z bardziej wiarygodnych źródeł np. CKD,HCP-FPS, bądź MPK ...? Tak na marginesie to tramwaj produkowany przez CKD-HCP jest(był) prototypem i przez to miał wysoką awaryjność. Co się tyczy zastosowanych w nim rozwiązań konstrukcyjnych to jest bardzo nowoczesny i szkoda że zaprzestano jego produkcji. I nie ma co się za bardzo cieszyć z tramwaju z importu, bo skutkiem każdego zakupu zagranicznego jest w pewnym sensie EXPORT (tam) miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat2807 Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 16:00 Widzialem go z piatku na sobote ok 02.15 na Kaponierze - tramwaj wyglada super, tylko jest taki wielki, ze pozawala wszystkie przystanki! Mam nadzieje, ze pozyczony wagon wroci do wlascicieli bez zbednych "upiekszen" dokonanych przez naszych ulicznych "artystow". POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 28.09.02, 18:20 Gość portalu: pasażer napisał(a): > Gość portalu: :-) napisał(a): > > > Oby niemiecka jakosc okazala sie lepsza od czesko- polskiej...:-) > > A tak poza tym - ladny...! > Czy wiesz o tramwaju czesko-polskim tylko z relacji prasowych czy może z > bardziej wiarygodnych źródeł np. CKD,HCP-FPS, bądź MPK ...? Tak na marginesie > to tramwaj produkowany przez CKD-HCP jest(był) prototypem i przez to miał > wysoką awaryjność. Co się tyczy zastosowanych w nim rozwiązań konstrukcyjnych > to jest bardzo nowoczesny i szkoda że zaprzestano jego produkcji. I nie ma co > się za bardzo cieszyć z tramwaju z importu, bo skutkiem każdego zakupu > zagranicznego jest w pewnym sensie EXPORT (tam) miejsc pracy. Czy to, że te tramwaje na ogół w ogóle nie jeżdżą jest dla Ciebie mało wiarygodnym źródłem? Tramwaj jest nowoczesny tylko nie jeździ,taka drobna wada :)))) Kto normalny kupuje prototypy? Kupiłbyś sobie prototyp samochodu? Ja bym podziękował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Do Poznania przyjechał nowoczesny tramwaj com IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.10.02, 18:41 Przejechałem kilka przystanków tym demo tramwajowym. Rewelacja to to nie jest. Stary tzw. helmut jest chyba wygodniejszy i wydaje się w środku obszerniejszy od tego nowego. A co ma nowy?. Jest cały niskopodłogowy i nie trzeba się do niego wspinac. Dawniej też były wagony doczepne częściowo niskopodłogowe. Na zakrętach nie będzie piszczał gdyż nie ma osi, koła są niezależne. Stąd śmiało go można puścic po uliczkach Starego Miasta. Jest w miarę cichy wewnątrz i na zewnątrz choc jest to cecha każdego nierozkletanego tramwaju. Na zewnątrz słychac jednak pracę przekładni. W środku byłoby zupełnie cicho gdyby zastosowano elementy wygłuszające. Nie wiadomo jak działa ogrzewanie i czy jest wyposażony w klimatyzację na letnie upały. Otwierane okienka ma malutkie. Sądzę że ten demonstracyjny nie ma klimatyzacji chłodzącej. I jeszcze pewna ciekawostka. Na piktogramach wewnątrz jest zakaz używania łyżworolek (ale hulajnoga przejdzie) oraz korzystania z radia i nawet ze słuchawek na uszach. Takie zwyczaje mają w Danii. Faktem jest, że nawet w miarę ciche dźwięki z tych małych słuchaweczek wciskanych w uszy mogą byc denerwujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotras Combino - kielbasa wyborcza IP: 150.254.99.* 05.10.02, 14:13 Czesc! Ten przyjazd to jest element kampanii wyborczej p. R. Grobelnego, ktory stal na czele komisji wybierajacej czeskie Tatry. Dzis chce by ludzie mysleli tylko o Siemensie. Wstyd i hanba!!! Odpowiedz Link Zgłoś