Dodaj do ulubionych

We wtorek kwestujemy na wileńską Rossę

30.10.05, 21:30
"Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na renowację nagrobków na wileńskiej
Rossie."

W Poznaniu równie dobrze możecie kwestować na polski cmentarz w Buenos Aires.
Obserwuj wątek
    • Gość: poznanianka Re: We wtorek kwestujemy na wileńską Rossę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:33
      Z tego co mi wiadomo, to kwestuje wiele znanych osób, w tym polityków. Co roku
      kwestuje pan M.Frankiewicz, ale jakoś trudno dowiedzieć sie o tym z mediów. Za
      to krytyka zawsze (lub prawie zawsze;-) na pierwszej stronie...
    • Gość: KK Re: We wtorek kwestujemy na wileńską Rossę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:53
      >W Poznaniu równie dobrze możecie kwestować na polski cmentarz w Buenos Aires.

No nie do końca. Polecam wyprawę do Wilna, spacer na Rossę i chwilę zadumy nad
      Historią. Wtedy może dowiesz się, dlaczego tak ważne jest zachowanie tej
      nekropolii (jak i np. Cmentarza Łyczakowskiego we Lwowie). Pozdrawiam
      • Gość: LMB Wilno to obca mi kultura. IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 11:06
        > No nie do końca. Polecam wyprawę do Wilna, spacer na Rossę

Wilno to obca mi kultura. Łączy(ł) nas tylko język.
        • dobrusia_to_ja Re: Wilno to obca mi kultura. 31.10.05, 11:17
          Nie chcesz, to nie dawaj. Nikt Cię nie zmusza.
          • pan.nikt Re: Wilno to obca mi kultura. 31.10.05, 13:31
            dobrusia_to_ja napisała:

> Nie chcesz, to nie dawaj. Nikt Cię nie zmusza

To pierwsze.
            Dokładnie.

A drugie.
            Nie wszyscy idzę zdają sobie sprawę, że wielu Wilniuków i Lwowiaków budowało
            nasz Poznań.
            Warto poszukać w niedalekiej historii.

A dziś mamy Wilniuków, nawet wsród zasłużonych radnych Miasta Poznania.
            Poważnie.
            • lmblmb Wilno to bardzo obca nam kultura. 01.11.05, 11:08
              > To pierwsze.
              > Dokładnie.

Nie chcesz - nie patrz, jak pieniądze, które mogłyby iść na porządne cele idą na
              cmentarz na wschodzie. Można by np. nieco odnowić cmentarz na Jeżycach.

> A drugie.
              > Nie wszyscy idzę zdają sobie sprawę, że wielu Wilniuków i Lwowiaków budowało
              > nasz Poznań.

Och, ale mnie za serce ująłeś... zapewne znasz ich obu.

> A dziś mamy Wilniuków, nawet wsród zasłużonych radnych Miasta Poznania.
              > Poważnie.

To trzeba się lepiej przyglądać na kogo się głosuje!

Co do kultury, kogo w Wilnie wybrałbyś na odpowiednika Cegielskiego,
              Szamarzewskiego czy Wawrzyniaka? Kiedy w Wilnie otworzyl się opowiednik Związku
              Spółek Zarobkowych i Gospodarczych? Komu ich bank udzielał kredytów? Jaką firmę
              z Wilna nazwałbyś odpowiednikiem HCP? Jaki był dochód narodowy na głowę w 1918
              roku w Wilnie i Poznaniu? ZTCP to była _połowa_. Dociera do ciebie o czym mówię?

• pan.nikt Re: Wilno to bardzo obca nam kultura. 01.11.05, 11:37
                Wydawaj na co chcesz, a nie zaglądaj do kieszeni innym.

A co do kultury.

A Cegielski, to kultura, czy gospodarka??
                Kultura, to Mickiewicz, Słowacki, a tp przecież wileńszczyzna.

W gruncie rzeczy wkurzaja mnie podziały, jakie chcesz wprowadzać.
                To bzdura.
              • dobrusia_to_ja Re: Wilno to bardzo obca nam kultura. 01.11.05, 12:34
                lmblmb napisał:

> Nie chcesz - nie patrz, jak pieniądze, które mogłyby iść na porządne cele idą n
                > a
                > cmentarz na wschodzie. Można by np. nieco odnowić cmentarz na Jeżycach.

Przecież nikt Tobie nie zabrania wpłacać pieniędzy na odnowę cmentarza na
                Jeżycach. Możesz nawet zorganizować zbiórkę na ten cel. Przecież nikt Cię nie
                zmusza do wrzucania drobnych do puszki kwestarzy.
                • Gość: KK Re: Wilno to bardzo obca nam kultura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 11:21
                  LMB napisał:

>Wilno to obca mi kultura. Łączy(ł) nas tylko język.

Jak się czyta takie teksty, to ogarnia człowieka przerażenie. Straszne, że Adam
                  Mickiewicz, Tomasz Zan, Joachim Lelewel, Stanisław Moniuszko, Henryk Lowmiański
                  (nota bene po wojnie wybitny profesor UAM, autor monumentalnego
                  działa "Początki Polski"), bracia Śniadeccy, Syrokomla, Czesław Miłosz i inni
                  wybitni Polacy z Wilna to w Twoim ujęciu "bardzo obca nam kultura". Co Ty wiesz
                  o Wilnie i o tamtych stronach? Chyba mało lub zgoła nic, bo w przeciwnym
                  wypadku nie padłyby takie słowa.
                  A co do cmentarza na Rossie: nikt nie zmusza do dawania pieniędzy podczas
                  kwesty. Nie są to też pieniądze publiczne, więc nie można się domagać, by
                  poszły na inny (w domyśle - lepszy) cel, np. na odnowienie cmentarza na
                  Jeżycach (jak w dyskusji już padło). Ja dałem zarówno na renowację nagrobków na
                  poznańskim Cmentarzu Zasłużonych Wielkopolan, jak i na Rossę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka