Dodaj do ulubionych

SKANDAL z MPK!!!

31.10.05, 23:51
Czytam te artykuły o MPK i mnie krew zalewa. Bo kłamią i starają się
manipulować opiniią publiczną.

Ale najpierw odniosę się do artykułu o tramwajach. Jestem wdzięczny że sa
niskopodłogowe tylko dlaczego ta sytuacja jest jeszcze nierozwiązana (z tym
remontem).
I DLACZEGO NADAL NIE MA OZNAKOWANYCH KURSÓW NISKOPODŁOGOWYCH NA LINI 12 CZY
POZOSTAŁYCH???

Umie to zorbić Warszawa, umie Gdańsk umie Zielona Góra ale nie Poznań. To nie
wymaga taboru tylko organizacji lepszej. Może wynika to z samozadowolenia
poznańskiego MPK że są najlepsi bo mają najwięcej autobusów niskopodłogowych
i spoczywają na laurach (fakt że w Gdańsku rzadko zobaczymy niski autobus a
tramwaju napewno nie.) Ale inni mają mniej takiego taboru a sprawniej nim
zarządzają.

Teraz jest wszystkich świętych i dziś dzwoniłem na informację żeby sie
dowiedzieć czy jeździ niska 15 i co?? I nie jeździ a jutro w wszystkich
świętych będą tylko 3 szt. I jak niby osoby starsze mają dostać się na
Junikowo? Ok można autobusem 77 choć on nie jest oznaczony jako niski. (na
całe szczęście kilka tam jeździ niskich) ale jeśli ktoś ma groby z drugiej
strony?

OK rozumiem że combino się zepsuły i są na przeglądzie, ale do cholery są
jeszcze tatry na 12 które nie jeżdżą koło żadnego cmentarza. I tak już
rozkład jest powalony ze wzgledu na 1 listopada to przerzucenie ich z 12 na
15 nie zrobiłoby większego zamieszania. Pamiętam że w zeszłym roku było to
samo i MPK się nic nie nauczyło.

To oznaczenie niskich tramwajów jest o tyle w rozkładie ważne że nie trzeba
stać na przystanku i czekać jak na zbawienie a wszyscy sobie zdajemy sprawę
że Poznań jeszcze długo nie będzie stać na nowe tramwaje więc będą kursować i
takie i takie. To tyle o tramwajach.

Teraz o mydleniu oczu.
212+30=242 a nie 296 to po pierwsze więc nie wiem skąd słowo wszystkie w
temacie bo tak byłoby gdyby przetarg był prawie 3 razy większy. Matamatyki
jeszcze nas uczą w szkołach ale chyba dziennikarzy Wybiórczej nie? Po drugie
jak można pisać że nie spotkamy skoro w nocy jeżdżą same wysokie. I nie wiem
dlaczego bo na tłumaczenie dyrektorów (na jednej z konferencji zapytałem o
to) że to z powodu wandalizmu mam krótkie pytanie "To w takim razie po co nam
są potrzebne autobusy niskopodłogowe z monitoringiem kamer i dlaczego za ten
gadżet zapłaciliśmy?" Wiem że takie są i chyba jest ich koło 30 bo sam
jechałem wielokrotnie takim autobusem i mają 3 kamery (takie przeźroczyste
kulki) na wprost wejścia w środku i przy kierowcy i na tyle autobusu. A więc
pytam po co one skoro nie jeżdżą wtedy gdy powinny? Lepiej chyba puścić nocą
z monitoringiem i złapać tych wandali niż ikarusa który będzie zdemolowany bo
kierowca nie wie co się dzieje.

DLATEGO ZABRANIAM MANIPULOWANIA SPOŁECZEŃSTWEM KTÓRE MYŚLI ŻE NIEPEŁNOSPRAWNI
TO MAJĄ CACY BO TYLE SIĘ ROBI.

Bo tak naprawdę robi się nadal za mało i to nie z winy funduszy (choć to też)
tylko z braku racjonalnego myślenia (patrząc na linie nocne z monitoringiem i
brak wyszczególnionych kursóe niskich co nic nie kosztuje tylko więcej
logistyki.)

To tyle
Nipełnosprawny Poznańczyk
Obserwuj wątek
    • mantis77 SKANDAL z MPK!!! - jeszcze dodam 31.10.05, 23:55
      Dodam jeszcze apropos tramwajów że Cegielski miał projekty niskopodłogowców ale
      jeszcze ich nie produkował bo nie miał dla kogo. Ale nie martwmy się bo
      wspierają go ... bezmyślni Warszawiacy którzy kupili od Cegielskiego ileś tam
      tramwajów wysokopodłogowych (Jak widać tam też nie myśli się o
      niepełnosprawnych.)
      • Gość: Kogucik Re: SKANDAL z MPK!!! - jeszcze dodam IP: *.orange.pl 01.11.05, 08:03
        Ja ze swej strony dodam, że nawet na takim 'zadupiu', jakim jest Frankfurt nad Odrą, tramwaje niskopodłogowe są codziennością. I nikt tam nie oglądał się na luksusy - klimatyzacja w tramwajach to zbyteczny wydatek. Nam też nie są potrzebne luksusy Combino, ani pseudoniskopodłogowe Tatry - nam pilnie potrzeba prostego konstrukcyjnie, pojemnego i niskopodłogowego tramwaju bez fanaberii technologicznych (poza napędem i wózkami jezdnymi)!

• Gość: Oalf Re Kogo obchodza niepoełnosprawni?bo mnie nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:24
          HIHIHI.
          • Gość: malkontent Re: Re Kogo obchodza niepoełnosprawni?bo mnie nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:28
            Oj jak wrócą rodzice z cmentarza to dostaniesz lanie, Olafku.
          • Gość: Kogucik Re: Re Kogo obchodza niepoełnosprawni?bo mnie nie IP: *.orange.pl 01.11.05, 14:33
            Jeżeli szczerze pisałeś ten idiotyzm, to oznacza że jesteś ... niepełnosprawny (ale nie fizycznie).
          • mantis77 Oj z deczka się wk... 01.11.05, 16:11
            Ale OK są trzy wytłumaczenia tego co napisałeś.
            1. Najbardziej prawdopodobne że jesteś imbecylem.
            2. Jesteś trollem i lubisz wku..ać ludzi i nabijać ilość postów.
            3. Sam jesteś niepełnosprawny ale umysłowo.

A na koniec jeśli nie zdajesz sobie sprawy to powiem że nie znasz dnia ani
            godziny. Wskocz na motor i szalej stówką po mieście może wyjedzie ci koparka z
            boku i wtedy zrozumiesz jeśli przeżyjesz.
            • Gość: Bez nerw Re: Oj z deczka się wk... IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.05, 17:43
              Nie przejmuj się. To tylko cw.l Danilo, który lubi wku...iać na tym forum
              porządnych ludzi. Po prostu go olej.

Pozdrawiam

PS. Fakt, tu przegiął pałę
        • Gość: Leftie Re: SKANDAL z MPK!!! - jeszcze dodam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 17:43
          Pojeżdzijcie sobie tramwajami po Szczecinie i dopiero zobaczcie co to znaczy
          niesprawna komunikacja miejska. Niskopodlogowe tramwaje? U nas tego w ogóle nie
          ma, a poza tym jak autobus/tramwaj nie spóźni się albo nie przyjedzie wcześniej
          o 5 minut to wszyscy uważają, że coś jest nie tak.
          • mantis77 No tak ale.... 01.11.05, 18:40
            Wiem że w innych miastach jest gorzej bo w nich bywam. Np. w Gdańsku jest
            tragicznie (kursy raz na godzinę a na niektórych liniach np. na westerplatte
            tylko jeden niskopodłogowiec) Dlatego nie dziwię się że piszesz że w Szczecinie
            jest gorzej. (W puławach modliłem się żeby przyjechał ikarus a nie "beczka"
            rodem z PKS żeby można było wnieść mnie z wózkiem a nie go rozmontowywać, było
            to na lini podmiejskiej)

Tylko jest jedno ale...

Czy mamy równać do najgorszych czy do lepszych?
            Nie ma co się oglądać jak jest w innych miastach w polsce które mają gorzej
            tylko jak jest w metropoliach zachonich żeby było lepiej.

Szczególnie jeśli niektóre usprawnienia wymagają nie pieniędzy a pomysłowości i
            poprostu czynu (np. informacja o kursach niskopodłogowych na liniach
            tramwajowych.)
            Rozumiem przecież że środki finansowe sa ograniczone ale niestety czasem
            ograniczony bywa umysł niczym koń z klapkami na oczach.
    • Gość: hm Re: SKANDAL z MPK!!! IP: *.icpnet.pl 01.11.05, 18:03
      mantis77 napisał:
      > DLATEGO ZABRANIAM MANIPULOWANIA SPOŁECZEŃSTWEM KTÓRE MYŚLI ŻE NIEPEŁNOSPRAWNI
      > TO MAJĄ CACY BO TYLE SIĘ ROBI.

Zabraniać to se mantis możesz ale co to da?? NIC..; a jeśli chodzi o tą
      nieszczęsną dwunastke to nie tylko na piątkowie mieszkają osoby korzystające z
      tramwajów niskopodłogowych więc dezorganizowanie linii tramwajowych na potrzeby
      dzisiejszego święta byłoby poprostu idiotyczne i nie na miejscu (btw z tego co
      mi wiadomo to tatry mają swoją zajezdnie na starołęce dlatego jeżdża na 12)
      • mantis77 o 12-stce 01.11.05, 18:50
        Widzisz nie chodzi mi akurat tylko o piątkowo i junikowo (choć przyznaję że
        akurat mieszkam na winogradach i mam pochowaną rodzinę na Junikowie)

Tylko akurat wiem że dlatego niskopodłogowce puścili na pestkę bo jest lepsze
        torowisko. Kiedyś pytałem dlaczego nie jeździ żaden niski np na miłostowo przez
        warszawską i powiedziano mi że tam jest w opłakanym stanie torowisko i dlatego
        nie puszczają (zresztą dopiero remontowali śródkę ale dalej torowiska nie
        wymienili).

Dlatego skoro na cmentarze jeżdżą nie tylko niepełnosprawni ale często osoby
        starsze (np. tzw. mocherowe berety) to dlaczego nie zrobić udogodnienia. Na 15
        jeżdżą niskopodłogowce więc myślę że ta trasa spełnia warunki dla nowych
        tramwajów. Jednak z powodu przeglądów nie ma teraz (w tych dniach) na niej
        odpowiedniego taboru. Myślę że byłoby to udogodnienie. Ale niestety znów MPK
        przespało sprawę i nie było takie taboru. Absolutnie nie byłem za tym aby na
        stałe przerzucać tatr na 15 a tylko z powodu świeta bo i tak są zmiany w
        taborze i zmiany tras więc nie zmieniłoby niczego ludziom na ratajach gdyby
        przyjechała 12 stara (np. 105N) bo i tak nią niegdzie do cmentarza nie dojadą w
        tych dniach. Mogą natomiast niskimi autobusami dostać się do teatralki czy
        pestki (autobusy np 74) i przesiąść tak aby dojechać do junikowa.

Uważam też że skoro tramwaje niskopodłogowe nie mogą jeździć warszawską to
        powinny tam jeździć jakieś niskopodłogowe autobusy ruszające np. ze śródki w
        tym czasie.

Poprostu brak myślenia w MPK i tyle.
        • Gość: KOMPOZ Re: o 12-stce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 20:34
          Jeśli macie ochotę wypowiedź się na temat komunikacji miejskiej w Poznaniu
          zapraszam na WWW.KOMPOZ.FORA.PL
        • Gość: Marek Re: o 12-stce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 08:38
          MPK dało radę.Dziękuję motorniczym.
        • ex3704 Re: o 12-stce 02.11.05, 08:43
          Masz absolutna racje. Combina mogly pojsc na linie 6, a tatry na 15 (tatry nie
          moga wjezdzac na Milostowo, bo bardzo blisko toru jest jeden ze slupow przy
          wjezdzie od Milostowa na skrzyzowanie ze Sw Michala, co dla nieco szerszych
          tatr jest pewna niedogodnoscia, ale combina przechodza) - tory na MILO dla
          combin to nie argument, skoro planowo jezdza na Junikowo w weekendy na 15.
          Nawiasem, to 1.11. na tylko na brygadzie 15/12 (dodatek) jezdzil wagon 502.
          Pozostale tego dnia uruchomione combina obslugiwaly 14/1, 14/2, 14/3 i 14/4,
          bez sensu w cholere...
          • mantis77 No widzę 02.11.05, 14:38
            No widzę że znów się ktoś kompetentny wypowiedział. Dzięki za zainteresowanie.
            Tak myślałem że to kwestia dobrej woli a nie problemów technicznych. I to mnie
            właśnie wkurza.

Pozdrawiam

P.S. Po nicku poznaję że już mieliśmy okazję dyskutować w innym wątku
            poświęconym komunikacji miejskiej.
        • Gość: mieszkaniec Rataj Z tym 74 żeby wskoczyć na pestke dałeś ciała IP: *.icpnet.pl 03.11.05, 07:10
          hahaha... dobre dojechać autobusem 74 do pestki i przesiąść się na tramwaj 15
          żeby dojechać do junikowa... chyba kiepsko znasz sie na schemacie linii
          tramwajowych miasta Poznania. Przecież z rataj na junikowo mamy bezpośrednią
          trzynastkę - może więc skoro tatry i tak są zbazowane na starołęce przerzucić je
          poprostu na 13 w tym dniu i po sprawie - tylko nie wiem jak by tam na trasie
          wyglądała kwestia tych nieszczęsnych szerokości
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka