Dodaj do ulubionych

Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sensem życ

02.11.05, 10:51
Mglisty, typowo jesienny dzień zaduszny, czas zadumy nad sensem życia.
Obserwuj wątek
    • chejron74 Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 10:52
      pan.nikt napisał:

> Mglisty, typowo jesienny dzień zaduszny, czas zadumy nad sensem życia.

Jasny gwint! Ale mnie zaskoczyles panie.nikt! Ty tak sam z siebie, deprecha dosiegla, czy skads to
      przepisales :-)?
      • pan.nikt Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 10:57
        Ani deprecha, ani nie przepisałem.
        Wyjrzałęm z ciepłego mieszkania za okno. A tam piękna mglista jesień.

W przeciwieństwie do ciebie, niektórzy jeszcze dostrzegają piekno przyrody.
        Niektórzy też widzą, albo szukaja sensu życia, nie tylko w "tłuczeniu kasy".
        • chejron74 Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 11:02
          MOj drogi panie.nikt. Ja tez a moze przede wszystkim doceniam piekno przyrody. Zwlaszcza takiej bez
          Kaczorow w krajobrazie :-) Tluczenie kasy to fajna zabawa, wiesz? Bo bez niej to mozesz wygladac z
          okna komunalnego mieszkania, wzglednie z przytuliska Brata alberta. A z nia mozesz porownywac
          nasza piekna polska przyrode z przyroda na swiecie. Tak prze ciekawosc i bez zlosliwosci, to gdzie ty
          panie.nikt byles za granica?
          • pan.nikt Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 11:12
            Ty naprawdę masz obsesję.
            Wszystko kojarzy ci się z kaczorami??

Wszystko kojarzy ci sie z kasą??
            Tak, trzeba, trzeba się dorabiać.
            Ale to nie może być jedynym celem życiu.

Przypomniałeś mi starą prawdę
            "madrzy jedzą, żeby żyć,
            a głupi żyją, żeby źreć"

I tu jest problem

A ten wątek był o czymś zupełnie innym.
        • Gość: Ada Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 11:03
          Pan.nikt jest po prostu sfrustrowanym emerytem, który nudę zabija na tym i
          innych forach.
          • Gość: Ada Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 11:04
            Przepraszam to miało pójść w wątku o wirtualności Pana.nikt :)
    • dobrusia_to_ja Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 11:31
      Dzisiejszy dzień rzeczywiście jest takim typowym dniem zadusznym. Wygląda tak,
      jakby sama natura postanowiła zaskoczyć nas teatralną wręcz scenografią żywcem
      wziętą z Dziadów. Mgła, zapalone świece, duchy przodków unoszące się ponad
      ziemią. Jedne szczęśliwe, inne jęcząc błagają o modlitwę i pomoc w odzyskaniu
      spokoju po śmierci. Może dla niektórych właśnie teraz przyszedł czas, by
      wybaczyli innym ich przewiny. I te drobne i te wielkie. Stare i nowe. I żeby
      wybaczyli sobie, a to chyba jest najtrudniejsze.
      Miłego dnia dla wszystkich :)
    • l.george.l Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 13:57
      pan.nikt napisał:

> [...] czas zadumy nad sensem życia.

Którego życia? Tego tutaj, forumowego?
      • pan.nikt Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 13:59
        nIE, TEGO W REALU.

A forum, to tylko forma rozrywki.
        • l.george.l Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 14:07
          pan.nikt napisał:
          [...]
          > A forum, to tylko forma rozrywki.
          [...]

W Twoim przypadku to już nie rozrywka, to nałóg.
          • pan.nikt Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 14:17
            mylisz się.
            nałogi, to mam inne.
            • l.george.l Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 14:23
              To masz jeszcze i ten, tylko nie chcesz się przyznać.
              Nie masz poczucia zmarnowanego czasu, nie wydaje Ci się, że to szczyt głupoty czytać forumowe bzdury. Przcież w tym nie ma najmniejszego sensu.
              • Gość: Ada Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 14:29
                Jak inaczej zabić czas na emeryturze, skoro nie ma się innych zainteresowań?
                • pan.nikt Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 14:33
                  A ty wisz wszystko??
                  • Gość: Ada Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:00
                    Nie, po prostu obserwuję.
    • renepoznan Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 14:48
      Po dniu Wszystkich Świetych, który miał być dniem wesołym (wbrew naszej
      tradycji to dzień radosci) i pogoda dostosowała sie do tego, przyszedł
      faktycznie mglisty i smutny dzień zaduszny. Czas gdy moglismy zadumać sie nad
      przemijaniem. Dzień zwariowany bo dla wiekszości dzień pracy a dla mnie to
      naprawdę szaleństwo. Mimo to znalazłem chwilę czsu by wpaść na Junikowo. Palące
      się jeszcze świece, mgła, szeleszczace pod nogami liscie. Spojrzenie na grób
      tych, którzy istnieja Tam i poza tym tylko w naszej pamięci. Pamieci, której
      nawet nie mozemy przekazać naszym dzieciom bo to będa juz tylko opowiadania.

Ludzie - nigdy nie zrozumiem tych, ktorzy świadomie nie chca mysleć o
      przemijaniu pokoleń i o pamieci jaka nalezy sie tym którzy przeminęli.

Tym chyba bijemy na głowę skomercjalizowane społeczeństwa Europy zachodniej i
      Stanów (zbyt uogólniam - ale rozumiecie to). Chrońmy te nasze narodowe
      tradycje. Naprawdę warto.
      • dobrusia_to_ja Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense 02.11.05, 15:00
        renepoznan napisał:

> Ludzie - nigdy nie zrozumiem tych, ktorzy świadomie nie chca mysleć o
        > przemijaniu pokoleń i o pamieci jaka nalezy sie tym którzy przeminęli.
        >
        > Tym chyba bijemy na głowę skomercjalizowane społeczeństwa Europy zachodniej i
        > Stanów (zbyt uogólniam - ale rozumiecie to). Chrońmy te nasze narodowe
        > tradycje. Naprawdę warto.

Oczywiście, że warto. W sumie nie mam nic przeciwko temu, by przejmować tradycje
        z innych krajów pod warunkiem, że one będą wzbogacać nasze, staną się ich
        dopełnieniem, ale nie będą ich zastępować. Dlatego uważam, że oburzanie się na
        takie nowinki, jak Walentynki,choć moim zdaniem święto miłości powinno trwać
        przez całe życie, czy Halloween, które jest świętem radosnym i w pewien sposób
        "obłaskawiającym" śmierć, nie ma sensu. Przecież tradycyjna domowa choinka
        wkroczyła do nas z Niemiec. Szkoda tylko, że o zaduszkach tak niewiele osób już
        pamięta.
        • Gość: kajtek Re: Mglisty dzień zaduszny, czas zadumy nad sense IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:44
          Nie ukrywam, że wolałbym, aby dniem wolnym od pracy był właśnie 2 listopada
          zamiast 1 listpoada.
    • v.i.k.k.a wesołych świąt:) 02.11.05, 18:44
      taki opis widzialam u kogoś na gg i mi się bardzo spodobał, tak bardzo, że
      postanowiłam sprawić sobie taki:))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka