Dodaj do ulubionych

Gdzie jest Wielkopolska?

IP: 212.160.130.* 21.05.01, 18:14
Poznaniacy, powiedzcie mi, gdzie waszym zdaniem jest Wielkopolska. Czy dla was
tym regionem jest tylko poniemiecka część z Poznaniem w roli głównej, czy
kraina historyczna, obejmująca także Kalisz, Konin itd. aż do granic
województwa za Kłodawą? I czy uważacie, że część, która znalazła się po 1815
roku w Królestwie Kongresowym jest w jakiś sposób "gorsza" od tej, która była
Wielkim Księstwem Poznańskim?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ZIZI Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: 195.94.222.* 21.05.01, 18:17
      Ja Poznaniakiem nie jestem - pochodze z Konina/Wielkopolski.
    • Gość: Lechita Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: *.icom.ca 21.05.01, 21:57
      Gość portalu: Majka napisał(a):

> Poznaniacy, powiedzcie mi, gdzie waszym zdaniem jest Wielkopolska. Czy dla was
      > tym regionem jest tylko poniemiecka część z Poznaniem w roli głównej, czy
      > kraina historyczna, obejmująca także Kalisz, Konin itd. aż do granic
      > województwa za Kłodawą? I czy uważacie, że część, która znalazła się po 1815
      > roku w Królestwie Kongresowym jest w jakiś sposób "gorsza" od tej, która była
      > Wielkim Księstwem Poznańskim?
      > Pozdrawiam

Wielkopolska to mniej wiecej granice wojewodztw kaliskiego i poznanskiego w XIV-
      XVIIIw. Ale nie tylko, bo do Wlkp. naleza jeszzce Kepno, Sycow, Dobiegniew,
      Uniejow, Sieradz, Inowroclaw, Naklo, Bydgoszcz, Dobiegniew.
      Jak masz stare mapy to zobacz gdzie byly granice wojewodztw kaliskiego i
      poznanskiego z XIV-XVIII, granice woj. poznanskiego z 1950-75 roku, i granice
      Wielkiego Ksiestwa poznaskiego. Wszystko co znajdzie sie w tych granicah jest
      Wielkopolska.
      • Gość: Majka Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: 212.160.130.* 21.05.01, 22:02
        Kurde, nie mam żadnych starych map i nawet nie bardzo wiem gdzie ich szukać.
        Ale, drogi Lechito, może po prostu mniej więcej napiszesz mi odkąd dokąd.
        Punkty graniczne na zachodzie, wschodzie, południu i północy. OK?
        • Gość: Lechita Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: *.icom.ca 22.05.01, 00:30

> Kurde, nie mam żadnych starych map i nawet nie bardzo wiem gdzie ich szukać.
          > Ale, drogi Lechito, może po prostu mniej więcej napiszesz mi odkąd dokąd.
          > Punkty graniczne na zachodzie, wschodzie, południu i północy. OK?

Ok Majko:) My pleasure.

Podam ci nazwy miejscowosci pogranicznych. Zaczynajac od Inowroclawia, jadac na
          poludnie: Kutno, Uniejow, Sieradz, z sieradza na zachod mniej wiecej linia prosta
          do Prosnej. Jadac paluszkiem na poludnie wzdluz Prosnej, na lewym brzegu to jest
          Wielkopolska. Jedziesz caly czas na poludnie az do Proslic, Wolczyna, Kluczborka.
          Skrecasz na zachod i jedziesz do Bierutowa. Jadac teraz na zachod, znajdziesz na
          mapie Sycow, Twardagore, Rawicz, Gora, Wschowa, Kargowa, okolice Miedzyrzecza a w
          tym Lagow, Bledzew, Skwierzyna. Jedziesz teraz caly czas na polnoc i masz Gorzow,
          Dobiegniew, Tuczno, Walcz, Czaplinek, Okonsk, Sepolno i do Wisly.

Tak mniej wiecej wygladaja granice Wielkopolski. Mniej wiecej bo nie mam zadnej
          ksiazki z dokladnymi granicami.

• Gość: Majka Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: 212.160.130.* 22.05.01, 12:07
            Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: Majka napisał(a):
            >
            > > Kurde, nie mam żadnych starych map i nawet nie bardzo wiem gdzie ich szuka
            > ć.
            > > Ale, drogi Lechito, może po prostu mniej więcej napiszesz mi odkąd dokąd.
            > > Punkty graniczne na zachodzie, wschodzie, południu i północy. OK?
            >
            > Ok Majko:) My pleasure.
            >
            > Podam ci nazwy miejscowosci pogranicznych. Zaczynajac od Inowroclawia, jadac na
            >
            > poludnie: Kutno, Uniejow, Sieradz, z sieradza na zachod mniej wiecej linia pros
            > ta
            > do Prosnej. Jadac paluszkiem na poludnie wzdluz Prosnej, na lewym brzegu to jes
            > t
            > Wielkopolska. Jedziesz caly czas na poludnie az do Proslic, Wolczyna, Kluczbork
            > a.
            > Skrecasz na zachod i jedziesz do Bierutowa. Jadac teraz na zachod, znajdziesz n
            > a
            > mapie Sycow, Twardagore, Rawicz, Gora, Wschowa, Kargowa, okolice Miedzyrzecza a
            > w
            > tym Lagow, Bledzew, Skwierzyna. Jedziesz teraz caly czas na polnoc i masz Gorzo
            > w,
            > Dobiegniew, Tuczno, Walcz, Czaplinek, Okonsk, Sepolno i do Wisly.
            >
            > Tak mniej wiecej wygladaja granice Wielkopolski. Mniej wiecej bo nie mam zadnej
            >
            > ksiazki z dokladnymi granicami.

Ale w Kutnie to chyba jednak zdziwiliby się, że są Wielkopolanami...
            >

• Gość: Lechita Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: *.icom.ca 22.05.01, 20:30

Ale w Kutnie to chyba jednak zdziwiliby się, że są Wielkopolanami...
              > >
              >
              to ich problem:)
              • Gość: Majka Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: 212.160.130.* 22.05.01, 20:52

> Gość portalu: Majka napisał(a):
                >
                > Ale w Kutnie to chyba jednak zdziwiliby się, że są Wielkopolanami...
                > > >
                > >
                > to ich problem:)

Czyli jak ktoś jest z Kutna, to śmiało może mówić z dumą: jestem Wielkopolaninem.
                Czy tak?

• Gość: SLASK! Re: Gdzie jest Wielkopolska? IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 04:58
            Ino mi sie lod Kluczborka odwal - to Slask (Gorny) !
      • Gość: gnom Re: bydgoszcz????? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 21.05.01, 23:25
        z ta bydgoszcza to przesoliles :)
        • Gość: ede Re: bydgoszcz????? IP: *.icpnet.pl 22.05.01, 00:11
          Z Bydgoszczom tak, bo to sa kujawy, ale Inowroclaw to jezscze Wielkopolska.
          Nasze województwo to mniej wiecej Wielkopolska. Trochę trzeba by odszarpnąć z
          zachodniopomorskiego, przejąc prawie w calosci lubuskiei bedzie ok.
          • Gość: Lechita Re: bydgoszcz????? IP: *.icom.ca 22.05.01, 00:43
            Gość portalu: ede napisał(a):

> Z Bydgoszczom tak, bo to sa kujawy, ale Inowroclaw to jezscze Wielkopolska.
            > Nasze województwo to mniej wiecej Wielkopolska. Trochę trzeba by odszarpnąć z
            > zachodniopomorskiego, przejąc prawie w calosci lubuskiei bedzie ok.

Lubuskie to sztuczne wojewodztwo. Gorzow jest i zawsze byl miastem wielkopolskim.
            Ale nie tylko Gorzow, bo jak sam napisales, prawie cale lubuskie POWINNO wchodzic
            w sklad Wielkopolski. Chodzi mi glownie o cala ziemie miedzy Warta i Odra.

Warszawa bala sie takiej Wielkopolski. Dlatego powstalo slabiutkie wojewodztwo
            lubuskie ktore latwiej warszawce kontrolowac i manipulowac. Wielkim oslabieniem
            dla Wielkopolski jest brak granicy z Niemcami.

• Gość: Sann Re: bydgoszcz????? IP: *.gbone.TU-Cottbus.De 23.05.01, 09:46
              Po co Wielkopolsce CALE Lubuskie??? Owszem, jest kilka
              miast ktore sa poza naszym wojewodztwem, ale to sie
              zawsze da zmienic. O ile wiem takie Slubice zglaszaly
              akces do Wielkopolski - niestety skonczylo sie inaczej.
              A miasta polwojewodzkie - Gorzow i Zielona Gora to po
              prostu smiech na sali. Przeciez miedzy nimi nie ma
              nawet sensownego polaczenia kolejowego. Ile sie jedzie
              z Zielonej do Gorzowa???
              • Gość: Majka Zasięg Wielkopolski IP: 212.160.130.* 23.05.01, 12:38
                Gość portalu: Sann napisał(a):

> Po co Wielkopolsce CALE Lubuskie??? Owszem, jest kilka
                > miast ktore sa poza naszym wojewodztwem, ale to sie
                > zawsze da zmienic. O ile wiem takie Slubice zglaszaly
                > akces do Wielkopolski - niestety skonczylo sie inaczej.
                > A miasta polwojewodzkie - Gorzow i Zielona Gora to po
                > prostu smiech na sali. Przeciez miedzy nimi nie ma
                > nawet sensownego polaczenia kolejowego. Ile sie jedzie
                > z Zielonej do Gorzowa???

Sann, ale ja nie pytam o to, co się komu podoba i o połączenia kolejowe, tylko o
                autentyczną przynależność regionalną. Np. na Mazowszu też nikt nie cieszy się, że
                w tym regionie leży Mława, ale co zrobić, ona jest miastaczkiem mazowieckim i już.

• Gość: Lechita Re: bydgoszcz????? IP: *.icom.ca 23.05.01, 20:10
                Gość portalu: Sann napisał(a):

> Po co Wielkopolsce CALE Lubuskie???

Po co? Granica z niemcami.

>Owszem, jest kilka
                > miast ktore sa poza naszym wojewodztwem, ale to sie
                > zawsze da zmienic. O ile wiem takie Slubice zglaszaly
                > akces do Wielkopolski - niestety skonczylo sie inaczej.
                > A miasta polwojewodzkie - Gorzow i Zielona Gora to po
                > prostu smiech na sali. Przeciez miedzy nimi nie ma
                > nawet sensownego polaczenia kolejowego. Ile sie jedzie
                > z Zielonej do Gorzowa???

Nie pisalem nic o ZG. Do Wielkopolski powinno sie dolaczyc wszystko miedzy Warta
                i Odra.
                • Gość: SLASK! Re: bydgoszcz????? IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 05:02
                  Wlasnie: Zielona Gora to Slask (Dolny) !
            • Gość: borys Re: bydgoszcz????? IP: *.sienna14.enetwork.pl 23.05.01, 22:40

> Gorzow jest i zawsze byl miastem wielkopolski
              > m.
              > Ale nie tylko Gorzow, bo jak sam napisales, prawie cale lubuskie POWINNO wchodz
              > ic
              > w sklad Wielkopolski.

HAHAHAHAHAHA!!!!!
              W życiu!
              Gorzów należał do:
              a) Śląska (do czasów Bolesława Rogatki)
              b) Brandenburgii (do czasów Rzeszy)
              c) do Prus
              d) do sztucznie utworzonej, dla określenia tzw. Ziem Odzyskanych, Ziemi
              Lubuskiej, która tak naprawdę była gdzie indziej.
              A do Wielkopolski nie należał NIGDY!
              • Gość: Majka Wielkopolska - gdzie jest naprawdę? IP: 212.160.130.* 23.05.01, 22:58
                Gość portalu: borys napisał(a):

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
                >
                >
                > > Gorzow jest i zawsze byl miastem wielkopolski
                > > m.
                > > Ale nie tylko Gorzow, bo jak sam napisales, prawie cale lubuskie POWINNO w
                > chodz
                > > ic
                > > w sklad Wielkopolski.
                >
                > HAHAHAHAHAHA!!!!!
                > W życiu!
                > Gorzów należał do:
                > a) Śląska (do czasów Bolesława Rogatki)
                > b) Brandenburgii (do czasów Rzeszy)
                > c) do Prus
                > d) do sztucznie utworzonej, dla określenia tzw. Ziem Odzyskanych, Ziemi
                > Lubuskiej, która tak naprawdę była gdzie indziej.
                > A do Wielkopolski nie należał NIGDY!

Borys, widzę, że jesteś nieźle oblatany. Może więc ty dokładnie spróbujesz
                określić, gdzie są granice Wielkopolski?

• Gość: borys Re: Wielkopolska - gdzie jest naprawdę? IP: 212.160.138.* 24.05.01, 19:00
                  Dokładnie to nie wiem, bo się nie interesowałem, ale myślę, że przyłączanie
                  przez jednego kolesia od Was po kolei Sieradza, Bydgoszczy i Gorzowa (który
                  ZAWSZE był Wielkopolski, hahaha...) nic dobrego nie daje. Mieszkałem w
                  Gorzowie, teraz w Małopolsce, dużo jeżdżę po kraju i myślę, że - niestety -
                  najbardziej znamienne są podziały rozbiorowe. Czyli - Wielkopolska na wschód do
                  Strzałkowa, dalej to kongresówa. Ale czy Mazowsze??
                  Na zachód pewnie Zbąszyń. Etc.
                  • Gość: ede Re: Wielkopolska - gdzie jest naprawdę? IP: *.icpnet.pl 24.05.01, 19:30
                    Gorzów Wielkopolski napewno niepowinien należeć do Wielkoposlki - było by to
                    bardzo nielogiczne. Włąćżmy ich do Brandenburgii lub Prus (o kurcze nie ma już
                    Prus). Dodajmy go do Śląska - najlepiej górnego. Stary bądź realistą i tak
                    zlikwidują lubuskiei i inne, bo UE 16 nie akceptuje. Gdzie ma iść Gorzów WLKP
                    do WLKP.
                    • Gość: borys Re: Wielkopolska - gdzie jest naprawdę? IP: *.sienna14.enetwork.pl 24.05.01, 22:55
                      Gość portalu: ede napisał(a):

Stary bądź realistą i tak
                      > zlikwidują lubuskiei i inne, bo UE 16 nie akceptuje. Gdzie ma iść Gorzów WLKP
                      > do WLKP.
                      Lubuskie pewnie zlikwidują, i szczecińskie też, i włączą je do wiekopolskiego,
                      ale to nie znaczy,że Szczecin to Wielkopolska. Lechita napisał, że Gorzów zawsze
                      był w Wiekopolsce. Otóż NIGDY nie był. A że w obecnym kształcie terytorialnym
                      naszego kraju najbliższą lokalną metropolią jest Poznań a nie Berlin (schadlich)
                      to pewnie włączą Gorzów do poznańskiego województwa. Co nie znaczy, że nastanie
                      tam Wielkopolska.
                      • Gość: bula Re: Wielkopolska - gdzie jest naprawdę? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.01, 14:37

> Gość portalu: ede napisał(a):
                        >
                        > Stary bądź realistą i tak
                        > > zlikwidują lubuskiei i inne, bo UE 16 nie akceptuje. Gdzie ma iść Gorzów W
                        > LKP
                        > > do WLKP.
                        > Lubuskie pewnie zlikwidują, i szczecińskie też, i włączą je do wiekopolskiego,
                        > ale to nie znaczy,że Szczecin to Wielkopolska. Lechita napisał, że Gorzów zawsz
                        > e
                        > był w Wiekopolsce. Otóż NIGDY nie był. A że w obecnym kształcie terytorialnym
                        > naszego kraju najbliższą lokalną metropolią jest Poznań a nie Berlin (schadlich
                        > )
                        > to pewnie włączą Gorzów do poznańskiego województwa. Co nie znaczy, że nastanie
                        >
                        > tam Wielkopolska.

Jak ci "schadlich" że mieszkasz w Polsce to się wyprowadź.
                      • Gość: Lechita Re: Wielkopolska - gdzie jest naprawdę? IP: *.icom.ca 26.05.01, 21:19

> Gość portalu: ede napisał(a):
                        >
                        > Stary bądź realistą i tak
                        > > zlikwidują lubuskiei i inne, bo UE 16 nie akceptuje. Gdzie ma iść Gorzów W
                        > LKP
                        > > do WLKP.
                        > Lubuskie pewnie zlikwidują, i szczecińskie też, i włączą je do wiekopolskiego,
                        > ale to nie znaczy,że Szczecin to Wielkopolska. Lechita napisał, że Gorzów zawsz
                        > e
                        > był w Wiekopolsce. Otóż NIGDY nie był. A że w obecnym kształcie terytorialnym
                        > naszego kraju najbliższą lokalną metropolią jest Poznań a nie Berlin (schadlich
                        > )
                        > to pewnie włączą Gorzów do poznańskiego województwa. Co nie znaczy, że nastanie
                        >
                        > tam Wielkopolska.

Moze troche przesadzilem z tym Gorzowem. Chodzilo mi o to ze w planach 12
                        wojewodztw, Wielkopolska miala granice z Niemcami. Lubuskie powstalo tylko po to
                        aby oslabic Wielkopolske. A co do zachodniopomorskiego, wolalbym go nie wlaczac
                        do Wielkopolski. Wielkpolska ma swoj charakter, i chcialbym to zachowac. Dac
                        Woelkopolsce granice z Unia i bedzie ok.
                  • Gość: Majka Kongresówa? IP: 212.160.130.* 24.05.01, 21:01

> Dokładnie to nie wiem, bo się nie interesowałem, ale myślę, że przyłączanie
                    > przez jednego kolesia od Was po kolei Sieradza, Bydgoszczy i Gorzowa (który
                    > ZAWSZE był Wielkopolski, hahaha...) nic dobrego nie daje. Mieszkałem w
                    > Gorzowie, teraz w Małopolsce, dużo jeżdżę po kraju i myślę, że - niestety -
                    > najbardziej znamienne są podziały rozbiorowe. Czyli - Wielkopolska na wschód do
                    >
                    > Strzałkowa, dalej to kongresówa. Ale czy Mazowsze??
                    > Na zachód pewnie Zbąszyń. Etc.

Tak, na wschód od Strzałkowa to kongresówa? Tak uważacie?
                    • Gość: borys Re: Kongresówa! IP: *.sienna14.enetwork.pl 24.05.01, 22:47
                      Historycznie - Kongresówa. Mieszkam w Krakowie i widzę, że miasteczko Skała (15
                      km na pn. od Krakowa, ale już Królestwo Kongresowe) ma kulturowo więcej
                      wspólnego z miasteczkami okolic Konina niż np. z Krzeszowicami (25 km od Skały).
                      W ogóle Wielkopolska to chyba bardziej pojęcie kulturowe niż geograficzne.
                      Należy pytać, gdzie ludzie odróżnią sznekę z glancem od plyndzów i rawicznika
                      od eleganta z Mosiny i według odpowiedzi ustalić granice.
                      • Gość: Majka Szneka IP: 212.160.130.* 26.05.01, 14:32

> Historycznie - Kongresówa. Mieszkam w Krakowie i widzę, że miasteczko Skała (15
                        >
                        > km na pn. od Krakowa, ale już Królestwo Kongresowe) ma kulturowo więcej
                        > wspólnego z miasteczkami okolic Konina niż np. z Krzeszowicami (25 km od Skały)
                        > .
                        > W ogóle Wielkopolska to chyba bardziej pojęcie kulturowe niż geograficzne.
                        > Należy pytać, gdzie ludzie odróżnią sznekę z glancem od plyndzów i rawicznika
                        > od eleganta z Mosiny i według odpowiedzi ustalić granice.

Tak a propos szneki: nie wydaje ci się, że ludzie z Małopolski, Wielkopolski i
                        troche Śląska mówią podobnie? Tzn. zamieniają a na o, e na y itd. Np. zamiast "ja
                        chciałem", to "jo chciołym". Ciekawe dlaczego tak jest? Na wschód od warszawy
                        nikomu nie przyszłoby to głowy, żeby tak mówić.

• Gość: Maciek Re: Gorzów????? IP: 195.117.73.* 27.05.01, 10:39
              Gorzów nigdy nie był miastem Wilkopolskim. TO
              autentyczna Ziemia Lubuska. Miasto Lubusz leży już w
              Niemczech i gdyby odtworzyć Ziemię Lubuską należałoby
              wykroić jeszcze kawałek Niemiec, ale o tym czy
              powinien to być region polski czy niemiecki, to już
              skomplikowana sprawa.. Jest polski i już tak będzie.
              Co do Zielonej Góry, to historycznie jest to miasto
              dolnośląskie i połączenie jej z Gorzowem jest
              sztuczne. Ziemia Lubuska powinna obejmować tylko część
              woj. gorzowskiego i chyba nie byłoby wtedy sensu
              tworzyć osobenj jednostki administracyjnej. A propos
              jeszcze Gorzowa, dodatek Wielkopolski dołożyli do
              nazwy komuniści po wojnie.
              Mam też jedną prośbę. Chciałbym też, aby uczestnicy
              forum popierali swoje sądy jakąś wiedzą historyczną, a
              nie uznawali za Wielkopolskę regiony wg
              swojego "chciajstwa". O historycznych granicach
              Wielkopolski pisze się prace naukowe i chyba nigdy ten
              problem nie zostanie rozstrzygnięty. Kiedyś kwiestia
              granic była rzeczą płynną i zmieniało to się z roku na
              rok. Uważam, że Wielkopolska jest tam , gdzie
              mieszkańcy czują się Wielkopolaninami. Dbajmy jednak
              brdziej o to, aby etos Wielkoplski znów mógł być
              prawdziwy, bo dziś z nim nie jest najlepiej.
              Acha, sam jestem Wielkopolaninem. Pochodzę spod
              Gostynie i teraz mieszkam w Poznaniu.
              • Gość: Kosa Wielkopolska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 02:34
                Jestem geografem, więc postaram się zdelimitować Wam Wielkopolskę jak należy.
                Zaczynając od północy, idziemy od Złotowa w kierunku Wyrzyska - to jest tzw.
                Krajna albo Pogranicze. Następnie wzdłuż Noteci gdzieś do wysokości Żnina
                (zostawiamy go w Wielkopolsce). Następnie na południe pomiędzy Mogilnem a
                Inowrocławiem, a potem w kierunku płd.-wsch. wzdłuż granicy województwa aż do
                Kłodawy. Potem odbijamy na południe i odkrawamy łodzkiemu Sieradz i Wieruszów.
                Skręcamy na zachód i cały czas wzdłuż granicy województwa aż do Rawicza. Dam
                dołączamy Wschowę i znowu po granicy województwa aż do Wolsztyna. Dołączamy
                Krgową, Zbąszynek, i wędrujemy w kierunku Międzyrzecza. Omijamy Skwierzynę
                (dając ją do Brandenburgii) i dalej na szagę do Noteci. Następnie wzdłuż
                Noteci, włączając Trzciankę, Człopę, Piłe i Jastrowie lądujemy koło Złotowa.
                Granica z województwem dolnośląskim jest nienaruszalna - zupełnie inna kultura
                i obyczaje.
                Wielkopolska składa się z kilku regionów mniejszych: Krajna-Pogranicze, Pałuki,
                Zakordonie (czyli Kongresówka), Nadwarcie środkowe, Poznańskie. Niektóre z tych
                nazw wyszły z użycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka