Dodaj do ulubionych

PORANNE TRAMWAJE

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 04.10.02, 21:09
Jestem studentem PP i dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego MPK w godzinach
porannych (7.00-8.00) "wypuszcza" na trasę tak mało tramwaji. COdziennie jest
ten sam problem! Weźmy przykład Mostu Dworcowego. Z Dworca idzie masa ludzi i
na przystanku jest ogromny tłok, a to co się dzieje w tramwajach to istne
piekło.I raj dla kieszonkowców
Obserwuj wątek
    • Gość: Bosman Re: PORANNE TRAMWAJE IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.02, 21:32
      Gość portalu: marcin napisał(a):
      Jestem studentem PP i dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego MPK w godzinach
      porannych (7.00-8.00) "wypuszcza" na trasę tak mało tramwaji. COdziennie jest
      ten sam problem! Weźmy przykład Mostu Dworcowego. Z Dworca idzie masa ludzi i
      na przystanku jest ogromny tłok, a to co się dzieje w tramwajach to istne
      piekło.I raj dla kieszonkowców

Dla jednych pieklo, dla kieszonkowcow raj.
      a dla studentow okazja zeby powtorzyc material
      albo nawiazac ciekawe znajomosci.

Spacer poranny kazdemu dobrze zrobi,
      Ja co rano robie kilka kilometow choc nie musze.

Ciesz sie zyciem, i przestan biadolic.
      Pieklo zaczyna sie dopiero jak pojedziesz swoim samochodem pracowac dla kogos.

• rafto Re: PORANNE TRAMWAJE 04.10.02, 23:44
      A ja zgadzam się z Marcinem!Jeżdżę co rano w takim tłoku,że czasem mam tego
      dość!Dorota
      • Gość: Bosman Re: PORANNE TRAMWAJE IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.02, 23:50
        rafto napisała:

>czasem mam tego
        > dość!Dorota

Czasem to rozumiem.

Dorota
        Jakim tramwajem, na jakiej trasie, o ktorej?
    • Gość: marcin Re: PORANNE TRAMWAJE IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.10.02, 12:26
      Nie przecze, ze poranny spacer to przyjemnosc, ale tylko kiedy jest ciepło, a
      nie w przypadku gdy na dworze jest zimno(co sie zdarza coraz częściej).

Nie rozumiem natomiast w jaki sposób można cokolwiek powtórzyc w tłoku, kiedy
      nawet nie mozna wyjąć zeszytu, a co dopiero trzymać go i czytać.
      • czarna_pantera_102 Re: PORANNE TRAMWAJE 05.10.02, 16:16

> Nie przecze, ze poranny spacer to przyjemnosc, ale tylko kiedy jest ciepło, a

A mnie się nie chce rano wstawać i nigdy nie mogę zdążyć, nawet samochodem.
      • Gość: Bosman Re: PORANNE TRAMWAJE IP: 5.2.1R1D* / 24.103.77.* 05.10.02, 19:25

> Nie rozumiem natomiast w jaki sposób można cokolwiek powtórzyc w tłoku, kiedy
        > nawet nie mozna wyjąć zeszytu, a co dopiero trzymać go i czytać.

Anatomie ???
    • rafto Re: PORANNE TRAMWAJE 05.10.02, 17:48
      Podrózuje tramwajem nr 6 od Półwiejskiej do Budziszyńskiej przed 8 rano.tłok
      okropny.....a spacer byłby bardzo długi.........
      Droga powrotna po 15 taka sama,tez tłok okropny.....!No i obecna pogoda ,ta
      szarosc ideszcz nie zachęcaja do spacerów.Dorota
    • lowca.masek Re: PORANNE TRAMWAJE 06.10.02, 10:59
      Łatwo powiedzieć: chcę więcej tramwajów!!! Tylko po pierwsze - skąd je wziąć,
      bo na razie to na ulice wyjeżdża wszystko, co ma koła i potrafi nimi kręcić? A
      po drugie - jeżeli jeździsz z dworca to pewnie widziałeś jak "bimby" stoją w
      koreczku przed mostem i czekają grzecznie na możliwość podjazdu na przystanek i
      przejazdu przez krzyżówkę. Jakby ich tam było więcej, to dopiero byś stał!
      • Gość: marcin Re: PORANNE TRAMWAJE IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.10.02, 19:42
        lowca.masek napisał(a):
        > Łatwo powiedzieć: chcę więcej tramwajów!!! Tylko po pierwsze - skąd je wziąć,
        > bo na razie to na ulice wyjeżdża wszystko, co ma koła i potrafi nimi kręcić?

tylko dlaczego przed 8.00 jeździ mniej tramwajów niż po 8.00(jak nie wierzycie
        to sprawdżcie w rozkładzie jazdy kiedy jest większa częstotliwość kursów)

lowca.masek napisał(a):
        > po drugie - jeżeli jeździsz z dworca to pewnie widziałeś jak "bimby" stoją w
        > koreczku przed mostem i czekają grzecznie na możliwość podjazdu na przystanek

tak, tylko dlaczego około 7.30 każdego dnia jest pusto na podjeździe i wszyscy
        czekają na tramwaje w stronę rataj(niestety tylko 2 numery 6 i 12)? Tramwaje
        czekają na podjeździe tylko popołudniu gdy kursują naprawdę wszystkie tramwaje
        z zajezdni! A mi nie chodzi o to aby wysyłać wszystkie tramwaje na trasy już o
        7.00 ale aby zwiększyć częstotliwość tramwajów jadących w kierunku uczelni!

• Gość: Bąbel Re: PORANNE TRAMWAJE IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.10.02, 01:42
          Chciałbym poinformować cię, że w dni powszednie wszystkie tramwaje kursują od
          5.00 co dziesięć minut. a poza tym czy ty wiesz, że jeśli zwiększylibyśmy
          częstotliwości to mało tego, że stała by "TEATRALKA" to jeszcze i Kaponiera a
          także węzeł przy dworcowym. Niestety przepustowość linii to nie guma i nie jest
          elastyczna w zależności od potrzeb. Rozwiązanie mało realne, ale możliwe to:
          WYDŁUŻENIE POCIĄGÓW NA TRZYWAGONOWE NA NIEKTÓRYCH LINIACH

• Gość: Kris Re: PORANNE TRAMWAJE IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.10.02, 21:13
          Kolego popatrz na rozkład jazdy i zastanów się, czy jest możliwe, ze po
          poludniu jeźdi więcej tramwajow, skoro od 5.00-18.00 czestotliwosc wynosi 10
          min? Oznacza to, ze w tych godzinach na kazdej linii jest taka sama ilosc
          wagonow.
          Poza tym więcej tramwajów już po prostu nie ma, żeby je wypuścić na miasto.
          Jakie jest więc najprostsze rozwiązanie? Wytłumaczyć najmądrzejszym na świecie
          ciałom pedagogicznym to, że głupotą jest wozić prawie wszystkich uczniów,
          studentów etc. na godzinę 8.00!!!
        • lowca.masek Re: PORANNE TRAMWAJE 08.10.02, 18:48

> tylko dlaczego przed 8.00 jeździ mniej tramwajów niż po 8.00(jak nie
          wierzycie
          > to sprawdżcie w rozkładzie jazdy kiedy jest większa częstotliwość kursów)
          No, cóż, z dyspozytorem MPK, który tak doskonale zna uruchomienie polemizował
          nie będę...

> tak, tylko dlaczego około 7.30 każdego dnia jest pusto na podjeździe i
          wszyscy
          > czekają na tramwaje w stronę rataj(niestety tylko 2 numery 6 i 12)? Tramwaje
          > czekają na podjeździe tylko popołudniu gdy kursują naprawdę wszystkie
          tramwaje
          > z zajezdni! A mi nie chodzi o to aby wysyłać wszystkie tramwaje na trasy już
          o
          > 7.00 ale aby zwiększyć częstotliwość tramwajów jadących w kierunku uczelni!
          >
          Człowieku, daj sobie powiedzieć, że częstotliwość od 5 do 18 jest taka sama!!!
          Chyba, że spojrzałeś na sobotni rozkład... Jeżeli na przystanek podjeżdżają 4
          linie na Łazarz i 3 skręcające - bo jest jeszcze dziesiątka, która na Rataje
          nie jedzie, ale z przystanku korzysta - każda raz na 10 minut, to wychodzi
          jeden wóz na 1 min i 20 sek. (około). A cykl świateł to 1,5 min!!! Nie trzeba
          być absolwentem polibudy, żeby widzieć, że to musi się zatkać! Możesz sobie
          wpuścić tam i sto następnych linii, ale bez poprawy przepustowości krzyżówki
          niczego nie osiągniesz. Chyba, że ciągle się upierasz, że przed 8 częstotliwość
          jest mniejsza niż 10 min. Jak tak, to nie ma o czym dalej gadać...
          • synergie Re: PORANNE TRAMWAJE 09.10.02, 14:02
            Marcin, czlowieku, ale ty glupi jestes.
            Policz sobie, ile jest uczelni, a wlasciwie wydzialow w Poznaniu i zastanow
            sie, co masz na mysli, piszac "wiecej w strone uczelni". I z ktorej strony?

Tramwaja trzywagonowe juz kiedys jezdzily, nawet jednowagonowe tez !! Ale
            widocznie cos bylo nie tak.

Glupota razi natomiast w przypadku niektorych pseudopodwojnych przystankow,
            takich jak Roosevelta/Most Dworcowy, gdzie brakuje doslownie metr, by zmiescily
            sie dwa tramwaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka