Dodaj do ulubionych

Nowy sklep spożywczy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:38
A pani Słomczyńska ma pewnie rabat 50% za zareklamowanie sklepu w Gazecie.
Co muszę pani zrobić, pani słomczyńska, żeby pani zamieściła taką bezpłatną reklamę o takiej powierzchni mojej firmy, bo normalnie to kosztuje kupę kasy?
Może kolacja ze śniadaniem, pani Słomczyńska?
Obserwuj wątek
    • Gość: QUQUK HE HE HE IP: 141.48.153.* 11.11.05, 13:53
      Jak ja czytam o takich sklepach z "naturalna, ekologiczna zywnoscia" to tylko
      bym tam kontrolerow naslal...Bo jesli cos jest ekologiczne, to nie moze byc
      spryskane zadnymi chemiakaliami, ktore przedluzaja okres waznosci (jak np. w
      przypadku owocow i warzyw), a jesli konfitury nie maja zadnych "ekstra
      dodatkow" w postaci konserwantow, to radzilbym zajac sie Inspektorowi
      Sanitarnemu tym sklepem, jak spelniane sa wymogi biobezpieczenstwa, i czy taka
      zywnosc sie nie popsuje, jak jestb przechowywana...Natomiast co do WYPOWIEDZI
      POPRZEDNIKA...Panie, panem kieruje zwykla zawisc...Sam Pan nic nie zrobisz, a
      drugiemu bys zakazal..Ta polska moherowa mentalnosc...Jak pan jestes taki
      madry, to wlasnie zalatw sobie taka "darmowa reklame"...Ale ja wiem, APn bys
      chcial w ogole za darmo...Ale nie stety nic nie jest za free dla takich
      cwaniaczkow jak Pan...Zycze wiecej otwartosci w zyciu, a z zawisci to se Pan
      zakis ogorki i sprzedaj do sklepu Spizarnia Babuni.AMEN
      • Gość: niechętna Re: HE HE HE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 17:12
        no cóż, Państwo "redaktorzy" niczego za darmo nie robią, myślę że poprzednik był
        nie tyle obrażony na sklep, co wkorzony na redaktorów Wybiórczej.
        I słusznie.
        Sklepów ze zdrową żywnością jest w Pozaniu kilka, a żaden nie doczekał się
        takiej reklamy, stąd pytanie - jak wielką "gratyfikację" otrzymała pani "redaktor".
        • pan.nikt Re: HE HE HE 11.11.05, 18:58
          słoik kiełków, hehehehe
        • Gość: Pozhoga Slow food IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:25
          > Sklepów ze zdrową żywnością jest w Pozaniu kilka,

A gdzie są w Poznaniu sklepy slow foodowe (co niekoniecznie znaczy
          "ze zdrową żywnością") ?

Pzdr,
    • Gość: Grażyna Re: Nowy sklep spożywczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 00:19
      QUQUK'u.

Piszesz ..." a jesli konfitury nie maja zadnych "ekstra
      dodatkow" w postaci konserwantow, to radzilbym zajac sie Inspektorowi
      Sanitarnemu tym sklepem, jak spelniane sa wymogi biobezpieczenstwa, i czy taka
      zywnosc sie nie popsuje, jak jestb przechowywana..."

A czy Ty masz pojęcie co to są konfitury? Czy Ty wiesz, że do prawdziwych konfitur dodaje się TYLKO cukier, a nie jakieś żelfixy i inne "mixy"?

Te robione na owych fixach, to rzeczywiście są pseudokonfitury i po otwarciu muszą stać w lodówce, natomiast prawdziwe konfitury w proporcji np. 1,20 kg cukru na 1 kg owoców nie zepsują się nigdy; mogą stać kilka lat, a jedynym skutkiem owego długoletniego stania będzie tylko scukrzenie się konfitur.

Rokrocznie robię konfitury, więc możesz mi wierzyć, a dlatego robię, by właśnie nie jeść żadnych konserwantów. I Tobie też radzę. I najlepiej z własnych owoców, ze starych odmian drzew (np. wiśnie)
      • Gość: QUQUK GRAŻYNO!!! IP: *.swh.uni / *.urz.uni-halle.de 12.11.05, 01:11
        ...Zycze tobie smacznego! Byc moze twoje konfiturki sa wysmienite, ale i moja
        mam robi calkiem niezle konfiturki...tylko widzisz, nawet jesli przetworzone w
        wysokiej temperaturze i nawet jesli ma duzo cukru (tzn. chemicznie, duze
        stezenie) to i tak znajda sie takie mikroorganizmy, ktorym to nie przeszkadza
        do konsumowania konfiturki razem z toba...Zatem radze najpierw sprawdzic, czy po
        jakim czasie nie ma jakiejs plesni...Bo widzisz, nawet jak zakrecisz na cieplo
        konfiturke, to i tak ona przepuszcza trudne do wychwycenia malutkie ilosci
        powietrza, a z powietrzem rozne mikroorgasnizmy, a jak one sie juz znajda w
        twojej konfiturce, to uruchomiia mechanizmy przystosowawcze zeby mogly sobie zyc
        na tym wysokim stezeniu cukrow..i po pewnym czasie (najczesciej grzyby) bedziesz
        miala ladny puch w sloiku...

A skad ja mam wiedziec , ze jakas tam np. pani Krysia robiac sloiki w domu
        poprawnie je dokrecila? Hmmm? Przeciez pani krysia nie musi przestrzegac zasad
        GMP (good manufactury practice) ani posiadac zadnych certyfikatow, prawda...Moja
        droga, zapamietaj sobie...bezpieczenstwo konsumenta ponad wszystko...I tylko o
        to mi chodzi...W domu mozesz sobie robic konfiturki nawet z kiszonych
        ogorkow...Ale sprzedajac je musisz przestrzegac przepisow fitosanitarnych, bo
        jak nnie rozboli brzuszek od twojej konfiturki, to pojde do sadu i zazadam tak
        na dzien dobry 100 000 zl za rehabilitacje...A wtedy bedziesz musiala duuuuuzo
        konfiturek sprzedac, zeby mi zaplacic...SMACZNEGO
        • Gość: Grażyna Re: GRAŻYNO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:49
          A kuku, Panie QUQUK'u!
          I dziękuję za "smacznego", bo naprawdę są smaczne. Co do pleśni, to wiesz, gdy oczy ją zobaczą, to cała zawartość słoika poszłaby na kompost, bowiem chyba już minęły czasy, że nieświadomy lud łyżką zbierał wierzchnią spleśniałą warstwę z jakichś przetworów, a reszta szła do żołądka, bowiem ów lud uwazał, iż zebrał wszystko, a nie brał pod uwagę tego, że mokroskopijne cząsteczki zostały.

Pleśń jednak nie siada na konfiturach domowych, jeżeli są sporządzone z zachowaniem elementarnych zasad higieny; a ponadto jest jeszcze dodatkowe zabezpieczenie w postaci krążka pergaminu umoczonego w spirytusie i założonego na konfiturze pod pokrywką.

Natomiast pleśń może faktycznie pojawiać się, ale w kompotach, szczególnie gdy wieczko niezbyt szczelne.

No i całe szczęście, że w konfiturach nie gromadzą się bakterie beztlenowe.

A zatem smacznego i... do dzieła konfiturowego w Anno Domini 2006.

I na szczęście w sądzie się nie spotkamy, bo na sprzedaż ich nie robię.
    • Gość: guerra Re: Nowy sklep spożywczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 08:51
      artykuł - rutynowa żenada
    • Gość: SIW Re: Nowy sklep spożywczy IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 07:30
      Proszę o dokładny adres - jestem zainteresowany wspólpracą z panią Słomczyńską
    • Gość: kat Re: Nowy sklep spożywczy IP: *.pbpolsoft.com.pl / *.pbpolsoft.com.pl 14.11.05, 12:45
      Przeciez to normalne, ze Wyborcza opisuje rozne lokale gastronomiczne i
      handlowe, czasem sie zdarza, ze artykul ma zabarwienie pejoratywne, a czasem
      nie - jak w tym przypadku. Jeli pojawia sie w Poznaniu jakis nowy interesujacy
      sklep to zawsze jest opisywany, podobnie bylo z reszta w przypadku innego sklepu
      ze zdrowa zywnoscia otwartego kilka miesiecy temu bodajze na ul. piekary wiec
      nie rozumiem o co to bicie piany
    • Gość: wielbiciel kabanos Re: Nowy sklep spożywczy IP: *.gdynia.mm.pl 14.11.05, 14:51
      NAJLEPSZE KABANOSY NA SWIECIE!!!
    • Gość: klientka Spiżarnia Babuni IP: *.orange.pl 14.11.05, 15:42
      Byłam w tym sklepie. Miła obsługa, fantastyczne wędliny i twarogi!! Bez
      konserwantów i z gospodarstw ekologicznych. Tego smaku prawdziwej, swojskiej
      kiełbasy bez dodatku wody i innych świństw nie da się podrobić jakimś
      glutaminianem sodu czy innymi wzmacniaczami smaku i zapachu, które są w każdym
      już chyba produkcie spożywczym produkowanym na skalę masową... REWELACJA!!! A
      jakie mają ciasteczka... Jedyne miejsce w Poznaniu, gdzie udało mi się znaleźć
      prawdziwy, oryginalny ręcznie robiony sękacz z Podlasia, mniam, mniam... A
      herbatkę, którą wypiłam z dodatkiem zakupionych w Spiżarni Babuni malin z rumem
      była po prostu wspaniała!!!

A w GW zawsze opisywane są nowe i ciekawe sklepy - wystarczy zadzwonić do
      redakcji i zaprosić redaktora (np. Panią Słomczyńską...). Dzięki takim
      artykułom jak ten dowiedziałam się już o niejednym fajnym sklepie, czy knajpce -
      oby tak dalej!! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka