Gość: absolwent IP: *.echostar.pl 17.11.05, 21:44 Bez jaj!!! Liceum w Kościanie jest generalnie kiepskie!!! Skąd ten wynik??? Pewien poziom jest tylko dzięki niektórym nauczycielom. A ogólnie Kościan to zapadła prowincja, niedaleko Czempinia :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: też absolwent Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w IP: *.echostar.pl 17.11.05, 21:48 także tam chodziłem. Nauczyciele niczego nic nie wymagają. Matura przebiega spokojnie. Nikt nie pilnuje. W moim roczniku zdali wszyscy a kilku z mojej klasy nie nadawało sie nawet do zawodówki.Molestowanie uczennic jest na porządku dziennym :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
olekmatematyk Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w 24.11.05, 08:58 Mam bardzo mieszane uczucia z publikowaniem wyników matury i twierdzę, że nie są one miernikiem pracy szkoły. W pełni popieram panią dyrektor OKE i dziwię się Kuratorowi, że ujawnił je , bo na pewno nie mówią one za dużo o pracy danego liceum. Ja chodziłem do „elitarnego” liceum, gdzie wszyscy w klasie mieli średnią po gimnazjum 5 i wyżej. Rzadko kto miał u nas średnią 4,9 czy 4,8. Zresztą w innych klasach było podobnie. Jestem dzisiaj na pierwszym roku bioli i studiuje z kumplem z małego miasta, który skończył tam LO w jakimś zespole szkół. W każdym razie było to młode chyba od 4 lat funkcjonujące LO. Siedzimy razem na ćwiczeniach i wykładach i nieraz mi opowiada o swojej szkole. W porównaniu z moją klasą czy szkołą od jego klasie była ponad 1/3 ze średnią poniżej 4 i rzadkością byli uczniowie, którzy mieli średnią 5,0 czy 4,9, 4,8. W innej klasie, średnie te były jeszcze niższe. Mówi, że maturę wg tej skali OKE (nie rozumiem jej trochę) na poziomie wysokim i bardzo wysokim w jego klasie zdało blisko 50%, a na tym wysokim średnim około 25%. Reszta zdała na poziomie średnim. Porównajcie sobie teraz uczniów z mojego elitarnego liceum i uczniów z jego liceum? Michał mówił, że nauczyciele jego szkoły społecznie mieli z nimi dodatkowe zajęcia. Maturę zdał wg tej dziwnej skali na 9 podstawa (polak, anglik i biola) , a biole na rozszerzonym zdał na 7. Jest spoko studentem, który nie ma specjalnie żadnych trudności, a z anglika jest super. Jestem pełen podziwu dla niego i jego bez tradycji LO. Uważam, że taka publikacja wyników jest niewiarygodna co do pracy szkoły i dziwię się bardzo Kuratorowi, że na to sobie pozwolił. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zośka statystyczny ciemnogród IP: *.zsp1.in / *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:32 Przykra sprawa, opublikowane wyniki matur to statystyczna bzdura, styl Jaceka Kurskiego (ciemnota i tak to łyknie). A najlepsze to zasłanianie się GW, że przecież napisaliśmy o braku liczby zdających w danej szkole. To tak, jakby opublikować sondaż nt preferencji politycznych społeczeństwa polskiego i nie podac próby (a próba n = 4 osoby: babcia, dziadek i dwie wnuczki z rodziny redaktorki GW). Wyniki idą w świat i nikt już tego "drugorzędnego" faktu nie bierze pod uwagę. To się po prostu nazywa manipulacją statystyczną. A już karkołomna jazda redaktorki z tymi nieszczęsnymi staninami, dech zapiera mającym minimalne pojęcie o tej skali. Podobno kurator jest matematykiem - ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
olekmatematyk Re: statystyczny ciemnogród 24.11.05, 13:11 Porównywanie szkół, do których przychodzi młodzież o różnych zdolnościach, aspiracjach i dodatkowych możliwościach nauki, jest nieporozumieniem. Bardziej bym widział porównywanie przedmiotami, przy zbliżonej ilości zdających dany przedmiot. Dla mnie te staniny są ciemną magią. Poza tym , w LO, klasy się specjalizują w poszczególnych przedmiotach, mając o wiele więcej godzin. Porównujmy więc klasy biol- chem, z klasami biol-chem w danej szkole, mat-fiz, z mat-fiz itd. Niech również wezmą pod uwagę średnie z jakimi przyszli gimnazjaliści do LO i wtedy niech oceniają. Niech porównają biol-chem Marcinka , Magdalenki i Ósemki. Niech powiedzą z jakimi średnimi po gimnazjum przyszli i wtedy możemy sobie jakieś zdanie wyrobić. Tak samo, niech porównają na prowincji różne licea na podstawie średnich gimnazjalnych. Tam jak mi wiadomo są jeszcze większe dysproporcje, tak jak u mojego kumpla Michała. Jeszcze raz powtórzę, że w pełni popieram decyzję Pani dyrektor OKE, natomiast zupełnie nie rozumiem podejścia Kuratora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 09:36 Masz Olek w 100% rację. Do jednego LO przychdzą ze średnią 5,0 i większą do innego przychdzą ze średnią 3,5. W pierwszym zdają maturę na 8 wg skali CKE w drugim na 6 wg. tej samej skali. I kto odnióśł tutaj sukces? Kto musiał więcej włożyć pracy w nauczanie? Na pewno w tym drugim, które miało o niebo gorszych uczniów na tzw. wejściu. Ale, jak to zwykle bywa, włodarze oświatowi upajają się wynikami tej "elity", a ci, którzy naprawdę wkładaja ogrom pracy są na marginesie. Pan Kurator powinien najpierw zobaczyć, jacy uczniowie przyszli do poszczególnych liceów, a potem publikować wyniki również wg. tego kryterium. Odpowiedz Link Zgłoś
olekmatematyk Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w 24.11.05, 10:05 Myślę, że Pani dyrektor OKE miała to również na uwadze. Nie rozumiem tutaj Kuratora, natomias moje uznanie pod adresem Pani dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniuszmarek Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w 24.11.05, 13:44 Uczę w LO z oddziałami sportowymi. Tam przytaczane przez was dysproporcje są jeszcze większe, a porównanie w stylu kuratoryjnym do zwykłych klas LO jest przepaścią. Klasy te wyraźnie zaniżają poziom matury w całym LO. Jak ich przyjmowali, to na pierwszym miejscu były osiągnięcia sportowe a na drugim wyniki w nauce. Rozumiem, że taka jest specyfika tych klas, ale jak tutaj porównywać, kiedy ich średnie gimnazjalne były niskie i też orłami w nauce nie byli, co się uwidoczniło również na maturze. Za to w sporcie byli „pierwsza klasa”. Odpowiedz Link Zgłoś
olekmatematyk Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w 24.11.05, 14:05 To właśnie moim zdaniem jeden z przykładów przemawiający za tym, co tutaj pisałem. To tak, jakby kazać wszystkim maturzystom z liceum plastycznego czy muzycznego zdawać na maturze obowiązkowo matme lub fize. Ale byłyby wyniki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Po naszej publikacji wyników nowej matury w w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 17:07 antoniuszmarek napisał: > Uczę w LO z oddziałami sportowymi. Tam przytaczane przez was dysproporcje są > jeszcze większe, a porównanie w stylu kuratoryjnym do zwykłych klas LO jest > przepaścią. Klasy te wyraźnie zaniżają poziom matury w całym LO. Jak ich > przyjmowali, to na pierwszym miejscu były osiągnięcia sportowe a na drugim > wyniki w nauce. Rozumiem, że taka jest specyfika tych klas, ale jak tutaj > porównywać, kiedy ich średnie gimnazjalne były niskie i też orłami w nauce nie > byli, co się uwidoczniło również na maturze. Za to w sporcie byli „pierws > za > klasa”. To jest coś za coś. Tylko stare pokolenie potrafiło połączyć uprawianie sportu z nauką. Dzisiaj jest to wielka rzadkość. Albo dobry sportowiec, albo dobry uczeń. Jak twoje LO chciało mieć wyniki w sporcie, to w zasadzie jest dzisiaj regułą, że wyniki w nauce są gorsze, szczególnie jak jeszcze grają w klubach sportowych. Rankingi pod względem sportowym przedstawia SZS. Sam ranking przedstawiony przez GW jest niedorzeczny i np. krzywdzi licea sportowe, czy licea mistrzostwa sportowego. Nietylko te szkoły. Czy zauważyłeś, żeby w rankingu były licea plastyczne? Też nie ma. Myślę, że tego typu rankingi przynoszą rzeczywistą krzywdę tym szkołom – liceom, które przyjmują słabszych uczniów niż te najlepsze, jak ktoś tutaj napisał elitarne. Tam nauczyciele muszą zdecydowanie więcej włożyć swojego intelektualnego wysiłku, żeby uzyskać ten niezły wynik, jak pisze olekmatematyk. A to, że się ich trudu nie docenia, to powszechność w polskiej oświacie. Jak uczeń ma dobre wyniki sportowe - mistrzostwo Polski w pływaniu, to wszyscy krzyczą hura, dyrektor, władze itd. A jak ten sam uczeń zda słabiej maturę to „co za poziom”, „co za szkoła” itp. Ranking jest bzdurny i wywołuje tylko złe emocje. Ktoś chce coś na tym wygrać. Tylko co? Jako stary belfer dziwię się Kuratorowi, że nie wziął wielu takich aspektów pod uwagę i przyznaje rację Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej z panią dyrektor na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
marcel_elekt Re: Po co to komu? 24.11.05, 17:42 Nie wińcie GW, bo skąd oni mają się znać na oświacie. Napisali bo napisali i tyle. lepsze licea są w Poznaniu, bo mają więcej kasy i godzin języka czy tam innych przedmiotów. W małych pipidówkach, gdzie jest 25% bezrobotnych, skąd mają ludzie wziąć kasę? zasiłek nie starcza na jedzenie, a co dopiero na korki czy opłacanie dodatkowych godzin? O wsi już nie będę pisał, bo tam to zupełna tragedia. Zapraszam pana kuratora do takiej popegeerowskiej wioski niech zobaczy, w jakich warunkach ludzie żyją, a młodzież i dzieci jakie maja warunki do nauki? Może wtedy zrozumie szkoły, w których się one uczą? dostęp do internetu, biblioteki czy innych potrzebnych dóbr edukacyjnych jest żaden. Jednak, jak się nie ma co do gęby włożyć, jak się nie ma w co ubrać, to trudno myśleć o nauce czy maturze. uczeń z takiego środowiska chociażby bardzo zdolny, nigdy nie znajdzie się w elitarnym poznańskim liceum. Nie pójdzie do innego liceum również, bo ma kompleks niższości. twórzcie sobie rankingi, które jeszcze bardziej posegregują szkoły, niby bezpłatne i dostępne dla każdego młodego człowieka.to jest jednak tylko bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Po co to komu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 18:00 Widocznie komuś to potrzebne. Najłatwiej jest mieć samych zdolnych, którzy mają jeszcze bardzo dużą świadomość samokształceniową, kasę na dodatkowe lekcje i korki. Ci biedni i zdolni itrochę zdolni mniej, na starcie dostają po karku i mało który z nich się wybija. Bardzo często uzdolnienia sportowe, plastyczne pozwalają ich zauważyć i wtedy jest już trochę lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Po co to komu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:22 Ci mniej zdolni, ale za to bardzo ambitni też chcą się uczyć np. w liceach. Ci biedni, ale zdolni też chcą się uczyć w liceach. Jeżeli bariera zamożności czy miejsca zamieszkania im w tym przeszkadza, to jest haniebne. Uważam za bardzo pozytywne zjawisko możliwość wybicia się młodziez wyjątkowo uzdolnionej sportowo czy plastycznie, nawet jak są słabsi z tych standardowych przedmiotów. Klasyfikujmy osobno licea plastyczne, muzyczne, sportowe i tam jeszcze inne, jeżeli takowe są. Będzie to bardziej sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Po co to komu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 17:25 Biednemu zawsze wiatr w oczy. Ale nie dywagujmy. Mam nadieję, że teraz zobaczymy z jakimi średnimi po gimnazjum przyszli uczniowie do tych liceów z pierwszej dziesiątki. Podejrzewam, że będzie to średnio 5,0. No ale to przecież elitarne szkoły.A jak do tych słabszych liceów przyjdzie uczeń z 3,5 i zda maturę na 7 czy 8, to żaden sukces, bo on chodzi do prowincjonalnego ogólniaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
olekmatematyk Re: Po co to komu? 26.11.05, 00:08 Tutaj się nie ma co specjalnie zastanawiać. Pisałem wcześniej jacy uczniowie przychodzą do tzw. elitarnych LO, bo sam w takim byłem.Tam jest Średnia 5,0 i wyższa. Pisałem również o LO mojego kumpla z ławy studenckiej. Uważam, że OKE ma rację, nie publikując wyników matury, bo wcale one nie odzwierciedlają pracy danej szkoły. Zdecydowanie lepsze wyniki ma się z uczniami, którzy przyszli z śr. 5,0 niż 3,6. Odpowiedz Link Zgłoś