Dodaj do ulubionych

Tesknie za Poznaniem!!!

IP: *.cyberspace.org / *.cyberspace.org 19.10.02, 20:15
Brak mi tego klimatu typowo poznanskiego, tych miejsc gdzie spedzalem moja samotnosc i gdzie poznalem co to bol bycia czlowiekiem

piotr z ameryki
Obserwuj wątek
    • mantis1 Re: Tesknie za Poznaniem!!! 21.10.02, 00:28
      a teraz nei jestes czlowiekiem?

skad stukasz?
    • Gość: grin Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: 12.41.204.* 31.10.02, 20:39
      hej, ja tez tesknie, zwlaszcza za ogrodkami na rynku i za czytelnia w
      uniwersyteckiej. rozumiem twoj bol serca :-) jednak sprobuj docenic gdzie
      jestes, the grass is not always greener on the other side....

grin
      • izkarzysko Re: Tesknie za Poznaniem!!! 11.11.02, 14:58
        Piotrze z Ameryki!
        Poznan ciagle piekny i jak zawsze uroczy choc zalezy jak i kto na niego
        patrzy,moge Cie zapewnic,ze jest tu jeszcze do czego wracac!
        Iza jeszcze z Poznania ale mam nadzieje juz wkrotce...........pozdrawiam
        trzymaj sie.
        • Gość: rak Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.tnt3.ewr3.da.uu.net 25.11.02, 02:43
          Piotr !! - bardzo prosta sprawa samoloty LOT u lataja codziennie do Warszawy z
          USA a z tamtad jest polaczenie z Lawica i juz jestes na Starym Rynku,wystarczy
          uzbierac 560 $ na bilet !1 co za problem !!! - dupe wepchnac do samolotu i za
          8 godzin bedziesz jezdzil poznanska bimba [ tramwaj] ,wynajmniesz
          sobie "tanie" [okolo 400 $$ na miesiac]mieszkanie na Winogradach lub
          Piatkowie , kupisz karte tramwajowa za 75 zl,zjesz "dobry' obiad za 65 zl i
          bedziesz "happy for ever " !!!!!! - tylko przywiez walize $$$$$$$$
          • Gość: eva-monik Re: Tesknie za Poznaniem!!!Niekoniecznie Poznan!!! IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.03, 00:37
            Ja tez wiem,co znaczy tesknic,bo mieszkam tez za granicami Polski i nie bardzo
            rozumiem co moze byc niektorym do smiechu?Zamierzam rowniez wracac,bo "WSZEDZIE
            DOBRZE,ALE/w domu/U SIEBIE NAJLEPIEJ".Radze zapamietac.
            • Gość: Smiley Re: Tesknie za Poznaniem!!!Niekoniecznie Poznan!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.03, 00:02
              A to prawda !!!!
              Mi tez teskono, nie tylko za Poznaniem ale za nasza Polska kultura i
              zyczliwoscia!
              • Gość: smiley Re: Tesknie za Poznaniem!!!Niekoniecznie Poznan!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.03, 00:09
                Gość portalu: Smiley napisał(a):

> A to prawda !!!!
                > Mi tez teskono, nie tylko za Poznaniem ale za nasza Polska kultura i
                > zyczliwoscia!
                jestem za granica 17 lat , jak wiecej czytam to mi sie nie chce wracac !
                czlowiek sobe nie zdaje sprawy ze czasy sie zmieniaja!
              • Gość: tez EX-pyra Re: Tesknie za Poznaniem!!!Niekoniecznie Poznan!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 02:23
                Zyczliwoscia??..ale to nie o kupujacych w realu sie mowi chyba ;P
          • Gość: maciek Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.client.attbi.com 28.09.03, 01:30
            za $560.00 to nie wiem kiedy latales(as). lepiej SAS-em przez Kopenhage. i
            taniej. na tranzycie mozna jeszcze piwko albo winko zrobic. KLM tez "dobrze
            robi". tylko nie LOT-em. nasz narodowy przewoznik jest najdrozszy. zeruje na
            pasazerach nie znajacych jezyka.
            m
    • vega7 Re: Tesknie za Poznaniem!!! 06.03.03, 21:17
      Piotrze- jestem Poznanianka z krwi i kości, lokalna patriotką, fanka swojego
      miasta. Nie wyobrazam sobie mieszkac w innym miejscu. Wyobrazam sobie jak moze
      byc cięzko życ gdzies daleko. Kiedys moglam na stale wyjechac do Niemiec ale
      wycofałam sie i nie żaluje tego choć faceta z ktorym bym tam mieszkała moze
      troche zaluje. Ale- nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo. Goraco Cie
      pozdrawiam i wierze że powrócisz Trzymaj sie - vega
      • Gość: Andrzej Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.nlc.net.au 21.04.03, 09:35
        Kilka dni brakuje do 22 lat jak opuszczalem moje miasto Poznan, wracalem kilka
        krotnie, a ostania moja wyprawa trwala kilka miesiecy.
        Wiem jaki jest zachod, nie wtopilem sie w wielokulturowe spoleczenstwo, ale to
        hamstwo ktore dominuje dzisiaj w Polsce nie potrafie zakceptowac.
        Wiem ze nie zgubie nostalgii swej o nie, co pozostaje, konformizm?
        • Gość: christinamarie Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.dyn.optonline.net 08.05.03, 02:46
          Ja tez tesknie potwornie ale wiem ze tam na razie nie ma po co wracac na stale!
          Sa tam rodzice i przyjaciele ale takze chamstwo, korupcja,brak pracy i
          perspektyw na normalne zycie!Nie chce uzerac sie cale zycie i walczyc o
          normalnosc!Dlatego knajpy przy rynku(nawet moja ulubiona Pravde)zamienilam na
          knajpy SoHo w NYC i nie zaluje!Trzymajcie sie wszyscy i pamietajcie ze my mamy
          jedno zycie i prawo wyboru gdzie chcemy zyc!
          • Gość: Teddy Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.pbc.adelphia.net 18.05.03, 19:38
            Zgadzam sie z Toba ze mamy jedno zycie i nalezy je" brac pelnymi
            garsciami"Jestem urodzony w Poznaniu i doskonale znam uczucie nostalgi tym
            bardziej ze mieszkam w Stanach juz 23 lata.Wiele razy myslalem o powrocie ale
            czy za moment nie tesknil bym za tym co utracilem,czyli przepiekna Floryde?
            Pozdrawiam serdacznie wszystkich
            • Gość: Andrew Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.nlc.net.au 19.05.03, 23:55
              Teddy zgadzam sie z Toba.
              • Gość: maciek Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.client.attbi.com 28.09.03, 01:36
                z ta Floryda to panowie nie przesadzajcie. goraco jak cholera i wilgoc.to jest
                dobre jak na "midwest" jest zima ale nie caly rok.
                pozdrowienia z Chicago.
          • Gość: ulung Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.promax.media.pl 10.02.05, 21:13
            Masz racje Kochanie - masz prawo wyboru i dobrze zrobilas.Ja wegetuje po 29
            latach pracy.Nie mam na skromne zycie, na oplaty.To wegetacja.Nie sluchaj
            nikogo,ratuj sie. Polka zawsze bedziesz i Polska zawsze bedzie w Twoim
            sercu,ale tu chodzi o Twoje zycie.Trzymaj sie i nie daj sie zwariowac.Ja
            zapozno to zrozumialam, juz nie ma dla mnie ratunku.Ale przed Toba cale zycie i
            tak trzymaj.
        • Gość: Basia Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.reverse.qdsl-home.de 11.06.03, 17:03
          Zgadzam sie! Bardzo mi jest przykro jak jestem w Polsce. Chamstwo i arogancja
          to chleb powszedni, szkoda. Przeciwnikom takiej opini (jest ich wielu) radze
          przeczytac "Dzienniki" Gombrowicza badz jego "Transatlantyk"!Mozna sie duzo
          nauczyc. Pozdrawiam.
          • Gość: Slawek Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.echostar.pl 22.09.03, 13:56
            Jak jest za duzo chamstwa to kochani prosze przyjechac i pomoc zmienic
            stereotypy myslowe. Ja po 12 latach emigracji wrocilem do Poznania. Prawda
            byla to reemigracja. Jestem tu od 1993 i nie zaluje ani dnia. Mieszkalem w
            Stanach i w Kanadzie i koledzy nie mowcie mi ze tam brak chamstwa szczegolnie
            wsrod Polonii. Choc mialem z nia malo stycznosci to jednak nie dalo sie tego
            zauwazyc.
            Tymczasem pozdrawiam
    • Gość: maggi Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.proxy.aol.com 20.05.03, 22:57
      Moze mi sie wydaje, ale juz ktorys raz z kolei jestes nudny...
    • Gość: potem Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: 150.254.117.* 23.05.03, 17:43
      Doskonale wiem co to tęsknota za swoim miastem, domem,rodziną. Co prawda w USA
      spędzilam tylko pół roku, ale tęsknota mnie dobijała. Zdecydowałam się wrócić i
      okazało się, że nic już nie jest takie samo. Nie kraj, miasto się zmieniło, ale
      moje spojrzenie na życie tutaj. Przez pierwsze tygodnie po powrocie
      zastanawiałam się co ja tu robię? Po co wróciłam. Chamstwo na ulicach, ponure
      twarze, ludzie apatyczni, niemili, zazdrośni. To było coś od czego tam się
      odzwyczaiłam i mimo upływu czasu gdzieś to wszystko we mnie siedzi i ciągle
      sobie zadaje pytanie czy dobrze zrobiłam, że wróciłam.
      • Gość: andrzej (ch) Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: 5.2.* / *.ch.abb.com 15.10.03, 14:33
        Opuszczajac Poznan nie wiedzialas zapewne, ze opuszczasz go na zawsze
        (przynajmniej ja o tym nie wiedzialem). Tak, na zawsze! Ludzimy sie, sadzac ze
        wracamy do miejsc ktore opuscillismy. Miejsca te zmieniaja sie tak samo, jak my
        sie zmieniamy. A co najwazniejsze zmieniaja sie ludzie!
        Ty wrocilas i musicz sie borykac chamstwem na ulicach, biurokracja w urzedach i
        codzienna obojetnoscia ale NIE TESKNISZ! Ja mieszkam od 22 lat w Szwajcarii i
        TESKNIE, mimo ze wiem jak bym sie czul gdybym wrocil!
        Nie martw sie, bo na to nie ma lekarstwa.
        Zycze Tobie, abys posrod swoich przyjaciol znalazla kogos, z kim bys mogla na
        ten temat szczerze porozmawiac i kto Twoja konstruktywna krytyke zrozumie i nie
        potraktuje Ciebie z jako kogos, kto sie "wymadrza". Niestety, to nie latwe
        znalezc takich posrod ludzi, ktorzy nie kosztowali "obcego chleba".
        • Gość: poznanianka Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.region.peel.on.ca 13.08.04, 21:48
          Odpowiadam Slawkowi

Masz swieta racje, ze wiecej chamstwa a zwlaszcza goralskiej muzyki jest w USA
          i Kanadzie wsrod poloni niz tego samego na codzien w naszym ukochnym miescie,
          ktore opuscilam 17 lat temu ale ciagle za nim tesknie i wracam regularnie co 2-
          3 lata, a na tutuejszym gruncie zalozylam stowarzyszenie poznaniakow "Pyra" i
          jest nas zapalencow 50 osob po wiecej informacji prosze pisac
          stowarzyszeniepyra@yahoo.ca
    • Gość: pat Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: 213.190.132.* 27.06.03, 13:46
      hej, pozdrawiam z dublina!jestem z toba w bolu!ja sama strasznie tesknie zatym
      grajdziolkiem..:(((((((
      • Gość: Bartek Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: 66.178.36.* 23.09.03, 16:34
        Tez tesknie za Poznaniem....
        Mam ochote pojsc na rynek kupic sobie kwaszona kapuste prosto z beczki.
        Ale najbardzie tesknie za naszym chlebem razowym, hmmm pychota.
        Juz sie nie moge doczekac kiedy w grudniu przyjde na Boze Narodzenie.
        Mam nadzieje ze spadnie duzo sniegu bo za sniegiem i zimnem tez tesknie.

Bartek z Ameryki Poludniowej
        (tam gdzie nigdy nie ma zimna)
        • Gość: Floryda Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.mco.bellsouth.net 14.10.03, 04:10
          Ja tez jak Wy wszyscy tesknie za Poznaniem, za rodzina i za chlebem {ciemny
          pelnoziarnisty}tutejszy jest prawie niejadalny, ale nie mozna miec
          wszystkiego, prawda? Mieszkam w Stanach 8 miesiecy i czasem mam obawy, ze
          nigdy sie nie przyzwyczaje do tego tempa zycia.
        • Gość: Aga Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: 213.42.2.* 15.10.03, 10:42
          Wszyscy tesknimy za naszym Poznaniem. Obojetnie, gdzie jestesmy w momencie gdy
          opuszczamy jego granice cos nas ciagnie z powrotem do domu.
          Obecnie jestem juz ponad 3 lata za granica i wszystko dookola nadal jest obce.
          Mimo iz Dubaj znam jak kieszen moich dzinsow to nie to samo co moj Poznan.
          Gdzie ta kapust kwaszona prosto z beczki? Pyrki ? Kluchy ? Tylko w Poznaniu.
          No i tesknie za nasza pogoda. Moge tylko marzyc o deszczu, nie wspominajac o
          sniegu.

Ok, trzymajta sie tam wszyscy, tam gdzie jestecie.

Aga ze Zjednoczonych Emiratow Arabskich
          ( tam,gdzie lato trwa 12 miesiecy )
          • luiza-w-ogrodzie Wszyscy tesknimy za naszym Poznaniem? 22.10.04, 10:56
            Nie wszyscy. Chociaz jestem "zakamieniola pyra", w Australii poczulam sie u
            siebie. Poznan to wspomnienie z przeszlosci. Milo odwiedzic, ale jeszcze lepiej
            wrocic do domu, do Sydney.

Pozdrawiam
            Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
            .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
            • Gość: ulung Re: Wszyscy tesknimy za naszym Poznaniem? IP: *.promax.media.pl 10.02.05, 20:58
              Odpiuje bo imie Luiza kojarzy mi sie z cudowna osoba w kanadzie. Trace
              prace,nie dorobilam sie niczego,a mam jej za soba 29 lat.Ciesz sie Luizko,ze
              jestes tam-wiem ze tesknisz i trudno tak zyc,ale masz chleb i nie martwisz sie
              jak zrobic oplaty.Trzymaj sie kochanie to Twoj lepszy los,a Polske zawsze
              mozesz odwiedzic.Serdecznie pozdrawiam
          • Gość: AdamT Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.proviso.w-cook.k12.il.us 24.11.04, 19:51
            Mam 25 lat, wyjechalem z polski bedac dzieckiem. Ostatni raz bylem w Pozaniu 5
            lat temu. Licze kazdy dzien bo latem tam bede. Co prawda bylem pare miesiecy
            temu na kilka dni ale to ze wzgledu na problemy rodzinne. I tak wtedy caly
            czas mialem usmiech na twarzy. Nie moge doczekac sie pieknych dziewczyn,
            zimnego piwa, fantastycznego pieczywa, tramwajow, ...
    • Gość: AsiA Poznańska pyreczka IP: *.ctnet.pl 01.12.04, 15:46
      a ja właśnie wróciłam z wyspy Corfu.Tyle miesięcy tam byłam a codzinnie
      myślałam o poznaniu.Mieszkałam na Corfu w mieście Kavos które słynie z
      świetnych imprez itd. a i tak do postdali to się chowało.Niestety - wróciłam a
      postdali już nie ma.Ale są inne.TEZ SUPER
      pozdrawiam
    • conkret Re: Tesknie za Poznaniem!!! 21.12.04, 00:47
      Zapraszam do nowego serwisu www.bana.pl
    • Gość: lola Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 21.12.04, 17:50
      ja mieszkam we francji 26 lat i tez bardzo tesknie.nie ma to jak w domu!!!
      • bulldog3 Re: Tesknie za Poznaniem ? - NIE 22.12.04, 02:16
        bo za czym ?? ceny wszedzie zlodziejskie sa, zreszta jak w Calej Polsce.
        Jedynie swietne sa wyroby cukiernicze i eleganckie kobiety !! Ale !! jesli
        ruszysz kasa to to samo masz gdzie indziej od Huston po Toronto !!
        zalezy co ci pasuje ,dobrze jest tez o tej porze w Brazylii lub Argentynie.
    • girlfrompoland Re: Tesknie za Poznaniem!!! 23.12.04, 07:53
      mi tu! jestem w stanach dopiero cztery miesiace, wize mam na rok, ale...
      zakochana jestem po uszy, nie wiem, wiec, czy moja polonistyka na uamie
      kochanym jeszcze mnie ujzy...? bardzo chcialabym skonczyc studia, ale jak tak
      dalej pokjdzie, zamieszkam w slonecznej brazylii;)
      pozdrawiam wszystkich swiatecznie i zycze dobrego na nowy rok. monika z bostonu.
    • girlfrompoland Re: Tesknie za Poznaniem!!! 23.12.04, 07:54
      acha, chleba ze smalcem, pyrek z gzikiem, zpyrek duszonych z jajkiem sadzonym,
      polskiego zarcia mi barkuje w tej cholernrj krainie hamurgerow i slodkiej
      szykni!!! bleeeeeeeeeeeee. i zupy rybnej z okazji swiat.
      • Gość: natala Re: Tesknie za Poznaniem!!! IP: *.benslm01.pa.comcast.net 24.12.04, 05:47
        Mieszkam w USA (Filadelfia) od trzech lat. W ogole nie obracam sie w srodowisku
        polonijnym, maz "tubylec", wiec rodzina i znajomi to sami Amerykanie. Piszecie,
        ze brakuje wam polskiego jedzenia, polskich kin i imprez. A mi najbardziej
        brakuje tego, czego nie da sie fizycznie odtworzyc (bo bigos lub grzybowa zawsze
        mozna skombinowac z odrobina wysilku), czyli ludzi. Brakuje mi rodziny nie
        rozszrpanej rozwodami,ktora spotyka sie wiecej niz raz na piec lat na
        pogrzebach. Brakuje mi imienin i swiat o prawdziwym tego slowa znaczeniu,
        brakuje mi przyjaciol, ktorzy potrafia powiedziec wiecej niz "czesc, jak sie
        masz". Brakuje mi ludzi, ktorzy calego zycia nie spedzaja na pracy, ogladaniu
        kablowki i zakupow w weekend. Jezdze do Polski czesto i widze, ze komercjalizm i
        tez powoli dotyka Polakow, ale jeszcze nie mozna tego porownac z Amerykanami.
        Nas studiach radze sobie swietnie, obydwoje mamy 22 lata i dobrze zarabiamy, w
        sierpniu kupilismy sobie dom na przedmiesciach. I co? I nic, caly czas mysle o
        powrocie, a pieniadze nie ciesza. Pytanie tylko, czy maz sobie poradzi z
        jezykiem i czy zaklimatyzuje sie w Poznaniu.
        • bulldog3 Re: Tesknie za Poznaniem!!! - ja nie 30.12.04, 02:39
          wszystkie polskie zarcie ,a wiec chleb ze smalcem kiszone ogorki ,kaszanki
          itp mozna dostac do oporu i 100 razy lepszym wyborze jak w samej Polsce w
          polonijnych sklepach na terenie NYC,Chicago i innych skupisk polskich ,jest
          taka gama wyborow ze glowa boli ,a jesli tam nie mieszkasz w poblizu
          wszystko wysla ci szybko i zgrabnie poczta szczelnie zapakowane w
          vacum !!,trzeba tylko skoczyc na strony internetowe polskich sklepow na
          terenie USA. Ja wlasnie zajadam swietne smakolyki Goplany prosto z
          Poznania z data produkcji z grudnia !! a wiec swiezutkie prosto z
          fabryki. A jesli ktos tylko sie obraca wokol wlasnego ogona ,to niestety
          bedzie zawsze narzekal ze zal mu Poznania i inne bzdury !! Uwazam ze
          takie niedojdy zyciowe nigdzie nie powinny wyjezdrzac i siedziec na tylku
          na swoich Winogradach w skupiskach betonowych blokow,oczekiwac godzinami na
          tramwaj szczegolnie zimowa pora !! a najdluzszy wyjazd to powinien byc do
          Kiekrza czy okolice Podolan do okolicznych laskow na grzyby. Poznan jest
          piekny bez watpienia,ale najlepiej to wpasc tam na chwile bo zycie
          codzienne daje w kosc. chyba ?/!! ze masz milion $$$ w kieszeni ,wtedy to
          jest inna para kaloszy !!
          • bulldog3 Re: Tesknie za Poznaniem!!! - ja nie 30.12.04, 02:50
            zapomnialem dodac jeszcze ze polskich filmow poczawszy od "Czterech
            pancernych" do najnowyszych seriali to mam po uszy w polskich wypozyczalniach
            kaset i DVD, do tego dochodzi satelitarna TV Polonia inne kanaly polskie
            razem ze biezacym serialem "Na Wspolnej" Oprocz tego jest doslownie zalew
            kaset i CD z polskimi przebojami muzycznymi,oprocz tego jest cykliczne
            nawiedzanie polskich artystow teatru i filmu czy kabaretow ktorzy regularnie
            maja swoje " turne po Ameryce" A wiec mam wiecej niz przecietny polak w
            Polsce ,tylko musze uwazac zeby nie zapomniec jezyka angielskiego w
            gebie !!!
            • Gość: poznanska pyra Re: Tesknie za Poznaniem!!! - ja nie IP: *.an1.nyc41.da.uu.net 04.01.05, 04:37
              bulldog ma absolutna racje !!!
              • tournesol Re: Tesknie za Poznaniem!!! - ja nie 20.01.05, 18:42
                A ja lubie poznańskie kawiarenki i za nimi tęsknię. Ale to nie przeszkadzało,
                że miałam ochotę wyrwać się na jakiś czas z tego miejsca. Przez pierwsze trzy
                miesiące było ciężko z aklimatyzacją, ale teraz boję się, że będzie trudno
                wracać (a trzeba będzie, jak stypendium się skończy, zresztą chłopak już drugi
                raz nie puści ;).
            • Gość: natalia Re: Tesknie za Poznaniem!!! - do bulldoga3 IP: *.benslm01.pa.comcast.net 23.01.05, 00:20
              Piszesz, ze w Stanach jest wrecz zalew polskich produktow i kultury. Z tym musze
              sie zgodzic, choc w polskich sklepach w Filadelfii swiezosc i wybor to niestety
              zadkosc :)
              Nie moge sie zgodzic natomiast z tym, ze osoby teskniace nazywasz niedojdami
              zyciowymi. Ja sobie radze swietnie, pracuje w jednej z najlepszych kancelarii
              adwokackich w hrabstwie, na uczelni mam srednia 5.0, sama wszystko zdobylam,
              nigdy nie potrzebowalam pomocy polskich prawnikow, doradcow, nie wzielam ani
              grosza od rodzicow i dzis, po trzech latach, jestem w lepszej sytuacji
              finansowej niz wiekszosc znajomych Amerykanow, a do Polski latam dwa razy do
              roku. Pomimo tych wszystkich sukcesow, po prostu nie czuje sie jak u siebie.
              Moze zle sie wyrazilam; nie tesknie az tak bardzo za jedzeniem, muzyka, po
              prostu brak mi rodziny i przyjaciol, ktorych tu mi trudno znalezc. Bulldogu3,
              czy uwazasz, ze wszystko, za czym czlowiek moze tesnkic w obcym kraju da sie
              kupic w Internecie? :) A ja bym dzis wszystko oddala, by choc piec minut spedzic
              w moim malutkim szescioletnim bratem.
              Masz racje, jak sie ma milion dolarow, to inna para kaloszy. Dlatego swoj powrot
              ostroznie obmyslam, kalkuluje. Nie chce wracac i nastepnego dnia rano przegladac
              ogloszen w gazecie w poszukiwaniu pracy. Mamy maly biznes interetowy, z ktorego
              mozna by sie w Polsce utrzymac..a moze powinnam zalozyc sklep internetowy
              dostarczajacy produkty dla Amerykanow na terenie Polski? :)
              A swoja droga, ciesze sie ze forum troche odzylo.
              • bulldog3 Re: Tesknie za Poznaniem!!! - do bulldoga3 24.01.05, 02:30
                Natalia ! jesli chcesz byc blisko rodziny [ brat,siostra itp] to nalezy
                siedziec w Polsce i nie "bawic" sie w zadna emigracje bo poprostu
                emocjonalnie to jest nie do przeskoczenia ! Natomiast z chwila jak decydujesz
                sie opuscic kraj musisz zdac sobie sprawe ,ze wszystkie sprawy
                najblizszej rodziny itp itd pozostaja w dali i na drugim lub trzecim
                planie,nie mozna dwoch srok za ogon trzymac ,to jest niemozliwe podobnie jak
                nie mozna z dupa siedziec na dwoch stolkach ! [ sorry} Niestety my
                Polacy mamy to do siebie [ w wiekszosci] ze chcielibysmy zeby wilk byl
                syty i owca cala ! ale w zyciu praktycznym to sie nie da. Trzeba wybierac
                miedzy tym :, czy jest mi dobrze w danym miejscu lub zle ,jesli to drugie
                to pakuje walizy i za 8 godzin lotu jestem na Winogradach i kolysze sie w
                poznanskiej "bimbie" na rozjazdach , i oczekujac na przesiadkowych
                przystankach w mrozny poranek na spozniajaca sie 7 ke lub inny tramwaj.
                Wybor jest prosty.Obserwuje inne nacje na emigracji i nie widze takiego
                rozdarcia psychicznego np. u Hollendrow, czy Skandynawow ! nasza slowianska
                natura niestety jest kaprysna ! Co do swiezosci polskich produktow
                spozywczych w Philladelfii to nalezy winic za to tylko
                miejscowych "polskich buissnesmanow' nikogo wiecej !! poprostu sa nie
                solidni i tyle. ,wybierz sie do NYC i okolic bedziesz mile zaskoczona
                obfitoscia swiezych polskich wyrobow- zapraszam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka