12.01.06, 20:53
Przechodzilem dzis pod rondem Kaponiera i widze taka oto tabliczke "rondo
Kopernika". to kaponiera jest w koncu czy kopernika, i kim byl ten caly
Kaponier?
Obserwuj wątek
    • Gość: nils Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:09
      nie chcę mi się klepać, więc pocztaj sobie żółtą ramkę na dole tej strony:
      www.tutej.pl/cms.php?i=5917
      • Gość: josip Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:14
        A wlasnie niedawno zastanawialem sie skad taka nazwa tego ronda. I juz wiem:) Moje zdziwienie budzi jednak niewiedza samych poznaniakow w tej kwestii..przynajmniej tych ktorych o to pytalem:)

pozdrowienia z Wroclawia.
      • the_dzidka Re: Kaponiera 12.01.06, 22:14
        Heh, pamiętam, jak ludzie protestowali, żeby Kopernik pozostał. A teraz? Nie
        wyobrażam sobie, żeby Kaponiera nie była Kaponierą :)
        Ale coś innego mnie zastanowiło - tabliczka "Rondo Kopernika"? Gdzie to jes, i
        dlaczego nie zostało zmienione?
        • pan.nikt Re: Kaponiera 12.01.06, 23:11
          Ty pamiętasz jak ludzie protestowali przeciwko powrotowi do Kaponiery>
          Ja pamiętam , jak wyśmiewali sie z nazwania Kopernika i pamiętam, jak całe lata
          większość i tak używała nazwy Kaponiera
        • Gość: holka Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:50
          "Ale coś innego mnie zastanowiło - tabliczka "Rondo Kopernika"? Gdzie to jes, i
          dlaczego nie zostało zmienione?"

tabliczka jest w przjesciu podziemnym.

• Gość: kopernik Re: Kaponiera IP: *.icpnet.pl 15.01.06, 18:05
          pamietam jak pisalem rozprawe
          "o glupotach gadanych przez stare panny"

dzidko w przerwie miedzy myciem garow a scieraniem kurzy-polecam ci..
          • the_dzidka Re: Kaponiera 15.01.06, 20:02

> dzidko w przerwie miedzy myciem garow a scieraniem kurzy-polecam ci..

Chyba mnie ze swoją żoną pomyliłeś, misiaczku...
            • Gość: kopernik Re: Kaponiera IP: *.icpnet.pl 15.01.06, 21:05
              dzidko zamiast oddac sie zadumie, ze sam wielki astronom do ciebie przemowil,
              ty probujesz nawiazac z nim (czyli ze mna) dialog na poziomie misia, 3 swinek i
              strusia pedziwiatra...
    • renepoznan Re: Kaponiera 12.01.06, 21:11
      klefi napisał:

> kim byl ten caly
      > Kaponier?
      Dobre. Ale poczytaj sobie o fortyfikacjach i co oznaczała nazwa "kaponiera" - z
      francuskiego. To rejon dawnej kaponiery XIX wiecznych obwałowań Poznania.
      • kiks4 Re: Kaponiera 15.01.06, 16:07
        Znowu piszę z głowy- kaponiera to wysuniety przed bramę w murach miejskich
        bunkier, pozwalający prowadzic ogień w plecy szturmujących tę bramę. Coś
        takiego w Krakowie nazwali barbakanem- tez stoi przed bramą (Floriańską). Na
        wszelki wypadek ma podziemne połaczenie z miastem, pozwalające bezpiecznie
        wycofać się przed "przeważającymi siłami nieprzyjaciela"- jednak zastrzegam
        się, że mimo iż słowo kaponiera pochodzi z włoskiego "capo" czyli "głowa" to
        swojej głowy za prawdziwość moich wyjasnień nie dam.
        • terenia.nasweter Re: Kaponiera 15.01.06, 18:35
          Bezkompromisowe świadectwo charakteryzuje działalność Radia Maryja.
          Duch modlitwy, katecheza, rekolekcje, różnego rodzaju czynności formacyjne,
          propagowanie zasad katolickiej nauki społecznej są stale obecne na falach
          Radia.
          • striepo Re: Kaponiera 15.01.06, 23:17
            hehehehehh

dawno sie tak nie posmiałem jak po przeczytaniu tego postu powyzej
          • Gość: jones Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 23:43
            "Bezkompromisowe świadectwo charakteryzuje działalność Radia Maryja.
            Duch modlitwy, katecheza, rekolekcje, różnego rodzaju czynności formacyjne,
            propagowanie zasad katolickiej nauki społecznej są stale obecne na falach
            Radia. "

nie kumam, jak sie to ma do kaponiery... nie wiem czy to tylko moja wina, wina
            poznej godziny czy jeszcze czegos innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka