klefi 12.01.06, 20:53 Przechodzilem dzis pod rondem Kaponiera i widze taka oto tabliczke "rondo Kopernika". to kaponiera jest w koncu czy kopernika, i kim byl ten caly Kaponier? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nils Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:09 nie chcę mi się klepać, więc pocztaj sobie żółtą ramkę na dole tej strony: www.tutej.pl/cms.php?i=5917 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:14 A wlasnie niedawno zastanawialem sie skad taka nazwa tego ronda. I juz wiem:) Moje zdziwienie budzi jednak niewiedza samych poznaniakow w tej kwestii..przynajmniej tych ktorych o to pytalem:) pozdrowienia z Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Kaponiera 12.01.06, 22:14 Heh, pamiętam, jak ludzie protestowali, żeby Kopernik pozostał. A teraz? Nie wyobrażam sobie, żeby Kaponiera nie była Kaponierą :) Ale coś innego mnie zastanowiło - tabliczka "Rondo Kopernika"? Gdzie to jes, i dlaczego nie zostało zmienione? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kaponiera 12.01.06, 23:11 Ty pamiętasz jak ludzie protestowali przeciwko powrotowi do Kaponiery> Ja pamiętam , jak wyśmiewali sie z nazwania Kopernika i pamiętam, jak całe lata większość i tak używała nazwy Kaponiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holka Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:50 "Ale coś innego mnie zastanowiło - tabliczka "Rondo Kopernika"? Gdzie to jes, i dlaczego nie zostało zmienione?" tabliczka jest w przjesciu podziemnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopernik Re: Kaponiera IP: *.icpnet.pl 15.01.06, 18:05 pamietam jak pisalem rozprawe "o glupotach gadanych przez stare panny" dzidko w przerwie miedzy myciem garow a scieraniem kurzy-polecam ci.. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Kaponiera 15.01.06, 20:02 > dzidko w przerwie miedzy myciem garow a scieraniem kurzy-polecam ci.. Chyba mnie ze swoją żoną pomyliłeś, misiaczku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopernik Re: Kaponiera IP: *.icpnet.pl 15.01.06, 21:05 dzidko zamiast oddac sie zadumie, ze sam wielki astronom do ciebie przemowil, ty probujesz nawiazac z nim (czyli ze mna) dialog na poziomie misia, 3 swinek i strusia pedziwiatra... Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Kaponiera 12.01.06, 21:11 klefi napisał: > kim byl ten caly > Kaponier? Dobre. Ale poczytaj sobie o fortyfikacjach i co oznaczała nazwa "kaponiera" - z francuskiego. To rejon dawnej kaponiery XIX wiecznych obwałowań Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Kaponiera 15.01.06, 16:07 Znowu piszę z głowy- kaponiera to wysuniety przed bramę w murach miejskich bunkier, pozwalający prowadzic ogień w plecy szturmujących tę bramę. Coś takiego w Krakowie nazwali barbakanem- tez stoi przed bramą (Floriańską). Na wszelki wypadek ma podziemne połaczenie z miastem, pozwalające bezpiecznie wycofać się przed "przeważającymi siłami nieprzyjaciela"- jednak zastrzegam się, że mimo iż słowo kaponiera pochodzi z włoskiego "capo" czyli "głowa" to swojej głowy za prawdziwość moich wyjasnień nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Re: Kaponiera 15.01.06, 18:35 Bezkompromisowe świadectwo charakteryzuje działalność Radia Maryja. Duch modlitwy, katecheza, rekolekcje, różnego rodzaju czynności formacyjne, propagowanie zasad katolickiej nauki społecznej są stale obecne na falach Radia. Odpowiedz Link Zgłoś
striepo Re: Kaponiera 15.01.06, 23:17 hehehehehh dawno sie tak nie posmiałem jak po przeczytaniu tego postu powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jones Re: Kaponiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 23:43 "Bezkompromisowe świadectwo charakteryzuje działalność Radia Maryja. Duch modlitwy, katecheza, rekolekcje, różnego rodzaju czynności formacyjne, propagowanie zasad katolickiej nauki społecznej są stale obecne na falach Radia. " nie kumam, jak sie to ma do kaponiery... nie wiem czy to tylko moja wina, wina poznej godziny czy jeszcze czegos innego. Odpowiedz Link Zgłoś