Dodaj do ulubionych

ZRÓBMY OSIEDLE ZAMKNIĘTE

24.01.06, 11:00
Witam wszystkich. Czytam Wasze posty i wydaje mi się, że również zależy Wam
na naszym bezpieczeństwie, tymbardziej, że już kradziono samochody na naszym
osiedlu. Mamy jednak dobre położenie osiedla i moglibyśmy pomyśleć o osiedlu
zamkniętym. W zasadzie osiedle w dużej części same w sobie może stanowić
naturalną granicę, pozostaje kwestia wjazu od ulicy słonecznej od strony
domków i potem bloków.Pomyślcie o tym, bo wydaje mi się to dobra koncepcja.Po
co płacic firmom ochraniarskim-mafiom, jak możemy wspólnie opłacać i pewnie
taniej to wyjdzie. Wiem, że ktoś chodził jakis czas temu i pytał w imieniu
administracji mieszkańców domków.Sądzę, że jeśli nikt nie wniesie sprzeciwu
to możemy mieć swoje własne osiedle!
Obserwuj wątek
    • promykowicz Re: ZRÓBMY OSIEDLE ZAMKNIĘTE 24.01.06, 11:17
      Niestety ulice nie sa nasz a wlasnaoscia gminy - pomysl dobry ale wydaje mi sie
      nie do zrealizowania.
      Mysle ze cos z naszym bezpieczenstwem powinnismy zrobic!!!
      Pozdrawiam - Promykowicz
    • keratiw Re: ZRÓBMY OSIEDLE ZAMKNIĘTE 24.01.06, 11:22
      Witam,
      Temat jest jak najbardziej aktualny, Może bysmy zaczęli od zamkniecia ulicy
      Gwiażdzistej pod lasem, jest to doskonały skrót równiez dla wszelkiej maści
      elementów, które nie zawsze sa mile widziane na naszym osiedlu. Na planach jest
      tam granica budowy Agrobexu i NIE MA ULICY !!!! Agrobex zrobił sobie tam dziki
      przejazd i usypisko ziemi z wykopów aby dalego nie wozić ! Byłem w UG i tam na
      planach jest "jak wół" - działka miejska bez przejazdu. Z tego co się
      orientuję, prawo budowlane nakłada na inwestora obowiązek opłotowania terenu
      budowy. Wystarczy to może Agrobexowi przypomnieć - lub poprosić nadzór
      budowlany o wgląd w dziennik budowy w którym powinno byc to zaewidencjonowane.
      Chociaż jedna "dziura" była by załatana...Pozdrowionka
    • nurich Re: ZRÓBMY OSIEDLE ZAMKNIĘTE 24.01.06, 12:21
      Zamknięcie ulicy Gwiaździstej od strony słonecznej wydaje mi się niemożliwe,
      jest to droga gminna. Poza tym na terenie osiedla sa działki prywatne. Co z
      nimi? Czy ich właściciele sie zgodzą?
      Ppieram pomysł, ale widzę tu wiele problemów, raczej ciężkich do rozwiązania.
      Nie mam pomysłu :(
      ps. Corral2- bardzo proszę o dokładne zapoznanie się z Netykietą! Proszę nie
      krzyczeć na forum!
      • tomaszkosieniak Re: ZRÓBMY OSIEDLE ZAMKNIĘTE 24.01.06, 14:29
        Czemu nie zapytać w gminie? Wydaje mi się, że problem może być z tym domem
        parterowym w stanie surowym i tym obok niego ewentualnie.Pomimo jednak faktu,
        że są to domy prywatne są one częścią osiedla, więc dlaczego nie postarać się o
        ich zgodę. Z resztą to nie tylko sprawa ich, ale przecież trochę nas na
        promykowym jest więc chyba demokracja obowiązuje przynajmniej w tej kwestii.Z
        gminą można się chyba dogadać, albo przez administrację osiedla. Weźmy chociaż
        pod uwagę taką rzecz, że nasze osiedle jest ulokowane w starym Swarzędzu, w
        naszej okolicy domów raczej nie przybędzie.Nasze osiedle można niejako
        wyizolować.Nie ma tam przecież żadnej przejazdowej trasy.Mamy Kórnicką,
        Pogodną, a ta polna od strony lasu-przecież ona pozostałaby poza ogrodzeniem
        osiedla.Nie wiem promykowicze, ale wydaje mi się że razem możeby zadbać o nasze
        bezpieczeństwo i jesteśmy w stanie tego dokonać.To tylko nasz interes przeciez
        jest.A niepowiem, od czasu do czasu kręcą się jakieś typki, podjeżdzają
        samochody....
        • swaj Re: ZRÓBMY OSIEDLE ZAMKNIĘTE 24.01.06, 23:03
          witam
          może ktoś ładnie "rozpisze" gdzie miałoby być zamknięte to osiedle? w których
          miejscach? za czyje pieniądze? kto by dbał o ich prawidłowy stan - czytaj jak
          mają być zamknięte to są a nie jak domofon w bloku - pan wchodzi? pytanie do
          gościa za nami - którego wogóle nie znamy ale no gość przecież wchodzi. to ja
          jestem uprzejmy i wpuszczam. i tak samo będzie z zamknięciem osiedla. To co 3
          wjazdy i 3 cieciów na stanie? no bo jak to sobie wyobrażacie? a co jeśli będzie
          jechać karetka lub straż?
          raczej dla mnie nierealne pomimo iż popieram zamknięcie osiedla. zawsze
          bezpieczniej.
          PS. Nurich sorry - ale nie wyrastaj po jednym artykule w GW na guru wszystkich
          postów i wpisów. Kultura musi być ale nikt tutaj mięsem nie rzuca a wszelkie
          fora mają służyć wolnej wypowiedzi, niczym nie skrępowanej. nikt nikgogo nie
          obraża także wyluzuj.
          chyba że powróci pomysł zamknięcia forum "os. promykowe"... PRL wróć? Oby nie.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka