kormoran7 29.01.06, 10:10 Jakie są Wasze opinie, odczucia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi53 Re: Katowicka Tragedia 29.01.06, 11:55 To największa katastrofa,od czasu wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie PKO. Ofiar śmiertelych jest już 65,a może dojść jeszcze sporo... Ogłoszono już żałobę narodową.Dziwię się,wczorajszej TVP1.TVP3 -relacjonowała tragiczny wypadek,a TVP1,w najlepsze pokazywała występy polskiego finału Eurowizji...Coś w tym było nie w porządku... Odpowiedz Link Zgłoś
mati.wlkp Re: Katowicka Tragedia 29.01.06, 14:47 U nas na forum zrobiliśmy żałobę. Tyle ludzi tam zginęło... :( Odpowiedz Link Zgłoś
bu69 niech ich oczy sie otworzą... 29.01.06, 18:34 chcesz odczucia to pisze co JA o tym mysle. a wiec stało sie jak sie stało.przykro mi ale moze wreszcie zakończy sie głupkowate stawienie kolosow w 2 miesiące.wadliwa konstrukcja i korumpowanie głupich nadzorujących budowy. to cholerne wydarzenie powinno sprawic podciagnięcie do odpowiedzilnosci architekta,nadzorującego i innych. po kur** jasna niby studiuja architekture.ucza ich tam wylicznia,przeliczania i stwierdzania.wscieklosc mnie ogarnia.kto zawinił powinien sie znalesc pod tymi gruzami.. . . . uważam,ze OKO ZA OKO ZĄB ZA ZĄB Odpowiedz Link Zgłoś
bu69 Re: niech ich oczy sie otworzą... 29.01.06, 19:11 mam włączone wiadomosci i słysze,ze: * toczy sie sledztwo w sprawie spowodowania katastrofy przez własciciela. * głupi Polak stwierdził,ze jest najmadrzejszy i nie przyjał pomoc niemieckich strażaków.bazczelnie ich usunął z miejsca katastrofy.podejzewam,ze nikt nie umiał niemieckiego i bał sie ze sie nie dogadaja jak beda pomagać..... !!!!!!!!!!!!!!!! złosci mnie taka ogarnia przez to.nie moge tego słuchac.jestem narodowosci polskiej ale uwazam,ze niektorzy rodacy to imbecyle. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: niech ich oczy sie otworzą... 29.01.06, 19:18 A ja własnie czytam amerykańskie forum i komentarze po tragedii i po prostu krew mnie zalewa! Oni twierdza ze to dobrze bo zabilismy miliony Żydów i Niemców. Wkurzaja sie ze nikt nie zaopiekował sie ptakami itd. Poza tym dużo jest komentarzy że nam się nalezało i że Bog nas nie kocha. Po prostu nie można tego czytać. Ale zdarzą się tez komentarze szczerego współczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: niech ich oczy sie otworzą... 29.01.06, 19:22 oto dwa przykłady skopiowane z wpowiedzi o katastrofie: 1. Wytwórnia Wódek Gatunkowych "Polmos" Joint Stock Company in Zielona Góra. It is produced out of Polish neutral spirit, rye, and crystal clear water. Od ponad stu lat produkujemy najwyższej klasy wódki i inne wyroby alkoholowe. Tajemnicš ich wy�mienitej jako�ci jest ekologiczny region pochodzenia używanych przez nas produktów, rygorystyczne przestrzeganie norm jako�ci oraz talent i pracowito�ć ludzi pracujšcych od kilku pokoleń w naszym zakładzie. Dzięki nim możemy z dumš zaprezentować swoje sukcesy. 2. nig jokes and dago jokes and kraut jokes and limey jokes and spic jokes and beaner jokes etc etc. COME ON PEOPLE LETS GET CREATIVE. Ten drugi nawołuje do tworzenia dowcipów o Polakach... Owszem u nas tez sa debiel ale to przekracza ludzkie pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mati.wlkp Re: niech ich oczy sie otworzą... 29.01.06, 19:27 Ech ci Amerykanie :/ Duchu czy mógłbyś dać dokładnego linka do tego forum? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: niech ich oczy sie otworzą... 29.01.06, 19:30 news.messages.yahoo.com/bbs?action=m&board=37138459&tid=appolandroofcollapse&sid=37138459&mid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
wywrotka90 Re: niech ich oczy sie otworzą... 01.02.06, 10:11 Wierzyć mi się nie chce, że to pisali LUDZIE :( Jak można być tak chamskim i... no, po prostu brak słów!! Na szczęście znalazł się taki, który napisał rozsądny komentarz: kiedy WTC się zawaliły, u nas NIKT się nie śmiał, przeciwnie, wszyscy się solidaryzowali. Co do samej katastrofy: Nie wiem, kto to projektował, jak można przykryć halę cieniutkim 'daszkiem'! Polskie normy jak widać, nie są zbyt dopasowane do klimatu :/ I gdyby ktoś wpadł na pomysł, żeby ten dach odśnieżyć... Nie byłoby tylu ofiar. A zwierzęta? O nich nikt jakoś nie myśli... No, ale nie ma co gdybac. Mądry Polak po szkodzie, mam nadzieję, że już nigdy nie będzie takiej katastrofy :( Mam pytanie: kiedy jest pogrzeb? Chciałabym w tym dniu udać się do kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: niech ich oczy sie otworzą... 01.02.06, 13:22 Otóż polskie normy są jak najbardziej dopasowane, po tej tragedii miałem rozmowę z moją ciocią i wujkiem (obydwoje po Politechnice kierunek budownictwo) i mi troszkę na ten temat poopowiadali. Każdy projekt musi być zaadaptowany do konkretnego miejsca, są mapki gdzie jest ustalona wieloletnimi badaniami pokrywa śnieżna i jeśli budynek stoi w danym miejscu to musi to wytrzymać bez żadnego odśnieżania. Oczywiście w razie jakichś ostrych zim, z nietypowymi opadami to trzeba odśnieżyć ale normalnie nie. Pozatym powiedzieli mi coś co osobiście mnie troszkę przeraziło. Otóż za czasów PRL nie zawalił się właściwie żaden budynek z powodu śniegu, a to ze względów że cały budynek był liczony ręcznie i jak wychodziło, że powinienn wytrzymać 30 cm śniegu to się dawało jeszcze pewien zapas tak "na wszelki wypadek". Dzisiaj całość obliczeń robi komputer i jest to nastawione na spełnienie norm przy minimalnych kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: niech ich oczy sie otworzą... 02.02.06, 11:55 rogeer napisał: > Otóż za czasów PRL nie zawalił się właściwie żaden budynek z > powodu śniegu, a to ze względów że cały budynek był liczony ręcznie i jak > wychodziło, że powinienn wytrzymać 30 cm śniegu to się dawało jeszcze pewien > zapas tak "na wszelki wypadek". Dzisiaj całość obliczeń robi komputer i jest > to nastawione na spełnienie norm przy minimalnych kosztach. Mijasz się z prawdą mój drogi. Akurat to nie ma nic wspólnego z "ręcznym" liczeniem. Paradoksalnie takie ręczne liczenie było duzo bardziej zawodne. Komputer się nie myli, najwyżej człowiek wprowadzający dane. A chyba mniejsze jest prawdopodobieństwo, że wprowadzi się błędnie dane, niż że się je "ręcznie" obliczy? Kwestia zasadnicza to jakie dane są do tych programów wprowadzane i tu się zgodzę - istnieje presja inwestorów by projektować jak najtaniej. To, że stare konstrukcje wytrzymują bez problemów te obciążenia, ma inną przyczynę. To są zupełnie inne hale - potężne żelbetowe konstrukcje, lub masywne stalowe. Problemy są ze współczesnymi lekkimi halami stalowymi, na które przyszła moda wraz ze wzrostem cen stali. Mimo wszystko to także są bezpieczne konstrukcje, o ile są prawidłowo zaprojektowane i wykonane. Pozdrawiam i nie wpadajcie w panikę! Odpowiedz Link Zgłoś
natala77 Re: Katowicka Tragedia 01.02.06, 18:02 [...]w katastrofie w hali Międzynarodowych Targów w Katowicach (MTK) zginęło 63, a nie jak wcześniej podawano 65 ofiar - poinformowała w środę prokuratura. (...) Jak wyjaśnili w środę prokuratorzy, rozbieżności w liczbie ofiar wynikają z nieprawidłowości, do których doszło w prosektoriach i zakładach pogrzebowych. [...] wiadomosci.onet.pl/1252506,11,item.html Jedna z naszych nauczycielek dzisiaj mówiąc nam o tym, stwierdzila, ze tam pewnie jest teraz straszny balagan - w przeciwienstwie do TV doniesien, w ktorych dowiadujemy sie, jak sprawnie wszystko przebiega.. Odpowiedz Link Zgłoś
natala77 Re: Katowicka Tragedia 01.02.06, 18:08 Próba samobójcza konstruktora hali [...]"Gazeta Wyborcza" podała w środę, że Jacek J., prawdopodobnie jeden z projektantów dachu, próbował w poniedziałek wieczorem popełnić samobójstwo w hotelu "Mercure" w Opolu. Trafił do szpitala, gdzie jest pilnowany przez policję. Ze znalezionego przy nim listu pożegnalnego wynika, że próba samobójstwa ma związek z sobotnią katastrofą - doniosła gazeta.[...] wiadomosci.onet.pl/1252793,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
wywrotka90 Re: Katowicka Tragedia 01.02.06, 18:38 Przykre... Ale za bardzo się nie dziwiwę. Co do postu Rogeera - ja napisałam tylko swoje odczucia z tym związane. A ostatnio mówią o ukrytych usterkach hali :/ Odpowiedz Link Zgłoś