GoĹÄ: P.B IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 22:32 Sensacyjna wiadomość? Odkryto, że Piastowie nie pochodzili z Gniezna, ich siedzibą był Poznań! Czeka nas historyczna rewolucja?? newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=12171 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Sergio Re: Błąd historyków - stolicą był Poznań IP: *.echostar.pl / *.echostar.pl 11.11.02, 22:40 a ja z ocenami poczekam, aż te hipotezy potwierdzą sami historycy; chętnie poczytam opracowanie na ten temat; może sama słynna badaczka już coś wydała? ktoś z was coś wie na ten temat? jakiś inny autor, autorytet z tej dziedziny, oceniający jej prace? Newsweek, z całym szacunkiem, do mnie nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kukmajst Re: Błąd historyków - stolicą był Poznań IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 23:15 Kwestia jest bardzo, ale to bardzo skomplikowana: 1. Nie wiadomo, czy w X wieku w ogóle można mówić o stolicy państwa, tak jak to rozumiemy dziś. Książę często podróżował po swoim kraju. 2. Badania na Ostrowie Tumskim przynoszą rzeczywiście rewelacyjne rezultaty. Jako poznaniaka bardzo mnie to cieszy. Niemniej, nowe badania archeologiczne w Gnieźnie mogłyby przynieść równie wspaniałe rezultaty. Wydaje mi sie, że do tej pory nie odnaleziono palatium w Gnieźnie (a jest tam na pewno) 3. Nie ulega wątpliwości olbrzymie znaczenie militarne Poznania (najpotężniejsze wały, kluczowe położenie przy przeprawie przez Wartę), z pewnością większe niż Gniezna. Jeśli chodzi o znaczenie kulturowe w czasach Mieszka I jest ono również znaczne - chyba jednak u nas mieściła się siedziba pierwszego biskupa Polski. Natomiast nie ulega wątpliwości dominująca pozycja Gniezna za Bolesława Chrobrego. Tam odbył się zjazd z Ottonem, tam powstało pierwsze arcybiskupstwo, tam odbyła się koronacja Chrobrego. 4. Otwarta jest więc tylko kwestia pierwszeństwa za Mieszka. Z jednej strony Poznań, bo katedra biskupia, najsilniejsze obwarowania i potężne palatium, z drugiej w wydanym tuż przed śmiercią dokumencie tzw. "Dagome Iudex" Mieszko nazwał swoje państwo "państwem gnieźnieńskim", co wskazywałoby na Gniezno jako główny gród. 5. Znaczenie Poznania za Mieszka może mieć związek z kluczowym dla tego władcy zachodnim kierunkiem polityki zagranicznej. 6. Poznań na pewno nie był kolebką Piastów. Gród poznański jest po prostu o wiele młodszy od grodów piastowskich położonych na wschód od niego. I na koniec uwaga: ten spór może okazać się całkiem bezzasadny, patrz punkt 1. Jeżeli ktoś chce koniecznie dowieść dawnej stołeczności Poznania to niech wskaże na Przemysła II i okres 1295-1296 (krótki, ale jednak), kiedy to Poznań bezdyskusyjnie był siedzibą króla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś