Gość: Selafi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 20:14 witam...ja też tam wczoraj byłam...moja postać...jedyna hobbitka na larpie...było świtnie:):):)pozdrawiam moją drużynę i innych którzy też tam byli:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vaynel A ja nie wiedzialem i mnie nie bylo :( IP: 195.117.136.* 18.11.02, 14:01 Poniewaz nie moge odzalowac, ze nie dowiedzialem sie w pore o calej imprezie, prosze o jakis namiar na informacje o tym co sie dzialo. I o kontakt ze mna w miare mozliwosci :) Vaynel, elf GG 821731 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grimskul Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.11.02, 14:18 Witam LARP byl super, zielonoskorzy gora, tylko z liczba osob troche przesadziliscie bo bylo kolo 200. Moglibyscie zamiescic wiecej zdjec z LARPa na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urziel aka Matt LARP - Opinia uczestnika IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 15:23 Ano byłem i grało się świetnie. Słyszałem potem, że w Teleskopie powiedzano, że LARP to odgrywanie GIER KOMPUTEROWYCH NA ŻYWO (co w znacznym stopniu mija się z prawdą). A co do tych papierów etc. to prawdopodobnie (podkreślam prawdopodobnie) zostały posprzątane w niedzielę. Co do zielonych czy taką górą byli to już bym dyskutował, ale fakt jest faktem że była nas około 200 (+/- 50 osób). Wszystkich tych którzy byli gorąco pozdrawiam i czekajcie do Isbandii 7th (może z poprawionymi zasadami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johan vo der Coner Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: *.echostar.pl / *.echostar.pl 18.11.02, 15:49 witka na poczatku pozdrawiam Cie Urzielu. Z tego co mi kumple opowiadali to bylo super. Ja niestety nie moglem isc bo zachorowalem. Naprawde szkoda. Uwazam ze LARP-y sa dobra forma rozrywki. Powinno ich byc wiecej. Tak samo jak wiecej powinno byc kolek szkolnych o tematyce Fantasy a dokladniej RPG i LARP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietrzny Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: *.icm.edu.pl / *.swarzedz.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 16:18 Popieram wszystkich poprzednikow wypowiadajacyh sie o larpie :) bylo cool :) co do poprzedniej wypowiedzi o tym, iz powinno byc jak najwiecej kolek szkolnyh zajmojacych sie rpg i fantastyka, to takze sie zgadzam, dlatego wszystkich chcacych poprzec jak narazie maly klub w mojej szkole zapraszam do dyskusji :) moj meil: zeldo@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharnik Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: *.labs.wmid.amu.edu.pl 18.11.02, 17:00 wszelkie informacje o przyszłych imprezach z tego cyklu - www.isbandia.prv.pl A co do lapra, to było generalnie fajnie, ale niektórzy ludzie skutecznie psuli zbawę swoją beznadziejną grą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abdel Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.02, 17:22 Wcale nie zostawiliśmy po sobie śmieci za dużo... :P nie więcej niż normalny odwiedzający cytadele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracz LARP - dla kogo to sie robi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 19:00 Jak zapewne wszyscy zauwazyli, na LARPie pojawilo sie na prawde sporo ludzi. I sporo motlochu zarazem. Niestety coraz wieksze tlumy odwiedzajace cytadelowe LARPy nie wychodza imprezom na dobre - osoby nie znajace swiata gry, intrygi, ba - zasad!, ze o posiadaniu stroju nie wspomne, mocno zanizaja poziom gry. Ludzie! troche samokrytyki - jesli idziecie tam tylko po to, zeby tluc sie na otulinowe miecze, to moze po prostu umowicie sie na sparring i nie bedziecie innym graczom psuc zabawy (a przy okazji po kolejnym LARPie artykul w Gazecie bedzie sie zaczynal slowami trafniej oddajacymi istote RPG niz "Kim jesteście, bo was zabijemy!") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mroczna Elfka Re: LARP - dla kogo to sie robi? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 19.11.02, 11:52 Zgadzam się całkowicie - im więcej osób przychodzi, tym większa chołota się trafia. LARP to przede wszystkim interakcje pomiędzy postaciami, a ciężko rozmawiać, knuć, spiskować, zawierać sojusze itp., gdy dla większości uczestników "gra" sprowadza się do atakowania każdej napotkanej grupy (no, chyba, że są silniejsi). Fakt - na każdym LARPie pojawiają się ludzie, którzy chcą odgrywać, tworzyć klimat, rozwiązywać questy (=zadania), ale są oni niestety w mniejszości. Albo giną "zabici" przez bandę napaleńców, która nawet nie może powiedzieć, dlaczego tak właściwie zaatakowała. Na sobotnim LARPie nie byłam (w tym czasie odbywał się konwent w Łodzi), jednak pamiętam pierwszego (i wszystkie inne) LARPa na Cytadeli - było nas wtedy zaledwie piętnaście osób - może szwankowała organizacja, może było wiele niedociągnięć, ale za to gracze dawali z siebie o wiele więcej: wspaniałe stroje, odgrywanie postaci itp. Teraz tego coraz bardziej brakuje Cytadeli - oddając sprawiedliwość: organizacja jest coraz lepsza, szkoda, że niektórzy nie potrafią tego docenić... :( Na LARPy coraz rzadziej przychodzą najbardziej wartościowi gracze - nie mają tam czego szukać wśród ludzi, dla których najważniejsza jest nawet nie walka (bo dawniej bywało równie "krwawo", ale przynajmniej większość starała się machać kijem tak, jakby to był rzeczywiście miecz), ale "przywalenie" jak największej liczbie innych graczy. Co do śmieci - były osoby, które apelowały do organizatorów, by ci ze składek zakupili duże worki na śmieci - ograniczyłoby nieporządek. Należy jednak zaznaczyć, że organizatorzy zawsze sprzątają po LARPie. A teraz uwaga odnośnie artykułu - moim zdaniem jego poziom jest żenujący. I - niestety - charakterystyczny dla tego typu tekstów. Aż przykro się robi. Rozumiem, że autorka nie jest obeznana z tematem, że miała to być jedynie krótka notka dla równie niezorientowanych. Można było jednak włożyć w nią trochę więcej pracy, zaznajomić się z tematem, albo poprosić o "pomoc" kogoś, kto się choć trochę na tym zna - bo zamiast wyjaśnić wszystko w prostych słowach, artykuł gmatwa tylko obraz i w dodatku wprowadza w błąd. Równie nieścisła i niepoprawna jest definicja LARPa, do której odnośnik można znaleźć w artykule. Uzupełniając też kwestię wyboru postaci: czy to, że jestem studentką oznacza, że nie jestem Poznanianką? Tak samo na LARPie: można być elfim magiem czy goblińskim szamanem. Przy okazji - w środowisku fanów fantastyki i RPG utarło się odmieniać skrót LARP: jest to wygodne w komunikacji i sprawia, że zdania wygladają "bardziej po polsku" ;). Mroczna Elfka (niegdyś Tharis, Najwyższa Nekromantka Wyspy Zmarłych, obecnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pleis de la Desir Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 19:07 Przede wszystkim chcialem w tym miejscu podziekowac organizatorom imprezy - Alexowi, Johannie i Karolinie (o ktorych pani reporter nawet nie wspomniala - oj nieladnie...) za LARPa, na ktorym na prawde dobrze sie bawilem. I od razu notka do wszystkich narzekajacych na organizacje, questy i nude - przeciez to od was zalezy (w wiekszosci przynajmniej), jak sie bedziecie bawic - napiszcie historie, sami wymyslcie sobie kilka zadan, posiejcie troche dezinformacji i wykiwajcie kilku frajerow, a od razu LARP zrobi sie dla was ciekawy. Nie ma co wszystkiego zwalac na organizatorow - trzeba sie po prostu samemu przygotowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rockoko Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.11.02, 19:08 A ja przyjechalem na Cytadele, aby obejrzec walki, aby przeniesc sie do krainy fantasy, niestety mam czesto pecha i dentka w rowerze mi poszla... a poza tym po dwoch godzinach oczekiwania zrobilo mi sie zimno i jeszcze musialem zmienic dentke :) ... i strasznie zaluje, ze nie poczekalem te 15 minut, bo dopiero wtedy rozgrywaly sie pierwsze walki... nie wyrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pleis de la Desir Kilka uwag... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 19:29 ...do pani red. Dainy Kolbuszewskiej, ktore byc moze pomoga nie strzelac gaf w nastepnym artykule o nastepnym LARPie: 1. Nekromanci nie sa nieumarlymi - sa magami, ktorzy wskrzeszaja zmarlych, a wiec tworza dopiero "nieumarlych" - zombie itp. 2. Orkiem, nie "orką", chyba, ze mielismy na LARPie ssaki wodne ;))) - polecam lekture Tolkiena... 3. Nekromanta to profesja, nie rasa! 4. Mysle mimo wszystko, ze wiekszosc magow na LARPie wolalaby porownanie ich wyglad na przyklad do Gandalfa niz Dumbledora ;) Mimo calego dystansu laika - Harry Potter czyms sie rozni od Wladcy Pierscieni, Wiedzmina itd. 5. Nie wymienila Pani dosc istotnego stronnictwa, jakim byly wojska Chaosu, a pozniej wspomina o armii Khorne'a, ktory jest jednym z chaotycznych bostw - to wymaga wyjasnienia. 6. mimo przytlaczajacej zaiste wiekszosci czysto wojskowych i bitewnych druzyn bioracych udzial w grze uwazam, ze powinna pani zamiescic choc krotka notka o tym, ze niektorzy przynajmniej gracze zajmowali sie tez knuciem intryg, politycznym przejeciem wladzy na wyspie itp - to jest w koncu istota RPG, a wiec i LARPow - fabula, nie tluczenie sie na miecze! 7. o czolowce artykulu nie wspomne. zal mi tylko ludzi, ktorzy byli podstawa do jej napisania - baardzo mijali sie z sensem gry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johanna Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - śmieci IP: 150.254.102.* 19.11.02, 10:04 Dziękuję wszystkim graczom. Bawilam sie bardzo dobrze! A do do śmieci na Cytadeli- następnego dnia organizatorzy pozbierali wszystko ( mianowicie Alex, a pomógł mu tylko jeden gracz)... Prosze - nie śmiećcie nastepnym razem tak bardzo... Pozdrawiam. Klaer Voajant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracz Re: W Poznaniu odbył się VI LARP - terenowa gra f IP: 150.254.102.* 19.11.02, 10:08 Dlaczego nie ma wiecej zdjęć?! Zabawa była wyśmienita, niektóre przebrania fantastyczne, dopracowane i w klimacie... Sądzę że warto zainteresowac tym młodzież... Serdeczne podziękowania dla organizatorów. Widać było włożoną pracę... Poza tym- czekamy juz na nastepnego LARPa. Odpowiedz Link Zgłoś