matt88 11.02.06, 00:03 i dobrze, że tylko Slaris i Man, bo do nich mam zaufanie. To jestvsynonim prawdziwego komfortu jazzy i znak poznańskiej akości... Obojętnie która z firm wygra - będze dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Poznan Re: Kto dostarczy MPK nowe autobusy? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.02.06, 11:09 Ja jestem za SOLARISEM.... i uwazam, że kazdy Poznaniak powinien popierac ten wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
matt88 Re: Kto dostarczy MPK nowe autobusy? 11.02.06, 11:50 Dlaczgo? Przecież oba pojazdy są produkowane w podpoznańskich miejscowościach. Bolechowo Sady Z czego zresztą jestem dumny. Chyba, że o czymś nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBY MAN Solaris to tanie gó.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:04 MAN MAN MAN MAN MAN - każdy rozgarnięty Poznaniak powinien popierać niemiecką solidność PRODUKOWANĄ NA ZIEMIACH POLSKICH PRZEZ POLAKÓW!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: A zachod kupuje Solarisy IP: *.echostar.pl 12.02.06, 13:21 Skoro tak uwazasz, to dlaczego niby wlasnie NIEMCY, WLOSI, AUSTRIACY, FRANCUZI, SZWAJCARZY kupuja nasze Solarisy?? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man man IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:28 Kupują Solarisy innej klasy a w klasie którą my otrzymujemy MANy nie mają konkurencji... Poza tym Solarisy są tańsze a co za tym idzie i gorsze w innej klasie także. Te kraje też takie super bogate nie są, skoro nie kupują lepszych ale duzo droższych MANów... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loko Re: man IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:52 masz racje, zupełnie innej klasy są autobusy przeznaczone na nasz rynek, a zupłnie inne (inny materiał i akcesoria + wykończenie) na zachodnie rynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: man IP: *.icpnet.pl 12.02.06, 18:46 Nie przeznaczone tylko zamawiane. To zamawiający definiuje co chce mieć w autobusie i polscy przewoźnicy wybierają uboższe wersje, o przyczynie chyba nie trzeba się rozpisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Cena, marketing, życzenia klienta IP: *.icpnet.pl 12.02.06, 21:43 Solaris wygrywa, bo jest najtańszy... a jeśli w przetargu ma być 100% niskiej podłogi, to Solaris zrobi 100% niskiej podłogi - wcześniej tego nie testując. Jeśli w autobusie 12metrowym ma być 100 siedzeń, to solaris zmieści tam 100 siedzeń... Jeśli w autobusie ma być silnik 1000 konny, to Solaris taki silnik właduje do autobusu... Jeśli klient sobie zarzyczy czas dostawy 2 tygodnie, to dostanie autobus w 2 tygodnie... a potem serwisanci pojadą dokończyć montaż u klienta... KLIENT MA BYĆ ZADOWOLONY I KUPOWAĆ SOLARISY Tylko żal mi tych klientów, którzy otrzymują autobusy w partiach i każda partia jest inna... części od jednego egzemlarza tego samego modelu nie pasują do innego egzemplarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAN Re: Cena, marketing, życzenia klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 22:09 Ale żałosny text, ale z tym że Solaris robi busy w 2 tygodnie się zgadzam i potem takie gó.. wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOLARIS TO GOWNO Re:TYLKO VECTO.VECTO RULEZ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Kto dostarczy MPK nowe autobusy? IP: *.icpnet.pl 11.02.06, 12:06 niech sie podzielą po połowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Kto dostarczy MPK nowe autobusy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 14:56 oby MANY, szczególnie mam na myśli przegłubowe. Solaris to lipa, już lepszy był Neoplan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Kto dostarczy MPK nowe autobusy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 23:13 Racja, solaris to tandeta przynajmniej ten na poznańskich ulicach, MAN musi wygrac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Kto dostarczy MPK nowe autobusy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:41 A może po połowie, ważne że obie to dobre poznzńskie firmy Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 A ja się cieszę obojętnie co będzie 13.02.06, 01:02 Czy będzie Solaris czy MAN to mi wszystko jedno ważne że podłoga niska I nie są to ikarusy. Tylko mam jedno ale. Niech nie zamawiają autobusów z monitoringiem bo to pieniądze wyrzucone w błoto. Dlatego że i tak ich nie puszczą na nocne gdzie monitoring byłby wskazany. Więc mówię tak: "Zamiast monitoringu w tych autobusach przeznaczcie kasę na kolejny egzemplarz będzie przynajmniej o jeden więcej." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg kliomatyzacja? IP: *.hstl4.put.poznan.pl 13.02.06, 11:09 a co z klimą? te nibu nówki bedą ja miały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: kliomatyzacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:33 Niech będą nówki, tylko po co ta klima?? Żeby marnować droga benzynę?? Silnik będzie musiał więcej palić z jakąś cięzką klimę... Po co to?? Marnowanie benzyny, jakby to było niezbędne. Jak ktoś chce wygody to niech jeździ taxi a nie miejskim busem. Okna też są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Klima byłaby dobra. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:37 Uważam że mogłyby mieć klimatyzację. Dużo pali? I tak bilety drogie,więc chociaż latem jakieś zbawienie będzie, bo okna to w korku ci za dużo nie dadzą...Jeśli nie wierzysz, proponuję przejażdzkę długim Solarisem...(chyba juz mówiłem że go nei lubie) on ma 3 okna! Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Re: Klima byłaby dobra. 14.02.06, 10:02 No tak. Miałem przyjemność jecac solarisem Warszawskim, z klimatyzacją.. szok. Głośniej niż w rozlatującej się M11-stce czy Ikarze 280.. :) Szok i masakra. Siedzenia niewygodne, mało miejsca na nogi, klima działa wątpliwie. Wątpliwie? Czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie wyjaśnić sensowność klimatyzacji w miejskim autobusie, który średnio raz na 90 sekund otwiera wszystkie drzwi na przystanku, powodując odpływ klimatyzowanego powietrza z wewnątrz pojazdu na zewnątrz? Klime montuje sie w wagonach pasażerskich, gdzie pociąg staje raz na godzinę! Klima w busach (jeździłem sporo po warszawie tymi solarkami, i nasłuchałem się opinii MZA) nie do końca zdaje egzamin! Jeżeli w ogóle go zdaje. Takze klimatyzacja nie ma większego znaczenia. MPK powinno zająć się porządnym przetargiem na 80 autobusów zasilanych gazem ziemnym (mało palą i zwrot kosztów następuje nie po 10 latacha, ale już po 7), przez co moznaby było zakupić lepiej wykończone wnętrze. Wnętrze Solarisów jest fatalne, źle zakomponowane, mało miejsca na nogi, niewygodne. MAN bije solara na łeb. MAN! Odpowiedz Link Zgłoś
diapazon Re: Klima byłaby dobra. 18.02.06, 17:41 Zgadzam się-MAN. A do tego - może wreszcie ktoś w MPK pójdzie po rozum do głowy i zacznie montować w busach automaty biletowe????????? Niektóre mniejsze miasta poradziły sobie z tym, a Poznań nie może? Odpowiedz Link Zgłoś