28.02.06, 21:05
Jakie filmy lubicie oglądać?Na jakie chodzic do kina?
Ja ostatnio na płycie oglądałam "Tylko mnie kochaj" z Zakościelnym i ta mała
gwiazdką.
Fatalnie.Tak sie zniecierpliwiłam,ze nie mogłam wysiedziec w fotelu.Nie
obejżałam do końca bo to straszna bzdura.Nasza polska kinematografia wg.mnie
stworzyła bardzo mało ciekawych filmów.
Dlaczego różnice między naszymi filmami a amerykańskimi jest tak ogromne?Czy
to kwestia pieniędzy?? Czy kiepskości szkół filmowych w kraju.
Tak samo "Ja wam pokaże".Nie oglądałam tego bo jak dawno temu dowiedziałam
sie,ze to Wolszczak,Deląg i Niklińska to wiedziaąłm,ze nie warto.
Przeczytałam wszystkie ksiązki Grocholi.Ale z szacunku do samej siebie
wolałam nie widziec tej porażki.
Ja lubie filmy 'głębokie'.W
Obserwuj wątek
    • misiaczyca1 Re: kino 28.02.06, 21:06
      (kurde wyrzuciło mnie)
      ...wnoszące pewną idee w mój umyśl.
      A jak jest u Was??
      • cipcipcip Re: kino 01.03.06, 08:55
        Czy na pewno amerykańskie są takie cacy ? Jakoś rzadko zdarza mi sie zobaczyć
        film made in usa, w którym trudno było by sie domyśleć jaka będzie następna
        scena. No i ten tępy humor amerykański... fuuuuuuj...
        Oczywiście nie wrzucam wszystkiego do jednego worka - trzeba też przyznać, że
        za oceanem potrafią zrobic dobry film... o ile jest on "nieamerykański" czyli:
        - nie ma gwiazdzistego sztandaru
        - nikt nie walczy o wolnośc, honor czy ojczyznę
        - przez ostatni kwadrans nie trzeba wychodzic z kina
        - nie wiadomo co się stanie w nastepnej scenie
        - happy end nie wchodzi w grę
        Co do polskiego kina.... hmm... nie jestem ekspertem, ale kilka dobrych filmów
        by się znalazło. Szczególnie cenie sobie te, które dla własciwego odbioru
        wymagaja od widza polskiego charakteru - takie, które dla kogoś nie znajacego
        polskiej kultury są zupełnie niezrozumiałe. Najlepiej, jeśli są ze Stuhrem.
        Jerzym oczywiście.
        • cipcipcip Re: kino 01.03.06, 08:58
          Aha - czy ktoś widział może "Zmruż oczy" z Zamachowskim ?
          • misiaczyca1 Re: kino 01.03.06, 09:04
            No i o tym pisze,ze pare filmów polskich jest Ok.a większośc amerykańskich.
            Najbardziej na swiecie nienawidze parodi.Typu "straszny film" z Pamelą.
            Nie moge znieść.Ja lubie komedie z watkiem miłosnym.Nie lubie za bardzo
            typu "Helikopter w ogniu" i nie umiem oglądac horrorów.Uwilbiam bajki
            amerykańskie.Niech zaden polak nie próbuje takiej stworzyc bo uwazam,ze nigdy
            sie nie uda.Czasem wole obejżeć bajke amerykańską od polskego go**a.
            A Stuhr jest GOOD. Facet jest niesamowity.
            • cipcipcip Re: kino 01.03.06, 09:13
              He he, z bajkami to masz rację. Te wszystkie shreki czy epoki lodowcowe,
              madagaskary itp :)))

Co do filmow - kiedyś kieeeedyś na jednynce czy dwójce był taki cykl filmów
              Wernera Herzoga (zKlausem Kinskim oczywiscie ) to było kino !
              • misiaczyca1 Re: kino 01.03.06, 09:26
                Jak byłam mała oglądałam westerny...heheheh bardzo mi sie podobało.
                • duch3 Kino amerykańskie!!! 01.03.06, 19:44
                  Przepraszam, ale z całym szacunkiem! Pierwszy raz słysze że kino amerykańskie
                  jest dobre! Nie wiem na jakiej podstawie można mówić coś dobrego o tym kinie!
                  Na ilość produkcji, ilość dobrych filmów jest tragiczna!
                  Wole kino polskie i szeroko rozumiane europejskie!:) Milion razy lepsze!
                  • cipcipcip Re: Kino amerykańskie!!! 02.03.06, 02:49
                    W sumie.. birąc pod uwage liczbę produkcji a ich jakośc to rzeczywiście
                    amerykańcy to cieńkie bolki :)
                    • duch3 Re: Kino amerykańskie!!! 03.03.06, 23:27
                      Z ciekawości zapytam Cię Misiaczyco jakie filmy amerykańskie miałaś na myśli?
                      • misiaczyca1 Re: Kino amerykańskie!!! 04.03.06, 16:19
                        "Między niebem a piekłem"
                        "Efekt motyla"
                        i wszystkie inne romantyczna badz nie ktore mnie wzruszaja i sprawiają,ze humor
                        mi sie poprawia.
                        kino amerykańskie,francuskie badz brytyjskie jest o niebo lepsze od
                        polskiego.Nawet arabskie jest lepsze.
                        Nie oglądam polskich filmów i seriali.
                        jedynie co lubie ogladac to PRLowskie seriale i filmy
                        "Czterdziestolatek"
                        "Miś"
                        pozatym zadnych polskich wypocin(wymiocin)
                        pozdrawiam.
                        • technik1 Re: Kino amerykańskie!!! 04.03.06, 17:02
                          a nie było by lepiej po prostu dzielić filmy na dobre i złe, a nie na amerykańskie i europejskie itd. itp. ?
                          • misiaczyca1 Re: Kino amerykańskie!!! 04.03.06, 18:08
                            np.amerykańska produkcja "Tytanic"
                            efakty i fabuła.polacy w zyciu niestworzyliby nawet czesci tego filmu.
                            nigdy sie nie zgodze ze polacy produkuja dobre filmy.
                            pozdrawiam.
                            • emi53 Re: Kino amerykańskie!!! 04.03.06, 20:43
                              Kina światowego nie ma potrzeby dzielić na amerykańskie,europejskie ,czy
                              polskie.Jest światowe i tyle.Na podstawie Encyklopedii Larousse'a z 1991 roku
                              na 132 reżyserów ,których filmy zaliczone zostały do arcydzieł kina światowego -
                              30-tu pochodzi ze Stanów Zjednoczonych,28-miu z Francji,12-tu z Włoch,7-miu z
                              Wielkiej Brytanii,8-miu z Niemiec,4-ech z Japonii,8-miu ze Związku Radzieckiego
                              i 2-ch z Polski /R.Polański i A.Wajda/.Z pozostałych krajów - 33.
                              Wyliczenie tych 132 filmów,z podaniem ich reżyserów /w kolejności
                              alfabetycznej/ zajmie mi trochę czasu i miejsca.Ale postaram się tę listę
                              przedstawić.
                              Po 1991 roku - przez ostatnie 15 lat przewinęło się również sporo filmów, z
                              których część na pewno zaliczyć można do arcydzieł.Ale to już pozostawiam do
                              oceny Wam, młodszym.
                              • emi53 Arcydzieła sztuki filmowej... 05.03.06, 13:19
                                Zdaję sobie sprawę,że podając listę owych filmów - arcydzieł,umieszczam się
                                niejako poza Waszą dyskusją o filmach.Ale przy okazji,warto poznać,choć krótkie
                                streszczenia tych filmów.Może kiedyś będzie możliwość ich obejrzenia.Właśnie
                                dla niej,podaję ten spis.
                                A) Aldrich Robert(St.Zjedn.,1918-1983):Śmiertelny pocałunek,
                                (1955).Czarny,gorączkowy kryminał o wartkiej akcji,kończący się alegoria końca
                                świata ery atomowej.
                                Allen Woody(St.Zjedn.,1935):Manhattan(1979),hołd dla Nowego Jorku,po którym
                                błąka się bohater Allena -wiecznie niezadowolony,patetycznie
                                zabawny,neurotyczny intelektualista.
                                Altman Robert(St.Zjedn.,1925):Nashville(1975).Na podwójnym tle -muzyki i
                                polityki - przez pięć kolejnych dni ludzie mijają się,przychodzą i odchodzą; w
                                mnogości indywidualnych losów,fascynujący spektakl współczesnej Ameryki.
                                Anderson Lindsay(Wielka Brytania,1923):Sportowe życie(1963),pierwszy pełny
                                metraż jednego z twórców free cinema,w którym górnik zaznaje ulotnej sławy jako
                                mistrz rugby.
                                Antonioni Michelangelo(Włochy,1912):Przygoda(1960).Mężczyzna i kobieta
                                szukają na Sycylii zaginionej przyjaciółki:niejasna "przygoda",podczas której
                                wszyscy zderzają się z nieprzeniknionośnią ludzi i rzeczy(Gabriele
                                Ferzetti,Monica Vitti,lea Massari).Kronika pewnej miłości(1950);Przyjaciółki
                                (1955);Krzyk(1957);Noc(1961);Zaćmienie(1962);Czerwona pustynia
                                (1964);Powiększenie(1966,Wielka Brytania);Zabriskie Point
                                (1970,St.Zjedn.);Zawód:reporter(1975);Tożsamość kobiety(1982).
                                Autant-Lara Claude(Francja,1901):Diabeł wcielony(1947),wg powieści Raymonda
                                Radigueta.Skandaliczna,szalona miłość nie dbająca o następstwa,pomiędzy
                                licealistą a młodą kobietą,której mąż jest na froncie(Gerald Philip i Micheline
                                Presle).
                                To narazie początek - sześciu reżyserów na literę "A".Pozostałe również
                                ciekawe.Warto będzie przy okazji zgłębić historię kina światowego...
                                • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 06.03.06, 17:08
                                  Dziś kolejna porcja.Tym razem filmy reżyserów na literę "B".
                                  Bardem Juan Antonio(Hiszpania,1922):Śmierć rowerzysty(1955).Dramat
                                  psychologiczny;kryzys sumienia pary kochanków,którzy przypadkowo zabili
                                  robotnika;obraz bogatego madryckiego mieszczaństwa i frankistowskiego
                                  społeczeństwa.
                                  Barnet Borys(ZSRR,1902-1965):Ukraina(1933),subtelny i czuły opis życia rodziny
                                  szewca w małym miasteczku podczas wojny w latach 1914-1918 i rewolucji.
                                  Backer Jacques(Francja,1906-1960):Złoty kask(1952).Zainspirowana autentyczną
                                  wojną dwóch band "apaszów" ok.1900 r.,historia o miłości i przyjaźni pełna
                                  poezji i szlachetnej piękności(z Simone Signoret,Serge Reggianim).
                                  Bergman Ingmar(Szwecja,1918):Siódma pieczęć(1957).W XIV w.,rycerz i jego
                                  giermek powracają z wyprawy krzyżowej poprzez kraj spustoszony dżumą;wszyscy
                                  protagoniści łączą się w ostatecznym Tańcu Śmierci(Max von Sydow,Gunnar
                                  Bjornstrand,Nils Poppe,Bibi Andersson,Bengt Ekerot).Szepty i krzyki(1972).U
                                  wezgłowia umierającej gromadzą się jej dwie siostry i wierna służąca;cztery
                                  portrety kobiet w konfrontacji ze śmiercią,samotnością,miłością i nienawiścią w
                                  przytłaczającej zamkniętej przestrzeni.Film w czerni,bieli i czerwieni(Herriet
                                  Andersson,Ingrid Thulin,Kari Sylwan i Liv Ullmann).Uśmiech nocy(1955);Tam,gdzie
                                  rosna poziomki(1957);Źródło(1960);Milczenie(1963);Persona(1966);Godzina wilków
                                  (1968);Czarodziejski flet(1975);Jesienna sonata(1978);Fanny i Aleksander(1982).
                                  Bertolucci Bernardo (Włochy,1941):Strategia pająka(1970).Dramat syna,który po
                                  powrocie do rodzinnej miejscowości powoli odkrywa,ze jego
                                  ojciec,antyfaszystowski bohater,był zdrajcą.
                                  Boorman John (Wielka Brytania,1933):Uwolnienie(1972,St.Zjedn.).Koszmarny spływ
                                  rzeką w Appallachach w poszukiwaniu pierwotnej niewinności;przejmująca parabola
                                  agonii cywilizacji.
                                  Borzage Frank (St.Zjedn.,1893-1962):Jak w siódmym niebie(1933).Poemat na cześć
                                  ludzi,którzy w odrażającej nędzy okręgu nowojorskiego zwycięsko przechodzą
                                  przez wszystkie próby,jest jednym z wielkich osiągnięć piewcy miłości,jakim był
                                  Borzage (Loretta Young i Spencer Tracy).
                                  Bresson Robert (Francja,1907):Ucieczka skazańca(1956).Dzieło to,inspirowane
                                  rzeczywistymi wydarzeniami9ucieczką działacza ruchu oporu więzionego przez
                                  Niemców w Lyonie),grane przez niezawodnych aktorów,jest wybitnym osiągnięciem
                                  estetyki Bressona,polegającej na ascezie środków wyrazu.
                                  Bunuel Luis (Hiszpania,Meksyk,1900-1983):Złoty wiek(1930),Francja),wg
                                  scenariusza,którego współautorem jest Salvadore Dali.Poemat na cześć szalonej
                                  miłości,w którym mieszaja się odnośniki do symboliki freudowskiej i
                                  metaforyczne ataki przeciw religii i ustalonemu porządkowi,ciągle pozostaje
                                  jednym z wielkich manifestów surrealistycznego kina.Los Olvidados
                                  (1950,Meksyk),czyli"zapomniani",tak jak dzieci z meksykańskich
                                  slamsów,zatracone w nieszczęściu,bez innego wyjścia niż przestępczość lub
                                  śmierć;bezlitosna diagnoza nędzy,jaką rodzą nowoczesne społeczeństwa.Viridiana
                                  (1961,Hiszpania).Historia nowicjuszki,stykającej się stale ze
                                  skandalami,prowokowanymi przez jej niewinność;bluźnierstwo,prowokacja,jadowita
                                  satyra na frankistowskie społeczeństwo.Pies andaluzyjski(1928,Francja);Ziemia
                                  bez chleba(1932,Hiszpania);Zbrodnicze życie Archibalda de la Cruz
                                  (1955,Meksyk);Śmierć w ogrodzie(1956,Francja-Meksyk);Nazarin(1958,Meksyk);Anioł
                                  zagłady(1962,Meksyk);Dziennik panny służącej(1964,Francja);Piękność dnia
                                  (1967,Francja);Tristana(1970,Hiszpania);Dyskretny urok burżuazji
                                  (1972,Francja);Mroczny przedmiot pożądania(1977,Francja).
                                  • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 07.03.06, 14:48
                                    Ciąg dalszy arcydzieł - Dziś reżyserzy ,których nazwiska zaczynają się na "C".
                                    Capra Frank (St.Zjedn.,1897- 1991).Ich noce(1934).Archetyp amerykańskiej
                                    komedii z lat 30 - młoda miliarderka spotyka młodego,nisko urodzonego
                                    człowieka,którego poślubi po 90 minutach sprzeczek i nieporozumień.Ten lekki i
                                    pikantny film odniósł sukces na całym świecie,a dwojgu głównym wykonawcom -
                                    Claudette Clobert i Clarkowi Gable - przyniósł Oskary.It's a Wonderful Life
                                    (1946).
                                    Carne Marcel (Francja,1906):Brzask(1939).Owoc współpracy Carne i Jacques'a
                                    Preverta.Mroczna tragedia(morderca,tropiony przez policję,wspomina
                                    wydarzenia,które spowodowały jego czyn),jedno ze szczytowych osiągnięć
                                    francuskiego poetyckiego realizmu(Jean Gabin,Jules Berry,Arletty).Komedianci
                                    (1945).Mistrzowski obraz Paryża z okresu romantyzmu lat 1840 i Bulwaru
                                    Zbrodni,gdzie teatr i życie splatają sie wokół burzliwych miłości Garance
                                    (Arletty),mima Debureau(Jean-Luis Barrault),aktora Fredericka Lemaitre(Pierre
                                    Brasseur) i mordercy Lacenaire'a(Marcel Herrand).Śmieszny dramat(1937);Ludzie
                                    za mgłą(1938);Hotel du Nord(1938);Nocni goście(1942);Teresa Raquin(1953).
                                    Cassavetes John (St.Zjedn.,1929-1989):Kobieta pod presją(1974).Portret matki
                                    rozdartej przez liczne obowiązki i konieczności;film nerwowy i spontaniczny,w
                                    którym prawda wyrazu i intensywność uczuć ważniejsza jest od intrygi.
                                    Chabrol Claude (Francja,1930):Rzeźnik(1970).Małe miasteczko w
                                    Perigord,sadystyczne zbrodnie i na tym tle dramat cnotliwej dyrektorki szkoły i
                                    rzeźnika z urazem udziału w wojnach ciągnących się od 15.lat w koloniach.Jedno
                                    z wielkich osiagnięć błyskotliwego i zgryźliwego moralisty,jakim jest Chabrol.
                                    Chaplin Charlie(Wielka Brytania,St.Zjedn.,1889-1977):Gorączka złota
                                    (1925).Przygody i niepowodzenia Charliego - poszukiwacza złota w Klondike,w
                                    1898 r.Postać stworzona przez Chaplina w 1914 r.stale się wzbogacała i
                                    wysubtelniała,a w tym filmie - paraboli amerykańskiego bogactwa - osiągnęła swe
                                    apogeum.Dzisiejsze czasy(1939);przejmująca satyra na pracę taśmową i kult
                                    maszyny,po raz pierwszy słychać tu głos Chaplina,śpiewającego w wyimaginowanym
                                    języku(z Paulette Godard).Od 1914 do 1917 r.około sześćdziesiąt filmów
                                    krótkometrażowych,m.in.Charlie łyżwiarzem(1916),Emigrant(1917),Charlie
                                    uciekinierem i in.Od 1918 do 1923 r.osiem filmów średniometrażowych:Charlie
                                    żołnierzem(1918),Brzdąc(1921),Pielgrzym(1923)i in.Filmy
                                    długometrażowe:Półświatek paryski(1923);Cyrk(1928);Światła wielkiego miasta
                                    (1932);Dyktator(1940);Monsieur Verdoux(1947);Światła rampy(1952);Król w Nowym
                                    Jorku(1957,Wielka Brytania);Hrabina z Hong-Kongu(1967,Wielka Brytania).
                                    Clair Rene (Francja,1898-1981):Słomkowy kapelusz(1928).Goście weselni
                                    zmuszeni do pogoni za utraconym kapeluszem,wg sztuki Labiche'a;prawdziwy balet
                                    obrazów w rytmie kadryla i wzajemnych pościgów.Milion(1931).Na kanwie wodewilu -
                                    poszukiwania wygranego losu loteryjnego - komedia-balet olśniewająca fantazją i
                                    precyzją.
                                    Clement Rene (Francja,1913);Bitwa o szyny(1946),wyjątkowo
                                    wiarygodna,imponująca formalnymi rozwiązaniami opowieść o walce kolejarzy z
                                    niemieckim okupantem,pierwszy francuski film o ruchu oporu.
                                    Clouzot Heri Georges (Francja,1907-1977):Kruk(1943).Surowy i bezlitosny obraz
                                    małej prowincjonalnej społeczności,której hipokryzję i małostkowość demaskuje
                                    maniak piszący anonimowe listy(Pierre Fresnay,Ginette Leclerc,Pierre Larquey).
                                    Cocteau Jean (Francja,1889-1963):Piękna i bestia(1946).Piękna,by ocalić
                                    ojca,oddaje się w ręce Bestii,która,dzięki miłości,przeobrazi się w księcia z
                                    bajki;feeryczna adaptacja bajki Leprince de Beaumont splatająca w jedno
                                    sen,rzeczywistość i podświadomość(Jean Marais,Josette Day).Orfeusz(1950).Mit
                                    przeniesiony w dzisiejsze czasy;parabola i medytacja nad przeznaczeniem poety
                                    (Jean Marais,Marie Casares,Marie Dea,Francois Perier).
                                    Cooper Merian C.(St.Zjedn.,1893-1973) i Schoedsack Ernest Beaumont
                                    (jw.,1893):King Kong(1933):Poszukiwacze odkrywaja w Malezji gigantycznego
                                    goryla i przywożą go do Nowego Jorku,gdzie sieje panikę i w końcu zostanie
                                    zabity;fantastyczna wersja Pieknej i Bestii,słynna do dziś z powodu swej
                                    erotycznej symboliki oraz naiwnej i widmowej poezji(Fay Wray,Robert Armstrong).
                                    Coppola Francis Ford (St.Zjedn.,1939).Czas Apokalipsy(1979).Wietnam;droga
                                    amerykańskiego kapitana do "piekieł" w głąb szaleństwa i dżungli,gdzie dociera
                                    do oficera,którego ma rozkaz zabić;opera śmierci i zniszczenia,inspirowana
                                    nowelą Josepha Conrada Jądro ciemności(Martin Sheen,Robert Duvall,Marlon
                                    Brando).
                                    Cukor George D.(St.Zjedn.,1899-1983):Narodziny gwiazdy(1954).Historia
                                    wschodzącej gwiazdy filmowej(Judy Garland),rozdartej pomiędzy swą karierą a
                                    miłością do męża,staczającego się Pigmaliona;okrutny i pełen blasku autoportret
                                    Hollywoodu w formie dramatu muzycznego.Dama Kameliowa(1936);Żebro Adama
                                    (1949);My Fair Lady(1964);Błękitny ptak(1976).
                                    Curtiz Michael (Węgry,St.Zjedn.,1888-1962):Casablanca(1943).Na tle
                                    szpiegostwa,wojny i ruchu oporu historia utraconej i odzyskanej
                                    miłości:mityczny film,który swój fenomenalny sukces zawdzięcza zarówno
                                    wykonawcom(Humphrey Bogart,Ingrid Bergman),jak zadziwiającemu zmieszaniu
                                    egzotyki i romantyzmu,cynizmu i idealizmu.
                                    • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 08.03.06, 13:22
                                      Kolejna litera - "D":
                                      De Mille Cecil B.(St.Zjedn.,1881-1959):Wiarołomna(1915).Dzieło
                                      człowieka,który "stworzył" Hollywood,dramat zazdrości,zemsty i historia kobiety
                                      napiętnowanej rozpalonym żelazem była długo uważana za ważny film w historii
                                      kina z powodu ekspresyjnego użycia świateł i wielkich planów(Franie
                                      Ward,Hayakawa Sessue).
                                      Demy Jacques(Francja,1931- 1990):Parasolki z Cherbourga(1964).Zwykłe
                                      szczęście dwojga młodych(Catherine Deneuve i Nino Castelnuovo)zniszczone przez
                                      wojnę w Algierii:film czuły i gorzki,całkowicie śpiewany.
                                      De Sica Vittorio(Włochy,1901-1974):Złodzieje rowerów(1948).Prostota tematu
                                      (bazrobotny w Rzymie szuka wraz z synem skradzionego roweru),precyzja opisu
                                      społecznego i humanizm bohaterów czynią z tego filmu jedno z arcydzieł
                                      neorealizmu.
                                      Disney Walt (St.Zjedn.1901-1966):Królewna Śnieżka(1937).Pierwszy
                                      długometrażowy film rysunkowy,o tematyce zaczerpniętej za słynnej bajki braci
                                      Grimm;pochłonął ogromne fundusze.Wpływ rysunkowego stylu Disneya,obfitującego w
                                      zaokrąglone i faliste linie,wypełnione płasko kolorem("style w D"),długo
                                      utrzymywał się w rysunkowym filmie animowanym.Pinokio(1940);Fantazja(1941);Bambi
                                      (1942);Kopciuszek(1950);Alicja w krainie czarów(1951);Piotruś Pan
                                      (1953);Zakochany kundel(1955);Śpiąca królewna(1959);101 dalmatyńczyków
                                      (1961);Merlin Czarodziej(1963).
                                      Donen Stanley (St.Zjedn.,1924):Deszczowa piosenka(1952),zrealizowana we
                                      współpracy z Genem Kelly.Zabawna satyra na środowisko hollywoodzkie opowiada o
                                      przełomie -udźwiękowieniu filmu.Wielki sukces komedii muzycznej,który przyniósł
                                      sławę wykonawcom:Gene'owi Kelly,Debbie Reynolds,Jean Hagen,Donaldowi
                                      O'Connor,Cyd Charisse'owi.
                                      Doński Mark(ZSRR,1901-1981):Młodość Gorkiego(1938),Wśród ludzi(1939),Moje
                                      uniwersytety(1940),trylogia będąca adaptacją autobiografii Gorkiego,w której
                                      humanistyczne troski pisarza znalazły przejmujący oddźwięk w obrazie carskiej
                                      Rosji - okrutnym i czułym zarazem.
                                      Dowżenko Aleksandr (ZSRR,1894-1956):Ziemia(1930).Na współczesnej kanwie -
                                      tworzenie pierwszych kołchozów i opór kułaków - Dowżenko zrealizował liryczny
                                      poemat sławiący zaślubiny człowieka ze światem i porami roku.
                                      Dryer Carl Theodor(Dania,1889-1968):Męczeństwo Joanny d'Arc
                                      (1928,Francja),jedno z arcydzieł kina niemego.Konfrontacja Joanny i jej sędziów
                                      przez ascetyczną reżyserię przekształcona w liturgię gestów i spojrzeń o
                                      niezwykłym dramatyzmie(Renee Fanconetti).Wampir(1932,Francja).Wyprawa do
                                      nadprzyrodzonego i niewysłowionego świata,w którym jedynie zniewalająca
                                      powolność opowiadania,mgliste oświetlenie i niepokojąco przytłumione dźwięki
                                      sugerują wszechstronność śmierci.
                                      Prezydent(1920,Szwecja);Kartki z dziennika szatana(1921);Michael
                                      (1924,Niemcy);Pan domu/Będziesz szanował żonę swoją(1925);Dzień gniewu/Dies Irae
                                      (1943);Słowo(1955);Gertruda(1964).
                                      • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 09.03.06, 17:51
                                        Przez najbliższe dwa dni, w alfabecie arcydzieł przybędą cztery litery.Dziś "E"
                                        i "F".
                                        Eisenstein Siergiej Michajłowicz (ZSRR,1898-1948):Pancernik Potiomkin
                                        (1925).Surowośc konstrukcji,rytm montażu,symboliczne użycie wielkiego planu
                                        uczyniły z płomiennej rekonstrukcji buntu na Potiomkinie w 1905 r. jedno z
                                        niekwestionowanych arcydzieł światowych kina.Aleksander Newski(1938).Epopeja na
                                        cześć wodza,który powstrzymał w średniowieczu inwazję Krzyżaków.Muzyka
                                        specjalnie skomponowana przez Prokofiewa wraz z Mikołajem Czerkasowem.Strajk
                                        (1925);Październik(1927);Stare i nowe(1929);Que viva Mexico!(1931,Meksyk,nie
                                        ukończony);Łąki bieżyńskie(1935-1937,nie ukończony);Iwan Groźny(1942-1946).
                                        Eustache Jean (Francja,1938-1981):Matka i ladacznica(1973).W Paryżu lat 70.
                                        młody człowiek i dwie kobiety(Jean-Pierre Leaud,Bernadette Lafont,Francoise
                                        Lebrun);dokument w postaci długich potocznych dialogów;wnikliwa obserwacja
                                        trudu życia i miłości.

Fassbinger Rainer Werner(RFN,1945-1982):Małżeństwo Marii Braun(1979).Niemcy
                                        okresu klęski i cudu ekonomicznego widziane poprzez los kobiety(Hanna
                                        Schygulla),zaciekle starającej się przeżyć i zbudować swe osobiste szczęście.
                                        Fellini Federico (Włochy,1920-1993):La Strada(1954).Historia Gelsominy
                                        (Giulietta Masina),kobiety-dziecka,dzięki której jarmarczny brutal,Zampano
                                        (Anthony Quinn),który ja kupił,osiągnie człowieczeństwo.Dolce Vita(Słodkie
                                        życie,1960).Błąkający się bez celu dziennikarz(Marcello Mastroianni)w świecie
                                        filmu i rzymskiej arystokracji,jadowity portret dekadenckiego i gnuśnego
                                        środowiska.Osiem i pół(1963),barokowy i dynamiczny fresk,po mistrzowsku
                                        zorganizowany,w którym autor dzieli sie swymi wątpliwościami,lękami mężczyzny i
                                        twórcy(M.Mastroianni).Biały szejk(1952);Wałkonie(1953);Niebieski ptak
                                        (1955);Giulietta i duchy(1965);Satyricon(1969);Klowni(1970);Rzym(1972);Amarcord
                                        (1973);Casanova(1976);Miasto kobiet(1980);A statek płynie(1983);Ginger i Fred
                                        (1986);Wywiad(1987);Głos z księżyca(1989).
                                        Ferreri Narco(Włochy,1928).Dallinger nie żyje(1969).Opowiadanie krańcowo
                                        szczere w swej surowości,mówiące o absurdzie codzienności i kryzysie
                                        egzystencjalnym współczesnego człowieka(Michele Piccoli).
                                        Feuillade Luis(Francja,1873-1925):Fantomas(1913-14),seria 5 filmów z Rene
                                        Navarre,wg powieści Pierre'a Souvestra i Marcela Allain.Pierwszy wielki sukces
                                        filmu przygodowego z intrygą kryminalną,realizowanego w odcinkach.Wampiry(1915-
                                        16),sreia 10 filmów z Musidorą,wielki fresk z intrygą kryminalną,w którym
                                        surrealiści dostrzegają później "prawdziwą rzeczywistość tego wieku".
                                        Feyder Jacques(Belgia,Francja,1885-1948):Zwyciężyły kobiety(1935).Flamandzka
                                        farsa,pełna werwy i inwencji,przypomina jeden z epizodów okupacji Niderlandów
                                        przez Hiszpanów.
                                        Flaherty Robert (St.Zjedn.,1884-1951):Nanuk Eskimos(1922)Dzieło ukazuje,bez
                                        folkloryzmu i malowniczości,trudne życie Nanuka i jego rodziny,otwiera nurt
                                        poetycki dokumentu i filmu etnologicznego.
                                        Fleming Victor (St.Zjedn.,1883-1949): Przeminęło z wiatrem(1939).Wielki fresk
                                        Margaret Mitchell zainspirował producenta Davida O.Selznicka do stworzenia
                                        superprodukcji kręconej w technicolorze.Jeden z największych komercyjnych
                                        sukcesów kina amerykańskiego(Clark Gable i Vivien Leigh).
                                        Ford John (St.Zjedn.,1895-1937):Dyliżans(1939).Przygody grupy barwnych
                                        postaci przemierzających dzikie przestrzenie Nowego Meksyku,epopeja,a
                                        jednocześnie dramat psychologiczny;film ten nobilitował western(John Wayne,John
                                        Carradine,Claire Trevor,Thomas Mitchell).Ognisty potwór(1924);Potępieniec
                                        (1935);Grona gniewu(1940);Miasto bezprawia(1946);Fort Apache(1948);Heroiczny
                                        atak(1949);Spokojny człowiek(1952);Poszukiwacze(1956);Jeźdzcy
                                        (1959);Człowiek,który zabił Liberty Valance'a(1962);Tawerna Irlandczyków
                                        (1963);Jesień Cheyennów(1964).
                                        Forman Milosz(Czechy,St.Zjedn.,1932):Czarny Piotruś
                                        (1963,Czechosłowacja).Zawód życiowy młodego człowieka wkraczającego w świat
                                        dorosłych i świat pracy; melancholijna,a zarazem śmieszna kronika stanowiła
                                        wejście"nowego kina" czeskiego na scenę międzynarodową.Lot nad kukułczym
                                        gniazdem(1975,St.Zjedn.).W szpitalu psychiatrycznych nowo przybyły (Jack
                                        Nicholson)sieje zamieszanie;okrutna i zabawna przypowieść na temat porządku i
                                        społecznego ładu,represji i wyobcowania.
                                        --
                                        Tylko ten, co potrafi radością obdarzyć,
                                        Jest dopiero prawdziwym człowiekiem.

• emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 10.03.06, 17:08
                                          Kolej na "G" i "H" .
                                          Gance Abel (Francja,1889-1981):Napoleon(1927).Liryczne i wybujałe
                                          dzieło,przedstawiajace życie Bonapartego do początków kampanii włoskiej stało
                                          się wydarzeniem ze względu na liczne innowacje techniczne;potrójny ekran,liczne
                                          przebitki ,ruchome kamery itd.(Albert Dieudonne).
                                          Godard Jean-Luc(Francja,1930):Do utraty tchu(1960).Złodziejaszek samochodów
                                          (Jean-Paul Belmondo)przypadkowo zabija policjanta drogowego,a następnie ukrywa
                                          się u młodej Amerykanki,która na koniec go zadenuncjuje;świadomie prowokacyjny
                                          ton filmu,dezynwoltura,wielka swoboda zapisu sprawiły,że jego autor stał sie
                                          jednym z liderów "nowej falio"francuskiej.Pogarda(1963).Z powieści Alberto
                                          Moravii o stopniowym rozkładzie pewnego małżeństwa Godard uczyniłwspaniałą i
                                          bezlitosną tragedię kwestionującą związki mężczyzn i kobiet,reżyserów i
                                          producentów,kina i rzeczywistości(Brigitt Bardot,Michele Piccoli,Jack Palance i
                                          Fritz Lang).Żołnierzyk(1960);Żyć własnym życiem(1962);Karabinierzy
                                          (1963);Amatorski gang(1964);Alphaville(1965)Szalony Piotruś(1965);Made in USA
                                          (1966);Chinka(1967);Week-End(1967);Ratuj się,kto może(1969);Imię Carmen
                                          (1983);Uważaj z prawej(1987).
                                          Gremillon Jean (Francja,1901-1959).Niebo jest dla was(1944).Historia kobiety-
                                          pilota(Madeleine Renaud),która przy pomocy męża,prowincjonalnego mechanika
                                          samochodowego(Charles Vanel)bije kobiecy rekord przelotu;poważny i realistyczny
                                          film opiewający wysiłek i próbę przekroczenia własnych możliwości.
                                          Gryffith David W.(St.Zjedn.,1875-1948).Narodziny narodu(1915).Imponujące
                                          odtworzeniewojny secesyjnej,w którym Gryffith mnoży techniczne nowinki(ruchoma
                                          kamera,zróżnicowane plany,przemienny montaż0,stając sie prawdziwym wynalazca
                                          języka filmowego.Nietolerancja(1916),monumentalny fresk na temat nietolerancji
                                          i fanatyzmu,splatający w olśniewającej suicie obrazów współczesną
                                          historię,życie Chrystusa,masakrę w Noc św. Bartłomieja i upadek Babilonu

Hathaway Henry(St.Zjedn.,1898-1985);Peter Ibbetson(1935).Dwie istoty
                                          pogrążone w szalonej miłości spotykają się w marzeniach sennych,zanim połączy
                                          je śmierć(Gary Cooper,Ann Harding,wg powieści George'a du Maurier).
                                          Hawsk Howard(St.Zjedn.,1896-1977):Człowiek z blizną(1932).Droga na szczyt i
                                          upadek bandyty w przestępczym świecie;film ten,wzorowany na historii Al
                                          Capone'a ,zapoczątkował w kinie gatunek dotąd prawie nie uprawiany - film
                                          gangsterski.(Paul Muni,Ann Dvorak,George Raft).Rio Bravo(1959).W tym wzorcowym
                                          westernie splatają się dwa tematy: walka pomiędzy szeryfem (John Wayne) i
                                          bogatym hodowcą bydła pozbawionym skrupułów oraz moralne zmagania
                                          alkoholika,zastępcy szeryfa(Dean Martin),z własnym nałogiem.Drapieżne maleństwo
                                          (1938);Tylko anioły mają skrzydła(1939);Port strachu(1944);Wielki sen
                                          (1946);Rzeka Czerwona(1948);Jasnooka niewolnica(1952);Mężczyźni wolą blondynki
                                          (1953).
                                          Herzog Werner (Niemcy,1942).Aguirre,gniew Boży(1972).Długa podróż
                                          megalomańskiego konkwistadora goniącego za utopią w poszukiwaniu
                                          nieistniejącego Eldorado(Klaus Kinski).
                                          Hitchcock Alfred (Wielka Brytania,St.Zjedn.,1899-1980):Starsza pani znika
                                          (19380Tajemnicze zniknięcie starszej pani w naszpikowanym szpiegami pociągu
                                          przemierzającym Bałkany;rytm,napiecie,humor tego filmu czynia zeń jeden z
                                          najbardziej błtskotliwych obrazówbrytyjskiego okresu Hitchcocka(Michael
                                          Redgrave,Margaret Lockwood).Północ-północny zachód(1959).Wokół motywu
                                          niesłusznie podejrzanego(businnessmen przez pomyłkę wciągnięty w pościg przez
                                          całe Stany Zjednoczone),oszałamiąca gra pozorów(Gary Grant,Eve Marie
                                          Saint).Człowiek,który wiedział za dużo(1934);39 kroków(1935);Rebeka
                                          (1940);Podejrzenie(1941);W cieniu podejrzenia(1943);Urzeczona(1946);Sznur
                                          (1948);Nieznajomi z pociągu(1951);Zbrodnia prawie doskonała(1954);Okno na
                                          podwórze(1954);Zawrót głowy(1958);Psychoza(1960);Ptaki(1963);Szał(19720.
                                          Hopper Dennis(St.Zjedn.,1936):Easy rider(1969).Podróż bez celu dwóch
                                          motocyklistów po amerykańskich drogach,stale narażonych na powszechna
                                          nietolerancje i wrogość;manifest zbuntowanego pokolenia(D.Hopper,Peter
                                          Fonda,Jack Nicholson).
                                          Huston John (St.Zjedn.,1906-1987):Sokół maltański(1941).Wierna adaptacja
                                          powieści Dashiella Hammetta,czarny kryminał,w którym stworzono archetyp
                                          samotnego i kostycznego dedektywa,idealnie odtworzonego przez Humphreya
                                          Bogarta.Skłóceni z życiem(1961).Spotkanie przeznaczeń "nieprzystosowanych"
                                          bohaterów w Rano,mieście rozwodów;mroczny i gorzki film,łabędzi śpiew Clarka
                                          Gable,który umrze wkrótce po jego ukończeniu,i Marylin Monroe,która rok później
                                          popełniła samobójstwo.(Wg scenariusza Arthura Millera,z Montgomerym
                                          Cliftem).Key Largo(1948);Skarb Sierra Madre(1948);Alfastowa dżungla
                                          (1950);Szkarłatne godło odwagi(1951);Afrykańska królowa(1952);Moby Dick
                                          (1956);Noc Iguany(1964);Zwierciadełko złotego oka(1967);Honor Prizzich
                                          (1985);Dublińczycy(1987).

• emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 11.03.06, 17:05
                                            I kolejne:"J" i "K" .
                                            Jancso Miklos(Węgry,1921):Desperaci(1966).Długie plany -sekwencje,wciągające
                                            widza w samo centrum akcji.Film opowiada o prześladowaniach prowadzonych w 1860
                                            r. przez Austriaków.
                                            Kazan Elia (St.Zjedn.,1909):Ameryka,Ameryka(1963).Odyseja młodego Greka,który
                                            opuszcza swą wioskę w Anatolli i jedzie da Ameryki;szeroka panorama,zarazem
                                            liryczna i obiektywna o silnych akcentach autobiograficznych.Panika na ulicach
                                            (1950);Tramwaj zwany pożądaniem(1951);Viva Zapata(1952);Na nabrzeżu(1954);Na
                                            wschód od Edenu(1955);Baby Doll(1956);Twarz w tłumie(1957);Gorączka we krwi
                                            (1961);Układ(1969);Ostatni z wielkich(1976).
                                            Keaton Buster (St.Zjedn.,1895-1966):Generał(1926),we współpracy z Clyde
                                            Bruskmannem.Szaleje wojna secesyjna,ale Buster prowadzi swą
                                            lokomotywę,dokonując licznych wyczynów i zdobywając serce
                                            ukochanej;niewzruszony i uparty,obojętny wobec kataklizmów,którym stawia czoło
                                            z ekwilibrystycznym wdziękiem.Keaton doprowadził burleskę do najwyższego
                                            stopnia poetyckiej perfekcji i niezrównanej stylistyki.Rozkosze gościnności
                                            (1923);Sherlock Junior(1924);Marynarz na dnie morza(1924);Zwariowane narzeczone
                                            (1925);Marynarz słodkich wód(1925);Operator(1928).
                                            Kubrick Stanley (St.Zjedn.,1928):2001 - Odyseja kosmiczna(1968).Film
                                            ten,który ze science-fiction uczynił poważny gatunek filmowy,opisuje ewolucję
                                            ludzkości od jej początków po daleką przyszłość,zarazem bliską i
                                            niepokojącą.Ale jest to także wizjonerska i przejmująca kreacja,w której
                                            kosmiczna przygoda kończy się "poza nieskończonością" otwartym pytaniem o
                                            przyszłość człowieka(Wg opowiadania Atrhura Clarke,z Keit Dullea i Garym
                                            Lockwoodem).Pocałunek mordercy(1956);Ścieżki sławy(1957);Spartakus(1960);Lolita
                                            (1962);Doktor Strangelove(1963);Mechaniczna pomarańcza(1971);Barry Lyndon
                                            (1975);Lśnienie(1979);Full Metal Jacket(1987).
                                            Kurosawa Akira(Japonia,1910):Siedmiu samurajów(1959),szeroki fresk Japonii
                                            okresu wojen domowych,w której siedmiu samurajów i ich przywódca godzą się
                                            bronić chłopów z małej wioski przed groźnymi bandytami terroryzującymi całą
                                            okolicę.Zbłąkany pies(1949);Idiota(1951);Piętno śmierci(1952);Ukryta forteca
                                            (1957);Rudobrody(1965);Do desuk den(1970);Dersu Uzała(1975);Sobowtór(1980);Ran
                                            (1985,Francja-Japonia);Marzenia(1990);Sierpniowa rapsodia(1991).
                                            • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 12.03.06, 16:24
                                              Dziś tylko jedna litera :"L".
                                              Lang Fritz(Austria,St.Zjedn.,1890-1976):
                                              Metropolis(1927).Gigantyczna i prorocza baśń w futurystycznych
                                              dekoracjach;robotnicy ukryci w podziemnych galeriach zastają wezwani do buntu i
                                              pogrążeni w chaosie przez kobietę-robota(Brigitte Helm,Gustav Frochlich,Alfred
                                              Abel).M-Morderca(1931).Inspirowana sprawą wampira z Dusseldorfu historia
                                              mordercy dzieci(Peter Lorre),tropionego przez policję i świat przestępczy,który
                                              skazuje zabójcę na śmierć w parodii procesu.Lang inscenizuje swe ulubione
                                              tematy - winę
                                              i fatalizm.W Niemczech:Zmęczona śmierć(1921);Doktor Mabuse
                                              (1922);Nibelungowie(1924);Testament doktora Mabuse(1933);we Francji;Liliom
                                              (1934);w St.Zjedn.,:Jestem niewinny(1936);Za cenę życia(1937);Kobieta w oknie
                                              (19440;Nocne starcie(1952)Moonfleet(1955);Gdy miasto śpi(1956);w RFN:Tygrys z
                                              Esznapuru(1959);Indyjski grobowiec(1959).
                                              Laughton Charles(Wielka Brytania,St.Zjedn.,1889-1962):Noc myśliwego
                                              (1955).Jedyny film w reżyserii słynnego aktora;dziwne dzieło,w którym Zło -
                                              psychpatyczny i przerażający morderca,uchodzący za wędrownego kaznodzieję
                                              (Robert Mitchum),bezustannie ściga Niewinność:dwoje dzieci kobiety,którą
                                              poślubił po to,by ją wszystkiego pozbawić - splata w mroczną poezję elementy
                                              baśniowe i grozę,fantastykę i podświadomość.
                                              Lean David (Wielka Brytania,1908-1991):Most na rzece Kwai
                                              (1957).Superprodukcja,w której angielski pułkownik(Alec Guinness),jeniec
                                              japoński w obozie na Malajach,buduje wraz z więźniami,na rozkaz japońskiego
                                              oficera most,który dowódca amerykański(William Holden)wysadzi w
                                              powietrze,przyniosła autorowi międzynarodową sławę(wg powieści Pierre'a
                                              Boulle'a).
                                              Leone Sergio(Włochy,1929-1989):Pewnego razu na zachodzie(1968).Najbardziej
                                              ambitne dzieło reżysera,który był przez prawie dziesięć lat ucieleśnieniem
                                              spaghetti-westernu;krwawa i efektowna demistyfikacja tradycyjnie pojmowanej
                                              historii amerykańskiego Zachodu(Henry Fonda,Jason Robard,Charles
                                              Bronson,Claudia Cardinale;muzyka Ennio Moricone).
                                              Lewis Jerry (St.Zjedn.,1926);Doktor Jerry i Mister Love(19630.Nieatrakcyjny i
                                              nieśmiały profesor chemii zmienia się co wieczór w supermęskiego
                                              playboya;zbzikowana i jadowita parodia powieści Stevensona Doktor Jekyll i
                                              Mister Hyde.
                                              L'Herbier Marcel (Francja,1888-1979):Eldorado(1921).Melodramatyczna historia
                                              kabaretowej tancerki zakochanej w wędrownym malarzu,śmiały eksperyment,dobra
                                              ilustracja poszkiwań estetycznych francuskiej awangardy lat dwudziestych.
                                              Losey Joseph (St.Zjedn.,1909-19840:Służący(1963,Wielka Brytania).Młody
                                              angielski arystokrata(james Fox)dostaje się w perwersyjną władzę lokaja(Dirk
                                              Bogarde)i jego kochanki(Sarah Miles).Scenariusz Harolda Pintera;wnikliwa
                                              analiza procesu upodlenia i ujarzmienia w społeczeństwie skazanym na
                                              upadek.Chłopiec z zielonymi włosami(1948);Haines(1950);w Wielkiej Brytanii:Czar
                                              bez litości(1957);Inspektor Morgan prowadzi śledztwo(1960);Ewa(1962);Wypadek
                                              (1967);Tajemna ceremonia(1968)Posłaniec(1971);Monsieur Klein(1976,Francja);Don
                                              Giovanni(1979,Francja-Włochy).
                                              Lubitsch Ernst (Niemcy,St.Zjedn.,1892-1947):Być albo nie być(1942).W
                                              Warszawie okupowanej przez hitlerowców trupa aktorska wystawiająca Hamleta
                                              udaremnia spisek przeciw ruchowi oporu;komedia łącząca satyrę polityczną i
                                              wodewil,rzeczywistość i teatr w pomysłowej grze mistyfikacji.
                                              Lumiere Luis (Francja,1864-1948):wynalazca kinematografu wraz ze swoim bratem
                                              augustem(1862-1954).Ogrodnik(znany też pod tytułem Polewacz polany,1895).Ten
                                              krótki film,jako jeden z dziesięciu wyświetlony podczas historycznej projekcji
                                              w Grand Cafe,jest pierwszym w historii kina filmem ze scenariuszem i jego
                                              pierwszym gagiem.Przyjazd pociągu na dworzec w La Ciotat(1895).Zaprezentowany w
                                              1896 r. film,w którym Lumiere w przejmujący sposób używa głębi obrazu,przeraził
                                              widzów,przekonanych,że lokomotywa zaraz ich przejedzie.
                                              • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 14.03.06, 15:02
                                                Kontynuując, dziś dotarłem do litery "M".
                                                McCarey Leo (St.Zjedn.,1898-1969):Kacza zupa(1933) z braćmi
                                                Marx.Antymilitarystyczna satyra,w której dwa wyimaginowane państwa toczą ze
                                                sobą operetkową wojnę,jest szczytowym obłąkanym osiągnięciem braci Marx i
                                                arcydziełem absurdu.
                                                Malle Louis (Francja,1932):Zazie w metrze(1960).Reżyser nakręcił,na podstawie
                                                powieści Raymonda Queneau,komedię-burleskę,rozkładając na elementy
                                                logikę,moralność i język(Catherine Demongeot,Philippe Noiret,Annie
                                                Fratellini,Jacques Dufilho).
                                                Mankiewicz Joseph L.(St.Zjedn.,1909):Bosonoga contessa(1954).Współczesna
                                                wersja Kopciuszka.Gorzki i wyrafinowany film kreślący portret gwiazdy filmowej
                                                o wymaganiach kobiety i sercu małej dziewczynki.Wszystko o Ewie(1950);Kleopatra
                                                (1963).
                                                Melies Georges (Francja,1861-1938):Podróż na Księżyc(1902).Pierwszy film
                                                science-fiction.Melies,prawdziwy twórca kinematograficznego spektaklu,wziął za
                                                wzór Julesa Verne i H.G.Wellsa i zamknął swoją wizję w 30 klatkach krótkiego
                                                filmu(280 m taśmy).Przede wszystkim jednak w filmie liczy się jego
                                                niepohamowana,genialna i naiwna fantazja,upodobanie do efektów
                                                specjalnych,nieograniczona wyobraźnia.
                                                Melville Jean-Pierre (Francja,1917-1973):Samuraj(1973).Bezwzględny pojedynek
                                                pomiędzy samotnym płatnym mordercą(Alain Delon) i policją.Film wykracza poza
                                                ustalone ramy(film kryminalny,czarny kryminał),osiągając precyzję konstrukcji
                                                właściwą tragedii(Francois Perrier,Cathy Rosier).
                                                Minnelli Vincente (St.Zjedn.,1910-1986):Wszyscy na scenę(1953).Jedno z
                                                arcydzieł komedii muzycznej,olśniewająca choreografia.Film ten jest hołdem
                                                złożonym sztuce i magii kina,odsłania jej kulisy i wciąga widza w jej mrok(Fred
                                                Astaire i Cyd Charisse).Pasja życia(1956);Żona modna(1957);Amerykanin w Paryżu
                                                (1959).
                                                Mizoguchi Kenji (Japonia,1898-1956):Po deszczu,przy księżycu(1953).Swobodna
                                                adaptacja dwóch opowiadań Uedy Akinari.Film splata losy dwu postaci z czasów
                                                wojen i grabieży w XVI-wiecznej Japonii.Dzieło o niezwykłym wyrafinowaniu,o
                                                piękności zarówno kontemplacyjnej,jak i gwałtownej,stale zawieszone pomiędzy
                                                aluzją a rzeczywistością;poemat miłosny i zarazem refleksja nad znaczeniem
                                                życia.Opowieść ostatniej chryzantemy(1939);47 rominów(1942);Życie O'Haru
                                                (1952);Intendent Sansho(1954);Ukrzyżowani kochankowie(1954);Cesarzowa Jang Kuei-
                                                fei(1955);Ulica hańby(1956).
                                                Murnau Friedrich Wilhelm(Niemcy,1888-1931):Nosferatu(1922)."Symfonia grozy"
                                                zainspirowana Drakulą Bram Stokera.Film ten,kręcony głównie w naturalnych
                                                wnętrzach i plenerach,jedynie operując grą świateł i cieni wydobywa niepokój i
                                                strach z istniejącej rzeczywistości.Jedno z najważniejszych dzieł niemieckiego
                                                ekspresjonizmu.Wschód słońca(1927,St.Zjedn.)Młody wieśniak(George
                                                O'Brien),opętany przez kobietę z miasta(Margaret Livinstone),planuje utopić żonę
                                                (Janet Gaynor),ale,o wschodzie słońca,miłość triumfuje;jeden z ostatnich
                                                klejnotów kina niemego.

• emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 15.03.06, 17:43
                                                  Wśród reżyserów arcydzieł sztuki filmowej następna litera to - "O".
                                                  Olmi Ermanno(Włochy,-1931):Drzewo na saboty(1978).Kronika wiejskiego życia na
                                                  lombardzkiej fermie w końcu XIX wieku.Film nakręcony został w miejscowym
                                                  dialekcie,w naturalnej scenerii i niezawodnymi aktorami.
                                                  Ophuls Marcel (Niemcy,Francja,1927):Smutek i litość(1969).Kronika
                                                  francuskiego miasta(Clermont-Ferrand)pod okupacją,zestawiona z dokumentów z
                                                  epoki i długich wywiadów ze świadkami zdarzeń,kreśli mało bohaterski obraz tych
                                                  lat,które wstrząsnęły Francją.
                                                  Ophuls Max (Niemcy,Francja,1902-1957):Lola Montes(19550.Burzliwe życie
                                                  faworyty(Martine Carol) króla Ludwika II Bawarskiego;płomienne
                                                  oratorium,apoteoza wszechogarniającego spektaklu,oskarżenie życia jako
                                                  widowiska - wszystko w jednym filmie(Peter Ustinow).Sprzedana narzeczona
                                                  (1932,Niemcy);Liebelei(1933,Niemcy);List do nieznajomej(1948,St.Zjedn.);Rondo
                                                  (1950);Dom pani Tellier(1952);Madame de...(1953).
                                                  Oshima Nagisa (Japonia,1932):Imperium zmysłów(1976).U kresu szaleńczego
                                                  erotycznego rozpasania,posuwającego się coraz dalej,kobieta zabija swego
                                                  kochanka i pozbawia go męskości;święto wtajemniczenia,w którym seks łączy się
                                                  ze śmiercią.
                                                  Ozu Yasujiro(Japonia,1903-1963):Tokijska opowieść(1953).Wizyta pary emerytów
                                                  u dzieci mieszkających w stolicy.Drobiazgową i pozbawioną dramatyzmu obserwacją
                                                  małych,codziennych czynności,autor osiąga przejmujący efekt poetycki,na który
                                                  składa się pogoda ducha i delikatność uczuć(Ryu Chishu).
                                                  • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 16.03.06, 15:25
                                                    Kolej na literę "P":
                                                    Pabst Georg Wilhelm (Austria,1885-1967):Puszka Pandory(1929).Młoda,pełna
                                                    magnetyzmu i powabu kobieta przywodzi mężczyzn do zguby,aż wreszcie sama staje
                                                    sie ofiarą fatalnej mocy.Adaptacja dwu sztuk Wedekinda,opromieniona magiczną
                                                    osobowością Louise Brooks.Zatracona ulica(1925);Dusze bez steru(1929)Najeźdzcy
                                                    (1930);Opera za trzy grosze(1931);Atlantyda(1932).
                                                    Pangol Marcel (Francja,1895-1974):Żona piekarza(1938),na motywach powieści
                                                    Jan Błękitny Jeana Giono.Prowansalska komedia,w której znakomity aktor Raimu
                                                    udziela siłę swojej ekspresji i emocji postaci zdradzonego
                                                    piekarza,umierającego z miłości.
                                                    Paradżanow Siergiej (ZSRR,1924-1990):Cienie zapomnianych przodków
                                                    (1965),filmowa adaptacja opowiadania ukraińskiego pisarza Michaiła
                                                    Kociubińskiego.Kochankowie rozdzieleni rodzinną nienawiścią,a potem przez
                                                    śmierć dziewczyny,odnajdą się w śmierci;"Romeo i Julia"przeniesiona w Karpaty
                                                    na początku XX wieku;dramatycznie spotęgowana przez burzliwy liryzm obrazu i
                                                    reżyserię.
                                                    Pasolini Pier Paulo(Włochy,1922-1975):Teorema(1968).Spokojne życie
                                                    mieszczańskiej rodziny zakłóca wtargnięcie tajemniczego młodego człowieka,który
                                                    następnie znika po uświadomieniu wszystkim,w seksualnych kontaktach,marności
                                                    ich istnienia.Alegoria łaski,w której seks staje się językiem ewangelizacji.
                                                    Pastrone Giovanni (Włochy,1883-1959):Cabiria(1914).Imponująca opowieść o
                                                    Rzymianach w Kartaginie jest jedna z pierwszych superprodukcji filmowych.Film
                                                    zawdzięcza swą sławę majestatycznej śmiałości dekoracji,innowacjom technicznym
                                                    (użycie wózka do travellingu) i pierwszemu pojawieniu się na ekranie postaci
                                                    siłacza Maciste,bohatera licznych następnych filmów.Cabiria wywarła wpływ na
                                                    D.W.Griffitha i C.B.De Mille'a.
                                                    Penn Arthur (St.Zjedn.,1922):Broń w lewej ręce(1958).Historia Billy Kida(Paul
                                                    Newman),mitycznego bandyty,zinterpretowana pod kątem psychoanalizy.Film ten
                                                    zerwał z hollywoodzką konwencją westernu.
                                                    Polański Roman (Polska,Francja,1933):Dziecko Rosemary
                                                    (1968,St.Zjedn.).Historia demonicznego opętania na współczesnym
                                                    Manhattanie.Polański wydobywa lęk z samej rzeczywistości,pozwalając do końca
                                                    żywić wątpliwości co do własnej interpretacji: czary czy szaleństwo?(Mia
                                                    Farrow,John Cassavetes).
                                                    Pollack Sydney(St.Zjedn.,1934):Czyż nie dobija się koni?(1969),wg.powieści
                                                    Horace McCoya.Przypomnienie odrażającego świata maratonów tanecznych z 1932 r.
                                                    i bezkompromisowy portret Ameryki(Jane Fonda,Michael Sarrazin i Susannah York).
                                                    Preminger Otto (Austria,St.Zjedn. 1906-1986):Laura(1944).Kobieta,o której
                                                    wszyscy sądzą,że jest martwa,a żyje;dedektyw,który zakochuje się w widmie,które
                                                    się zmaterializowało;sarkastyczny i dekadencki dziennikarz,który okaże sie
                                                    mordercą(Clifton Webb).
                                                    Pudowkin Wsiewołod(ZSRR,1893-1953):Matka(1926).Adaptacja powieści
                                                    Gorkiego.Film opowiada o zdobyciu świadomości klasowej przez robotnicę.Nasunął
                                                    on Leonowi Moussinacowi jego słynną formułę:"Film Eisensteina jest jak
                                                    krzyk,film Pudowkina - jak pieśń".Jedno z klasycznych dzieł kina niemego.

• emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 17.03.06, 14:01
                                                    I kolejna litera - "R".
                                                    Ray Nicholas(St.Zjedn.,1911-1979):Buntownik bez powodu(1955).Niebezpieczne
                                                    zabawy nastolatków,którzy w przemocy znajdują schronienie przed egoizmem i
                                                    tchórzostwem starszych.Zderzenie gorączkowego romantyzmu Raya i pierwotnej
                                                    wrazliwości Jamesa Deana,który w tym filmie stał się symbolem i wcieleniem
                                                    pokolenia niespokojnej młodzieży.
                                                    Ray Satyajit(Indie,1921):Droga do miasta(1955),pierwsza część trylogii,która
                                                    składa się,wraz z Nieugiętym(1956) i Światem Apu (1959),na biografię Apu
                                                    (dzieciństwo,wiek młodzieńczy,małżeństwo).Kronika życia wiejskiej rodziny,w
                                                    której realizm łączy się z subtelną poezją,od razu stała się jednym z
                                                    najważniejszych dzieł indyjskiego kina.
                                                    Reed sir Carol (Wielka Brytania,1906-1976):Trzeci człowiek(1949).Zagadka
                                                    pełna napięcia i fałszywych tropów,którą zawdzięczamy Grahamowi
                                                    Greene'owi;polowanie na człowieka w pełni zimnej wojny w zdewastowanym
                                                    Wiedniu,obsesyjna muzyka grana na cytrze przez Antona Karasa,olśniewajaca
                                                    obsada:Joseph Cotten,Aida Valli,Trevor Howard i,nade wszystko,Orson Welles.
                                                    Reisz Karel(Czechy,Wielka Brytania,1926):Sobota wieczór,niedziela rano
                                                    (1960).Realistyczny i ciepły portret angielskiego robotnika chroniącego się w
                                                    seks i alkohol,by wyrwac się pospolitej,przeciętnej egzystencji;nakręcony przez
                                                    jednego z twórców free cinema.
                                                    Renoir Jean (Francja,1894-1979):Towarzysze broni(1937).Podczas I wojny
                                                    światowej trzej francuscy jeńcy wojenni,arystokrataBoieldieu
                                                    (P.Fresnay),ploretariusz Marechal(J.Gabin) i żydowski bankier Rosenthal
                                                    (M.Dalio) trafiają do niemieckiej twierdzy,którą dowodzi junkier von
                                                    Rauffenstein(E.von Stroheim).Podziały społeczne biorą górę nad braterstwem
                                                    broni i patriotyzmem.A jednak Boildieu będzie ukrywal ucieczkę swych
                                                    kolegów,Rauffenstein zas zabije go,na przekór osobistej przyjaźni.Reguła gry
                                                    (1939).W atmosferze przypominającej twórczość Beaumarchais,Marivaux i
                                                    Musseta,Renoir z olśniewającą wirtuozerią gmatwa intrygi panów i
                                                    służących,tworząc okrutną grę,której jedyną regułą stanowi udawanie(Nora
                                                    Gregor,Dalio,Roland Toutain,Mila Parly,Paulette Dubost,Gaston Modot,Julien
                                                    Carette).Suka(1931);Boudu z wód uratowany(1932);Toni(1935);Zbrodnia pana Lange
                                                    (1936);Ludzie z zaułka(1936);Marsylianka(1938);Dziennik panny służącej
                                                    (1946,St.Zjedn.);Wycieczka na wieś(1946,zrealizowany 1936);Rzeka
                                                    (1951,Indie);Złota karoca(1952);Helena i mężczyźni91956);Śniadanie na trawie
                                                    (1959);Testament doktora Cordelier(1961,zrealizowany 1959);Kapral w matni
                                                    (1962);Teatrzyk Jeana Renoira(1971,zrealizowany w 1969).
                                                    Resnais Alain (Francja,1922):Hiroshima moja miłość(1959).Krótki związek
                                                    milosny Francuski i Japończyka w Hiroshimie,na którym cieniem kładzie się
                                                    kataklizm atomowy.Kobieta przypomina sobie wojnę i Niemca,którego
                                                    kochała.Zniewalający klimat,mieszanina tkilwości i bólu,psalmodyczy komentarz
                                                    (pióra M.Duras);montaż wiążący obrazy z teraźniejszości z przeszłością i
                                                    wyrafinowana reżyseria czynią z tego filmu jedno z najbardziej oryginalnych
                                                    dziel kina współczesnego(Emmanuelle Riva,Eiji Okada).Zeszłego roku w
                                                    Marienbadzie(1961);Muriel(1963);Wojna się skończyła(1966);Kocham cię ,kocham cię
                                                    (1968);opatrzność(1976);Wujek z Ameryki(1980);Życie to powieść(1983);Miłość aż
                                                    po śmierć(1984);Melo(1986);I want to go home(1989).
                                                    Rocha Glaubert(Brazylia,1938-1981):Bóg i diabeł w krainie słońca(1964).W
                                                    nędzy spalonej susza prowincjiSertao ubogi wieśniak zostaje uczniem proroka
                                                    (czarny bóg),później zaś pomocnikiem bandyty"cangaceiro"(blond diabła),by
                                                    wreszcie uwolnić sie od wszelkich wpływów;ta barokowa opera stała się
                                                    początkiemcinema novo,kontestatorskiego ruchu młodych filmowców brazylijskich.
                                                    Rohmer Eric(Francja,1920):Moja noc u Maud(1969).Pojedynek miłosny,słowny i
                                                    filozoficzny w stłumionym świetle zamożnego mieszczańskiego mieszkania.Za
                                                    zasłoną słów odruchy i wahania serca zderzają się wymogami moralnymi.Film
                                                    czarno-biały;z racji subtelnego rygoryzmu jedna z najbardziej
                                                    klasycznych"opowieści moralnych"(Jean-Luis Trintignant,Feancoise Fabian,Marie-
                                                    Christine Barrault).W cyklu "Opowieści moralnych":Kolekcjonerka(1967);Kolano
                                                    Klary(1970);Miłość po południu(1972);w serii:"Komedie i przysłowia":Noc przy
                                                    pełni księżyca(1984);Zielony promień(1986);Przyjaciel mojej przyjaciółki
                                                    (1987);a także Markiza d'O...(1976);Percewal(1978).
                                                    Rosi Francesco (Włochy,1922):Salvatore Giuliano(1961).Śledztwo w sprawie
                                                    śmierci sycylijskiego bandyty było pretekstem do ukazania włoskiej
                                                    rzeczywistości politycznej i społecznej.Film nakręcony w autantycznych
                                                    miejscach,z udziałem niezawodnych aktorów,odnowił styl neorealizmu nadając mu
                                                    wymiar obiektywny i krytyczny.
                                                    Rossinelli Roberto (Włochy,1906-1977):Rzym,miasto otwarte(1945).Walka
                                                    rzymskiego ruchu oporu przeciw faszystom i nazistom.Potęga ekspresji owej
                                                    rekonstrukcji,ukazującej światu cierpienie,śmierć i odwagę poniżonego
                                                    iudręczonego ludu neorealizmu(Anna Magnani,Marcello pagliero,Aldo
                                                    Fabrizi).Podróż do Włoch(1954).Film w formie osobistego
                                                    wyznania,relacjonizujący kryzys małżeński angielskiej pary w podróży do
                                                    Neapolu i ich "cudowne" pojednanie podczas procesji(Ingrid Bergman,Georges
                                                    Sanders).
                                                    Paisa(1943);Niemcy,rok zerowy(1947);Stromboli,ziemia Boga
                                                    (1949);Franciszek,kuglarz boży(1950);Europa 51(1952);Strach(1954);Generał della
                                                    Rovere(1959);Objęcie władzy przez Ludwika XIV(1967,dla TV);Mesjasz(1976).
                                                    Rouch Jean (Francja,1917);Ja,czarny(1958),dzieło jednego z inicjatorów
                                                    cinema -verite9kina prawdy).Życie w slumsach Abidżanu,z komentarzem jednego z
                                                    bohaterów,Dumarou Ganda:jeden z pierwszych filmów z udziałem afrykańskich
                                                    Murzynów.

• emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 18.03.06, 16:57
                                                    Pozostały mi jeszcze trzy wpisy.Dziś kolejne arcydzieła,których autorami są
                                                    reżyserzy na literę - "S".
                                                    Saura Carlos (Hiszpania,1932):Eliza,moje życie(1977).Kameralny i
                                                    oszałamiający dramat;starzec i jego córka pragnąc lepiej się poznać,dzielą się
                                                    wspomnieniami,doświadczeniami,przeżyciami i fantasmagoriami.Pasjonująca
                                                    refleksja na temat pamięci,śmierci i twórczości(Geraldine Chaplin,Fernando Rey).
                                                    Schlondorff Volker(Niemcy,1939):Blaszany bębenek(1979).Adaptacja powieści
                                                    Guntera Grassa - ekspansja nazizmu,wojna i czasy powojenne w Gdańsku,widziane
                                                    oczyma dziecka,które nie chce rosnąć - ten pełen rozmachu fresk był jednym z
                                                    największych osiągnięć kina niemieckiego(David Bennent,Mario Adorf,Angela
                                                    Winkler,Daniel Olbrychski).
                                                    Scola Ettore(Włochy,1931):Byliśmy tacy zakochani(1974).Na kanwie dziejów
                                                    trójki przyjaciół,wielbicieli kina,gorzki, a zarazem wzruszający fragment
                                                    historii Włoch,od powojennego entuzjazmu po razczarowanie współczesnością(Nino
                                                    Manfredi,Vittorio Gassman,Stefono Satta Flores,Stefania Sandrelli).
                                                    Scorsese Martin (St.Zjedn.,1942):Taksówkarz(1974).Nowojorski taksówkarz
                                                    pośród nocy amerykańskiej zaludnionej nędzarzami i ludźmi z marginesu
                                                    społecznego;czarna i liryczna odyseja,oscylująca pomiędzy łaską a
                                                    potępieniem,upadkiem a odkupieniem(Robert de Niro).
                                                    Sambene Ousmane (Senegal,1923):Przekaz pocztowy(1968).Komedia ironiczna i
                                                    dynamiczna,adaptacja własnej powieści reżysera.Jej tematem są pieniądze,a
                                                    zaletą baśniowa poezja połączona z przenikliwą analizą środowiska.
                                                    Sjostrom Victor(Szwecja,1879-1960):Banici(1917).Bogata wdowa i jej kochanek
                                                    uciekają przed moralizatorskim,potępiającym ich społeczeństwem w góry
                                                    Islandii.Oszczędna narracja,w której okrutna przyroda stanowi akompaniament dla
                                                    dramatu postaci.
                                                    Spielberg Steven (St.Zjedn.,1947):Bliskie spotkania trzeciego stopnia
                                                    (1977).Film w formie narastającego wtajemniczenia,w którym bohater zmierza
                                                    stopniowo ku finałowemu spotkaniu z kosmitami,zdobywając caraz więcej
                                                    wiedzy,stanowi wyraźny zwrot w kinie science-fiction.
                                                    Sternberg Josef von(Austria,St.Zjedn.,1894-1969):Błękitny anioł
                                                    (1930,Niemcy).Autorytarny i bezkompromisowy prowincjonalny profesor(Emil
                                                    Jannings)ulega zatrutemu czarowi kabaretowej tancerki i pogrąża się w
                                                    upadku.Film ten,o dwuznacznym i zniewalającym uroku,oparty na motywach powieści
                                                    Heinricha Manna Profesor Unerat,był jednym z pierwszych arcydzieł kina
                                                    dźwiękowego i pierwsza wielką rolą Marleny Dietrich.Imperatorowa
                                                    (1934,St.Zjedn.).Apogeum współpracy Marleny Dietrich i
                                                    Sternberga,bezapelacyjnie wzgardzono tu wszelkim prawdopodobieństwem
                                                    historycznym,by stworzyć obraz Rosji barokowej i dionizyjskiej,gdzie
                                                    przeznaczeniem Katarzyny Wielkiej staje się zwycięskie zdobywanie
                                                    mężczyzn.Kaprys hiszpański(1925);Ludzie podziemi(1927);Życiowi rozbitkowie
                                                    (1928);Maroko(1930);Szanghaj Express(1932);kasyno w Szanghaju(1941);Saga
                                                    Anatahanu(1952).
                                                    Stroheim Erich (Austria,St.Zjedn.,1885-1957):Złoto(Chciwość)(1925).Adaptacja
                                                    powieści Franka Norrisa McTeague,historia potrójnego upadku spowodowanego
                                                    nędzą,chciwością,nienawiścią.Wybitne dzieło w historii kina,tak ze względu na
                                                    zawarte w nim wartości,jak i z powodu,jaki wywarło(Gibson Gowland,Zasu
                                                    Pitts,Jean Hersholt).Szalone kobiety(1922);Wesoła wdówka(1925);Marsz weselny
                                                    (1928);Królowa Kelly(1928).
                                                  • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 19.03.06, 13:58
                                                    Do alfabetu dojdą dziś - "T" i "V".
                                                    Tanner Alain (Szwajcaria,1929):Salamandra(1971).Trzy postaci - robotnica
                                                    oskarżona przez swego wuja o próbę jego zabójstwa,pisarz i dziennikarz -
                                                    piszący scenariusz oparty na tym wydarzeniu w poszukiwaniu własnej
                                                    prawdy,skazani na szaleństwo lub na bunt w alienującym ich i zagłuszającym
                                                    społeczeństwie.Ten budzący niepokój film stał się początkiem nowego kina
                                                    szwajcarskiego.
                                                    Tarkowski Andriej (ZSRR,1932-1986):Andriej Rublow(1966).Los natchnioneg
                                                    omalarza ikon poszukującego absolutu,by wykroczyc poza ułude ziemskiego świata
                                                    w XV-wiecznej Rosji,rozdzieranej tatarskimi najazdami;medydacja nad powołaniem
                                                    sztuki i nad wolnością artysty.
                                                    Tati Jacques(Francja,1907-1982):Wakacje pana Hulot(1953).Burleskowy
                                                    bohater,milczący i naiwny pan Hulot(J.Tati),pełen uprzejmości dla ogłupiałych
                                                    lub zbyt pewnych siebie wczasowiczów,wywołuje katastrofy,ujawnia zarazem
                                                    śmieszność własną i innych.
                                                    Taviani Vittorio i Paolo (Włochy,1929- i 1931):We władzy ojca(1977).Adaptacja
                                                    autobiografii Gavino Ledda,sardyńskiego pasterza -analfabety,który po odbyciu
                                                    służby wojskowej zastał profesorem uniwersytetu.Film rozważa problematykę
                                                    realizacji utopii,stały temat w dziele Tavianich.
                                                    Truffaut Francois(Francja,1932-1984):Czterysta batów(Wagary,1959)
                                                    Wrażliwa,zabawna,słodko-gorzka kronika trudnej młodości lub okazji,które mogą
                                                    prowadzić do przestępstwa.Renoir,neorealizm i antykonformizm nowej fali
                                                    stanowiły inspiracje tego autobiograficznego filmu,który zapoczątkował sagę
                                                    Antoine Doinela(Jean-Pierre Leauda):Miłość dzwudziestolatków
                                                    (nowela,1962);Skradzione pocałunki(1962);Małżeństwo(1970);Uciekająca miłość
                                                    (1979), i karierę reżysera.Ostatnie metro
                                                    (1980).Okupacja,miłość,teatr,komedia;refleksja nad posłannictwem artysty.Grać
                                                    czy żyć?Odpowiedź:grać i żyć!(Catherine Deneuve,Gerald Depardieu,Jean
                                                    Poiret).Jules i Jim(1962);Gładka skóra(1964);Fahrenheit 451(1966);Panna młoda w
                                                    żałobie(1968);Syrena Mississippi(1969);Dzikie dziecko(1970);Dwie Angielki i
                                                    kontynent(1971);Noc amerykańska(1973);Miłość Adeli H.(1975);Kieszonkowe
                                                    (1976);Kobieta na krawędzi(1981);Aby do niedzieli(1983).

Varda Agnes(Francja,1928):Cleo od 5 do 7(1962).Półtorej godziny życia
                                                    piosenkarki(Corinne Marchand),która czeka na wyniki analiz lekarskich.Agnes
                                                    Varda po tym debiucie zyskała uznanie za wrazliwość w przedstawieniu bohaterów
                                                    i jednocześnie za żywość i precyzję zapisu filmowego.
                                                    Vidor King(St.Zjedn.,1894-1982):Człowiek z tłumu(1928).Szare,przeciętne życie
                                                    podrzędnego amerykańskiego urzędnika,miażdżonego przez nieubłaganą "maszynę
                                                    spoleczną" i wchłoniętgo przez tłum.Dramat porażki i bezrobocia,który zdobył
                                                    dla Vidora miano filmowca"problemów społecznych".Dusze czarnych(1929).Pierwszy
                                                    wielki film dźwiękowy i pierwszy.w którym całą obsadę stanowili Murzyni.Akcja
                                                    filmu ,rozgrywająca się na plantacji bawełny w dolinie Mississippi była
                                                    pretekstem do ukazania czarnej społeczności,jej zwyczajów,żarliwości religijnej
                                                    i pieśni.Wielka parada(1925);Nasz chleb powszedni(1934);Northwest Passage
                                                    (1941);Amerykańska romanca(1944);Pojedynek w słońcu(1947);Buntownik(1949).
                                                    Vigo Jean (Francja,1905-1934):Atalanta(1934).Młoda wieśniaczka poślubia
                                                    marynarza i dzieli z nim życie na pokładzie barki,na której rządy sprawuje
                                                    stary ekscentryk.Wartość tego okaleczonego przez dystrybutorów i wyświetlanego
                                                    pod zmienionym tytułem le Chaland qui passe(Płynie barka)poematu o szalonej
                                                    miłości ,w którym rzeczywistość,pragnienia i marzenia przenikają się
                                                    nawzajem,odkryto dość późno(Michel Simon,Dita Parlo).
                                                    Visconti Luchino (Włochy,1906-1976):Ziemia drży(1948).Młody rybak sycylijski
                                                    próbuje uwolnić się od hurtowników rybackich,którzy jemu i jego bliskim
                                                    narzucają absolutną władzę,i ponosi klęskę.Film kręcony w naturalnych
                                                    plenerach,grany przez niezawodnych aktorów mówiących miejscowym dialektem jest
                                                    przykładem lirycznej sztuki Viscontiego,splotu realizmu i stylizacji.Zmysły
                                                    (1954).W Wenecji,pod okupacją austriacką włoska hrabina(Alida Valli)staje się
                                                    kochanką austriackiego porucznika(Farley Granger).Hrabina posunie się do
                                                    przekupstwa,by odesłano go do rezerwy,porucznik jednak zdradza ją z inną.Ona
                                                    denuncjuje go jako dezertera.On będzie rozstrzelany.Dramat,w którym splatają
                                                    się prywatne namiętności i konwulsje historii,pomyślany jak opera.Opętanie
                                                    (1943);Najpiękniejsza(1951);Rocco i jego bracia(1960);Lampart(1963);Sandra
                                                    (1965);Zmierzch bogów(1969);Śmierć w Wenecji(1971);Ludwig(1973);Portret
                                                    rodzinny we wnętrzu(1974);Niewinne(1976).
                                                  • emi53 Re: Arcydzieła sztuki filmowej... 20.03.06, 15:02
                                                    Ostatnie litery alfabetu - "W" i "Z".
                                                    Wajda Andrzej (Polska,1926):Popiół i diament(1958).W 1945 r.,przy końcu
                                                    wojny,młody bojownik podziemia otrzymuje zadanie zabicia komunistycznego
                                                    sekretarza.Ale wraz z młodą barmanką odkrywa poza bohaterstwem i przemocą inne
                                                    jeszcze ideały.Przywołany do porządku,wykona rozkaz zanim sam nie zostanie
                                                    zabity.Pokolenie(1954);Kanał(1957);Samson(1961);Krajobraz po bitwie
                                                    (1970);Brzezina(1970);Wesele(1973);Ziemia obiecana(1975);Człowiek z marmuru
                                                    (1976);Człowiek z żelaza(1981);Danton(1982,Francja).
                                                    Walsh Raoul(St.Zjedn.,1887-1980):High Sierra(1941).Oparty na scenariuszu
                                                    Johna Houstona,wg. powieści W.R.Burnetta,czarny kryminał pełen napięcia i
                                                    dramatyzmu,w którym Humphrey Bogart gra osaczonego gangstera,ofiarę
                                                    przeszłości,która tak silnie jest z nim związana,że tylko śmierć od niej go
                                                    wybawi(z Idą Lupino).Złodziej z Bagdadu(1924);Droga olbrzymów(1930);Annie z
                                                    Klondike(1936);Strawberry Blonde(1941);Gentleman Jim(1942);Cel Birma
                                                    (1945);Ścigany(1947);Biały żar(1949);Przygody kapitana Wyatta(1951);Dalekie
                                                    bębny(1951).
                                                    Welles Orson (St.Zjedn.,1915-1985):Obywatel Kane(1941).Film
                                                    napisany,zrealizowany i zagrany przez młodego geniusza,debiutującego w
                                                    kinie,był kamieniem milowym w historii kina.Kreśląc rozbity ,w formie
                                                    psychologicznego puzzle'a,portret magnata prasowego,wzorowany na postaci
                                                    W.R.Hearsta,artysta zastanawia się nad złudzeniem,jakim jest sukces,zagadką
                                                    głębokiego "ja",niejasnościami tkwiącymi w psychoanalitycznych próbach
                                                    tłumaczenia charakteru.Ten wizjonerski utwór obali większość zasad
                                                    obowiązujących dotąd w języku filmowym(O.Wells,Joseph Cotten,Dorothy
                                                    Comingore).Wspaniałość Ambersonów(1942);Dama z Szanghaju(1948);Makbet
                                                    (1948);Poufny raport(1955);Dotknięcie zła(1958);Proces(1962);Prawdy i kłamstwa
                                                    (1975).
                                                    Wenders Wim (Niemcy,1945):Alicja w mieście(1975).Mała dziewczynka i
                                                    dziennikarz,złączeni przez przypadek,jada z Nowego Jorku do Amsterdamu,a
                                                    następnie błądzą w miastach Zagłębia Ruhry,być może w poszukiwaniu
                                                    nostalgicznej niewinności.Wenders,filmowiec marginesu i ludzi zdanych na łaskę
                                                    losu,jest sumieniem pokolenia poszukującego tożsamości.
                                                    Wiene Robert (Niemcy,1881-1938);Gabinet doktora Caligari(1919).Historia
                                                    hipnotyzera,dokonującego za pośrednictwem medium różnych zbrodni i
                                                    przestępstw,widziana oczyma wyobraźni szaleńca.Waga przywiązywana do
                                                    dekoracji,gry świateł i cieni oraz do nieco przesadnej interpretacji aktorskiej
                                                    uczyniła z tego filmu prawdziwy manifest ekspresjonizmu niemieckiego.
                                                    Wiertow Dżiga(ZSRR,1895-1934):Człowiek z kamerą(1929).Zastosowanie teorii
                                                    reżysera dotyczących "kina-oka", "życia chwytanego na
                                                    gorąco",montażu,realizmu,języka filmowego.Film-manifest,który miał być twórczą
                                                    i dialektyczna interpretacją życia w wielkim mieście -Odessie.
                                                    Wilder Billy(St.Zjedn.,1906):Bulwar Zachodzącego Słońca(1950).Historia
                                                    podupadłej gwiazdy(Gloria Swanson)nie mogącej uwierzyć,że jej czas
                                                    minął;tragiczne złudzenie hollywoodzkiego życia(Erich von Stronheim,Willim
                                                    Holden).
                                                    Wise Robert (St.Zjedn.,1914):West Side Story(1961).Romeo i Julia w Nowym
                                                    Jorku,wśród oddrapqanych domów biednych dzielnic,gdzie walczą dwie rywalizujące
                                                    ze sobą bandy wyrostków(Biali przeciw Portorykańczykom).Tragedia muzyczna,która
                                                    niezwykły sukces zawdzięcza tyleż realizatorowi,co autorowi muzyki(Leonard
                                                    Bernstein) i choreografowi(Jerome Robins z Natalie Wood,Richardem
                                                    Beymer,George'em Chakiris,Ritą Moreno).
                                                    Wyler William(St.Zjedn.,1902-1981):Jezebel(1938).Historia nieustępliwej
                                                    młodej dziewczyny(Bette Davis),kochającej na świecie tylko jedną istotę(Henry
                                                    Fonda),którą przez pychę straci.

Zinnemann Fred (St.Zjedn.,1907):W samo południe(1952).Szeryf(Gary Cooper) sam
                                                    przeciwko czterem bandytom,z ktorymi musi się zmierzyć,i sam wobec tchórzostwa
                                                    porządnych obywateli.Western staje sie tu pretekstem do psychologicznego
                                                    zderzenia,w którym bohater nie jest już niezwyciężonym supermenem,ale samotnym
                                                    człowiekiem.

Przy powyższej prezentacji arcydzieł sztuki filmowej korzystałem z Encyklopedii
                                                    Larousse'a wyd.1991 ,tłum.pol.1992/przekład A.T.Stepnowskiej.
                            • cipcipcip Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 09:22
                              Taaaaaa.... np pewnie.... podajesz jako przykład .... Tytanica... muszę usiąść..
                              I ty pisałaś gdzies wcześniej, że lubisz filmy "głębokie" ? "Wnoszące ideeę" ?
                              No fakt, "Tytanic" ma cos wspólnego z głębokością... he he.

Polacy nie produkuja dobrych filmów ? No jasne, przecież Kieślowski robił za
                              płytkie kino, jak na takiego konesera jak ty. A Wajda to przecież jakiś pikuś
                              z Wólki Wielkiej. Przecież nigdy nie zrobili żadnego filmu waznego dla
                              Polaków...
                              • cipcipcip Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 09:25
                                Co do fabuły Tytanica.... no rzeczywiście, w ogóle się nie spodziewałem, że
                                statek zatonie.... buahahahaha
                                • misiaczyca1 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 11:25
                                  Jakbys doczytał a nie mądrował sie to wiedział byś w jakim kontekscie napisałam
                                  o "Tytanicu".Chodziło mi o efekty specjalne i zaangażowanie i wielkośc projektu.

Nie spodziewaleś sie,ze zatonie??

"Człowiek jest tak długo mądry, dopóki szuka mądrości. Jeżeli mniema, że ją już
                                  znalazł, wówczas staje się błaznem."
                                  Talmud
                                • duch3 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 11:33
                                  Przepraszam, różne są gusta i raczej się o nich nie dyskutuje, ale taki
                                  "Titanic" to karzełek przy takim filmie jak "Zmruz oczy", "U pana Boga za
                                  piecem". Filmy amerykańskie są przede wszystkim nastawione na zysk, filmy które
                                  mi się podobają oprócz zysku mówią w ciekawy sposób o ludziach, uczciach i
                                  wartościach.
                                  Jeśli chodzi o "Efekt motyla" to film ciekawy ale spodziewałem się czegoś
                                  lepszego. W pewnym momencie staje się przewidywalny, ale jest "lekki" i dobrze
                                  się go ogląda. Z amerykańskich poleciłbym za to "Requiem dla snu".
                                  • misiaczyca1 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 12:02
                                    Tak jak piszesz.są gusta i gusciki.
                                    Ja lubie rózne filmy ale polskie odpadają.Nie oglądam bo nic nie moge znaleść
                                    dla siebie.Zcierpiec nie moge seriali.
                                    Przypomniało mi sie,ze kiedys ogladałam film "Panna nikt"(mysle,ze to jest ten
                                    tytuł) z Anna Muchą.To było ciekawe.
                                    Albo "Młode wilki" typowe wzorowanie sie na amerykańskim kinie.Albo "E=mc2" co
                                    to jest? To jest film? Jak wracałam ze szwajcarii w autobusie
                                    leciało "WESELE"(NIE ZNAM AUTORA) polecam.Przestałam sie cieszyc,ze wracam do
                                    kraju(cieszyłam sie tylko,ze wracam do bliskich).Naprawde.Udało sie to
                                    Polakowi.Tylko błagam,zeby nikt tego nie wypuszczał poza granice naszego
                                    kraju....
                                    W techikum poszlismy na "Przedwiośnie" do kina z klasa.Jak polonistka zaczeła
                                    mnie przekonywać,ze Damięcki jest przystojny i jest genialnym aktorem to
                                    powiedziałam jej co mysle o polskiej kinematografi. Nigdy pozniej nie próbowała
                                    recenzjowac czegokolwiek przy mnie.
                                    Odpowiadaja mi widowiska typu wystep ITu. Teatr.No i te PRLowskie.Fasynuje mnie
                                    ten okres.Do tego nie mam zarzutu.

P.S Wiele filmów w polsce tez jest produkowane dla pieniędzy.Nic nie
                                    wnoszą.Wiec mój wniosek jest taki: tyle ile jest madrch filmów w Polsce tyle
                                    jest nie madrych w ameryce( i na odwrót.)

pozdrawiam wszystkich rozmówców.

• duch3 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 13:21
                                      A co sądzisz o takich filmacha jak "Zmruż oczy", "Komornik", "U pana Boga za
                                      piecem", "Cześć Tereska","Dzień Świra" (w pewnien sposób "Wesele" nawiązuje do
                                      tej produkcji), "Mój Nikiefor" czy "Dług"? Czyli młode kino polskie które nie
                                      próbuje naśladować amerykańskich produkcji.
                                      • duch3 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 13:23
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Polskie_filmy
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Filmy_kina_%C5%9Bwiatowego
                                      • misiaczyca1 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 13:40
                                        duch3 napisał:

> A co sądzisz o takich filmacha jak "Zmruż oczy", "Komornik", "U pana Boga za
                                        > piecem",
                                        tych filmów nie ogladałam.nawet niemam ochoty.porostu nie bede sie zmuszała.

"Cześć Tereska",--kiedys w tv ogladałam i pytam CO TO JEST?? nie nie nie

"Dług"?--ogladał kiedys z kolegami.nie pociaga mnie takie kino.chociaz wpisałm
                                        sie a strone dla jego obrony.

ja widze podobieństwa z amerykańskimi.

nie przekonam sie.mam stanowcze poglądy.ja nie bede Cie przekonywała do tego co
                                        ja lubie a Ty nie przekonuj mnie dotego co mnie sie niepodoba.na tym polegaja
                                        rozniece miedzy ludzmi.to nazywa sie chyba nasza indiwidualnoscią.
                                        pozdrawiam.
                                        • duch3 Re: Kino amerykańskie!!! 05.03.06, 19:05
                                          NIe próbuje cię przekonać, bo nie mam w tym celu.
                                          Tylko jeśli oglądambym "Młode wilki" albo "Nigdy w życiu" to zgadzam się że
                                          polskie kino jest kiepskie. Ale uwierz mi, że poza tymi filmami jest też inne
                                          kino do którgo Cię zachęcam.
                                          • misiaczyca1 Re: Kino amerykańskie!!! 06.03.06, 08:44
                                            No nie.nie oglądam tylko tego.patrz wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka