exex 17.04.06, 21:48 No tak, aby się przekonać jak mamy dobrze należy się przejechać np: do Warszawy. Tam to dopiero historia jeździ na drogach i torach. W Poznaniu jest jeszcze trochę do zrobienia, ale do innych miast to jest dzień do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exex Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? 17.04.06, 21:50 W Poznaniu jest na prawdę nieźle. Wystarczy pojachać do Warszawy, czy do Wrocławia, o Lublinie (koszmar)nie wspominając. Tam to historia jeździ po drogach i torach, o jakości kursów nie wspominając. Polecam się przejechać to już nigdy złego słowa o MPK nie powiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:24 Racja, w wielu innych miastach (szczególnie na wschodzie) jest jeszcze większy syf. Jest dużo do zrobienia, ale dużo też jest już zrobione, popatrzmy np. w przeciągu paru lat ile tras tramwajowych zostało komplentnie zmodernizowanych: Starołeka,Grunwaldzka,Esktkowskiego, ronda: Rataje, Starołęka, a teraz Skrzyzowanie GL/HE+wiadukt nad Droga Dębińską, Szybki Tramwaj na Rataje. Mi się wydaje ze jak na Polskie realia to i tak dużo. Są jeszcze takie miejsca typu Winogrady, Dębiec które czekają na remont ale wszystko mam nadzieje jakos pójdzie no chyba że zacznie się masowe blokowanie inwestycji jak np. pan Bąkowski :( Co do dróg to mamy też autostrade co której np. nie ma do tej pory stolica. Mało natomiast jest modernizacji nawierzchni z centrum tu ewidentny minus. A co do tramwajów to chyba tylko jacyś wybitni przeciwnicy którzy żadko jeżdzą po mieście mówią że się spóźniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Co mamy my, a co oni IP: 217.153.71.* 18.04.06, 16:14 > Co do dróg to mamy też autostrade co której np. nie ma do tej pory > stolica. Cóż z tego, jeśli ta autostrada nie jest połączona z żadną inną, a jedynym wielkim miastem, do którego można autostradą dojechać, jest Konin? Podobnie, mieszkańcy Warszawy czują się lepsi po uzyskaniu metra (cała Polska buduje stolicę!), które ma jak na razie jedną linię, nie przecinającą nawet miasta, tylko łączącą śródmieście z osiedlem na peryferiach. Niemcy w czasie wojny doszli z budową autostrady prawie pod Poznań. Polacy przez 45 lat komuny i 15 tzw. wolności zrobili mały kawałeczek. Spytajmy, jak to się dzieje, że A4 jest już zbudowana prawie w całości, przynajmniej na odcinku od Niemiec do Krakowa. A2 wpadła w ręce jedynej słusznej spółki i nikomu nie zależy ani na tym, żeby ona powstała, ani - jak już powstanie - żeby z niej korzystano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja01 Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 18.04.06, 14:32 Do przykładów kiepskiej komunikacji mozna by dopisac jeszcze GOP. Ich tabor jest straszny, infrastruktura tez nie lepsza. Cieszmy sie tym co mamy i nie nazekajmy za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? 24.04.06, 10:15 Według mnie komunikacje mamy bardzo dobrą w porównaniu do innych miast w Polsce. Jedyne co mi sie nie podoba to te straszne kanciaste tramwaje które MPK powinno wymienić i to jak najszybciej. A co do jeżdżącej historii to u nas też troche jej jeździ, mam na myśli Duwagi i holenderskie Beynesy lecz to jest zupełnie co innego, tymi tramwajami jeździ się wygodniej niż Konstalami a są o wiele lat starsze. Co do autobusów to zastrzeżeń nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC III rama już od zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:56 do tego wylotówki oraz wykończenie IIrama, A komunikacja publiczna naprawdę jest bardzo dobra, nie jedno masto na zachodzie mogło by brać przykład, dostrzegam braki, ale jest nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koli Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 23:11 Zawsze sie jakies powody do narzekania znajda ,ale ogolnie nie jest zle :) Biorac pod uwage ceny sieciowek (chyba jedne z najnizszych w polsce) to tylko jezdzic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 23:39 Komunikacja super, ale jeżeli kierowcy samochodów zaczną się przesiadać na tramwaje i autobusy to już nie będzie tak różowo...tłok, tłok i jeszcze raz tłok. Już teraz czasami trudno wejść do tramwaju. Często jak mi się nie śpieszy to czekam na następny tramwaj, żeby nie wsiadać w zatloczony i mieć policzek przyklejony do drzwi np. 12-tki ;-). Ale póki co to 5+ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlebodawca Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: 212.126.9.* 18.04.06, 01:08 hehe Tramwaje w poznaniu sa całkiem niezłe. :P Doszedłem do takiego wniosku po wizycie we wrocławiu, gdzie 30 letnie 102 jeżdżą na porządku dziennym :P u nas chyba tylko jedna, nieźle zmodernizowana na 11stce :) nie narzekać, poznaniacy :P jak nei pasuje, to na rowery :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Stodwójka tylko na linii 11 :-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:21 Tak, nasza Księżniczka 102Na w historycznym, pieknym,zielonym malowaniu TYLKO I WYŁĄCZNIE na linii 11, najbardziej zielonej w Poznaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Następna od 12-tki! Przestancie 11tka zaprasza :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:16 Przestańcie z tą 12-tką!! czy tylko0 umiecie jeździć? A 6,11,13,14,15 ?? jeżdżą po trasie 12tki i jakoś nie umiecie nimi jeździć?! Moglibyscie zacząć jeździć 11tką a nie truć, bo przeszkadza mi TYLKO w poznańskiej komunikacji, że 11tka jeździ co 20 minut! Poza tym jest ok, tylko żeby mój tramwaj jeździł częściej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 01:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? 18.04.06, 09:43 Transport publiczny jest tak dobrze oceniany, bo malo kto nim jezdzi (w sensie ze nie ma kto krytykowac)... Ale tak juz powazniej - w centrum komunikacja miejska jakos sie sprawdza. Ale przedmiescia czy dlugie trasy? Tragicznie. Czemu wiec nie zostalo to wytkniete? Bo ci mieszkancy jezdza do pracy wlasnym samochodem i problemu z KM nie maja. Podwyzszanie standardu... owszem, niskopodlogowce sa potrzebne. I to bardzo. Co z tego, ze kupiono 14 Combino, skoro razem z RT6N1 daje nam to 24 niskie tramwaje na 200 skladow? Troszke malo... No i torowiska... Uklad wyjety z lat 70-tych, nic sie nie zmienil od dawna. W 1980(?) budowa trasy na Piatkowska, w 1984 Żegrze, 1997 PST i NIC poza tym. Z placu Wiosny Ludow na Wilde najkrotsza droga (pewnie z 1,5 km) zajmuje prawie 15 minut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autem.szybciej Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.2-0.pl 18.04.06, 13:35 > Transport publiczny jest tak dobrze oceniany, bo malo kto nim jezdzi (w sensie > ze nie ma kto krytykowac)... Ale Poznań jest łatwo przejezdny samochodem, stosunkowo małe odległości, sporo dróg przez centrum. W MPK zaś jeździ głównie młodzież, studenci i staruszki. Tramwaje z małą ilością siedzeń, wyrysowane szyby, dłuższy dojazd to 1-2 przesiadki, czekanie... Kto liczy swój czas, to taniej i wygodniej wychodzi samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Samochód tańszy??? IP: 217.153.71.* 18.04.06, 16:41 > taniej i wygodniej wychodzi samochód. Sieciówka na cały rok kosztuje 567 zł. Samo OC za samochód kosztuje mniej więcej tyle samo, jeśli się ma 60% zniżki. Paliwo też kosztuje, serwis... Oczywiście dotyczy to tylko osób, które jeżdżą same. Ale patrząc na zawartość 90% samochodów stojących w korkach, nie jest to istotne ograniczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Samochód tańszy??? 18.04.06, 21:26 OC wynosi mniej, jak sie ma znizki... No i sie rozklada rowniez na wyjazdy w dluzsze trasy, ktorych to za pomoca MPK nie da sie pokonac... Jednorazowe jazdy sa zdecydowanie tansze samochodem - wystarczy jechac w 2 osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? 18.04.06, 10:52 Rownajmy sie do lepszych. Proponuje przejechac sie na zachod i tam zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: 195.197.212.* 18.04.06, 12:10 Komunikacja MPK sie stara co prawda ale -po pierwsze szygnalizacja swietlna dla przejazdu tramwajow jest jak za wilusia. Proponuje ja ulepszyc, azeby tramwaj mial zawsze zielona linie (skrocic oczekiwania tramwaju do min. Najgorsze sa przejazdy poznymi wieczorami i noca, ruchu samochodowego nie ma a tramwaj czeka na swiatlach). - a po drugie wyjazd autobusu z przystanku powinien miec pierszenstwo, i to wszedzie gdzie dozwolona szybkosc jest ponizej 60 km/godz. Pozdrawia Stary Poznaniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.inter / *.net-40.rev.inter-c.pl 18.04.06, 14:02 zdaje sie ze autobus wyjezdzajacy z przystanku (zatoki) [przynajmniej teoretycznie] MA pierszenstwo, tak jest w kodeksie. szkoda ze prawie nikt tego nie przestrzega popieram 'zielona linie' dla tramwajow. zwlaszcza na zamehofa gdzie zdarza sie ze tramwaj zatrzymuje sie przed przejsciem dla pieszych przez tory podczas gdy samochody jada przez to samo przejscie przez ulice - glupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkamnaRatajach Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 18.04.06, 16:51 Głupie, to jest co najwyżej umiejscowienie tych przystanków ZA światłami, a nie PRZED nimi, ale widać inaczej tego się nie dało zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOKO Najlepsza jest Kulczykowa a2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:45 Bez sensu bez zjazdów - np wiara z dopiewa musi tłuc sie bocznymi drogami zamiast dojeżdżać autostradą.. to samo ze wschodniej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Najlepsza jest Kulczykowa a2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:32 Tu się zgodzę A2 wogóle nie służy mieszkańcom podpoznańskich miejscowości brak jest sensownego wjazdu na A2 ze Swarzędza, Tarnowa Podgórnego, Dopiewa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Najlepsza jest Kulczykowa a2 IP: *.echostar.pl 18.04.06, 21:44 Gość portalu: LC napisał(a): > Tu się zgodzę A2 wogóle nie służy mieszkańcom podpoznańskich miejscowości brak > jest sensownego wjazdu na A2 ze Swarzędza, Tarnowa Podgórnego, Dopiewa, Dlatego już nigdy więcej tzw. "koncesonariuszy prywatnych" o ni nigdy nie buduja autostrad dla ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrólikOkrutnik Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:50 Poznań ma najlepszą infrastrukturę drogową i KM w Polsce. I to jest fakt! Ale nie spoczywajmy na laurach i porównujmy się do miast np. niemieckich, zachodnioeuropejskich. Stlica WLKP zawsze była o krok do przodu, dlatego przyjechałem tu na studia w 1998r i dla tego tu zostałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollini Tramwaj wolniejszy niż auto IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.06, 15:03 Problemem nie są, jak niektórzy w artykule twierdzą, stare tramwaje, ale ich prędkość. Są one dużo wolniejsze niż samochody. Jazda autem z Grunwaldu na Piątkowo zajmuje mi ok. 15 minut, tramwajem ok. 30 min. Nowy tabor nic nie da, jak ma się wygodną drugą ramę czy wyśmienitą średnicówkę. Dzięki Polskiej, mam nadzieję, czas dojazdu do pracy skróci się do 10 min. Rozważając czasy podróży nie mam na myśli czasu potrzebnego na dojście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Re: Tramwaj wolniejszy niż auto IP: 217.153.71.* 18.04.06, 16:52 To chyba jesteś piratem drogowym. Przejazd z przystanku PST Słowiańska na cmentarz Junikowo to zawsze około 30 minut. Przejazd samochodem to około 25 minut. Ale ja wiem, że na terenie zabudowanym obowiązuje limit prędkości do 50 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Tramwaj wolniejszy niż auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:37 Na Niestachowskiej masz 80 i Św Wawrzyńca też, więc nie trzeba być piratem Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Tramwaj wolniejszy niż auto 25.04.06, 16:15 Po co jechać Wawrzyńca? Żeby stać 10 minut na światłach przy Niestachowskiej? A tego odcinka "80/h" jadąc na Słowiańską, to mam chyba aż kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz ?????????? IP: 195.20.110.* 18.04.06, 16:25 Proszę uprzejmie sprawdzić punktualność kursowania, zdarza się, i to często, że na "A" czekam blisko godzinę i ostatecznie nie wiem czy jest to ten pierwszy czy drugi, czy też trzeci (także spóźniony) autobus wg rozkładu, czy też czwarty jedzie o 5 minut za wcześnie.... Inne autobusy (59,77,78,63,69) to podobna loteria. Tramwaje: linia "13" jeździ jak chce, w centrum potrafi nie jechać przez 30 minut w godzinach ok 17-19:00, potem jadą co 5 minut. Jakieś paranoje z tym zadowoleniem. Może badania były na niewłaściwej próbie konsumentów? Mimo wszystko jest lepiej niż było 16 lat temu :) Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wózkowicz Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 18.04.06, 16:48 jak długo w Poznaniu nie będzie 51% (czyli więcej niż połowy) niskopodłogowego taboru tak autobusowego jak i tramwajowego, zarówno na liniach dziennych jak i na nocnych, tak długo ja (ponieważ jestem niepełnosprawny ruchowo i brak takowego transportu ogranicza moje możliwości przemieszczania się po mieście), będę oceniał negatywnie komunikację w Poznaniu (co nie oznacza że negatywnie oceniam pracowników komunikacji - motorniczych i kierowców) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cccd Re: Jak oceniamy komunikację w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:02 "Mamy kiepskie drogi, ale za to dobrą komunikację miejską". Ciekawe, po każdej tzw. modernizacji ulic wydłuża się czas podróży tramwajem, np. z Łazarza na Miłostowo.A brud i zaduch stają się coraz bardziej dokuczliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia dlaczego jeżdżę samochodem IP: *.icpnet.pl 18.04.06, 18:20 ze względu na stan poznańskich chodników. wsiadam pod domem, wysiadam pod pracą. nie muszę chodzić po dziurawych krzywych chodnikach z wielkokamienistego betonu (udręka w butach na obcasach), nie ponoszę ryzyka wdepnięcia w psią kupę... i będę jeździć autem choćby poznańskie MPK było najlepsze na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista mia zapomniała dodać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:44 zapomniałaś dodać: i jestem leniwą idiotką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia sprzeciw IP: *.icpnet.pl 19.04.06, 16:22 nie leniwa, tylko wygodna. idiotka - tak - bo nie kupuję w media markcie. zanim kogoś obrazisz, staraj sie zrozumieć - swoim komentarzem przewrotnie po raz kolejny zwracam uwagę na fatalny stan chodników w Poznaniu. poza tym uważam, że skoro dałam zarobić poznańskiemu dilerowi, który płaci podatki miastu i płace bardzo wysoki podatek od nieruchomości - garażu - także miastu, to nie po to aby samochód stał i rdzewial oraz nie mam moralnego obowiązku korzystania z komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanczyk Szerokość przystanków! 18.04.06, 21:27 > Poznań ciągle potrzebuje (...) wygodnych przystanków - podkreśla dr Andrzej Krych z poznańskiego Biura Inżynierii Transportu. Tylko jestem ciekaw w takim razie kto z "ekspertów" projektuje takie kurioza jak przystanek tramwajowy przy Moście Dworcowym, Moście Teatralnym, Al. Marcinkowskiego. Kto zezwala na blokowanie kioskiem całego przystanku jak na Matejki-Grunwaldzkiej, itd.... Może p. Krych wyjaśniłby nam kto za tym stoi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: Szerokość przystanków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:34 Pewnie on! Wiecznie się myli, bo nie bierze pod uwagę praktyki z punktu widzenia mieszkańców użytkujących linię, pojazd czy przystanek, ale jest MEDIUM I BOGIEM, więc mam nadzieje ze pojdzie juz na emeryture bo blisko mu... Odpowiedz Link Zgłoś
kufferka Re: Szerokość przystanków! 24.04.06, 11:42 pewnie w centrum jest nienajgorzej, ale na Starych Winogradach gdzie mieszkam tragedia! Zapraszam zainteresowanych i niedowiarków na wizję lokalną!!! Np. przy ul. Pasieka i ul. Żniwnej w ogóle nie ma wysepek. Przystanki są na chodniku, a do tramwaju trzeba dojść przez jezdnię lawirując między pędzącymi (a jak!) autami. Wysiadający z tramwaju też modlą się o szczęśliwe dotarcie do chodnika. Niezliczona liczba kolizji i bardzo poważnych wypadków świadczy o tym, że te miejsca są szczególnie niebezpieczne, ale kogo to obchodzi? Poza tym tramwaje jeżdżące na tej trasie mają bardzo wysokie wejścia, które są ogromnym utrudnieniem, albo przeszkodą nie do pokonania dla osób starszych lub niepełnosprawnych. Nie raz widziałam jak osoby starsze lub niższego wzrostu próbowały "po kolanach" wejśc do tramwaju...Dopóki nie zmieni się ta sytacja to nie powiem jednego dobrego słowa na temat poznańskiego MPK (albo może ZDM?), bo te utrudnienia są moją codzienną zmorą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Komunikacja na zakręcie 20.04.06, 13:24 Nawiązując do cyklu "Poznań na zakręcie" pozwolę sobie zauważyć, że komunikację miejską w Poznaniu dotyka podobny niedowład: jest nieźle, ale to tylko pokłosie dawnych, dobrych decyzji. Natomiast brakuje ROZWOJU !!!! Od blisko 15-tu lat mamy bilety czasowe. Ale dlaczego do dzisiaj nie ma biletu AGLOMERACYJNEGO ???? Dlaczego nie ma spójnego systemu transportowego, łączącego potencjał przewoźników gminnych z potrzebami komunikacji miejskiej? Rzekomo mamy politykę popierającą komunikację zbiorową. Ale ile wybudowano OD PODSTAW parkingów buforowych,a ile w systemie P+R ???? (nie liczmy miejsc, gdzie ogrodzono teren i ustawiono tabliczki z cennikiem). Dlaczego tyle lat trwa myślenie (i tylko myślenie) o przedłużeniu PST do Dworca Zachodniego? Dlaczego nie rozwija się węzłów przesiadkowych w systemie "drzwi w drzwi"? Swoją drogą, ocena na "czwórkę z plusem" dobrze świadczy o obiektywności mieszkańców. Gdyby badanie przeprowadzono za pół (?) roku, gdy wszystkie autobusy będą niskopodłogowe, to chyba "piątka" byłaby gwarantowana ;) Odpowiedz Link Zgłoś